Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
uname -i skrev (6 minutter siden):

Kilder til VG: Forsvaret ønsket å øve i Øst-Finnmark – fikk nei

Forsvaret ønsket å øve på landgangsoperasjoner i Porsangerfjorden, men fikk nei av Regjeringen fordi det var for nærme grensen til Russland. Det er muligens gode grunner til det, men jeg synes det begynner å danne seg et mønster i unnfallenhet fra Støre-regjeringen. 

Og alle regjeringer før det. Det er en norsk selvpålagt restriksjon som er mye eldre enn regjeringen Støre.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Quote

Russisk oljeraffineri truffet av droneangrep

 

Det russiske oljeraffineriet NORSI, i byen Kstovo, er blitt truffet av et ukrainsk droneangrep, melder Reuters.

Ifølge kilder Reuters har pratet med er raffineriets kapasitet halvert etter angrepet.

Regionens guvernør, Gleb Niktin, bekrefter angrepet.

 

  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
Kahuna skrev (12 minutter siden):

Og alle regjeringer før det. Det er en norsk selvpålagt restriksjon som er mye eldre enn regjeringen Støre.

Dette er noe Norge har praktisert siden nokså tidlig i den kalde krigen, og slett ikke noe man skal kritisere dagens regjering alene for. Man kan heller se det som et motbevis mot russiske påstander om at Norge øker den militære spenningen i nordområdene.

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Sitat

Russisk Røde Kors deltar i militærtrening av barn

PUBLISERT KLOKKEN10:56 IKRIGEN I UKRAINA

Russisk Røde Kors har nære bånd til Kreml og deltar blant annet i sammenhenger der barn blir opplært til våpenbruk og nærkamp, ifølge flere medier.

Estiske Delfi, britiske The Guardian, svenske Expressen, tyske Der Spiegel og andre har tidligere publisert lekkede russiske dokumenter som avdekket hvilke nære bånd det er mellom russisk Røde Kors og ledelsen i Kreml.

I januar inngikk russisk Røde Kors blant annet en avtale med en leirskole for barn på den okkuperte Krim-halvøya i Ukraina, der ukrainske barn blir «omskolert» og får opplæring i våpenbruk, nærkamp og førstehjelp.

Lederen for Artek-leirskolen, Konstantin Fedorenko, står oppført på EUs, USAs og Storbritannias sanksjonsliste, anklaget for delaktighet i bortføring av ukrainske barn.

Et av Røde Kors-bevegelsens grunnleggende prinsipper er nøytralitet og at de aldri skal blande seg opp i «politiske, religiøse eller nasjonale konflikter».

– Vi forventer at Den internasjonale Røde Kors- og Røde Halvmåne-føderasjonen (IFRC) raskt tar grep i henhold til sine vedtekter, som inkluderer handlinger som suspensjon eller eksklusjon, sier svensk UD i en kommentar til Expressen.

(NTB)

 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Sitat

Kampfly blir Sveriges første Nato-bidrag

PUBLISERT KLOKKEN10:57 INATO

Sveriges første Nato-innsats blir å bidra i overvåkingen av Østersjø-området med Jas Gripen kampfly. Ved årsskiftet skal svenske soldater sendes til Latvia.

Overvåkingsoppdraget går ut på å bevokte Natos grenser, i tillegg til å holde øye med aktiviteter i området, som militærøvelser, fly og skip.

– Der kommer vi til å gå sømløst inn og være en del med en gang. Vi kan stille våre ressurser til Natos disposisjon i løpet av minutter, timer eller dager, sier generalløytnant Carl-Johan Edström, som er øverste operative sjef i det svenske forsvaret.

Sverige skal også delta i en felles mineryddingsstyrke til havs i Østersjøen, og på nyåret skal en svensk styrke sendes til Latvia. Planen er at Sverige skal bidra med en redusert bataljon på 450–550 soldater, som skal stå under canadisk kommando.

– Dette er en tung mekanisert bataljon. Det kan være en blanding av stridsvogner, stridskjøretøy, artillerisystemer og mer bevegelige infanterideler, sier Edström, som understreker at den endelige utformingen ikke er bestemt ennå.

Sverige og Danmark skal dele på innsatsen og dekke et halvår hver.

(NTB)

 

  • Liker 5
Lenke til kommentar
43 minutes ago, <generisk_navn> said:

Dette er noe Norge har praktisert siden nokså tidlig i den kalde krigen, og slett ikke noe man skal kritisere dagens regjering alene for. Man kan heller se det som et motbevis mot russiske påstander om at Norge øker den militære spenningen i nordområdene.

Vi har hatt selvpålagte regler, feks fikk ikke jagerfly krysse 24 grader øst. 

Men vi har ikke hatt noe selvpålagt forbud mot å kjøre militærøvelser i porsanger tidligere. Det har vært internasjonale styrker på vinterøvelse i porsanger i minst 30 år nå. 

Så jo - dette skal vi virkelig kritisere regjeringen for. Dette er ennå mer unnfallenhet fra Støre og regjeringen i forhold til russland. Se mitt svar lengre opp for ytterligere kommentar til hvordan regjeringen håndterer vårt forhold til russland feil - for hverdagen er ikke lengre slik den var før februar 2022. Men regjeringen har ikke tatt dette inn over seg. Typisk Støre, alltid for sent på ballen. 

Endret av bojangles
  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Quote

Militært transportfly skal ha styrtet i Russland

 

Et transportfly skal ha styrtet i Ivanovo-regionen, nord-øst for Moskva, melder Reuters.

Flyet skal være av typen Il-76. Den russiske forsvarsministeren bekrefter at det dreier seg om et militært fly. Ombord var et mannskap på åtte, med syv passasjerer.

Forsvarsdepartementet melder at én av jetmotorene tok fyr.

 

En får håpe styrten skyldes UA. Men det kan naturligvis hende at det begynner å bli vanskelig å holde russiske fly på vingene mtp sanksjoner. Uansett årsak, gledelig er det at ennå et militærfly går tapt for russerne. 

Endret av bojangles
  • Liker 6
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (27 minutter siden):

Mange vet at de uansett er halvveis i en enveiskjørt kjøttkvern og da kan de like gjerne ofre sitt liv for motstand mot den grusomme russiske invasjonen enn å ofre uskyldige ukrainske liv på sin vei mot døden.

Det kan du si. Og det er akkurat det: Sånt er veldig lett å si/mene for oss som sitter her. Når man står oppi det, er det antagelig ikke så lett. Man lar seg følge ordrene og strømmen sammen med de andre, og håper man overlever i en ekstrem setting. Ikke så mange er laget sånn at de klarer å spille helt på egenhånd.  

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

 

  • Paven legger skylden på NATO for at russland invaderte Ukraina
  • Stoltenberg får passet påskrevet fordi han mente ingen NATO land bør sende tropper til Ukraina uten at det får grønt lys fra NATO. Om han virkelig har sagt det så er vel kritikken kanskje berettiget?
  • Canada donerer 80 000 crv7
  • Tysklands kneling når det kom til donasjon av Taurus missiler står på 1 person. Den veike Olaf Scholz. 
Endret av bojangles
  • Liker 4
Lenke til kommentar
3 hours ago, Markiii said:

NATO-landenes sikkerhet avhenger av Ukrainas sikkerhet, så ved å hjelpe Ukraina så hjelper og styrker også NATO seg selv.

Jeg er ikke enig i det. Det er slike påstander som ikke nødvendigvis tåler tidens tann. Ref domino-effekten i vietnam eller masseødleggelsesvåpen i irak. Uten sammenligning forøvrig.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...