Gå til innhold

Krigen mellom Israel og Hamas


Melding lagt til av Uderzo,

Vennligst ikke post politiske memes, det har kun en negativ effekt på diskursen, gjentagelser kan føre til advarsler.

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Brother Ursus skrev (15 minutter siden):

Demonstrerer mot Hamas i Gaza: – Hamas bryr seg ikke om oss

Det gjør dessverre heller ikke de andre som vil ha makt over det palestinske folket. Det er med meget gode grunner Fatah ikke vil ha frie valg, så upopulært som de er. 

Mens gulfaraberne og egypterne ser ut til å være på Israels side fordi de ønsker utrydningen av Hamas, holdt de tilbake fordi de vil ha en humanitær løsning på dilemmaet i Rafah og har derfor satt fram kraftige krav som har fått israelerne til å vente i mange dager. De stoler ikke på de israelske høyreekstremistene med gode grunner, selv om de innerst er villig til å se israelerne fornedre seg og ta med en fiende i det samme fallet. De gulfarabiske sjeikene er lik hensynsløs som Putin i bunn og grunn. Forholdet mellom USA og Israel har aldri noensinne vært så dårlig, Biden har mistet all tro på Netanyahu som kunne ignorere presset fordi høyrepartiene er med ham.

Det som i slutten gjør at Netanyahu vil angripe Rafah tross alt, er fordi Trump har kastet USA ut i en alvorlig tillittkrise, og selv han liker ikke det som skjer i Washington, selv om han satt pris på det ekstra spillerommet. Han hadde beordret sabotasjeangrep på gassnettverket i Iran for å avskrekke en mulig iransk respons, og har satt Hizbollah under et voldsomt press slik at han i virkeligheten har sikret hans rygg mot uventede overraskelser. Mye tyder på at Khamenei kan ha blitt holdt tilbake - det er tegn fra Teheran om at man har fått bekymringer over den interne situasjonen i forkanten av lokalvalgene 1. mars - og vil dermed selge ut Gazastripen som nå har mistet all militær verdi. 

Men Netanyahu skaper fram en ny konflikt med Vesten fordi han aktet ikke å tillate en tostatsløsning, og dette hadde russerne tatt fordel av ved å invitere alle palestinske organisasjoner til en konferanse i Moskva, medregnet Hamas som er erklært uønskelig av Vesten. Et brudd mellom Israel og Vesten nærmere seg med stormskritt, Biden er maktløst fordi det er valgår, mens EU/EØS er blitt opprørt over situasjonen - og hele det politiske etablissementet med unntak av høyreekstremistene i Tel Aviv ser i stigende skrekk på utviklingen som nå er bare Netanyahus. 

Alt tyder på at israelerne vil angripe Rafah - og det vil bli et slag i ansiktet på Vesten. 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Ørjanø skrev (6 timer siden):

Derfor jeg undret meg over hvorfor noen bruker X og andre sosiale medier som kilde så hyppig her og andre plasser krigen diskuteres. 

Det er jo også en god kilde til informasjon, spesielt i Ukraina-tråden. Men jeg tror alle er inneforstått med at det ikke er verifisert det man ser.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
0laf skrev (2 timer siden):

IDF Statement ( Nasser Hospital )

The soldiers of the Commando Brigade, Shayetet 13, ISA forces and other special forces that operate under the 98th Division operated over the weekend in the area of the Nasser Hospital in Khan Yunis.
Prior to entering the hospital compound, the forces had fought complex battles in the area, including at close-quarters with terrorist operatives, as well as against terrorists barricaded inside, and under rocket fire from within the hospital compound, as was published by the IDF on January 16, 2024.

So far, hundreds of terrorists and other terror suspects who were hiding in the hospital, some of whom had posed as medical staff, have been apprehended. Included among those apprehended are terrorists who participated in the October 7th Massacre, those with connections to the hostages, as well as significant Hamas operatives. The apprehended terrorists and suspects were transferred to undergo further investigations by security forces.

In the hospital, the soldiers located large quantities of weapons, some of which were found hidden in a vehicle used by Hamas terrorists to carry out the October 7th Massacre. In addition, a vehicle belonging to Kibbutz Nir Oz, which was likely stolen, was found in the area of the hospital.

As part of IDF activity in the hospital, boxes of medicine were found with the names of Israeli hostages on them. The packages of medicine that were found were sealed and had not been transferred to the hostages.

The IDF continues to invest all efforts, operational and intelligence, in returning home the hostages, and will not relent until the mission is completed.

The entry into the hospital occurred after an earlier warning to cease terrorist activity inside the hospital. The scans were carried out while making sure to enable the ongoing functioning of the hospital, without harming patients and medical staff, and in accordance with the values of the IDF and international law.

Er dette verifisert eller gjengitt i troverdige/tradisjonelle medier? Hvis dette stemmer burde det jo være en temmelig viktig nyhet for å forklare og moderere en del av oppslagene om Israels ‘storming’ av sykehus før helgen. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
herzeleid skrev (1 time siden):

Er dette verifisert eller gjengitt i troverdige/tradisjonelle medier...


Deler av det er publisert i en rekke medier, blant annet The Guardian, TOI osv.

Jeg tror den engelske oversettelsen bl.a. ble lagt ut av en representant for det Israelske Utenriksdepartementet ( Yaari Cohen )
 

 

  • Liker 8
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

HVORFOR!!! Hvorfor sender israelerne mye våpen til Aserbajdsjan på nytt?!! Først hadde de muliggjort en intensivering av den armensk-aserbajdsjanske konflikten i 2015-2020. Deretter var de med på å støtte aserbajdsjanerne under den andre Nagorno-Karabakh krigen i 2020. Siden hadde de ignorert utslettelsen av Nagorno-Karabakh i en folkemordhandling. Og nå har de gjort det på nytt! Denne gangen har Aserbajdsjan invaderte flere grenseområder, og nå er det klart for alle at tyrannen Alijev har seriøse planer om å invadere Armenia med Russlands tillatelse! 

Har de ikke fått med seg at aserbajdsjanerne vil utrydde det armenske folket på tre millioner mennesker?!! Et folk som ikke har noe sted å flykte blant fjellene! Og det er oppdaget i høyreekstremistiske mediekanaler at Armenia settes i forbindelse med "Israels fiender"!

Armenia Assists the Transfer of Military Equipment to Israel’s Enemies | The Jewish Press - JewishPress.com | Ayoob Kara | 5 Adar I 5784 – Wednesday, February 14, 2024 | JewishPress.com

Nok er nok. Israel SKAL KASTES UT AV VESTEN OG BLOKKERES om de støtter et folkemord på Armenia. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
JK22 skrev (1 time siden):

Denne gangen har Aserbajdsjan invaderte flere grenseområder...


Nå er ikke jeg veldig innsatt i konflikten, men folkerettslig så tilhører Nagorno-Karabakh til Aserbajdsjan, men befolkningen har gjort opprør og ønsker å tilhøre Armenia.

Man kan vel ikke invadere sine egne landområder?

Armenia og Aserbajdsjan har kriget om dette grenseområdet i tredve år, og det ser ikke ut som de har tenkt til å stoppe.

Armenia har dog alliert seg med Iran, og bidrar til å sende våpen til Hezbollah og andre terrorister.
Aserbajdsjan på sin side, står for rundt 40% av oljen til Israel.

Det er derfor Israel og Iran sender våpen til disse to landene.

Det er egentlig litt pussig, kristne armenere har et nært forhold til Iran, mens muslimene i Aserbajdsjan har alliert seg med Israel.

For Israel og Iran, så er det en slags proxy-krig, og for Israel så er det også viktig fordi de trenger oljen.

Virker som en dobbelmoral at man vil kaste Israel ut av vesten for å støtte sine allierte mot land som igjen er allierte av Iran, Israels fiende, og hvor det omstridte området i Nagorno-Karabakh faktisk hører til Aserbajdsjan, selv om befolkningen er i hovedsak armenere, samtidig som nær sagt alle vestlige land gjør det samme i Ukraina?

 

JK22 skrev (1 time siden):

Siden hadde de ignorert utslettelsen av Nagorno-Karabakh i en folkemordhandling.


Den eneste folkemordhandlingen jeg kjenner til, er Khojalymassakren, når armenske soldater, med hjelp fra Russland, drepte aserier som forsøkte å flykte til Aserbajdsjan?

https://no.wikipedia.org/wiki/Khojalymassakren

Endret av 0laf
  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (11 timer siden):

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/8JePBx/demonstrerer-mot-hamas-i-gaza-hamas-bryr-seg-ikke-om-oss

Demonstrerer mot Hamas i Gaza: – Hamas bryr seg ikke om oss

Mens den israelske bombingen fortsetter, har sjeldne demonstrasjoner mot Hamas brutt ut i krigsherjede Rafah. Her forteller demonstrantene selv til VG om deres raseri.

"Raseriet mot Israel er blant Gazas innbyggere altoppslukende, men samtidig har frustrasjonen mot Hamas også begynt å nå et kokepunkt:

Mennene i demonstrasjonen bærer palestinske flagg, mens de roper:

«Folket ønsker å styrte Hamas!»

«Gå, gå Sinwar!» (Referanse til Yahia al-Sinwar, Hamas sin leder i Gaza)."

 

Hamas er ikke så populær i Gaza.  Håper demonstrasjonen har en smitte effekt så flere henger seg på.

Det var god lesning at de så negativt på angrepet 7. oktober. Et ørlite håp oppi all elendighet. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
0laf skrev (56 minutter siden):


Nå er ikke jeg veldig innsatt i konflikten, men folkerettslig så tilhører Nagorno-Karabakh til Aserbajdsjan, men befolkningen har gjort opprør og ønsker å tilhøre Armenia.

Man kan vel ikke invadere sine egne landområder?

Armenia og Aserbajdsjan har kriget om dette grenseområdet i tredve år, og det ser ikke ut som de har tenkt til å stoppe.

Armenia har dog alliert seg med Iran, og bidrar til å sende våpen til Hezbollah og andre terrorister.
Aserbajdsjan på sin side, står for rundt 40% av oljen til Israel.

Det er derfor Israel og Iran sender våpen til disse to landene.

Det er egentlig litt pussig, kristne armenere har et nært forhold til Iran, mens muslimene i Aserbajdsjan har alliert seg med Israel.

For Israel og Iran, så er det en slags proxy-krig, og for Israel så er det også viktig fordi de trenger oljen.

Virker som en dobbelmoral at man vil kaste Israel ut av vesten for å støtte sine allierte mot land som igjen er allierte av Iran, Israels fiende, og hvor det omstridte området i Nagorno-Karabakh faktisk hører til Aserbajdsjan, selv om befolkningen er i hovedsak armenere, samtidig som nær sagt alle vestlige land gjør det samme i Ukraina?

Den eneste folkemordhandlingen jeg kjenner til, er Khojalymassakren, når armenske soldater, med hjelp fra Russland, drepte aserier som forsøkte å flykte til Aserbajdsjan?

https://no.wikipedia.org/wiki/Khojalymassakren


Enig i at dette er veldig pussig, og jeg sliter selv med å skjønne hvem som støtter hvem.
Dette beviser bare at konfliktene i området ikke er lette å forstå eller at å "velge riktig side" ikke er så lett. Alle sider har sine svin på skogen og man får pussige konstellasjoner. Her støtter både Israel og Tyrkia Aserbajdsjan.

Men jeg mener at det som har skjedd i Nagarno-Karabakh kan klassifiseres som et folkemord.
Det er vel ca 100.000 armenere som ble fordrevet fra området, et sted det har bodd armenere i hundrevis av år.

Så det er nok en del dobbeltmoral ute å går her.
Det er jo litt pussig at veldig mange er bekymret for et folkemord på Gaza, når det etter mitt syn er ganske klart at armenerne i Nagarno-Karabakh ble utsatt for nettopp dette, uten at man hørte så mye.

Mitt syn er at om USA eller andre land burde kritisere Israel for noe, så er det nettopp det at de sender våpen til Aserbajdsjan. USA burde kreve at Israel stopper sine leveranser dit, hvis de skal få noen flere våpen fra USA. Her mener jeg at Israel har vært med på faktisk støtte et folkemord.


Call what is happening in Nagorno-Karabakh by its proper name:
https://www.washingtonpost.com/opinions/2023/09/22/nagorno-karabakh-genocide-armenia/
 

Wikipedia om konflikten:
https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Azerbaijani_offensive_in_Nagorno-Karabakh

Sitat

Israel is one of the major arms exporters to Azerbaijan, accounting for 27% of Azerbaijan's major arms imports from 2011 to 2020, and 69% of Azerbaijan's major imports from 2016 to 2020, according to research from the Stockholm International Peace Research Institute.[359] According to Efraim Inbar, an expert on Israel-Azerbaijan relations and president of the Jerusalem Institute for Strategy and Security, ties between the two countries have grown stronger since the 2020 war.[360]

The offensive involving heavy artillery, rocket launchers and drones were suspected to be largely supplied by Israel alongside Turkey. Weeks before the offensive, Azerbaijani military cargo planes repeatedly flew between a southern Israeli airbase and an airfield near Nagorno-Karabakh, according to flight tracking data and Armenian diplomats. Armenia’s ambassador to Israel Arman Akopian said that he voiced his concerns about Israeli weaponry shipments towards the Israeli government.[361][362]

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Israels høyreekstreme og tidligere terrordømte sikkerhetsminister Ben-Gvir har foreslått å utestenge arabiske israelere og palestinere fra Vestbredden fra bønnene ved Tempelhøyden under Ramadan. Han sidestiller bønnene med "Hamas victory celebrations", uten å gå gi noen dypere forklaring på hva han mener med dette.

Netanyahu er enig med Ben-Gvir melder en rekke israelske medier, og det ser dermed ut til at israel skal utestenge sine arabiske innbyggere fra Tempelhøyden under Ramadan.

Reports: Siding with Ben Gvir, PM plans to limit Arab Israeli Al-Aqsa access on Ramadan
https://www.timesofisrael.com/reports-siding-with-ben-gvir-pm-plans-to-limit-arab-israeli-al-aqsa-access-on-ramadan/

Sitat

Prime Minister Benjamin Netanyahu sided on Sunday with far-right National Security Minister Itamar Ben Gvir, endorsing restrictions on Arab Israelis’ access to Al-Aqsa Mosque on Jerusalem’s Temple Mount during Ramadan, according to multiple reports.

USA advarte for et par uker siden om at dette kunne skje, og at Ben-Gvir vil bruke Ramadan i forsøk på å øke konfliktnivået, slik som i fjor.

Endret av Snikpellik
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (3 timer siden):

Israels høyreekstreme og tidligere terrordømte sikkerhetsminister Ben-Gvir har foreslått å utestenge arabiske israelere og palestinere fra Vestbredden fra bønnene ved Tempelhøyden under Ramadan. Han sidestiller bønnene med "Hamas victory celebrations", uten å gå gi noen dypere forklaring på hva han mener med dette.

Netanyahu er enig med Ben-Gvir melder en rekke israelske medier, og det ser dermed ut til at israel skal utestenge sine arabiske innbyggere fra Tempelhøyden under Ramadan.

Reports: Siding with Ben Gvir, PM plans to limit Arab Israeli Al-Aqsa access on Ramadan
https://www.timesofisrael.com/reports-siding-with-ben-gvir-pm-plans-to-limit-arab-israeli-al-aqsa-access-on-ramadan/

USA advarte for et par uker siden om at dette kunne skje, og at Ben-Gvir vil bruke Ramadan for å øke konfliktnivået.

A governmental source told Channel 12 news that the decision was not final, and was still being considered.

Prime Minister Benjamin Netanyahu’s office later pushed back at the reports with a vague statement that said the premier “made a balanced decision that allows freedom of religion with necessary security limits, which have been set by professional officials.”
https://www.timesofisrael.com/reports-siding-with-ben-gvir-pm-plans-to-limit-arab-israeli-al-aqsa-access-on-ramadan/

JERUSALEM, Feb 19 (Reuters) - Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu said on Monday that he had made a "balanced decision" to allow freedom of worship at Jerusalem's Al Aqsa mosque during Ramadan, but that access would be limited according to security needs.

Asked about the possibility of blocking access for Israeli Muslims to Al Aqsa, a flashpoint prayer site in Jerusalem's Old City, Netanyahu's office said: "The prime minister made a balanced decision to allow freedom of worship within the security needs determined by professionals." It gave no details.

Israel often sets limits on which worshippers can reach the prayer site - for example based on age - in order to avoid violence from erupting at the site, which is part of a compound also holy in Judaism.
https://www.reuters.com/world/middle-east/israel-set-security-limits-ramadan-prayers-jerusalems-al-aqsa-netanyahu-says-2024-02-19/

Endret av Aviene
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg lo da jeg så opptaket, motorsyklisten triumferte akkurat da det eksplodert rett foran ham så det ut som han velsigne synet selv om det var etter å ta tatt seg over vanskelig grunn! Dette er forresten fulltreff så monner, det er ikke ofte man ser så svære sekundære eksplosjoner. Hizbollah har ufattelig nok gjort mange feil, det har vært hundrevis av israelsk angrep med gode resultater siden oktober, noe man ikke burde vente seg, men kanskje de hadde blitt for arrogant. 

Hostile Group Attempts To Hijack EL AL Flight Radio Over Somali Airspace (simpleflying.com)

Forresten har et El Al-passasjerfly kommet ut for meget alvorlige forsøk på kapring; endog på å få det til styrte, dette hendt en Boeing 787 fra Phuket i Thailand til Tel Aviv i Israel den 18. februar 2024, pilotbesetningen var i luftrommet over Somalia/Somaliland ikke langt fra Jemen, da de uventet fikk nye instruksjoner om kursendring. Pilotene avbrøt kontakten og skifte om til andre kanaler samtidig som de varsle nærmeste lufttrafikkskontrollør som bekreftet at de opprinnelige kursopplysningene er gjeldende. 

"In Somalia, there have been communication interruptions all week, not only for El Al planes, and the official authorities have issued instructions to all pilots that as soon as this happens with a certain frequency, not to listen to the instructions and to switch to another communication method."

Det er andre gang dette hendt et El Al-fly i en uke, og meldingen fra det israelske flyselskapet avslørt at andre flyselskaper har også blitt utsatt for falske anrop med instruksjoner som ikke stemte med det man på forveien var enig om, spesielt i nærheten av et krigsområde. Mye tyder på at Iran og houthiene er involvert. 

Netanyahu varsler at bakkeoffensiven mot Rafah vil starte ved Ramadan den 10. mars 2024 om Hamas ikke gir fra seg alle gisler 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

USA vil ikke at Israel går inn i Rafah – legger frem forslag om våpenhvile
https://www.nrk.no/nyheter/1.16770015

Sitat

USA kunngjorde mandag at de kommer til å legge frem et forslag til avstemming i FNs sikkerhetsråd om situasjonen i Gaza, melder Reuters.

Forslaget skal blant annet ta til orde for at Israel ikke bør få gjennomføre en bakkeinvasjon i Rafah sør i Gaza. Både på grunn av skadene dette vil påføre sivile, men også potensialet for at sivile fortrenges til naboland.

Det skal også ta til orde for en midlertidig våpenhvile mellom Israel og Hamas.

Foreløpig er det usikkert om når forslaget vil kunne bli lagt frem til votering i sikkerhetsrådet, skriver Reuters.

https://www.reuters.com/world/us-proposes-un-resolution-supporting-temporary-ceasefire-gaza-2024-02-19/

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
0laf skrev (8 timer siden):

Nå er ikke jeg veldig innsatt i konflikten, men folkerettslig så tilhører Nagorno-Karabakh til Aserbajdsjan, men befolkningen har gjort opprør og ønsker å tilhøre Armenia.

Man kan vel ikke invadere sine egne landområder?

Armenia og Aserbajdsjan har kriget om dette grenseområdet i tredve år, og det ser ikke ut som de har tenkt til å stoppe.

Du spiller ekstremt ignorant om dette. Krigen hadde aldri vært snakk om "grenseområde"; det var alltid om enklaven Nagorno-Karabakh som i tre tusen år hadde vært et armensk land, som blir tømt under det som på et rent teknisk (og juridisk) grunnlag er et folkemord, i september 2023 som er meget sterkt omtalt her i Diskusjon.no, og siden den gang hadde aserbajdsjanerne ulovlig okkuperte flere grenseområder i møte med Armenia, som sliter med å slutte fred med Alijev, som nektet å akseptere en normal fredsslutning. Krigen om Nagorno-Karabakh er AVSLUTTET!!!!!!!!!!!!!!

Så ikke prøve å unnskylde det som skjer i Kaukasus ved å være blind, stum og døv om dette! 

Det er mye som tyder på at aserbajdsjanerne, som nå fritt snakker om "frigjøringen av Vest-Aserbajdsjan" som palestinerne snakker om "frigjøringen av landet mellom havet og elven", har seriøse planer om å invadere det armenske landet og utrydde det fra historien. Ingen sivilist som falt i hender på aserbajdsjanske "militære" i 2020 har overlevd, de ble torturert, skjendet og halshogd. I september 2023 kunne de karabakharmenske sivilistene komme seg bort fordi Alijev holdt tilbake, men fra den gang var det oppdaget folkemordmentalitet blant de aserbajdsjanske soldater og tyrkiske frivillige fordelt i sosiale netter, blogg og troverdige øyevitneberetninger - kapitulasjonen hadde hendt i siste sekund. 

Hvis tre millioner mennesker skal DREPES for å tilfredsstille Israels strategiske spill mot Iran - da burde Israels anerkjennelse trekkes tilbake og FN-resolusjonene som muliggjøre etableringen av den israelske staten annulleres, og da må alle seks millioner jødene få klar beskjed om å flytte ut eller leve i total isolasjon. Det Netanyahu gjør er galskap; hvis aserbajdsjanerne skulle klare å overløpe det armenske forsvaret med omfattende israelsk våpenhjelp, og deretter begynne å massakrere og massakrere uten stans mens hundretusener vil prøve å flykte i blind panikk, vil Israel miste alt. 

For Vesten kan ikke tilgi dette, selv ikke den israelskvennlige USA, hvor det er en sterk armenskdiaspora som vil regelrett eksplodere og starte krig mot amerikanskjødene og disses innflytelse. Armenia er et fattig land. Armenia har et urfolk som befolkning. Armenia er militært svakt. Armenia er et anerkjent suverent land. Hvis Armenia skal utryddes for at Aserbajdsjan skal gå til krig sammen med Israel mot Iran "en gang i fremtiden" - 

Er Israels eksistens DØD. 

ISRAEL MÅ AVBRYTE ALL KONTAKT MED ASERBAJDSJAN. 

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
JK22 skrev (2 timer siden):

Du spiller ekstremt ignorant om dette. Krigen hadde aldri vært snakk om "grenseområde"; det var alltid om enklaven Nagorno-Karabakh som i tre tusen år hadde vært et armensk land, som blir tømt under det som på et rent teknisk (og juridisk) grunnlag er et folkemord...


Øh, okey?

Enig i at dette kan tas i egen tråd, da det ikke hører hjemme her, selv om Israel kanskje leverer våpen til en av partene.

For ordens skyld, så tilhørte vel Nagorno-Karabakh iranerne, tyrkere, kalifater og imperier, i tusenvis av år, før det så ble overtatt av russerne. 

Det siste armenske kongeriket forsvant vel for 1500 år siden eller noe sånt?

Etter Sovjetunionens fall, så tilfalt området Aserbajdsjan, som fremdeles folkerettslig har rettmessig krav til Nagorno-Karabakh.

Når den siste krigen endte i 2020, så skrev vel også armenerne under på dette.
Krigen i 2023 varte kun i en dag, før det igjen ble inngått våpenhvile, og området tilfalt Aserbajdsjan.

Så vidt jeg forstår, har nesten hele den armenske befolkningen nå flyktet til Armenia, etter angrepene fra Aserbajdsjan.

For ordens skyld, jeg forsvarer ikke Aserbajdsjan i denne konflikten, men av det jeg har fått med meg, så har begge sider historisk vært omtrent like ille, og holdt det gående gang på gang, i evigheter.

Armenia og Aserbajdsjan har kriget om dette området i årtier, siden før Sovjet falt, og kommer sikkert til å fortsette med det.

Det som foregår nå, er vel ikke akkurat folkemord, men her er nok begrepet etnisk rensning faktisk mer passende, da blokkader og angrep fra Aserbajdsjan har ført til at den armenske befolkningen i området har flyktet.

Forøvrig er det vel fremdeles Russland og Hviterussland som leverer det meste av våpen, til begge sider i den konflikten, og USA har i alle år hatt et spesielt unntak for Aserbajdsjan, og levert både det ene og andre dit, på bakgrunn av deres deltakelse i militære aksjoner i midtøsten osv.

Og igjen, Nagorno-Karabakh ligger innenfor de internasjonale anerkjente grensene til Aserbajdsjan, selv om befolkningen der er i hovedsak armenere, og ønsker å være del av Armenia.

At Israel leverer våpen til parter som kjemper mot Iransk-støttede faksjoner og land, er ingen overraskelse.

At du ønsker at vesten skal kutte alle bånd til Israel på grunn av dette, "vesten" som stort sett anerkjenner Aserbajdsjans rett til området, må bero på desillusjoner om konflikten.

Forøvrig har du ikke vist til stort annet enn noen flyruter fra et kommersielt flyselskap, for å underbygge disse våpenleveransene.

Endret av 0laf
  • Liker 5
Lenke til kommentar

Vil bare påpeke vedrørende Armenia at det siste kongedømmet deres falt i middelalderen men de har holdt på sin kultur som er minst 2500-3000 år gammel, er tilknyttet det mye eldre kongedømmet Urartu som de var en del av og høyst sannsynlig er etterkommere av enda eldre land/folk/kulturer ii området og derfor må kunne kalles et urfolk i Kaukasus. De har også verdens eldste statskirke.

OT men jeg følte det måtte sies.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...