Gå til innhold

Rasisme i Norge?


Gjest

Anbefalte innlegg

8 hours ago, knutinh said:

Det blir stundom hevdet at politifolk som tilhører en etnisk minoritet selv er rasister mot sin egen minoritet. Selv-hat er mao en mulighet.

Er dette tilfeller fra Norge du refererer til? (Jeg spør bare av nysgjerrighet da jeg ikke har hørt om slike konkrete eksempler i Norge)
Men ja, selv-hat er en svært vanlig forsvarsmekanisme i møte med marginalisering fra majoritetssamfunnet, det er et særlig destruktivt aspekt ved det å bli forfulgt, at man internaliserer forfølgelsen, og blir sin egen undertrykker.
Men tesen din er altså at hvite menn på 50 på venstresiden har internalisert alt hatet de har blitt utsatt for?

Quote

En annen mulighet er at hvite heterofile menn født som menn på 50 ser at det å snakke ned andre som seg selv er en måte å score poeng i en eller annen sammenheng.
Hva som er verst av å være hatefull mot andre og å snakke hatefullt om sånne som seg selv for å få ett og annet ligg eller opprykk på jobb kan man diskutere. Pent er det uansett ikke.

Født som menn på 50? Jeg forstår ikke hvorfor vi er så langt inne i en hypotetisk situasjon at det innebærer at disse hvite mennene blir født middelaldrende.
Tingen her er jo at kritikken går på stagnante og ignorante synspunkt, fremfor hudfargen- eller kjønnet i seg selv, jeg kan godt vedgå at det er en uheldig visualisering av problemet, og at man ikke er tjent med å personifisere slike tendenser ned til kjønn alder og hudfarge.
Samtidig som jeg ikke ser noe hold for at venstresiden dermed er rasediskriminerende mot menn på 50.

Du har også klippet vekk den delen der jeg foreslår at slikt snakk er mer analogt til sånn-er-det-blitt-retorikk, eller alt dette man påstår barna eller ungdommen gjør tenker eller ér, -enn faktisk rasisme, du velger jo selv hva du vil inkludere, jeg bare nevner det da jeg synes det er en langt mer nøktern forklaring enn at folk er rasist mot hvite middelaldrende menn, for ligg eller forfremmelser.

Quote

Jeg har aldri hevdet at hudfarge er synonymt med sykelig overvekt. Men jeg har hevdet at jeg heller unner barna mine en uvanlig hudfarge enn sykelig overvekt - selv om man ser bort fra helse-konsekvenser og praktiske begrensninger av overvekt.

Jeg sa ikke det var noe du hevdet, jeg bare pekte på at det gjøres synonymt i dette tankeeksperimentet hvor man må velge det ene eller den andre ondet.
Nå er vi tydeligvis også der at det er snakk om fedme som en rent kosmetisk ting, som ikke har noen konsekvenser for helse, mobilitet, eller noe, du velger heller ikke-hvit-hudfarge over magisk fedme, tja.. Hva kan man dedusere fra det?

Quote

Jeg tror altså at barna mine ville bli bedre behandlet av venner, kjærester, arbeidsgivere, etc om de var «svart», «brun», «gul», «rød» (i kontrast til «hvit» som er den mest utbredte fargen her til lands), enn om de var «bælfeit». 

Jeg håper jo igrunn venner, arbeidsgivere, kjærester etc. ville behandlet denne tykke personen like godt som andre, folk som lærer en å kjenne, gjennom jobb, vennskap, eller forhold, vil jo forhåpentlig være der for en.
Det kan selvsagt også oppstå situasjoner i nære relasjoner, men det er alle de andre, de der ute, de man ikke vet hvem ér, som gir seg til kjenne med jevne mellomrom, hvem er de denne gangen, vil de sloss, vil de bare fortelle deg at rasisme ikke er et problem, vil de slenge bemerkninger, vil de kaste deg ut av deres land, vil de drepe deg, vil de krysse gaten, vil de være redde, vil de være sinte, etc. som gjør en utrygg.

Quote

Dette kan selvsagt diskuteres (omfang og alvorlighet), men hvis noen sier at Norsk rasisme er verre enn tjukkashat så er fremdeles spørsmålet mitt «hvorfor det?»

Du har unlatt å inkludere eller kommentere på noen av passasjene hvor jeg har forsøkt å belyse dette, så jeg kan vel bare konkludere med at du synes de forklarer dårlig, jeg må nesten spørre om hvorfor det, ellers er jeg redd jeg bare gjentar meg.

Jeg ønsker ikke nødvendigvis å si at noe er verre enn det andre, noen nevnte livsvarig mobbing tidligere i tråden, det å bli trakassert regelmessig gjennom hele livet vil være en uutholdelig belastning uavhengig av årsak.
Påstanden min er likevel at det har ulike konsekvenser hva man blir forfulgt for, både tykke folk og minoriteter har det til felles at man avviker fra en gitt normal, og at dette fører til angrep (ikke nødvendigvis fra andre som gestalter normalen) på sitt avvik.
Samtidig er det lettere å gjette hvilke fordommer en tykk person vil møte på, antagelig noe knyttet til hens fedme.
En person hvis etnisitet tilsvarer en overvekssykdom i form av annerledeshet kan vanskelig vite hvilke fordommer en treffer på, da hetsen ikke går på noen av dine personlige attributter, men spekulasjoner og stereotyper som ikke egentlig har noen relevans til din person.

Quote

Linken din sier at hvis du har et Pakistansk-klingende navn så er det 25% mindre sannsynlig at du blir innkalt til intervju.

Som er absolutt verd å problematisere, men for å få litt perspektiv så betyr vel det i praksis at man må sende et par ekstra søknader før man får jobben.

Du nevnte at arbeidsgivere ikke åpenlyst lenger sier at de ikke vil ansette sånne som deg, og da inkluderte jeg linken for å vise til at det likevel skjer i praksis, at du ikke synes det er så veldig farlig, står du fri til.
Dersom du med dette mener å bagatellisere utfordringene som minoritetsgrupper står ovenfor kan vi godt dele flere funn og statistikker.

Endret av Atib Azzad
klarer ikke skrive statistikk
  • Liker 5
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Snikpellik skrev (2 timer siden):

Dette skillet gjør vi i Norge i lovverket vårt, som de fleste andre land. Grupper som er spesielt utsatt for diskriminering på bakgrunn av deres identitet er beskyttet i lovverket. 

Loven ved §185 forbyr diskriminerende eller hatefulle ytringer rettet mot noens hudfarge, etnisitet, religion, livssyn, seksuelle legning eller funksjonshemning. Populært er denne loven kalt rasismeparagrafen og ble først innført i Norge i 1961, og senere endret noe da vi sluttet oss til FNs rasediskrimineringskonvensjon. 

Den er ikke basert på hva den enkelte kan oppleve som hatefulle ytringer, men har til hensikt å beskytte grupper og å verne offentlige interesser. Blant noen av kriteriene er om ytringen innebærer en nedvurdering av en gruppes menneskeverd, om personen utsagnet retter seg mot er i en utsatt posisjon, eller om det oppfordres til vold eller integritetskrenkelse.

https://lovdata.no/lov/2005-05-20-28/§185

I en artikkel på Faktisk.no heter det, og dette er viktig - for det forteller hvorfor historisk kontekst er viktig for hvordan vi juridisk dømmer hatytringer mot spesielt utsatte grupper hardere:

https://www.faktisk.no/artikler/zlnl0/nei-rasismeparagrafen-er-ikke-basert-pa-hva-den-enkelte-kan-oppleve-som-hatefulle-ytringer

Dersom dette var meint som eit svar på mitt innlegg, så svarar du her på ein liten bit av innlegget mitt som er teke heilt ut av samanhengen det stod i. Du har nok rett i det du skriv, men det var ikkje dette eg tok opp. Eg har aldri sagt at det ikkje er skjerpande om mobbing eller trakassering er rasistisk, snarare tvert imot. Men om rasisme i seg sjølv er aldri så alvorleg meiner eg likevel at ein ikkje kan lausrive problemet frå generell mobbing. Om ein har ein visjon om at det skal bli slutt på all mobbing og trakassering (og folk i tillegg er godt opplyste) vil dette også føre med seg at det også blir slutt på all rasisme.

Skal ein få bukt med rasisme må ein ha fleire innfallsvinklar. Kamp mot mobbing er ein mogeleg innfallsvinkel. Strenge straffer og historisk kontekst er ein annan.

Endret av torbjornen
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

I lys av Sumaya Jirde Alis tøffe valg om å fortelle offentlig og anmelde rasisme-episoden med Antonsen har nå en person til stått frem, inspirert av førstnevnte.

Johannes Hellemo Loftsgaard har diagnosen CP, sitter i rullestol og står nå frem om en episode med Antonsen tilbake i 2016.

Han forteller om episoden som skjedde og bakgrunnen for hvorfor han kommer ut med den i en lang Facebook-post:

Sitat

I lys av den nylige episoden mellom Sumaya Jirde Ali og Atle Antonsen, vil jeg gjerne fortelle om en hendelse som skjedde tilbake i mai 2016.

Jeg har tvilt på om jeg skulle gå frem med dette, men har kommet frem til at det føles som det mest riktige å gjøre. En av grunnene er for å vise at jeg støtter Sumaya Jirde Ali og hennes avgjørelse om å anmelde hendelsen. Jeg ønsker også å vise at dette er ikke første gang Antonsen i ruspåvirket tilstand retter upassende ytringer mot en minoritetsgruppe.

Jeg syns det er veldig vanskelig å dele min opplevelse, da Atle Antonsen er en person jeg har sett opp til som humoristisk forbilde. Det er nok også en av grunnene til at jeg har dysset ned hendelsen i 2016. Jeg har hatt et sterkt ønske om å se på dette med et humoristisk blikk, uten å egentlig ta innover meg det som ble sagt til meg. Antonsens ytringer ga også uttrykk for noen holdninger om den minoritetsgruppen jeg er en del av, som ikke er akseptable.

Jeg er født med diagnosen Cerebral Parese og sitter derfor i rullestol. Jeg er en oppegående person, med mye humor og glimt i øyet. I 2016 var jeg på en Gullruten-fest, i forbindelse med at jeg var nominert for min deltagelse i et TV-program dette året. På denne festen var det en stor andel kjendiser og bransjefolk, deriblant Atle Antonsen. Jeg satt med store øyne og så rundt på alle disse menneskene jeg kun tidligere hadde sett på TV-skjermen. I løpet av kvelden fartet jeg og en kompis rundt og pratet med de kjendisene vi kunne få tak i. Vi spurte om å få ta et bilde, noe de fleste sa ja til.

Plutselig ser jeg Antonsen stå og prate med noen, i tilsynelatende godt humør. Jeg ruller bort og prikker ham forsiktig på ryggen. Han snur seg og ser litt forundret på meg. Jeg spør litt nervøst om vi kan ta et bilde sammen, hvorpå han med en helt alvorlig mine svarer «Hvorfor sitter du i den stolen der, din jævla grønnsak?». Jeg blir litt satt ut, men ler og svarer at «Nei, jeg ble født sånn. Ikke så mye man kan gjøre med det». Antonsen spør også «hvorfor jeg ikke bare kan reise meg opp og gå som normale folk?». Her blir jeg i hvert fall satt ut, men fortsetter å le nervøst. Kompisen min ønsker å gripe inn og si at dette ikke er greit, for han ser at jeg begynner å bli ukomfortabel. Likevel holder jeg ham igjen, for jeg var så starstruck over at jeg snakket med Atle Antonsen.

Det neste som skjer er at Antonsen går bak ryggen min, tar tak i håndtakene på stolen min og begynner å rulle meg med ganske stor fart mot trappen ned til første etasje. Mens han gjør dette, sier han «Nå skal jeg rulle deg ned trappa, så får vi se hvordan det går». Jeg begynner å bli stressa, og svarer «Neinei, ikke gjør det». Han bråstopper like ved avsatsen, og begynner å le. I situasjonen klarte ikke jeg å gjøre noe annet enn å le med ham. Vi tok deretter et bilde sammen, før jeg rullet videre.

Når jeg ser tilbake på situasjonen, ser jeg at opplevelsen min ble farget av hvor stor fan jeg var av Atle Antonsen. Jeg var også ung da dette skjedde – bare 20 år. Dermed sank ikke alvoret inn. Paradoksalt nok sendte jeg en melding til ham dagen etter, hvor jeg takket for at han turte å kødde med meg. Når jeg har fortalt andre om hendelsen har de reagert, men jeg har forsvart ham fordi jeg har vært så stor fan. Det var først når Sumaya Jirde Ali fortalte om sin opplevelse, at jeg klarte å se ordene og handlingene for det de faktisk var.

Det siste døgnet har jeg kjent på en fysisk reaksjon og har måttet prosessere hele hendelsen på nytt. Jeg ser den nå i et nytt lys. Jeg har hatt en klump i magen og føler det er nødvendig å dele min historie slik at jeg får den ut av systemet. Jeg skal være ærlig og si at jeg er redd for hvilke reaksjoner dette innlegget kommer til å få, da Atle Antonsen er så profilert som han er. Jeg skjønner at dette vil skape reaksjoner, og jeg ønsker ikke å ta fokuset bort fra det Jirde Ali opplevde, men det er likevel nødvendig å få fortalt.

Antonsen var tydelig beruset, sa og gjorde ting som gjorde meg ukomfortabel, for så å ufarliggjøre dette ved å le. Jeg bet på, og har selv ufarliggjort det og gjemt det bak humor de siste seks årene. Jeg kjenner igjen det samme handlingsmønsteret som Jirde Ali beskriver. Det er nok derfor dette har gått så inn på meg, og hvorfor det er så viktig for meg å vise støtte til Jirde Ali.

Nå må Antonsen ta konsekvensen for handlingene sine, for å være full eller å gjemme seg bak andre man deler humoren med, er ingen unnskyldning.

Dette viser igjen viktigheten av det å stå frem når man blir utsatt for diskriminering, og hvor tøft dette kan være å stå i. Det er utrolig bra at Jirde Ali stod frem.

Antonsen har gitt tilsvar i VG og Dagbladet her:

Endret av Snikpellik
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (12 minutter siden):

Dersom dette var meint som eit svar på mitt innlegg, så svarar du her på ein liten bit av innlegget mitt som er teke heilt ut av samanhengen det stod i. Du har nok rett i det du skriv, men det var ikkje dette eg tok opp. Eg har aldri sagt at det ikkje er skjerpande om mobbing eller trakassering er rasistisk, snarare tvert imot. Men om rasisme i seg sjølv er aldri så alvorleg meiner eg likevel at ein ikkje kjem utanom også å diskutere generell mobbing. Om ein har ein visjon om at det skal bli slutt på all mobbing og trakassering (og folk i tillegg er godt opplyste) vil dette også føre med seg at det også blir slutt på all rasisme.

Skal ein få bukt med rasisme må ein ha fleire innfallsvinklar. Kamp mot mobbing er ein mogeleg innfallsvinkel. Strenge straffer og historisk kontekst er ein annan.

Da misforstod jeg, leste det som at du mente at noen mener vi bør skille rasisme og diskriminering av grupper fra annen type hets, og jeg ville påpeke at det er noe vi gjør som samfunn og hva som er årsakene til det. Beklager, jeg forstår hva du mener nå :) 

Endret av Snikpellik
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Vinterro skrev (1 time siden):

Dersom den Antonsen hendelsen hadde skjedd med oss andre, ville det aldri ha blitt en politisak. Jeg er mørk jeg også, men etnisk norsk og hadde aldri ha kunnet dra rasisme kortet. Vi har vel alle opplevd ubehagelige episoder på byen uten at noen har blitt straffet av den grunn. Denne saken er allerede ferdig etterforsket, vitner er avhørt og nå skal han tas altså. Dersom det hadde vært motsatt, ville hendelsen ha blitt henlagt, det er jeg helt sikker på. 

Det skal du vel ikkje vere så sikker på. Men når det er ein kjendis/"offentleg" person som utfører rasismen blir forholdet mellom makt og avmakt større, noko som denne saka er eit godt eksempel på. Dessutan vil "offentlege" personar ofte vere førebilete for andre. Dei har difor eit større ansvar enn andre til å oppføre seg ryddig, enten dei likar det eller ikkje. Mi meining er difor at dei må tole å bli straffa hardare enn den vanlege mann eller kvinne.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
:utakt skrev (21 minutter siden):

Noen folk. Kan man kalle de som skriver slike meldinger for folk? Folkeskikken mangler, hvertfall.

 

Netthets er eit stort problem som rammar mange utsette grupper. Kvinner blir ramma i sterkare grad enn menn, og minoritetar i større grad enn andre.

Etter mi meining viser dette nok ein gong at ting må sjåast i samanheng. Mobbing, utanforskap og rein vondskap generelt. Netthets eller rasisme spesielt.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (21 minutter siden):

I lys av Sumaya Jirde Alis tøffe valg om å fortelle offentlig og anmelde rasisme-episoden med Antonsen har nå en person til stått frem, inspirert av førstnevnte.

Johannes Hellemo Loftsgaard har diagnosen CP, sitter i rullestol og står nå frem om en episode med Antonsen tilbake i 2016.

Han forteller om episoden som skjedde og bakgrunnen for hvorfor han kommer ut med den i en lang Facebook-post:

Dette viser igjen viktigheten av det å stå frem når man blir utsatt for diskriminering, og hvor tøft dette kan være å stå i.

Antonsen har gitt tilsvar i VG og Dagbladet her:

Dette er jo eit stjerneeksempel på at rasisme og anna trakassering på mange måtar er to sider av same sak.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (31 minutter siden):

Det skal du vel ikkje vere så sikker på. Men når det er ein kjendis/"offentleg" person som utfører rasismen blir forholdet mellom makt og avmakt større, noko som denne saka er eit godt eksempel på. Dessutan vil "offentlege" personar ofte vere førebilete for andre. Dei har difor eit større ansvar enn andre til å oppføre seg ryddig, enten dei likar det eller ikkje. Mi meining er difor at dei må tole å bli straffa hardare enn den vanlege mann eller kvinne.

Dette er jeg helt enig i. Godt illustrert ved saken som dukket opp i dag, og forklaringen til han som ble utsatt for det. Dette maktforholdet er faktisk også spesifisert i lovverket og vil spille inn i en eventuell dom. Om mottaker av diskriminering er i en utsatt posisjon spiller også med i en vurdering ved §185. Det kan man argumentere for at Sumaya Ali er i, og vi vet at Antonsen kjente godt til henne fra før. Ali har jevnlig vært utsatt for grov rasisme gjennom flere år, og to personer er dømt for dette. Dette vet også Antonsen. Han sendte henne en støttemelding i 2018 etter hun hadde blitt hetset på nettsiden Resett, der de kalte henne en "kakerlakk" og forsvarte en mann som kalte henne "steppebavian".

Her kan man se litt mer om rettspraksis i slike saker:
https://docs.google.com/document/d/1EXwV97E-jb1uygzDUesIQdinYdBJa2VndP9nZl_-Tak/edit

Endret av Snikpellik
  • Liker 4
Lenke til kommentar
14 minutes ago, torbjornen said:

Dette er jo eit stjerneeksempel på at rasisme og anna trakassering på mange måtar er to sider av same sak.

Jeg vil gjerne bare klargjøre (og parafrase meg selv) at jeg mener det som driver hetsen mot annerledes-het bør bekjempes på alle fronter, om det er fedme, etnisitet, kjønn, seksualitet, psykisk helse, sosial status osv.
Jeg synes bare det er viktig å merke seg at disse tingene forholder seg forskjellig også, selv om alle har det til felles at det er kritikk av deres utenforskap, så fortoner denne kritikken seg ulikt mot gitt gruppe.
Uten å dermed antyde at noen av gruppene har mer godt av slik hets enn andre.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, Vinterro said:

Dersom den Antonsen hendelsen hadde skjedd med oss andre, ville det aldri ha blitt en politisak. Jeg er mørk jeg også, men etnisk norsk og hadde aldri ha kunnet dra rasisme kortet. Vi har vel alle opplevd ubehagelige episoder på byen uten at noen har blitt straffet av den grunn. Denne saken er allerede ferdig etterforsket, vitner er avhørt og nå skal han tas altså. Dersom det hadde vært motsatt, ville hendelsen ha blitt henlagt, det er jeg helt sikker på. 

Korrekt. Hovedstadpressen greier alltid å skape hysteri av denne type saker men sitter musestille når alvorlige fysiske angrep og overgrep blir begått mot forsvarsløse nærmest daglig. Dette er et mye større samfunnsproblem. Fire afghanere gruppevoldtok og misbrukte ei småbarnsmor i Vesterålen. Denne småbarnsmora fortjener all støtter hun kan få. Hvis hun leser hovedstadpressen vil hun finne ut at ingen skriver innlegg eller kommentarer hvor det kreves at vanlige folk må få lov å bevege seg utendørs uten frykt. Helt stille er det.

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Ekspertkommentator skrev (18 minutter siden):

Korrekt. Hovedstadpressen greier alltid å skape hysteri av denne type saker men sitter musestille når alvorlige fysiske angrep og overgrep blir begått mot forsvarsløse nærmest daglig. Dette er et mye større samfunnsproblem. Fire afghanere gruppevoldtok og misbrukte ei småbarnsmor i Vesterålen. Denne småbarnsmora fortjener all støtter hun kan få. Hvis hun leser hovedstadpressen vil hun finne ut at ingen skriver innlegg eller kommentarer hvor det kreves at vanlige folk må få lov å bevege seg utendørs uten frykt. Helt stille er det.

Det er skremmende utvikling, den saken du refererer til har jeg ikke hørt/lest om, forståelig nok?

Lenke til kommentar
Vinterro skrev (36 minutter siden):

Det er skremmende utvikling, den saken du refererer til har jeg ikke hørt/lest om, forståelig nok?

Det var toppsak i alle de største norske mediene for et par uker siden:
https://www.vg.no/nyheter/i/pQPmLR/fire-menn-varetektsfengslet-etter-grov-voldtekt-i-vesteraalen
https://www.nrk.no/nordland/fire-personer-som-er-siktet-for-voldtekt-i-sortland-er-varetektsfengslet-i-fire-uker-1.16165269
https://www.dagbladet.no/nyheter/fire-varetektsfengslet-for-medvirkning-til-grov-voldtekt/77636737
https://www.nettavisen.no/nyheter/innenriks/fire-menn-fengslet-siktet-for-medvirkning-til-grov-voldtekt-i-vesteralen/s/12-95-3424329371

Slike alvorlige saker omtales naturligvis ikke i så stor detalj av hensyn til loven, etterforskning, ryktespredning og ofre. Nettsteder som ikke har redaktør eller følger Vær Varsom-plakten, som for eksempel Document.no og lignende omtaler dem (så lenge det er innvandrere eller lignende involvert da).

En mann ble også feilaktig uthengt som voldtektsmann ifbm saken, kan jo være relevant for tråden:
https://www.dagbladet.no/nyheter/feilaktig-utpekt-som-voldtektsmann/77647421

Endret av Snikpellik
  • Liker 3
Lenke til kommentar
5 hours ago, Subara said:

I hvert fall å ta en lang pause. Hva jeg har fått med meg eier Antonsen en rekke barer i Oslo, så han vil fortsatt ha inntekt.

Ellers synes jeg hvis han går i seg selv, jobber med å bli en bedre utgave, legger seg flat og endrer holdninger, bør gis en ny sjanse. Men det er opp til ham. Det jeg vil fram til er at mennesker som regel ikke er uforbederlige.

Men en vanskelig sak, da det ikke er tvil om at det gikk hard utover Sumaya. Hun har også store omkostninger ved å anmelde. Og håper det fører til mindre rasisme. Når rasisme blir satt på dagsordenen er det også mulig å gjøre noe med den.

Uansett så elsker jeg beksvart humor - at noen tuller med hudfarge, døden, kreft, funksjonshemming, hjerneskade, selvmord etc.

At noen tar tar i, eksponerer, og tuller med holdninger mange har men holder skjult....

Og tenk deg en sketsj der Antonsen møter et pride-tog. Kunne blitt sykt morsomt 🙂

Endret av lada1
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Atib Azzad skrev (3 timer siden):

Er dette tilfeller fra Norge du refererer til? (Jeg spør bare av nysgjerrighet da jeg ikke har hørt om slike konkrete eksempler i Norge)
Men ja, selv-hat er en svært vanlig forsvarsmekanisme i møte med marginalisering fra majoritetssamfunnet, det er et særlig destruktivt aspekt ved det å bli forfulgt, at man internaliserer forfølgelsen, og blir sin egen undertrykker.
Men tesen din er altså at hvite menn på 50 på venstresiden har internalisert alt hatet de har blitt utsatt for?

Min observasjon er at enkelte opptrer hatefullt mot lyse heterofile menn på 50. Noen av disse er også lyse, noen er heterofile, noen er menn og noen er 50. Eller kombinasjoner av det samme.

Jeg har foreslått to mulige mekanismer for hvordan det er mulig at en hvit hererofil mann på 50 (som alltid har framstått som mann) å framstå som hatefull ovenfor «sine egne»: 

1. Selv-hat

2. Opportunisme

De andre kommentarene dine hva dette gjelder synes å være ute på sidelinjen eller basert på at du misforstod setningen som er avklart et par poster over denne.

Sitat

jeg kan godt vedgå at det er en uheldig visualisering av problemet, og at man ikke er tjent med å personifisere slike tendenser ned til kjønn alder og hudfarge.
Samtidig som jeg ikke ser noe hold for at venstresiden dermed er rasediskriminerende mot menn på 50.

Strengt tatt så et hverken kjønn eller alder en «rase». Men ja, det å opptre hatefullt mot menn på 50 er akseptabelt selv (eller spesielt) i grupper som utad fremstår som opptatt av å utvise sensitivitet mot andre mennesker.

Det at rallende rasister kan få seg til å si «Negre tilbake til Afrika» er nedstemmende men egentlig ikke så overraskende. At individer presumptivt med vekttall på Universitetet, i ansvarsfull jobb med stasjonsvogn som bretter melkekartonger og er oppdatert på siste sensitivitetstrening rett fra Twitter kan gi uttrykk for at en gitt Boomer  heldigvis er så gammel at han dør snart så man slipper å ha meningene hans så lenge er litt mer oppsiktsvekkende (nei, jeg har ikke referanse).

Sitat

Du har også klippet vekk den delen der jeg foreslår at slikt snakk er mer analogt til sånn-er-det-blitt-retorikk, eller alt dette man påstår barna eller ungdommen gjør tenker eller ér, -enn faktisk rasisme, du velger jo selv hva du vil inkludere, jeg bare nevner det da jeg synes det er en langt mer nøktern forklaring enn at folk er rasist mot hvite middelaldrende menn, for ligg eller forfremmelser.

Jeg lar dette stå siden du ber om det, men vet ikke hva jeg skal svare. Jeg greier ikke å forstå hva du vil oppnå med ordene dine her.

Sitat

Nå er vi tydeligvis også der at det er snakk om fedme som en rent kosmetisk ting, som ikke har noen konsekvenser for helse, mobilitet, eller noe, du velger heller ikke-hvit-hudfarge over magisk fedme, tja.. Hva kan man dedusere fra det?

At tjukkaser blir utsatt for mer stigma enn etniske minoriteter?

Sitat

Jeg håper jo igrunn venner, arbeidsgivere, kjærester etc. ville behandlet denne tykke personen like godt som andre, folk som lærer en å kjenne, gjennom jobb, vennskap, eller forhold, vil jo forhåpentlig være der for en.
Det kan selvsagt også oppstå situasjoner i nære relasjoner, men det er alle de andre, de der ute, de man ikke vet hvem ér, som gir seg til kjenne med jevne mellomrom, hvem er de denne gangen, vil de sloss, vil de bare fortelle deg at rasisme ikke er et problem, vil de slenge bemerkninger, vil de kaste deg ut av deres land, vil de drepe deg, vil de krysse gaten, vil de være redde, vil de være sinte, etc. som gjør en utrygg.

På samme måte som jeg virkelig håper at venner, arbeidsgivere og kjærester behandler en dame med mørk hud like godt som alle andre. Når det hender seg at folk ikke gjør det, og min påstand er at folk føler seg mer fri til å hetse tjukkaser enn etniske minoriteter så forstår jeg ikke hva du vil diskutere her.

Sitat

Du har unlatt å inkludere eller kommentere på noen av passasjene hvor jeg har forsøkt å belyse dette, så jeg kan vel bare konkludere med at du synes de forklarer dårlig, jeg må nesten spørre om hvorfor det, ellers er jeg redd jeg bare gjentar meg.

For meg virker det mer som oppramsing enn reell argumentasjon? Jeg skal ikke garantere at jeg ikke har misset noen av poengene dine for du skriver ganske verbost.

Sitat

Påstanden min er likevel at det har ulike konsekvenser hva man blir forfulgt for, både tykke folk og minoriteter har det til felles at man avviker fra en gitt normal, og at dette fører til angrep (ikke nødvendigvis fra andre som gestalter normalen) på sitt avvik.
Samtidig er det lettere å gjette hvilke fordommer en tykk person vil møte på, antagelig noe knyttet til hens fedme.
En person hvis etnisitet tilsvarer en overvekssykdom i form av annerledeshet kan vanskelig vite hvilke fordommer en treffer på, da hetsen ikke går på noen av dine personlige attributter, men spekulasjoner og stereotyper som ikke egentlig har noen relevans til din person.

Overvekt har vel nesten blitt en slags normal? Jeg tror ikke at det har så mye å si om man tilhører en «1%-gruppe» eller «60%-gruppe». Hvis noen (verbalt) slår på et sted de veit det gjør vondt, så gjør det vondt. Mobbere er flinke til å spotte folks usikkerhet, følelse av underlegenhet og å trykke på de rette spakene.

Sitat

Du nevnte at arbeidsgivere ikke åpenlyst lenger sier at de ikke vil ansette sånne som deg, og da inkluderte jeg linken for å vise til at det likevel skjer i praksis, at du ikke synes det er så veldig farlig, står du fri til.
Dersom du med dette mener å bagatellisere utfordringene som minoritetsgrupper står ovenfor kan vi godt dele flere funn og statistikker.

Ganske mange statistikker har blitt delt i denne tråden. Når det gjelder undersøkelser som tyder på at Ali må sende inn 7 jobbsøknader der hvor Ola må sende inn 5 så anerkjenner jeg at det er problematisk, men jeg vil foreslå at hvis det er rasismen vi klarer å påvise i Norge så har vi kommet ganske langt.

Hvis det å havne bak noen som er like god som deg eller noe dårligere pga gruppetilhørighet alltid er skammelig så må vi vel slutte å kvotere inn kvinner i Norske styrerom? Eller å kvotere gutter inn til å bli psykolog?

-k

Endret av knutinh
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...