Gå til innhold

Kraftselskapene er positive til fastpris på strøm for husholdninger


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Tan28 skrev (4 timer siden):

Selvfølgelig er de positive til fastpris. 
 

«Forutsigbare utgifter» oversettes i historisk sammenheng med blodpris (siste års kaos unntatt).

Ja det blir blodpris. De tullingene i regjeringskvartalet kommer til å skryte av fast strømpris på kun 3kr per kWt. Men de skal få svi både ved kommunevalg og stortingsvalg.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Jeg ser stadig eksempler i media der strømselskapene har inngått fastpris med husholdninger for så å finne på en unnskyldning for å bryte denne avtalen. Det fungerer sjelden i motsatt retning. Da er det ikke gøy å inngå fastprisavtale, som kan gå så langt som 5 år hos noen selskap (eller så lenge de ønsker å holde sin del av avtalen). Noen eksempler: E24

Disse strømselskapene er forresten ikke selskaper som produserer noe, de formidler bare strømmen som de kjøper og selger videre til sluttkunder. De er egentlig helt unyttige. Selv om jeg har litt sans for Motkraft.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Selvsagt er kraftselskapene positive til å sikre / låse inne høye kraftinntekter i lang tid. Men dette vil ta livet av norsk næringsliv. Å gå inn på en fastprisavtale nå må være tidenes dårligste timing. 
 

Selskap som går inn på en fastprisavtale nå fortjener rett og slett å gå konkurs. Og de kommer til å gjøre det.

Endret av TorHansen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ikke noe galt med fastpris for strøm som var standarden før 1991. Fastpris må igjen innføres snarest mulig!

Men fastprisen må selvsagt beregnes som kostnad pluss påslag for de ulike Norske kraftverkene og selges til Norske kunder utemom Nord Pool da vi ikke vil at kraftpriser i Europa skal smitte over på Norge.

Vi får da et stabilt prissystem hvor folk igjen kan planlegge sin egen økonomi uten å være avhengig av "støtte" fra staten som er situasjonen i 2022!

Overskudskraft eller evnt. import kan gå via Nordpool.

For Europa spiller dette ingen rolle da de fortsatt kan selge eller kjøpe strøm med Norge!
 



 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Quote

Konsernsjef Eimund Nygaard i Lyse er positiv til forslaget. Selskapet er en av landets største strømprodusenter.

Hvorfor skulle de ikke det? Fastpris er ALLTID i snitt dyrere enn spotpris. Om det ikke var dyrere for kunden, hadde ikke kraftselskapene tilbydt det. Og ikke minst får man "lock in", slik som man hadde med mobilabonnementene i gamledager, der man måtte låse seg i typisk 24 måneder. Ikke akkurat konkurransefremmende!

At fastpris skal være noen løsning på et politisk skapt problem med høye strømpriser er fullstendig humbug. Fastpris gir ikke billigere strøm, det gir en forsikring mot svingninger, i bytte mot enda høyere strømpris. Dette kan være gunstig for bedrifter som har budsjetter å forholde seg til, men for husholdninger vil dette så og si aldri være en god ide.

Endret av likferd
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Fastpris må bli noe helt annet enn det er i dag. I dag har en strømselgerbedrifter som satt på spissen er enmannsforetak som disponerer over en datamaskin. De selger strøm ut fra spotpris fra Nord Pool med et påslag. Et slikt firma vil naturligvis ikke kunne tilby fastpris over to til fem år. Enten må da andelen av fastpriskunder være svært liten eller prisen svært høy. Om ikke er sjansen stor for at firmaet går dukken etter kort tid og da bli begrepet fastpris bare en illusjon.

I mange land er fastpris fra de store leverandørene en stor del av strømavtalene og det fungerer godt for begge parter. Spot har virket fint i Norge ca 20 år, men nå har vi sett hvor livsfarlig og uheldig dette systemet kan være. Nord Pool og dets auksjonsprinsipper er ikke bærekraftige og må avvikles (som nå bestemt av EU).

En kombinasjon av fastpris og spot må bli fremtidens avtaleformer, Spot må da være basert på en kombinasjon av mer langsiktige auksjoner (kombinasjon av mer langsiktige auksjoner som på månedsbasis eller lengre og dagens timebaserte over døgnet).

Statkraft inngikk avtale med Deutsche Bahn fram til 2030 med fastpris på 30 øre per kWh. Det er i det området prisen bør ligge de neste årene fram til 2030, 40 øre for husholdninger og 20 øre for strømintensiv energi. Med en produksjonspris i Norge på ca 12 øre per kWh, et allerede utbygd kraftsystem som er lett å drifte og åpent for videre automatisering og effektivisering, ligger det ingen finansiell risiko å basere seg på slike priser. Eneste risiko for produsentene er troen på at de kan oppnå høyere priser enn dette på eksport. Det er langt fra sikkert fordi landene i EU vil skynde på utbyggingen av fornybar kraft og sørge for et kontinuerlig kraftoverskudd de neste årene. Fornybar kraft både til vanns og lands vil ha en kostnad på ca 35 øre per kWh og vil være stadig synkende. Solkraft ligger på samme nivå, men vil gå hurtigere ned i pris enn vindkraft.

Flytende turbiner vil stadig spille en større rolle og vil komme ned mot 50 øre per kWh når en nærmer seg 2030.

Med de priser som er angitt her vil det kunne skje omfattende utbygging med god lønnsomhet i Europa. Det store spørsmålet er om EU vil si seg fornøyd med dette på utbyggernes vegne eller vil at utbyggerne skal ha enda større profitt på strømkundenes bekostning.

Uansett så har en i dag gode opplegg med "strike"-pris avtaler og PPA (Power Purchase Agreement) som gir gode forhandlingsopplegg mellom statene og private på den ene siden og utbyggerne på den andre. Statene garanterer priser over en 12 års periode, men drar også inn gevinstene om markedsprisen er over avtalt pris ("strike price").

Mellom utbyggere og store firmaer med langsiktige strømbehov brukes PPA, det vil si avtaler med fast pris for strømmen over ti til 25 år (utbygger slipper derfor finansiell risiko og kunder sikrer langsiktig strømforsyning). I slike avtaler vurderes langsiktige priser for strøm og det legges inn at strømmen vil bli billigere for hvert år som går. Det er derfor bedre å selge strømmen for en fast pris nå for utbygger enn å vedde på at høyere pris vil oppnås de neste to til tre tiår.

Staten bør forlange at en viss andel av strømprodusentenes produksjon legge ut med fastpris for husholdningene (så de ikke dreper opplegget med fastpriser ved å kreve urealistiske høye priser).

For et firma som Tibber vil naturligvis fastpris aldri kunne bli et produkt. Firmaet har ikke finansielle muskler til det. Men Tibber har mye annet å by på og spot (i en ny drakt) vil fortsatt eksistere.

 

Endret av Ketill Jacobsen
Lenke til kommentar

Dette er ikke vanskeligere en av vi går tilbake til ordningen vi hadde før 1991, vel politikeren prøver å lure oss til og tru at strømprisen vil få et akseptabelt pristak men til syvende og sist vil vi betale en stor overpris i forholdt til hva produksjonen /vedlikeholdt/oppgradering faktisk koster.

Endret av Nautica
Lenke til kommentar
likferd skrev (3 timer siden):

Fastpris er ALLTID i snitt dyrere enn spotpris.

det som kan bli fordelen med å tegne seg på fastprisavtale, er at verden evt. går urolige tider i møte, og at også krafttilførselen generelt vil bli utilstrekkelig i kombinasjon med klimamål, elektrifisering, krig/konflikter etc.

Ingen så for seg nåværende situasjon, det viser tydelig hvor uforutsigbart alt er. 

På den annen side, sitter det kanskje langt inne for de fleste å gå rundt å tro på "dommedag-tilstander", men for egen synes jeg det faktisk kan være fristende med å gå for fastpris på 5 år eller 7 år når det kommer ved ny-året. Tror jeg tilogmed kan være villig å betale 70/80 øre/kWh, fordi vi er fanget av EU, og går mot at vi må dele enda mer og ta til oss deres generelle prisnivå om ikke lenge. Da kan 80 øre kanskje vise seg å være "billig" på lang sikt.

Lenke til kommentar
sveibuen skrev (44 minutter siden):

Tar gjerne en fastprisavtale på 50øre kwt for 3 år om gangen.

er ikke den tiden egentlig over?

det står kostbar utbygging av havvind for døren, og det kan ikke konkurrere med vannkraften på pris. Ergo vil nok regjering(er) helst tilvende oss med høyere generell prisnivå mistenker jeg for å komme i mål.

Lenke til kommentar
Mr.M skrev (1 minutt siden):

er ikke den tiden egentlig over?

det står kostbar utbygging av havvind for døren, og det kan ikke konkurrere med vannkraften på pris. Ergo vil nok regjering(er) helst tilvende oss med høyere generell prisnivå mistenker jeg for å komme i mål.

Hva er det som tilsier at ny vindkraft og solkraft på land skal koste mer enn 30 øre per kWh? Vindkraft til sjøs ligger allerede på ca 35 øre per kWh som laveste notering (Dogger Bank med 3,6 GW lå på ca 45 øre per kWh for tre år siden og utbygginger i Danmark og Tyskland ligger enda lavere).

Lenke til kommentar
Ketill Jacobsen skrev (13 minutter siden):

Vindkraft til sjøs ligger allerede på ca 35 øre per kWh som laveste notering (Dogger Bank med 3,6 GW lå på ca 45 øre per kWh for tre år siden og utbygginger i Danmark og Tyskland ligger enda lavere).

ja, var havvind jeg hadde i tankene, og der trodde jeg prisen fortsatt var nærmere 150 øre/kWh?

og, bunnfast installasjon skal visstnok være dyrere å etablere enn flytenede løsning.

Men hvis det er som du hevder, at prisen kun er rundt 40 øre, er det jo fantastisk. Da er det jo ingen ting å gruble over, men sette i gang i mårra.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Mr.M skrev (7 minutter siden):

ja, var havvind jeg hadde i tankene, og der trodde jeg prisen fortsatt var nærmere 150 øre/kWh?

og, bunnfast installasjon skal visstnok være dyrere å etablere enn flytenede løsning.

Men hvis det er som du hevder, at prisen kun er rundt 40 øre, er det jo fantastisk. Da er det jo ingen ting å gruble over, men sette i gang i mårra.

Flytende ligger nå på rundt 100 + øre per kWh. Bunnfast ligger ned mot 35 øre per kWh (dybde ned mot maks 60 m). Mindre dybder gir lavere priser. Det er ofte også spørsmål om nettilkopling er inkludert. I de fleste tilfeller så er det ikke langt fra park til et lands hovednett.

Lenke til kommentar
17 hours ago, Fluor1 said:

Ja det blir blodpris. De tullingene i regjeringskvartalet kommer til å skryte av fast strømpris på kun 3kr per kWt. Men de skal få svi både ved kommunevalg og stortingsvalg.

Du tror de kommer til å få svi til kommende valg? Nordmenn stemmer som de største idioter, så eg håper på en kald vinter, og at flere må selge hjemmene sine på billigsalg og sitte der og føle litt på konsekvensene av å kun dilte fra H til AP. Politikere føler seg ekstremt komfortable i de respektive partiene. 
Dessuten om strøm ikke var noe de kunne "skryte" av, så er nordmenn bare en mediekampanje unna til å la seg stemme basert på følelsene i den enkelte sak. Politikere i dag er som tyrfektere, og gitt hvem nordmenn er i den arenaen. 

Tullingene er ikke i regjeringskvartalet, de sitter hjemme i de tusen hjem. 

Lenke til kommentar
Mr.M skrev (4 minutter siden):

uansett pris, så er det vel havvind det går mot, all den tid vindparker på land er upopulært.

og igjen, hvis kostnadene er blitt såpass lave, er det jo ingen vits for myndighetene i å ta konflikt/krangel med lokalsamfunn eller trumfe gjennom utbygginger på land.

Vi kan ikke kapitulere mot religiøse vekkelser mot vindkraft på land. Foreløpig dekkes bare 1 promille av fastlandets areal med vindparker. Om vi ser på nedbygd areal (veier og oppstillingsplasser, 2,5 % av vindparkarealet) snakker vi om 0,025 promille. I Finnmark er veldig lite areal brukt til vindparker selv om det finnes masse arealer som egner seg uten reinsdyr og annet å ta hensyn til. Lebesby kommune ønsker å bygge ut en stor vindpark i en lett kupert fjellørken. Parkens areal vil være 78 km2 mot kommunens totale areal på ca 35.000 km2. Ved Kjøllefjord i Lebesby finnes allerede en vindpark som er uten interessemotsetninger.

Norge behøver ny og billig strøm snarest mulig. Masse prosjekter er ferdig utviklet og kan settes i gang raskt.

Ap og Sp og NVE er uendelig trege til å få ting i gang og det taper vi stort på. Både store prosjekter som ikke settes i gang eller forsinkes (batterifabrikker, hydrogen og ammoniakkselskaper etc) og priser på strøm til forbrukere og næringsliv som er hinsides enhver fornuft og ødeleggende for landet på både kort og lengre sikt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
hatredFan911 skrev (44 minutter siden):


Tullingene er ikke i regjeringskvartalet, de sitter hjemme i de tusen hjem. 

Kan hende det blir noen forandringer etterhvert, litt avhengig av valget i Italia, jo flere konservative som blir valgt inn i de forskjellige EU-landene jo flere konservative stemmer havner i Brussel og kan påvirke klimahysteriet, SD i Sverige vil få mange stemmeberettiget representanter i Brussel nå.

Endret av Nautica
Lenke til kommentar
On 9/17/2022 at 6:35 PM, Tan28 said:

Selvfølgelig er de positive til fastpris.

«Forutsigbare utgifter» oversettes i historisk sammenheng med blodpris (siste års kaos unntatt).

24,- per kWt på julaften, da er skattebetalerene blitt rimelig møre og vil akseptere hva som helst av fastprisavtaler.....

Det hele er som et velregissert ran i flere akter. Hele kraftmarkedet og handelsplassene må revideres. Det kan ikke være slik at "strømkjøpere" kan legge inn høye bud på minimale kvanta slik at alle må betale det samme. Hvorfor kan ikke prisen settes til vektet snitt for alle inngitte bud den timen?

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...