Gå til innhold

Hijab debatt på NRK avlyses grunnet Iran. Undring og spørsmål. .


Vi diskuterer ikke hijab når dette er svært anspent i et annet land.   

46 stemmer

  1. 1. Hva tenker du?

    • Dette skal ikke diskuteres nå
      2
    • Vet ikke, usikker
      7
    • Det passer å diskutere dette nå
      37


Anbefalte innlegg

I dag er det meldt på Instagram at NRK dropper tema om hijab på debatt i kveld. 

Jeg ser ikke helt hvorfor det som skjer i Iran skal forhindre en debatt om hijab her. I en saklig form på NRK. 

Mulig jeg ikke er opplyst nok her og nå, utover å få med meg tvangen i Iran. Det som skjer i Iran belyser vel et av flere tema omkring innføring av hijab i moderne tid (siste 40 år). 

Min umiddelbare mening: Voksne skal få velge selv angående hijab. Små barn trenger ikke hijab, religiøse plagg og markører er ikke en rett å bære i alle yrker og situasjoner. Trosfrihet betyr for meg ikke en rett til å vise for omgivelsene i alle settinger og yrker hva man står for. 

Tar gjerne til meg innspill på gode årsaker til at man ikke kan ha hijab som tema nå.

Jeg er bare undrende. Er vi for redd for å krenke eller såre at vi ikke tør å si noe? Det blir litt trist at man ikke tør være åpne mot hverandre i ryddige saklige innspill og undringer.

Historien helt fram til i dag har jo vist mye bra, med å tørre å ta litt oppgjør med praktisering og holdninger som knyttes til religion. Å slenge inn religion synonymt med verdens største frikort for diskusjon er ingen tjent med. 

Religion har alltid vært betent tema.

Spennende med gode innspill her. 

Har ikke Instagram selv...

Screenshot_20221025_113609_com.android.chrome_edit_209450022587306.jpg

Endret av plankeby
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Snikpellik skrev (38 minutter siden):

Riktig beslutning synes jeg. Diskutere et forbud mens kvinner i Iran kjemper og dør for retten til å gå med hva de vil og velge selv? Det ville være en utrolig snål vinkling nå. Det er fint å vise respekt for hva disse heltene i Iran står opp mot.

Tja. Debatten her blir vel mest trolig knyttet til retten å bære religiøse plagg og symboler i posisjoner vi har ønsket nøytrale utad. Politi, rettsvesen og militære.

Heltene i Iran kjemper jo for valgfrihet til plagget. Syntes ikke det er direkte paralell til det jeg nevner her. Ser ikke for meg at debatten vil innskrenke bruk av hijab utover nevnte posisjoner? Kanskje tema barnehijab?

Gjenerell utfordring kan også være at om en tillater religiøse plagg i nevnte yrker, vil det gi president for burka og større markører senere. 

Jeg forventer at usaklige innspill om Iran blir feid bort i debatten. Tenker at debatten på NRK ikke er et farseprogram. 

Men, om debatten var ment å handle om hijab i Iran, ser jeg poenget i å avlyse. Men slik debatt er jo meningsløs, å debattere om regler/styre i annet land. 

Endret av plankeby
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Situasjonen i Iran er helt latterlig ekstrem sammenliknet med hijab-bruk her hjemme i Norge. Det blir rett å slett respektløs ovenfor demonstrantene å trekke paralleller mot Iran - og kanskje sammenlikne dette med vårt syn hijab-bruk, vår kultur og tankesett. 

Det å kritisere innenrikspolitikk i et land som er så fjernt fra Norge på alle måter, blir bare absurd og banalt. Særlig fordi hijab fremdeles er nokså betent selv her hjemme.

Nei, dette hørtes bare rart ut. Bra den debatten ble utsatt/avlyst. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Milhouse85 skrev (1 time siden):

Det å kritisere innenrikspolitikk i et land som er så fjernt fra Norge på alle måter, blir bare absurd og banalt.

Enig, men det høres underlig ut om vi skal ha debatt på TV i Norge om dette. Altså debatt om innenriks tema i Iran, her. 

Nå er det jo helt uklart hva som var tema for den tenkte debatten. Jeg tenker at vårt innenriks temaer av betydning skal holdes uansett. Ikke at debatt på NRK er en avgjørende fora, men jeg opplever at debatter der holdes i en grei ramme generelt. 

Ekspertkommentator har gode poeng over her. Mye handler om å gi opplysning også, så man ser rett til å ta egne valg. Har mye med muslimske menn å gjøre, hører da forsvar av hijab til barn grunnet alle voldtekter i Norge. De viser til at det ikke er voldtekter i egne land fordi barna bruker hijab. Så dette er et felt med mye fordommer, tro og synsing. Sosialt press blir sterkt, da alle kan se ut fra utseendet om etnisk opphav. Ikke lett å være somalier i Oslo og velge bort hijab.... Et forbud i det offentlige rom ser jeg ikke som løsning, men i visse settinger gir valget om å alltid vise religiøse markører, noen begrensninger. Sterke religiøse krefter er jo like farlige som Putin. 

Utfordringen er jo å få debatten inn i disse miljøene der norsk TV og aviser sjeldent eller aldri blir lest. Vi har noen sterke kvinner og menn i Norge også, som kjemper for frihet til valg av religiøse markører i konservative miljøer. 

Tema nå i Norge er vel mer det at konservative miljø krever sin rett til å bære sine markører i alle yrker og posisjoner i Norge? Her må vi sammenligne oss med land som har skilt stat og religion, som f.eks. Frankrike. 

Endret av plankeby
Lenke til kommentar
2 hours ago, plankeby said:

Tema nå i Norge er vel mer det at konservative miljø krever sin rett til å bære sine markører i alle yrker og posisjoner i Norge? 

Som jeg nevnte ovenfor jeg har årevis av erfaring av å bo i land som offisielt er sekulært (som Norge) men hvor jeg har observert at den 95% moderate muslimsk befolkningen har blitt pushet i mere ekstrem konservativ retning de siste 25 årene. Dette av et mindretall erkekonservative (wahabi / salafi) som jobber jevnt og trutt med å innføre hva du betegner som religiøse "markører". 
 
I Norge diskuterer vi hijab, men ikke glem at andre ting kommer på dagsorden straks hijab blir tillatt overalt. Her en noen ting jeg har observert blitt tredd ned over hele befolkningen i det sekulære landet jeg nevnte ovenfor,
1. Bønnerop 5 ganger om dagen i det offentlige rom. Bønnerom i alle offentlige bygg og private bedrifter. Fri til å forlate jobben for bønn.
2. Hijab påbudt i skoler og for offentlige anstatte
3. All mat skal sertifiseres som Halal, inkludert slakting
4. Alle medisiner skal sertifiseres som Halal, inkludert råvarer og prosedyrer i helsevesenet
5. Banktjenester skal være tilpasset muslimer (de kan ikke betale renter)
6. Ikke muslimer må ikke drikke eller spise i det offentlige rom slik at muslimer kan se dette under Ramadan
7. All kritikk av Islam blir regnet som blasfemi og straffet med fengsel
8. Andre religioner blir diskriminert og forfulgt
9. Opprette islamske partier og søke endring i lover for å lovfestet streng tolkning av islam

Som du ser så er hele poenget full kontroll over "egne" men det største problemet er inngripen for de ikke troende som blir påført ekstra kostnader, innskrenket frihet eller direkte forfulgt. 

Folk kan hevde dette kan ikke skje i Norge fordi 95% av muslimene er moderate. Men som jeg har demonstrert det starter alltid med moderate muslimer som ikke står i mot de erkekonservative og vips må alle rette seg etter de erkekonservative! I land som Norge tar det lengre tid pga demografien, men her må vi tenke mange tiår frem i tiden.
 
Det er derfor nødvendig å stoppe dette tidlig. Det religiøse forgår i moskeen eller i det private hjem. Det må bli stopp med å forlange alle mulige slags religiøse tilpassninger i det offentlige rom med bakgrunn i "religionsfrihet". Denne såklate "religionsfriheten" medfører bare ekstra kostnader, mindre frihet og store ulemper for de ikke troende!

Endret av Ekspertkommentator
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Å påtvinge små jenter hijab, og resultatet av dette, kan man lese om her:
https://www.nettavisen.no/norsk-debatt/vi-kan-ikke-redde-verden-men-vi-kan-redde-sma-jenter-som-vokser-opp-i-norge/o/5-95-580470

Så hijab bør vel faktisk forbys for de som er under 18 år. Akkurat som religiøs omskjæring av gutter bør være ulovlig til de er 18 år.

Endret av Ratleto
skriveleif
  • Liker 5
Lenke til kommentar

Det er ikke mer riktig av staten eller maktpersoner tvinger noen på et plagg, eller tvinger dem ut av et plagg.
En endring av kontrollen man kan finne i religiøse miljøer trenger å komme innenfra, å utøve press og makt utenfra vil bare skyve gruppen lenger vekk, og gi grobunn for fortellinger om forfølgelse.

Et moderat samfunn innebærer også at majoriteten kan møte minoriteter på en allright måte, uten å alltid anklage dem for å kuppe samfunnet der de ønsker å praktisere egen kultur
Jeg er sikker på at kultur og religionskritikk kunne vært sunt og godt, men det fordrer at kritikken er legitim, ikke bare paranoia og forvrengte forvirringer.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

– Vi har fått så mange tilbakemeldinger om at det ikke er relevant eller greit å debattere hijab i lys av Iran-demonstrasjonene, at vi ikke går videre med planleggingen fram mot kveldens Debatten.
- Fredrik Solvang på instagram

– Vi har lagt bort dette tema for i dag rett og slett fordi vi ikke i mål med et godt nok panel til det vi ønsket å debattere.
- Fungerende redaksjonssjef i Debatten, Gunnhild Viken (bort)forklarer til VG

Endret av bo1e
  • Liker 1
Lenke til kommentar
12 minutes ago, Atib Azzad said:

Det er ikke mer riktig av staten eller maktpersoner tvinger noen på et plagg, eller tvinger dem ut av et plagg.
En endring av kontrollen man kan finne i religiøse miljøer trenger å komme innenfra, å utøve press og makt utenfra vil bare skyve gruppen lenger vekk, og gi grobunn for fortellinger om forfølgelse.

Et moderat samfunn innebærer også at majoriteten kan møte minoriteter på en allright måte, uten å alltid anklage dem for å kuppe samfunnet der de ønsker å praktisere egen kultur
Jeg er sikker på at kultur og religionskritikk kunne vært sunt og godt, men det fordrer at kritikken er legitim, ikke bare paranoia og forvrengte forvirringer.

Absolutt

Men samtidig så må samfunnet kunne diskutere skikker og tradisjoner. Spesielt når disse hindrer sosial og økonomisk framgang.

Vil en diskusjon om dette i "Debatten" ikke være en " allright måte" ?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
4 hours ago, plankeby said:

Er vi for redd for å krenke eller såre at vi ikke tør å si noe? Det blir litt trist at man ikke tør være åpne mot hverandre i ryddige saklige innspill og undringer.

Jeg vet ikke med "redd", men strategien til de ikke fullt så evnerike kulturkrigerne på venstresiden har jo hele veien vært å forsøke å lage såpass mye bråk at det bare blir lettere for folk å la være å si noe. Folk flest gidder bare ikke noe bråk, og da vinner dessverre de som lager kvalme.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
23 minutes ago, Atib Azzad said:

En endring av kontrollen man kan finne i religiøse miljøer trenger å komme innenfra, å utøve press og makt utenfra vil bare skyve gruppen lenger vekk, og gi grobunn for fortellinger om forfølgelse.

Endring innenfra? Det er vel mere at de "moderate" lar de erkekonservative fronte endringer i samfunnet som de egentlig synes er greie.
Jeg har sett fint lite eksempler på moderate som har gjort noe som helst for å stå imot de erkekonservative. I stedet er det de frafalne her i Norge som er modige og risikerer liv og helse med å fremme kritikk mot islam.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Just now, scuderia said:

Absolutt

Men samtidig så må samfunnet kunne diskutere skikker og tradisjoner. Spesielt når disse hindrer sosial og økonomisk framgang.

Vil en diskusjon om dette i "Debatten" ikke være en " allright måte" ?

Jo, jeg synes stort sett debatten tar opp ting på en ryddig måte.
Jeg kan ikke helt gjette meg til hvordan opprøret i Iran har ført til denne avgjørelsen, men kan se for meg at det kan virke tonedøvt å diskutere religiøse plagg på en mer provinsiell vestlig måte parallelt med at folk ofrer liv og frihet en masse, samt at det muligens kan fremstilles slik at man forenkler opptøyene i Iran til å kun være et spørsmål om hijab, eller bruker denne frihetskampen som påskudd for å fremme egen agenda.
Men jeg vet ikke.
 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
6 minutes ago, Atib Azzad said:

Jeg kan ikke helt gjette meg til hvordan opprøret i Iran har ført til denne avgjørelsen, men kan se for meg at det kan virke tonedøvt å diskutere religiøse plagg på en mer provinsiell vestlig måte parallelt med at folk ofrer liv og frihet en masse, samt at det muligens kan fremstilles slik at man forenkler opptøyene i Iran til å kun være et spørsmål om hijab, eller bruker denne frihetskampen som påskudd for å fremme egen agenda.
Men jeg vet ikke.
 

Dette handler ikke om hijab som religiøst plagg. I Iran er dropping av hijab et symbol på at folk er lei av å bli kontrollert og undertrykket av det erkekonservative prestestyret. Dette trodde jeg opplagt. 

Endret av Ekspertkommentator
  • Liker 2
Lenke til kommentar
1 hour ago, Ekspertkommentator said:

Som jeg nevnte ovenfor jeg har årevis av erfaring av å bo i land som offisielt er sekulært (som Norge) men hvor jeg har observert at den 95% moderate muslimsk befolkningen har blitt pushet i mere ekstrem konservativ retning de siste 25 årene. Dette av et mindretall erkekonservative (wahabi / salafi) som jobber jevnt og trutt med å innføre hva du betegner som religiøse "markører". 
 
I Norge diskuterer vi hijab, men ikke glem at andre ting kommer på dagsorden straks hijab blir tillatt overalt. Her en noen ting jeg har observert blitt tredd ned over hele befolkningen i det sekulære landet jeg nevnte ovenfor,
1. Bønnerop 5 ganger om dagen i det offentlige rom. Bønnerom i alle offentlige bygg og private bedrifter. Fri til å forlate jobben for bønn.
2. Hijab påbudt i skoler og for offentlige anstatte
3. All mat skal sertifiseres som Halal, inkludert slakting
4. Alle medisiner skal sertifiseres som Halal, inkludert råvarer og prosedyrer i helsevesenet
5. Banktjenester skal være tilpasset muslimer (de kan ikke betale renter)
6. Ikke muslimer må ikke drikke eller spise i det offentlige rom slik at muslimer kan se dette under Ramadan
7. All kritikk av Islam blir regnet som blasfemi og straffet med fengsel
8. Andre religioner blir diskriminert og forfulgt
9. Opprette islamske partier og søke endring i lover for å lovfestet streng tolkning av islam

Som du ser så er hele poenget full kontroll over "egne" men det største problemet er inngripen for de ikke troende som blir påført ekstra kostnader, innskrenket frihet eller direkte forfulgt. 

Folk kan hevde dette kan ikke skje i Norge fordi 95% av muslimene er moderate. Men som jeg har demonstrert det starter alltid med moderate muslimer som ikke står i mot de erkekonservative og vips må alle rette seg etter de erkekonservative! I land som Norge tar det lengre tid pga demografien, men her må vi tenke mange tiår frem i tiden.
 
Det er derfor nødvendig å stoppe dette tidlig. Det religiøse forgår i moskeen eller i det private hjem. Det må bli stopp med å forlange alle mulige slags religiøse tilpassninger i det offentlige rom med bakgrunn i "religionsfrihet". Denne såklate "religionsfriheten" medfører bare ekstra kostnader, mindre frihet og store ulemper for de ikke troende!

Veldig gode poenger.

All støtte til trossamfunn må opphøre umiddelbart.

Uten statsstøtte blir det vanskeligere å oppdra nye generasjoner i overtroen

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (4 timer siden):

Riktig beslutning synes jeg. Diskutere et forbud mens kvinner i Iran kjemper og dør for retten til å gå med hva de vil og velge selv? Det ville være en utrolig snål vinkling nå. Det er fint å vise respekt for hva disse heltene i Iran står opp mot.

Dette sliter jeg med å forstå. Situasjonen i Iran der kvinner kjemper for å slippe å måtte gå i hijab gjør jo en debatt om hijab mer relevant. Ikke mindre relevant.

https://www.nettavisen.no/norsk-debatt/a-kvele-hijab-debatten-er-en-dolk-i-ryggen-til-iranske-kvinner/o/5-95-723067

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Tilbakemeldingene jeg leser på Instagram kommer fra mange norskiranske kvinner som mener at å diskutere hijabbruk i frie Norge er å redusere det som skjer i Iran ned til et spørsmål bare om plagget hijab, og ikke kvinneundertrykkelsen og mangelen på menneskerettigheter og retten til å velge selv. Så de er misfornøyd med at vinklingen for debatten var ment å ta utgangspunkt i det som skjer i Iran, overført til Norge. Ser også ut til at NRK ikke hadde tid til å få hentet inn nødvendig kompetanse til en slik debatt. 

Det synes jeg er et veldig godt poeng. Så kan man heller ta en debatt om hijab i Norge igjen med en annen inngang senere. Hvis dette ikke er utdebattert når den tid kommer.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...