Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Coronaviruset i verden: Nyheter og diskusjon


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Snikpellik skrev (18 minutter siden):

Heimevernet og tolletaten står på grensa. Alle blir stoppet, også ved skogsveier og mindre kjente passeringer.

Heimevernet brukes mot shoppere ja. Men ikke mot ekstremister og oppvilgere som fyller opp gatene og pisser på coronadugnaden for å demonstrere mot noe som i Norge er en ikke-sak.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
M98kF1 skrev (22 minutter siden):

 

Det er veldig enkelt: i ett sivilisert land KAN IKKE politiet stoppe en demonstrasjon mot politivold. Det lar seg ikke gjøre. De kunne kanskje satt opp sperringer og sånn for å styre folk litt utover, men å gå inn å stoppe med hester og skjold og sånn går ikke. Hviterussland, Kina og Syria kan gjøre sånn, Norge kan ikke. Vi har ikke engang utstyr og mannskap til det om vi ville. 

Nei, i et sivilisert land er det mobben som bestemmer og setter premissene. Og takken vi får er å få høre at vi er rasister.

Lenke til kommentar
Theo343 skrev (51 minutter siden):

I etterkant av dette mener jeg likevel myndighetene og Politiet har en jobb å gjøre. Dvs. å følge opp brudd på smittvernreglene som ble begått, pålegge karantene, bøter osv. Dette bør også media dekke at blir gjort.

Det er riktignok et forbud mot arrangementer med mer en 50 personer og et krav om at man skal være minst 1 meter fra hverandre, ref https://lovdata.no/forskrift/2020-03-27-470/§13 Men jeg kan ikke se at man har hjemmel til å straffe deltagerene i slike arrangementer og det er uansett straffefritt for arrangementer i gruppe c) "andre arrangementer, inkludert seminarer, bursdager, bryllup, begravelser, religiøse samlinger og lignende". Regelen om avstand https://lovdata.no/forskrift/2020-03-27-470/§4 kan man ikke straffes for, siden den er eksplisitt untatt i straffebudet. Du mener vel ikke at man skal straffe noen uten at det er hjemmel i lov for det?

 

Theo343 skrev (51 minutter siden):

Kan man ikke pålegge karantene og bøter for dette så kan man heller ikke pålegge for å:
- Krysse grensa til sverige for å handle eller dra på ferie.
- Gå i land med ferger i andre land (norske myndigheter)

Jo, det kan man ihht https://lovdata.no/forskrift/2020-03-27-470/§5 "Personer ankommer Norge, skal oppholde seg i karantene i 10 døgn etter ankomst til Norge." Hjemmel for straff finner du her https://lovdata.no/forskrift/2020-03-27-470/§19

 

Theo343 skrev (51 minutter siden):

Kan man ikke pålegge karantene og bøter for dette så kan man heller ikke pålegge for å:
-  Avholde fester og arrangementer.

En privat fest kan man neppe straffes for, derimot kan man straffes for

a) idrettsarrangement, inkludert stevne, cup og kamp, men ikke organisert idrettsaktivitet i form av trening.

b) kulturarrangement, inkludert konsert, utstillingsåpninger, opera, ballett, teater og kino.

 

Så er det verdt å merke seg forskjellen på at noe er ulovlig og hvorvidt noen kan straffes for det. Når det er ulovlig med en bursdag med mer enn 50 deltagere, men det ikke er mulig å straffe for det, så har politiet fortsatt mulighet til å sende deltagerne hjem. De kan dog ikke bøtlegge de som deltok i bursdagen eller de som arrangerte den.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (1 time siden):

Fordi mange nordmenn er noen harrytasser som setter sitt eget ønske om å handle bacon, tacokrydder på kartong og 4-pack Pepsi Max i Charlottenberg før hensynet til andre. 

 

Men de som pisser på tre måneders iherdig innsats for å få smitten under kontroll og gjør Oslo sentrum til et kaosområde, hva med dem? Hvilket hensyn har de til andre, annet enn til en avdød kriminell i USA?

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Vel, harryhandling og demonstrasjonene er ikke det eneste vi har av utbredt smittevernbrudd vi har sett de siste ukene.

Det er nå helt legitimt for folk å legge ut tette gruppebilder på Instagram hvor avstandsregler brytes. Reglene er der fortsatt, men hadde man lagt ut et slikt bilde i april ville man fått negative reaksjoner. Nå er det allment akseptert. Scroller jeg gjennom feeden min så tar det ikke lang tid å finne.

Russen har også festet nærmest for fullt i et par uker nå. Det er ingen større arrangementer, men russebussene er fulle og de møtes som "vanlig" på fester. Antall under 50 overholdes kanskje litt, men alt med avstand og kontakt er ikke lenger noe de er spesielt nøye på. 

Jeg har inntrykk av at smittevernet fortsatt overholdes ganske bra på restauranter og utesteder i Oslo. Har vært et par runder på pub og én gang på restaurant. De stedene jeg har vært på har tatt reglene skikkelig på alvor og folk har oppført seg.

Det som skjer hjemme hos folk med festing og brudd på avstand bekymrer meg mest rent smittemessig. Mer enn demonstrasjonene. Dette skjer hver dag, hver uke og er innendørs i små stuer og leiligheter. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Morromann skrev (1 minutt siden):

Men de som pisser på tre måneders iherdig innsats for å få smitten under kontroll og gjør Solo sentrum til et kaosområde, hva med dem?

Nå har jeg skrevet hva jeg synes om det i en annen post, og fokuserte på karantenebrudd i posten du siterer så jeg orker ikke slik whataboutism.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
12 minutes ago, Fnugle said:

Om man tenker på hvor lang tid det har tatt å få på plass utbetaling av forskudd for dagpenger, lønnskompensjonsordning (som ikke er kommet enda), så lurer jeg på om det er i det hele tatt er mulig å få på plass slike raske og effektive systemer som du foreslår, og evt. prislapp. 

Det er vel også en hel smørje med personvernhensyn også som gjør til at det ikke er så lett med slike løsninger som det høres ut.

Jeg forenkler det selvsagt med vilje. Men når man ser hvor raskt man fikk på plass "Smittestopp" appen så burde det være mulig å få dette på plass før fellesferien hvis man startet arbeidet når situasjonen gikk utenfor Kina.

Endret av Theo343
Lenke til kommentar
9 minutes ago, Snikpellik said:

Jeg har inntrykk av at smittevernet fortsatt overholdes ganske bra på restauranter og utesteder i Oslo. Har vært et par runder på pub og én gang på restaurant. De stedene jeg har vært på har tatt reglene skikkelig på alvor og folk har oppført seg.

Det er også mitt inntrykk. Serveringsteder er stort sett veldig bevisst sitt ansvar og legger tilrette. Men det jeg selv opplever er at på tross av dette driter folk flest i det. Opplevelsen ved Nebbenes forrige helg var helt hinsides og de var langt fra det verste denne helgen skjønte jeg. Betjeningen på stedet gjorde sitt beste for å holde folk fra hverandre, men det var en umulig oppgave.

Endret av Theo343
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Overhodet ikke rart at smittevernsreglene blir overholdt på serveringssteder med mer. Det er ikke nødvendigvis sånn at at så mange restauranteierene nødvendigvis faktisk bryr seg genuint, men de bryr seg om sitt eget omdømme og evt. konsekvensene av å la være. Det skal ikke mye til før det blir tipset om man ikke overholder - og da kan man risikere å bli stengt ned eller få bot. 

Enkelte kunder vil også føle seg tryggere og da kan det være verdt å gjøre den ekstra innsatsen for å beholde kundene.

Derfor bryr også flere seg mindre på privaten der det er mye mindre sjanse for å bli tatt eller at det får noen særlig konsekvenser om man ikke forholder seg til anbefalinger.

Gjelder selvfølgelig ikke alle - men det er jo bare sånn generelt det er...

Man kan jo bare se hvor mange som faktisk gikk runden og gjorde seriøse tiltak før det ble pålagt.

Endret av Fnugle
Lenke til kommentar
Theo343 skrev (12 minutter siden):

Det er også mitt inntrykk. Serveringsteder er stort sett veldig bevisst sitt ansvar og legger tilrette. Men det jeg selv opplever er at på tross av dette driter folk flest i det. Opplevelsen ved Nebbenes forrige helg var helt hinsides.

Ja, den historien husker jeg. Har stort sett holdt meg i Oslo den siste tida, så har mest opplevelser herfra. Har inntrykk av at restauranter og serveringssteder ofte blir kontrollert, og kan bli stengt på timen hvis det er brudd på smittevern. Det hjelper nok mye.

I Oslo får man også påminnelser overalt, det henger plakater i alle butikker og alle serveringssteder, og mange har montert plexiglass. Har foreløpig ikke gått inn et sted hvor det ikke har stått antibac tilgjengelig ved inngangen. Folk vil generelt bli skeptiske til et serveringssted hvis de ser smittevernet ikke tas på alvor.

Tilbake i hjemkommunen et lite stykke unna Oslo har jeg inntrykk av at det er litt slappere blant folk på matbutikkene. Jeg tror det har noe med at man stadig sjeldnere blir påminnet på reglene. Folk var generelt mindre opptatt av å holde avstand der enn hva jeg opplever i Oslo. 

EDIT: En annen ting jeg ikke har sett hjemme på bygda er munnbind. Her jeg bor i Oslo er det litt munnbind å se. Ikke mange, men kanskje 1 av 10. Spesielt er det mange eldre mennesker som bruker det når de går ute, eller på butikken.

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
Lenke til kommentar
19 minutes ago, Snikpellik said:

Har foreløpig ikke gått inn et sted hvor det ikke har stått antibac tilgjengelig ved inngangen.

Apropos antibac...

Hvor kjøper dere dette? Mini-flaskene fra apoteket holder jo ikke lenge - og er dyre.

Har sett at butikker og forskjellige arrangementer bruker en sprayflaske løsning som ser grei ut.

Eksempel:

image.png.669563172692d930c8a604074213aa64.png

Noen som vet hvor en kan få kjøpt noe sånt? Og pris?

Endret av helsten2
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Theo343 skrev (53 minutter siden):

Hvordan fungerer denne automatikken? Bilskiltmonitorering, bombrikke, mobilovervåkning eller betalingskort?
Alle disse tingene lar seg jo lett manipulere (med unntak av bilskilt som er straffbart, derav mitt spørsmål).

Har passert grensen mange ganger, uten noe problem, men jeg har altså eiendom og jobb i begge landene.

Har aldri skrevet under på noe, ei heller virker det som om de skriver opp noe, jeg har forklart hvorfor jeg krysser grensen, de har sett på pass for å bekrefte at jeg er norsk, deretter har det vært null problem.

I starten sto heimevernet på overgangene sammen med politiet, det virker som de var der kun for å avlaste, de siste ukene har det kun vært politiet.

Så vidt jeg vet har ikke tollvesenet mulighet til å foreta den typen kontroller.

Det er selvfølgelig mulig det er annerledes dersom man harryhandler?

Karantenebestemmelsene må selvfølgelig overholdes, det betyr ikke at man er isolasjon, det er fremdeles mulig å gå ut av huset, gå i butikken og gjøre andre ting som anses som viktig, så fremt man holder avstand.

I Sverige er det åpenbart ingen slike bestemmelser, der gjør man som vil etter å ha vært i utlandet.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
frohmage skrev (10 timer siden):

Jeg har begynt å hoste rett ut i lufta igjen. Ikke pokker om jeg gidder å bruke albuen nå lenger! Også skal jeg stå kloss inntil folk i kassakøen på butikken. Etter demonstrasjonen i Oslo kommer vi jo alle til å bli smitta innen en måned uansett. Alt håp er ute nå.

Hvorfor skal smittevernreglene kun gjelde for enkelte? 

Lenke til kommentar
7 minutes ago, WCH911 said:

Noe som dette?

Noe sånt, ja. Men butikken du linker til selger kun i varehus (ikke på nettet) - og det er dessuten utsolgt i alle butikker i Norge.

EDIT:

Fant en hos Biltema. Noen som har prøvd den?

https://www.biltema.no/hjem/personlig-pleie/hygieneartikler/handsprit-2000043771

(men ingen av butikkene i nærheten av der jeg bor har noe på lager)

 

Endret av helsten2
Lenke til kommentar
helsten2 skrev (14 minutter siden):

Noe sånt, ja. Men butikken du linker til selger kun i varehus (ikke på nettet) - og det er dessuten utsolgt i alle butikker i Norge.

EDIT:

Fant en hos Biltema. Noen som har prøvd den?

https://www.biltema.no/hjem/personlig-pleie/hygieneartikler/handsprit-2000043771

(men ingen av butikkene i nærheten av der jeg bor har noe på lager)

 

Jeg snublet over noe "dr. Clinic" 85% gel 100mL og "Norsk håndsprit" 70% væske 500mL på Kiwi forrige dagen. Mener jeg så noe lignende sist jeg var innom Coop Obs, så det er antagelig flere alternativer for de som har en eller flere kolonialbutikker i nærheten.

Lenke til kommentar
xRun skrev (2 minutter siden):

Jeg snublet over noe "dr. Clinic" 85% gel 100mL og "Norsk håndsprit" 70% væske 500mL på Kiwi forrige dagen. Mener jeg så noe lignende sist jeg var innom Coop Obs, så det er antagelig flere alternativer for de som har en eller flere kolonialbutikker i nærheten.

Har en liten Dr. Clinic-flaske. Lukter helt jævlig, men gjør jobben. Produsert i Tyrkia.

Lenke til kommentar
5 minutes ago, xRun said:

Jeg snublet over noe "dr. Clinic" 85% gel 100mL og "Norsk håndsprit" 70% væske 500mL på Kiwi forrige dagen. Mener jeg så noe lignende sist jeg var innom Coop Obs, så det er antagelig flere alternativer for de som har en eller flere kolonialbutikker i nærheten.

OK. Bruker både Coop og Kiwi som nærbutikk, men har enda til gode å finne håndsprit der.
Får vel bare ha øynene med meg ...og fortsette med ekstra god vask når jeg går ut og inn av butikkene ... ?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...