Jump to content

Feh

Medlemmer
 • Content Count

  7388
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Feh

 1. Coinbase tar sin del av kaka, men er den eneste måten såvidt meg bekjent å få kjøpt hva de tilbyr på <30 sek. Min konto er på lvl 2 og har en grense på €6000 pr. uke så mulig du bare må øke sikkerheten på profilen din for å kunne kjøpe mer. Tror uansett det er sent å FOMOe seg inn nå. Jeg har kjøpt litt forskjellig over det siste halvåret for å spre porteføljen litt, og kvittet meg med noen gamle bags, men da jeg kjøpte var porteføljen verdt 1/3 av hva den er nå, så om man skal inn nå må det være fordi du vil inn på lang sikt. Det var ganske kjølig på tampen av fjoråret før en sterk oppgang 1 mnd før covid og en kraftig nedgang da det ble globalt. Det vi ser nå er nok bare ting som går tilbake til det normale. Jeg har ikke fulgt med i det hele tatt det siste året utover å overvåke Delta og min egen portefølje, men ser det mye snakk om ETH 2.0 og staking om dagen. Er det noen som kunne gitt en ELI5 på hva det er og hvorvidt det kan være verdt å investere nok for å skaffe 32 ETH for det?
 2. Fikk SMS i dag tidlig fra service at de ikke kunne reparere TVen grunnet delemangel, og å ta kontakt med Elkjøp. Etter litt om og men landet vi på en 65" Q60R som jeg kunne ta med rett fra butikken så da gjorde jeg livet enkelt og tok den. Testet kjapt litt innhold og den er mer enn grei nok for mitt bruk. Men faen for et herk å sette opp en 65" alene 😛 Og spesielt takk til agent_spooon for gode tips Sparte meg selv for mye penger og fikk atpåtil en langt bedre TV enn jeg hadde fra før. Tips på vei til deg og
 3. Ringe Samsung support og de skal sende en tekniker til uka. Det hørtes ut som om det kun var for å avgjøre om det var en garanti sak eller ikke. Skal poste en oppdatering etter han har vært her 👍
 4. Takker! Jeg hadde planer om å vente, men tok det til etterretning siden det uansett ikke er mye spennende å drive med i disse dager og jeg sitter med permanent hjemmekontor. Elkjøp henviste bare direkte til Samsung for support. Fikk ringt opp og snakket med en agent som sa de skulle sende en tekniker til uken, så får vi se. Han påstod at garantien fortsatt gjaldt siden det var < 3 år fra kjøpsdato så vi får se. For meg hørtes det ut som at tekniker bare ble sendt ut for å sjekke om det er et garantitilfelle eller ikke.
 5. Min kun 3 år gamle Samsung UE55 KS8005 tok kvelden i går, og hvis jeg i det hele tatt gidder å prøve å reklamere på den senere, så må jeg uansett ha noe nytt nå. Uten å kreve noen lang og utbrodert forklaring, blir jeg skuffet om jeg får for denne her: https://www.hifiklubben.no/tv-og-hjemmekino/uhd-tv-led-tv/sony-kd-65xf9005-uhd-tv/ ? Satt å sikla på en LG 65" C9, men synes 21k for en ny TV er stivt, og B9 som jeg leste meg frem til skulle være omtrent like god, men billigere, er ikke å oppdrive lenger. Spørsmålet er vel om Sonyen gir meg tilnærmet noe av den samme bildekvaliteten som samsungen min, for hvis den gjør det så er valget ganske enkelt. En annen ting er at noe som virkelig var avgjørende for at jeg kjøpte samsungen i utgangspunktet var smart-boxen som kunne gjemmes inne i tv-møbelet - er det TVer fra andre produsenter som har noe lignende? Kan leve uten, men det var virkelig praktisk.
 6. Jeg har en lignende utdannelse og jobber i dag som løsningsarkitekt for en skyprogramvare (PaaS). Det er rett at utdanningen gir ganske blanke ark for hva man kan få jobb som, og det er vanskelig å finne hvilken "tråd" man skal følge. Men jeg kan gi noen tips: 1. Konsulentbransjen Her er det ingen grenser for hva slags kapasitet, og hva slags type folk som kreves. Et tips er å levere en åpen søknad til noen av de store som f.eks Accenture, Tieto, Evry, Capgemini, Bouvet, Sopra Steria for å nevne noen. Flere av de har også egne graduate programmer for nyutdannede. 2. Produktbransjen Samme tips som over, bare mot Google, Microsoft, Cisco eller andre selskaper som selger produkter. De har også behov for alle slags typer folk. 3. Konsumentene Alle bedrifter som konsumerer enten konsulenttjenester eller produkter fra produsentene trenger folk med IT kompetanse både til IT avdelinger, men også på forretningssiden. Produkteiere, prosesseiere, teamledere, prosjektledere, administratorer, teknikere, utviklere osv. Her vil jeg dog gi et tips om å prøve å komme inn i en større bedrift. Se på listen av topp 500 bedrifter i Norge og undersøk hva slags stillinger som ligger ute blant topp 50. 100% garantert at du finner noe som ser spennende ut. Til slutt vil jeg si at du burde også vurdere om du kan flytte til/i nærheten av Oslo. Da åpner det seg brått et helt annet marked enn det er i Kristiansand. Husk også at markedet skriker etter folk og kompetanse. Det er alt for dårlig rekruttering i forhold til behovet, og det er i mange segmenter arbeidstagers marked.
 7. Det er verdt å bruke tiden på det for å få flere tilbud. Om alle tilbudene er det samme, så har du i alle fall flere tilbud, og du vil tvinge dem til å tilby bedre enn de andre. Om tilbudene er like lønnsmessig må du bruke andre argumenter. "Den andre er en større og sikrere bedrift", "den andre tilbyr kursbudsjett", "den andre tilbyr firmabil", "den andre har et mer etablert fagmiljø" osv. Få de til å hive inn goder hvis de ikke vil opp i lønn. Den første jobben vil uansett alltid være den første jobben. Etter skatt er forskjellen ca. 2k mindre utbetalt mellom 455 og 500k og betyr ikke så mye i det lengre løpet. Jeg sammenlignet meg selv med NoTrace sin utvikling på side 56, og selv om jeg begynte å jobbe ett år etter han så lå jeg foran i 9 år før han virkelig dro til med 1.4M i sin seneste kontrakt. Jeg tror hva jeg prøver å formidle her er at du skal heller tenke på hvor du skal ende innen 5-10 år snarere enn hvor du skal starte.
 8. Det begynner å bli en del år siden "Web 2.0" var et nytt begrep, men med det så ble veldig mye logikk flyttet til klientsiden med introduksjonen av angular, react og tilsvarende. Får ta en oppdatering jeg og: Stillingstittel: Løsningsarkitekt Sted: Oslo Erfaring: 8 år Alder: 32 Arbeidsoppgaver: Løsningsarkitekt Utdanning: Bachelor informasjonssystemer Årslønn: 750k fast + ca. 250k bonus, gratis internett/tlf, kursbudsjett, BYOD budsjett Hoppet av hele driten og gikk fra et selskap med 140k+ ansatte til 20 (startup), så vi får se hvor det bærer. Kjøpt meg inn og blitt aksjonær i tillegg så satser på at det skal betale seg i lengden. Kjenner allerede at skuldrene er senket og at jeg sover godt om nettene igjen, så det er da noe. Blir nok å ta en ledende rolle igjen neste år, men først må vi vokse.
 9. Det kommer veldig an på hvor du sjekker og med hvilke parametre. Du ligger nok noe under snittet gitt 11 års erfaring, men dårlig er det vel ikke. Snittlønn (landsbasis) for utviklere i 2018 var ca. 700k (SSB). Dette sammenfaller også med statistikken som du kan finne hos f.eks NITO og Tekna. NITO sier også litt over 700k for IT i Oslo og akershus. Så er det selvsagt bare et gjennomsnitt så du vil ha plenty med folk som tjener ned mot 500k og folk som tjener opp mot 1m og da blir det brått mer granulert hva de driver med. De som heller mot øvre sjikt er ofte i tillegg til vanlig arbeid teamledere, arkitekter, konsulenter o.l.
 10. Syns The Mandalorian var "greit" som jeg sa til en kompis. Den begynner veldig rett på uten noen form for oppbygning. Men det var en plot twist på slutten som var ganske effektiv og som gjør neste episode kanskje enda mer spennende. Heldigvis kommer neste episode allerede på fredag som også blir den faste dagen fremover for nye episoder. Edit: D+ er ikke engang confirmed sammen med de andre europeiske landene som har lansering i mars. Så vi kan fort ende opp med å måtte vente 6+ måneder for at det kommer hit. Episoden er ute i prima kvalitet flere steder. Hørte det fra en venn..
 11. Hue. Men googlet det kjapt. Spørs hva slags dimmer man har. Når jeg vrir på dimmeren skjer det absolutt ingenting, det hverken flimrer, lager lyd eller noe som helst.
 12. Jeg har 3 stk (GU10) i en taklampe som er koblet til dimmer - hvorfor burde jeg ikke det? Har fungert helt fint i årevis.
 13. RAM frekvens har også bevist seg å være en viktig faktor i PUBG. Her er bare ett av mange eksempler som illustrerer hvor enorm forskjellen kan være. Det er ikke jevnt over hele fjøla, men ser ut til å være litt avhengig av lokasjon på mapene. Det gjelder vel for de fleste spill at ligger man 4+ generasjoner bak på CPU så går det utover ytelsen, selv om kjernefrekvensen kan være omtrent den samme. Bare synd for meg at jeg sitter på en 6600k og hvis jeg skal gå opp til nyere generasjon + raskere minne må jeg bytte ut halve riggen Men nå kommer jo både The Outer Worlds, nye CoD, RDR2 i år og Cyberpunk neste år så det er vel bare å bite i lommeboka først som sist ettersom Intel ikke har lansert noen konkrete planer for 10th gen desktop cpus enda.
 14. 670 er et godt sted å begynne å forhandle nedover fra. Det er flere grunner til at 600-670k er ok sted å starte: Alderen din, erfaringen din og stillingen du går inn i. Uten å fakturere (jobbe i prosjekter) må du nesten ha (team)lederansvar for å havne rundt 700k med din relativt korte erfaring og unge alder. Enten det eller så måtte du ha søkt i en større bedrift (1000+ ansatte) og som arkitekt eller tilsvarende nivå. Eller fått jobb i et konsulentselskap. På en annen side - jeg tipper du blir ansatt fordi de ser besparelser på å gå til skyen og redusere kostnader de kan ha i dag? Eller fordi du skal utvikle et produkt de kan selge? Det kan veie positivt lønnsmessig selv om du ikke fakturerer tiden din til kundene deres.
 15. Jupp, men det er ikke 2013 kravet som gjør at enkelte ikke får brukt appen. Mitt er fra 2006 og gikk fint å hente inn i appen, med oppdatert utløpsdato 2032 istedenfor 2086.
 16. Jeg fikk ikke noen slik beskjed. Tipper det er 2 årsaker til at det kan skje: Noen stasjoner startet sikkert tidligere med digitale bilder enn andre, og det er også flere sertifikater som har blitt endret opp gjennom. F.eks så var/er det mange eldre som aldri tok noe annet enn klasse B, men som også fikk med C1 (liten lastebil) og BE (henger over 750 kg) hvis jeg ikke tar feil. Min far hadde den smørbrødlista på baksiden og tok aldri noe mer enn klasse B en gang på 70-tallet. Hvis man ikke fornyet dette med legeattest før 2001, og siden jevnlig, så utløp de.
 17. Det er mange bransjer der utlandet betaler bedre, men det kommer som regel med en kost som lengre arbeidsuker, mindre ferie, dårligere betingelser osv. Ofte er det ikke sammenlignbart.
 18. Det er vel trygt å si at begge disse erfaringene er anekdotiske. Jeg har ikke sett noen empiri som tilsier at om en bedrift er lønnsledende eller ikke betinger tilsvarende nivå på andre goder eller aspekter ved en jobb. Nå snakker dere også forbi hverandre. At en bedrift ikke er lønnsledende betyr ikke at de er kjipest på lønn. Å reklamere at man er lønnsledende er kun marketing. Det sier absolutt ingenting om bedriften som helhet. Hvis du som søker ser at det står at de er lønnsledende har de overtaket fra dag 1. Både for å hanke deg inn, men også etter du er ansatt. Hvorfor skal du undersøke andre muligheter? Du jobber jo allerede i en lønnsledende bedrift! Er en bedrift faktisk kjipest på lønn - ja da er det stor sannsynlighet for at de er kjipe på andre måter også. Men at de ikke er lønnsledende betyr ikke (for å repetere) at det ikke er et godt sted å jobbe. Bedrifter som ikke er lønnsledende bruker stort sett andre argumenter, og igjen er det utelukkende marketing og psykologi. "Et av norges beste fagmiljøer" er en annen klisjé man ser igjen. For markedsundersøkelser har i årevis indikert at "faglig utvikling" er det viktigste for arbeidstagere. Tett etterfulgt av lønn og arbeidsmiljø. Ta også eksempelet med Statoil. De var i praksis lønnsledende før oljekrisa. Men fordi de er delvis statlig eid fikk de ikke lov å gå ut med det for markedsføring. Men alle visste det. Og var det et godt sted å jobbe? Selvsagt! De var inne på topp 30 mest profitable selskaper i verden før oljekrisa. De bare kastet penger etter folk for å sikre nok rekruttering og vekst. De er forøvrig fortsatt inne på topp 100 (forbes top 2000)
 19. Selv om jeg har bikket 7-siffer grensen så startet jeg på 470k tilbake i 2015 der jeg jobber nå. Vi har alle forskjellige motivasjonsfaktorer og lønn har aldri vært en av mine. Å tjene til livets opphold - selvsagt, men for meg går det på utvikling og langtidsambisjoner. Hvor mye jeg kan øke lønna på kort sikt er meg fullstendig likegyldig (det er arbeidsgiver som stort sett har tatt initiativ på mine lønnshopp). For han du siterte er det selve arbeidsoppgavene. For de 20+ konsulentene jeg leder er det like mange ulike ambisjoner. Jeg har en konsulent som er vesentlig mye bedre enn enkelte andre som tjener 3-400k mer enn vedkommende. Jeg har også flere konsulenter under meg som tjener mer enn meg. Etter siste runde med medarbeidersamtaler var det ganske morsomt å se hva som driver hver enkelt. Noen ønsker bare å kunne jobbe 8-16 med så lite friksjon som mulig. Noen ønsker å jobbe overtid og få klekkelig betalt for det. Noen ønsker å gifte seg med meg. Noen henter jevnlige tilbud fra konkurrenter for å øke lønnen mest mulig. Noen ber om 5% økning, andre ber om 30% økning. Noen vil bare ha økt dekning på reiseregninger. Noen vil ha egen bil. You name it. Den siste søkeren jeg sa nei takk til ønsket et lønnshopp fra 650k til 950k bare for å bytte jobb. Andre er villige til å gå 1:1 eller til og med ned i lønn for å jobbe hos oss. For min egen del har lønn lite å si etter man kommer over et visst nivå (jeg vil si det ligger på ca. 750k i Oslo). Videre fra der kommer det mye mer an på hvordan man er som person og hva slags ambisjoner man har. Noen hos oss vil for evig være arbeidstagere og ønsker å maksimere nettopp det. For andre vil de bare bygge kapital for så å drive med noe annet. For meg personlig handler det utelukkende om utvikling og erfaring fordi når jeg blir 40 er ambisjonen å enten være CEO for eget selskap, eller som backup CEA (Chief Enterprise Architect) i et større eksisterende selskap.
 20. Vi har eksperimentert litt med ulike leveransetyper uten at det tilsynelatende har hatt noen spesiell effekt på verken omsetning eller profitt. Vi har kjørt prosjekter på fastpris, ren time & material, "klippekort" osv. Ingen av modellene har vist seg signifikant bedre eller verre enn de andre. Det er mer menneskelige faktorer (som f.eks dårlig estimering av uerfarne konsulenter) som påvirker om profit/rev. er negativ eller positiv. Ren T&M er vel erfaringsmessig minst risiko siden alle endringer, scope creep osv. blir estimert og implementert deretter. Det er modellen jeg har jobbet mest etter de siste årene og jeg har tilgode å måtte tilby kreditering til kunder. Jeg vil dog anta at det avhenger av størrelsen på kunden også. Jeg jobber bare med store selskaper (de fleste ligger innen topp 15 i Norge) så det er relativt uvanlig at de klager på tidsbruk eller kost.
 21. Enig i at det ikke spiller så stor rolle på timepris. Vi opererer med forskjellige priser på "rockstars" og øvrige, men det er fordi "rockstars" blir sittende i en stilling et hakk høyere enn resten. Det kommer en ny modell ila høsten som gjenspeiles både på lønn og kundepris, og der vil det i større grad være opp til kunden å bestemme hva de vil betale for. Der blir det helt tydelig en enda høyere forskjell på "rockstars" og den gjennomsnittlige konsulenten. Men, når det kommer til lønnstilbudet så er jeg uenig. Jeg kan strekke meg mye lenger for en person som både er faglig dyktig, og viser gode konsulentegenskaper i intervjuer, enn en jeg på forhånd kan se at jeg vil slite med å selge til kunder. Rettere sagt så vil en sosialt oppegående person som har faglig tyngde ("rockstar") være nesten garantert full dekning av kundeoppdrag etter veldig kort tid, mens en som har mindre.. "personlighet" vil sitte på benken lenger, og kanskje også i perioder hvor det ikke er oppdrag de passer til. Edit: Dette er dog bare et eksempel fra min egen bransje. I andre er det nok annerledes. I den sfæren vi opererer er det veldig vanlig med "bodyshopping" hvor kunder vil ha den og den konsulenten, ikke bare hvem som helst fordi de ofte skal jobbe sammen i årevis.
 22. Hei, Spør for en venn (ja, faktisk). For en stund siden opplevde han at når han prøvde å åpne filer fra harddisken så frøs PCen litt, og så forsvant hele disken fra utforskeren. Den var fortsatt synlig i disk manager, men man kunne ikke utføre noen kommandoer mot den. Vi prøvde forskjellige metoder for å feilsøke disken, chkdsk m.m. uten resultat. Så byttet vi den ut med en ny harddisk, la inn OS på nytt på en SSD og satt den nye disken som kun lagringsdisk. Det er vel ca. et halvt år siden, og nå har den nye disken begynt med samme oppførsel. Siden det skjer med to forskjellige disker fra ulike produsenter, den ene relativt gammel og den andre relativt ny så tenker jeg umiddelbart mot hovedkortet? Eller kan det være andre feilkilder?
 23. Overtid kan bakes inn i lønn uten at man har ledende eller særlig uavhengig stilling, men det må tydelig fremgå i kontrakten hva som er grunnlønn og hva som er kompensasjon for overtid. Unntakene fra AML er få, og eneste jeg kan komme på som kan være gjeldende her er at OP er ansatt i forsvaret, NSM e.l. Jeg mener å huske at det også er noen unntak dersom man jobber helt eller delvis hjemmefra. Signeringsbonusen sett opp mot to års binding var kanskje ikke allverden, men en gjennomsnittsinntekt på 610k for en nyutdannet er ganske sterkt.
 24. Store forskjeller i hvilken bransje man starter i. Gamle tall, riktignok, men her ser du at ingeniører innen IT har hatt dårligst lønnsvekst i perioden 99-09: https://studenttorget.no/index.php?show=4941&artikkelid=8515 Jeg innbiller meg at det har tatt seg noe opp de siste 10 årene, men ingen oversikter av nyere dato viser at IT verken har høy startlønn eller lønnsvekst sammenlignet med andre bransjer som f.eks bygg og anlegg hvor de vasser i penger. OP har også 80k i bonus. Innbakt er 6-7 timer overtid pr. mnd. Regner man på det så utgjør overtiden ca. 30% av bonusen, så hvis man ser det separat så tjener OP 460+50=510k pr. år med normal arbeidstid + 30k fra overtid. Sier ikke at OP ikke fortjener mer, jeg er helt enig i at han ikke lenger er nyansatt, men nå har 1 års erfaring, men at å gå og be om mere lønn bare fordi man vil ha mer er liksom litt for tynt. Og hvis OP har lyst til å få mer i lønn så må han tromme opp noen gode argumenter.
 25. 460k og kun arbeidet 1 år er helt på gjennomsnittet. Hvilke argumenter har du for å få høyere lønn? Du kan ikke bare be om lønn fordi du vil ha mer lønn, det må jo ha bakgrunn i noe som gjør at du mener du fortjener det.
×
×
 • Create New...