Gå til innhold

Nå skal CD-plata dø for godt


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

På tide spør du meg.

 

MP3 har et dårlig rykte, men jeg nekter å tro at noen hører forskjell på 320 kbps MP3 og CD. Til sammenligning er CD bare dobbelt så høy bitrate (700 kbps ca), men bruker absolutt ingen komprimering.

 

Jeg tviler forresten ikke på at folk tror de hører forskjell på de to. Når folk kan høre forskjell på digitale signalkabler så finner de forskjeller der de vil.

Lenke til kommentar

Det jeg frykter, og det vi jo allerede ser, er at fysiske utgivelser tas over av streamingstjenester. Jeg vil ha bedre nedlastingstjenester. Jeg vil ha det jeg har kjøpt. Jeg vil ikke kjøpe tilgang, jeg vil ha det. Dette gjelder også film. F. eks. pleier jeg ofte å ta med laptopen på den internettløse hytta og da sier det seg selv at jeg må ha mediet lokalt.

 

Folket har uansett i mange år nå klart sagt i fra at de foretrekker digital musikk så dette er ikke noe sjokk og kan heldigvis løses veldig bra.

Lenke til kommentar

Jeg har ikke noe bra stereoanlegg, men jeg har headset som sparker rimelig greit unna, og jeg hører veldig kvalitetsforskjell på mp3 låter og f.eks FLAC, samt mp3 på 192 kbit/s og 320 kbit/s. Jeg hører også forskjell på dette via mine shittye pc høytalere fra biltema som kostet 700 kr i sin tid (for 8 år siden). Dette er fordi ørene mine er veldig sensitive mot ulyder. Hadde jeg hatt penger til å kjøpe et digg stereoanlegg så hadde jeg nok gått for CD eller bare FLAC.

Lenke til kommentar

CD plata er LAANGT fra døden nær.

Hva skal du bruke til å installere Linux på eldre maskiner som ikke støtter USB boot?

Man må ta dette med en klype salt.

 

Det som antagelig menes er at platebransjen ikke kommer til å satse på å trykke opp en masse juleræl på cd'er, og selge det.

 

Jeg tror cdon kommer til å vare i mange herrens år og man får tak i de cd'er man ønsker.

 

CD produksjon, om den ikke er det allerede, så kommer den til å ta samme vei slik bøker trykkes. En bok i dag lages f.eks som pdf, sendes over internett til et helautomatisk trykkeri, så trykkes et visst antall og så distribueres det. Det er veldig lite folk i denne prosessen. Det gjør at man kan trykke opp små kvanta/ trykke på bestilling/etc. I motsetning til å trykke opp det man tror markedet kommer til å kjøpe som er den klassiske modellen julecd'en forholder seg til.

Det vil seff være et problem med slik JIT produksjon, at om du ønsker å kjøpe en 2012 julecd, så kan du få problem med å få tak i plata innen 24.des fordi etterspørsel er sterkt variabelt, og produksjon såpass ustabilt for korte vinduer.

 

Men for oss som er opptatt av musikk så har vi CD i mange herrens år, så jeg bryr meg ikke. Det er tross alt eneste kilde til kvalitetslyd om man ønsker slik. Et sted kommer FLAC filene fra :)

Lenke til kommentar

Hva tenker de ift. alle som kun har Radio og CD spiller i bilene sine? Jeg har ennå ikke hatt mulighet for selv AUX i bilen som er en rimelig gammel standard.

 

Satser de på at alle skal kaste de fult brukbare bilstereoene? Nå tvinger snart DAB/DAB+ dette frem men ennå en del år til hvor disse mottakerne ikke er grisedyre.

 

Ellers får man bare brenne CDDA selv. Uansett bør dette markedet bli fullstendig DRM fritt så man kan spille musikken på alle enheter man har.

Endret av Theo343
Lenke til kommentar

Like greitt at alt rælet forsvinner fra CD. Mange CD'er har er dynamisk komprimert og egner seg ikke på et godt anlegg overhodet. CD-platen kommer til å leve i flere tiår til, men etterhvert utelukkende som entusiastformat. En godt mastret CD har solid lydkvalitet, og jeg ser frem til at de CD'ene som finnes i butikkene er av gjennomgående høy kvalitet. Jeg streamer og laster ned musikk i store mengder, men den musikken jeg setter virkelig pris på, den blir alltid kjøpt på CD. Og da forventer jeg at lydkvaliteten er på plass.

Lenke til kommentar

MP3 320 er godt nok for de aller fleste og husk at det er forsvinnende få mennesker som har anlegg til 20k+ i stua eller sitter med studio-headsett til 3000 kr på bussen i forhold til de som har et "hjemmekino"-anlegg til et par tusenlapper og bruker de standard hvite pluggene til sin iPhone når de tar buss. For de store kommersielle butikkene vil det ikke lønne seg å kjøpe inn harddisker for å kunne lagre de mindre lossy/lossless formatene når salget ikke kommer til å matche. For mannen i gata kommer garantert ikke til å handle WAV eller FLAC når det tilsier at han får inn 30-70% mindre musikk enn med MP3/WMA.

 

Men, i fremtiden vil det nok oppstå flere nisjebutikker/sjangerspesifikke butikker på nettet og da er nok muligheten der for at de er startet opp av entusiaster og ordentlige formater er å få tak i. For elektronisk musikk som jeg hører på selv er det null problem å få kjøpt all musikken jeg vil ha i WAV og det lenge før det finner veien til iTunes eller Spotify. Trikset er bare om man leiter ordentlig, så finner man.

 

I tillegg, hvis FLAC er så ufattelig viktig for noen: Kjøp musikken i MP3 ett eller annet sted så artisten får penge sine, slett driten og finn en privat tracker (ja, det finnes flere store) som tilbyr musikk i FLAC.

 

Like greitt at alt rælet forsvinner fra CD. Mange CD'er har er dynamisk komprimert og egner seg ikke på et godt anlegg overhodet. CD-platen kommer til å leve i flere tiår til, men etterhvert utelukkende som entusiastformat. En godt mastret CD har solid lydkvalitet, og jeg ser frem til at de CD'ene som finnes i butikkene er av gjennomgående høy kvalitet. Jeg streamer og laster ned musikk i store mengder, men den musikken jeg setter virkelig pris på, den blir alltid kjøpt på CD. Og da forventer jeg at lydkvaliteten er på plass.

 

Det er ikke CDen som er mastret. Det er låtene som er mastret før de havnet der.

Endret av Feh
Lenke til kommentar

Problemet er om FLAC/ALAC tilsvarende CDDA kvalitet blir for spesielt intereserte og langt dyrere enn hva en CD ville kostet som jo ofte er den motsatte og ulogiske trenden når man går fra fysisk til digital distribusjon.

 

Da blir dette en kraftig degradering av tjenester og ikke en forbedring.

Endret av Theo343
Lenke til kommentar

Den dagen det kjem eit fullgodt alternativ der eg kan lasta ned FLAC frå nettet med ubegrensa (ikkje gjennom Spotify eller liknande tenester) bruk vil eg vurdera å gå over. Biblioteket må tilsvara det som finnes på CD i dag og det må væra mogleg å lasta ned ein kopi når som helst.

I tillegg må det væra konkurransedyktig på pris.

 

Eg har musikken på eit par PC-er, i bilen og på mp3-spelaren. Det er komplett umogleg for meg å erstatta mp3-spelaren 100% med mobiltelefonen.

Har heller ingen behov for å kobla mobiltelefonen til bilen. Der har eg eit 32GB-SDHC-kort.

 

Det har vore snakk om dette i årevis, men platene står framleis i hylla.

Lenke til kommentar

Oh shit! Må visst hamstre juleschlagers med Wenche Myre og Jan Teigen i år :D

 

På den seriøse siden, så tipper jeg at dette vil gå mer gradvis. En del musikk selges nesten utelukkende på CD. Dette gjelder da musikk til barn, og generasjonen som ikke er helt inne i streamingsverdenen (Les de litt eldre. Er ikke mange år siden du fikk tak i Ronald 9 osv. på kassett hos din lokale bensinpusher). Men at det blir mindre og mindre av CD vil jeg jo tro.

 

Når det gjelder flac vs streaming/mp3, så kan det godt være at noen hører forskjellen på dette. Der skal ikke jeg "velge side". Men jeg tror den delen av befolkningen som er såpass audiofile at de velger flac foran streaming/mp3 er liten og at de blir stadig færre.

 

Just my two cents...

Lenke til kommentar

Spotify med "high streaming quality" er godt nok til bruk som tilsvarer radiolytting men når man virkelig skal kose seg meg med godmusikken så er det FLAC som gjelder.

 

Jeg tror tvert i mot det har blitt og blir stadig flere Hi-Fi entusiaster enn før, en trend man ser på mange audiofile forum og at det kjøpes mer utstyr med bra lydkvalitet.

 

Hvis de merker FLAC skikkelig i nedlastingsbutikken som eks. "CD kvalitet" og "DVDA kvalitet" (2 kategorier) så hvermansen skjønner det så tror jeg salget på det vil bli merkbart selv om "billig mp3" til kanskje halve prisen (fryktes) vil dominere.

 

Ellers kan det jo være at FLAC i starten kun blir tilgjengelig for spesielle samlealbum, collector/limited editions utgivelser osv. Litt som det har vært med DVD-A til nå.

 

Personlig tror jeg også DVD-A kan bli vesentlig mer utbredt om man får dette tilgjengelig som nedlastbar FLAC. Prisen for både CDDA og DVDA kvalitet i FLAC blir dog avgjørende for hvor populært dette blir og det er ingen grunn til å ta blodpriser for dette da det bare vil hindre utbredelsen og salget.

 

Vi har også endelig kommet dit at de fleste mediaavpsillere nå klarer å dekode FLAC slik at vi ikke må ha doble musikkbibliotek eller transkoding servere stående for å kunne spille den samme musikken over alt.

 

EDIT:

Jeg lengter også etter "remastered to hi-res FLAC" for mange album og er redd penger på musikk vil øke drastisk når dette blir godt tilgjengelig.

Endret av Theo343
Lenke til kommentar
Gjest medlem-82119

At CD plater som alle andre fysiske format er døende er ingen overraskelse. For min egen del så forsvinner mye av musikkinterressen med CD plata. Dette handler ikke om bare at man er gammeldags og vil ha det på fysisk format, men det handler om hvordan man bruker musikk.

 

For min del så hører jeg mye på bl.a konseptmusikk hvor historier fortelles fra første til siste sang. Dette krever et format med en skikkelig definert begynnelse og slutt som ikke er mulig fullt ut med streaming eller ha 5000 sanger på en pc. Mange av platene har videre elementer som gir en helhet som forsvinner med streamingen. Å sitte med et f.eks iron maiden cover og lete etter referanser, finne Derek Riggs symbol, referansen til Indiana Jones, West ham fotballresultatet osv er det som skaper den magiske helheten. Puslespillbiten på marillionplatene som de legger på en annen plate, speilet som dimmu borgir la med, samt tonnevis av symbolikk og referanser som utgjør forskjellen mellom en grei og en fantastisk plate. Ja, man kan selvsagt laste dette ned som f.eks wallpapers osv men magien er borte.

Når CD salget døde, mistet platebransjen ihvertfall meg som kunde.

 

Dernest er jeg en av de som fortsatt nyter musikk på gode hifi anlegg. Gamle dynamiske album låter fantastisk bra sammenlignet med de flate mp3 filene som kun er laget for å spilles på en laptop eller mp3 spiller.

 

En annen sak er jo også at alternativet til å kjøpe CD plater er ikke å kjøpe Mp3 filer. Alternativet til å kjøpe CD plater er enten å streame gratis eller laste ned fra pirate bay. Sånn sett så mister de bare en inntektskilde som ikke vil bli erstattet med noe annet.

Lenke til kommentar

Profesjonelle musikk entusiaster bruker alle pengene sine på å høre alle skrapelyder og feil de bare kan i en sang, mens en vanlig Ola Normann kjøper seg noen PC høytalere og klager aldri.

 

Konklusjon, kjøp billigere høytalere =klag mindre på lyden og mer på høytalerene = mindre irritasjon på musikk kvaliteten!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...