Gå til innhold

Strømprisene - meningsmåling


Hva bør strømselskapene gjøre?  

79 stemmer

  1. 1. Hva mener du kraftprodusentene i de områdene med vedvarende høye priser bør gjøre?

    • Produsere mindre nå, for å øke forsyningssikkerheten til vinteren - med høye priser nå som bieffekt
      75
    • Produsere mer nå, for å presse de ekstreme prisene ned - med dårligere forsyningssikkerhet til vinteren som bieffekt
      5
  2. 2. Hvem eller hva har skylda for de høye strømprisene i de områdene med vedvarende høye priser?

    • Utenlandskablene
      57
    • Politikerne som selger vår kraft ut av landet til høystbydende
      55
    • Statnett som ikke har gode nok kraftlinjer mellom nord og sør
      26
    • Tyskland (nedleggelse av mye kraftproduksjon + for høy avhengighet av russisk gass)
      40
    • Vladimir Putin
      29
    • Alt for stor økning i norsk strømforbruk (industri, elbiler, batterifabrikker osv)
      5
    • Uflaks med nedbørsmengden i 2021-2022
      22
    • Klimaendringer
      11
    • Elektrifisering av sokkelen
      13
    • Inflasjon
      2
    • EØS og ACER
      33
  3. 3. Hva føler du når du tenker på kraftprisene i de områdene med vedvarende høye priser?

    • Ingenting
      10
    • Fasinasjon
      9
    • Engasjement
      11
    • Irritasjon
      35
    • Frustrasjon
      38
    • Sinne
      23
  4. 4. Hva gjør du for å redusere strømutgiftene, hvis du bor i de områdene med vedvarende høye priser?

    • Ingenting
      13
    • Noen enkle tiltak her og der
      33
    • Går moderat til verks med enkle + noen større tiltak
      25
    • Går hardt til verks med små og store tiltak
      9

Denne meningsmålingen er stengt for nye stemmer

  • Vennligst logg inn eller registrer deg for å stemme i meningsmålingen.
  • Meningsmålingen stengt 14. aug. 2022, 18:07

Anbefalte innlegg

Kanskje vi som bor i de dyre strømområdene må kreve Nord Troms og Finnmarksavgiftene på strømregninga i fyringssesongen, ihvertfall opp til et normalt forbruk   (15000 eller 20000 kwh/året) ? 
- "Hvis du bor i Nordland, Troms og Finnmark betaler du ikke merverdiavgiften på 25 prosent. I Finnmark og Nord-Troms slipper du også å betale forbruksavgiften på 15,41 øre."
Slik er strømprisen bygget opp (smartepenger.no)

Strømstøtta er vel litt urettferdig fordi de som har lav fastpris på strøm får like mye i strømstøtte som de som ikke har fast lavpris på strøm fordi de bor i samme område. 
Det er heller ikke alle som kan fyre med ved (fra egen skog, som f.eks. Vedum)  eller har varmepumpe, f.eks. hvis man bor i borettslag, og mange leiligheter er trekkfulle. 
Selv droppet jeg gulvvarmen (unntatt på badet) sist vinter, kledde på meg litt ekstra (en strikkejakke/strikkegenser) og hadde på meg et par varme ulltøfler og hadde på gulvovn med vifte som spredde varmen ut i rommene 🙂 
Blir det skikkelig krise, så får jeg ta med tv og seng (eller en høy oppblåsbar madrass) inn på datarommet og bo der 😄 

Jeg ser ikke for meg strømutkoblinger til vinteren, da tror jeg rikspolitikera vil få oppleve sindige nordmenns vrede... ser for meg en dags streik på en onsdag (da det er spørretime på stortinget) for å demonstrere utenfor stortinget. 




 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Svarer uten å lese tråden.

1: De fleste ser ut til å være enig her, inkludert meg. 95%

2: Det er så komplisert at så mange faktorer. Hvem eller hva er den største skylda? Putin er det ikke. Utenlandskabler er det heller ikke. Vet ikke når den første ble lagd, men sikkert før jeg var født. Det er ikke der problemet ligger. Jeg synes vi burde ha kabel til Island og til Svalbard. Faktisk vil jeg ha en til Frankrike også.

Det *er* politikerne som selger krafta vår. Ikke bare krafta, hele finansgreiene også. Ikke nok med det, selve grunnloven. Altså, EU styrer og bestemmer så mye at SNART så er det nok.

Kraftoverføring mellom nord og sør har noe å si. Nord, huffameg det er så kaldt der, der har de ikke moms. Nye linjer kommer og det vil komme til å jevne seg ut. I dette tiåret. Problemet er ikke der.

Tyskland har veldig mye å si for denne situasjonen. Det grønne skiftet. Du skal ikke eie noe og være lykkelig. Den suppa der. Den kommer derfra. Det er helomvending i Tyskland nå. Det finnes fornuft. Men jaggu har de ødelagt mye.

Jeg vet faktisk ikke om vi bruker mer strøm enn før. Gjør vi det? Bruker industrien mer strøm enn før? Det er isåfall godt nytt. NVE kom med en nyhet om at det var *rart* at vi fortsatt brukte som mye strøm siden prisene var så høye. HALLO? ALT går på termostat, elbilen (dere som har det) lades om natta, noen har strømstrying på VVSen. Det norske folk KAN ikke bruke mindre. Bruker vi mindre går det utover komforten og det er vel noe av poenget?

Uflaks med nedbørsmengden? Ja, jøss. Blir "tørrår" hvert år framover nå. Dessuten, når det regner så sier de folka "ånei, det regner ikke på riktig sted, skjønner du".

Hvis klimaendringene er sanne, så må vi gå fra vind til sol. Lufta i Norge er renere enn andre steder, selv om vi har dårlig vinkel mot sola og alt det der.

Elektrifisering av sokkelen synes jeg er en god idé. Det er sant så lenge strømmen er renere enn gassen de brennes for strøm på sokkelen. Da må man regne på strømmiksen og sånne ting. Strømtap også.

Inflasjon? Nei, og det tror mindre enn 1% også.

EØS og ACER er selve svaret.

Takk for meg, nå skal jeg lese tråden.

  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
TAC-2 skrev (13 timer siden):

Uten politiske føringer så vil strømprisene her i landet følge Europas priser, med mindre vi igjen får en produksjon som gir et kraftoverskudd som er så stort at utenlandskablene ikke enkelt svelger det unna. Dette er en ønsket politikk for å få opp prisene her og gjøre utbygging av mer kraft lønnsomt uten subsidier. Vi betaler mer fordi staten ikke vil foreta investeringene med "egne" penger.

Dette gjør oss helt prisgitt EUropas håndtering av sitt kraftmarked. Jeg kan kanskje forstå at norske politikere ikke forutså den spesifikke krisen som vi har nå og tenkte at en gradvis dobling av norske priser over noen år ikke ville bli så ille, men de frasa seg vår råderett over en av landets viktigste ressurser og lot andre bestemme. Forøvrig ville en dobling av prisene også vært ille nok for en del bedrifter.

Problemet er at det er så store begrensninger på utbygging til at det nytter ikke å få markedskreftene å styre. NVE, miljøvern, Statnett og byråkrati gjør at det tar ufattelig lang tid å få nødvendige tillatelser for å bygge ut mer kraft.

 

 

Lenke til kommentar
1 minute ago, Nedward said:

Problemet er at det er så store begrensninger på utbygging til at det nytter ikke å få markedskreftene å styre. NVE, miljøvern, Statnett og byråkrati gjør at det tar ufattelig lang tid å få nødvendige tillatelser for å bygge ut mer kraft.

Ja, samtidig bygger man ut kabler for massiv eksport. Man selger skinnet før man i det hele tatt har planlagt jakten.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Mentos2 skrev (12 timer siden):

Kanskje vi som bor i de dyre strømområdene må kreve Nord Troms og Finnmarksavgiftene på strømregninga i fyringssesongen, ihvertfall opp til et normalt forbruk   (15000 eller 20000 kwh/året) ?

nei, det er et skammelig forslag synes jeg.

Det er ikke innbyggernes i disse regionene sin feil at det mangler kabler til kraftoverføring innenlands.

Skal prisene utjevnes mellom nord og sør, er det staten som skal ta regninga.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Nedward skrev (5 minutter siden):

Det er aldri staten som betaler.

joda, vi er alle i samme båt og før eller siden så merker vi det nok osv.

men er allikevel forskjell, ville blitt umiddelbart merkbart for strømkunder i nord hvis de plutselig av egen lommebok måtte begynne å subsidiere kunder i sør, fremfor at det dekkes av statskassen.

Lenke til kommentar
20 hours ago, Mentos2 said:

Jeg ser ikke for meg strømutkoblinger til vinteren, da tror jeg rikspolitikera vil få oppleve sindige nordmenns vrede... ser for meg en dags streik på en onsdag (da det er spørretime på stortinget) for å demonstrere utenfor stortinget. 

Nordmenn er vel så pliktoppfyllende og godtroende at man aldri ville klart å organisere at alle tar en dag fri. HELE samfunnet ville stoppet opp da, øyeblikkelig. Folk fatter ikke hvor sterke man er hvis man bare står sammen og jobber mot et felles mål. 

Lenke til kommentar

Strup produksjonen i dag for å sikre forsyninga til vinteren og endre straumstønaden til å dekke 100% av prisen over ein viss sum. Då kan landet ha nok vatn til å sikre eigne behov og staten kan håve inn på høge prisar utan at det går ut over befolkninga.

Med ei stønadsgrense som er høg nok (rundt det prisen har vore ein typisk norsk vinter) så vil folk framleis ha fokus på å redusere forbruket utan at det kan ende opp med 5-6 kroner per kWh.

Kva som er årsaken er ikkje så viktig, og det er sjølvsagt ein kombinasjon av fleire. Det viktige er korleis dagens situasjon blir takla og å ha ein god plan for framtida.

Endret av Zeph
Lenke til kommentar
Milhouse85 skrev (5 timer siden):

Hva er poenget med denne tråden, om det er så lett å "bare sette seg inn i saken"?
Hvorfor verserer det så mange forklaringer, hypoteser, og konspirasjoner rundt dette?

 

Det er ingen vits i å sette seg inn i saken. Simen har allerede gjort det, og alle som er uenig er rasister som er blendet av et intenst hat mot Tyskland. Han vil ikke ha en diskusjon. Han vil late som han har rett.

Legg merke til vinklingen i alle svaralternativene. Jeg har har bidratt aktivt til tråden, men ikke krysset av på noen av de vinklede svaralternativene fordi det er fordummende.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (1 time siden):

Legg merke til vinklingen i alle svaralternativene.

Hadde du laga ein spørre undersøkelse på Barnaskulen, for ikkje å snakka om Høgskule og universitet, og hatt sånne vinkla alternativ, sånn så spørsmål ein har, så hadde du vert heldig om du fekk høgare karakter enn 2.
Koffor er da kraftprodusentane så skal bestemma seg får å gjera noko, når eit handlingslamma storting, og to ubrukelige regjeringar ikkje makta å gjera noko konkret, men klare fint å pissa vekk penga på samiske og homofile kulturår i aust og vest? Kan ikkje hugsa at kraftprodusentane blei opphøgde til ministerpostar.
At 74 andre personar enn simen1 har valgt å svara på ein sånn avstemming er eit mysterium.

Simen1 skrev (2 minutter siden):

Morroklumpen som hardnakket hevder at forskjellsbehandling basert på nasjonalitet ikke har noe med diskriminering å gjøre.

Alle kan lage meningsmåling her inne. Du står fritt til å lage din egen med akkurat de alternativene du vil ha der.

Slutt å diskriminer Russland, me kan ikkje ha sanksjonar mot dei, då da er diskriminering. At folk ikkje kan kjøpa Mcnuggets i Moskva er forferdelig diskriminering.
Vist ein kuttar stømmen til tyskland(og resten av eur*pa forhåpentligvis) så diskriminere ein ikkje på nasjonalitet, ein trekk seg ut av ein marknad, og da påvirke tyrkara i tyskland på nett den sama måten så da påvirke tyskara. Da blir på geografi vist da blir ""diskriminering"", og får å væra ærlig, så fortjenn Tyskarane så inderlig å frysa i vinter.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Zeph skrev (14 timer siden):

Strup produksjonen i dag for å sikre forsyninga til vinteren og endre straumstønaden til å dekke 100% av prisen over ein viss sum. Då kan landet ha nok vatn til å sikre eigne behov og staten kan håve inn på høge prisar utan at det går ut over befolkninga.

 

Det er forsåvidt en grei tanke at vi faktisk bør strupe produksjonen hvis det er en reell mulighet for at det kan bli utkobling på vinteren. Dog skal det sies at det er industrien som blir koblet ut først. Det er i alle fall det som er logisk. Det kommer til å få enorme konsekvenser i lang tid hvis det blir varig utkobling av industri. Folk vil ikke bli fri for strøm. Det som derimot kommer til å skje er at den rasjonerte strømmen kommer til å bli ekstremt dyr. Og da mener jeg dyrere enn det strømmen har kostet til nå.

Når det gjelder strømstøtte på 100% er jeg helt i mot det. Det samme gjelder strømstøtte for dem som har fastprisavtale. Vi ender opp med en situasjon der folk vanner blomster med varmtvann fordi dem får penger for å bruke strøm. Ingen er tjent med den ordningen som er i dag. 

Har du inngått en fastprisavtale har du alle forutsetninger for å budsjettere forbruket ditt og støtte blir overflødig. Har du en fastpris som er under innslagspunktet til strømstøtten, har du ikke behov for støtte. Og er timeprisen under støttegrensen, burde støtten bortfalle for de aktuelle timene. 

Endret av Nedward
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Dropp støtte til dei med fastpris då, ev. lag ei slags avrekning, men det er kanskje betre at dei som var heldige med avtalane får billeg straum enn at eit fleirtal på spot må betale 5-6 kr/kWh. Ingen veit sjølvsagt kva prisen blir til vinteren.

Det å ha spesielle reglar for diverse avtalar kan bli komplisert å følgje opp. Dagens stønad er lik for alle, men slår sjølvsagt ulikt ut pga. ulike avtalar. Skal det lagast eigne reglar for alle slags avtalar så må nokon ta jobben med å rekne det ut kvar månad eller utvikle programvare som ordnar det.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...