Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

[Løst] sykemeldt ut arbeidskontrakt, reise til utlandet en uke før slutt, fått nei


dan992

Anbefalte innlegg

hei. har jobbet i barnehage i over et år. har slitt med knute på stemmebåndet og mistet stemmen.

jeg har kontrakt til den 16 desember, men er nå blitt sykemeldt ut desember da jeg må mest sannsynlig opperere stemmebåndet. jeg har tidligere vært sykemeldt 2 uker for å la stemmen hvile, men dette hjalp ikke på og gjorde det verre da jeg kom tilbake igjen. jeg har fått 100 % sykemelding uten tilrettelegging mulig.

 

Jeg søkte tidligere om ferie den fra 7 des til 31 des. jeg fikk innvilget 16.12 - 31-12 (16 blir da siste arbeidsdag)  jeg vurderte da og ikke reise, men da jeg ble sykemeldt hin dagen fikk jeg veldig billige billetter og trodde dette skulle gå greit da jeg fikk godkjenning av logoped, lege og nav,.  fikk beskjed om å søke fra jobben, søkte, og fikk dette til svar.

 

Jeg har mottatt sykemelding, og har ikke problemer med å forstå sykemeldingsgrunnlaget. Vanligvis ville jeg på dette tidspunktet ha satt i gang oppfølgingsplan, men siden kontrakten din går ut 31.12.16, har jeg ikke gjort dette. Du spurte meg tidligere om du fikk ferie i tidsrommet 7.12. Jeg svarte da at vi ikke innvilget ferie i desember, men at jeg hadde godkjent at du hadde ferie fra 16.12.13-31.12.16, når vi inngikk kontrakten. Når du blir sykemeldt i denne perioden og lege vurderer at du ikke kan jobbe pga bl.a logopedtimer daglig, så må jeg forholde meg til det. Det er allikevel slik at man ikke er sykemeldt fra arbeidsplassen, men fra arbeidsoppgaver. Vi godkjenner derfor ikke sykemeldinger der man reiser på utenlandsopphold. Den eneste måten er da å avbryte kontrakten du har med oss. Det er normalt sett 14 dagers oppsigelse, men siden du ikke har tenkt å jobbe i perioden, ser jeg inne noen annen løsning enn å løse deg fra kontrakten. Jeg har oppfattet at du er ærlig ift diagnose og utfordringer det medfører. Jeg mener allikevel at den måten dette skjer på nå i.f.t sykemelding når du har bedt om ferie, og ikke får det innvilget, ikke er en god måte å gjøre det på. Dersom du hadde avsluttet behandling, ville det vært naturlig å gjenoppta arbeidet med tilrettelegging. For å få godkjent ferie i sykemeldingsperioden må lege påvise at man er for syk til å avvikle ferieaktivitet. Vi tenker at er man frisk nok til å reise, da er man frisk nok til å jobbe tilrettelagt. Dersom du velger å gå ut kontrakten altså til 31.12.16 og ha ferie fra 16.12.16, må du friskmeldes dersom du skal reise til utlandet. Dersom du reiser 7.12, kommer vi ikke til å godkjenne denne dagen som sykemelding. Du må derfor velge selv om du vil løses fra kontrakten før du reiser. Det blir da NAV som må ta stilling til din sykemelding.

'

hva er beste løsningen for meg, med tanke på referanse, inntekt osv? hva er lov og ikke lov fra hennes og min side?

 

vet jeg har vært teit. vil ikke ha skjennepreken fra sjefer takk :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

hehehe syk gjetting av deg. jeg skriver for en kvinne. det er faktisk kjærestetur til thailand som har vært planlagt i 1 år. sjefen hadde ingenting imot at jeg var sykemeldt, ønsket meg god bedring og stemmen var viktig. trodde da det var det samme om jeg hviler stemmen i thailand eller Norge. derfor bestilte vi en uke før så vi rakk litt av julen hjemme også.

 

avi tenkte på å reise etter siste dagen på jobb den 16 - januar en gang, men da hun ble sykemeldt og halve billettprisene gjorde at vi gikk for disse

Endret av dan992
Lenke til kommentar

Hvis jeg leser sjefen din riktig er kjernen i problemstillingen at du har søkt om ferie fra 7/12 og ut kontraktstiden og ikke fått feriesøknaden innvilget, og så følger du på med en sykemelding som dekker denne perioden.  Jeg kan glatt forestille meg at sjefen tenker at dette er en "pissing contest" sjefen ikke vil tape, ikke minst pga signaleffekt.

 

Har du "betalt" ferie til gode iht ferieloven (opptjent hos denne arbeidsgiveren) kan du kreve å avvikle denne om kontrakten går ut før årsskiftet.  Sykemeldte har sågar blitt pålagt å ta ut ferie for at de ikke skal dra med seg dager til neste år.

 

Hvis du bare har et generelt feriekrav på et antall dager uten lønn kan du jo vurdere å si opp kontrakten din om det ikke er en bonnus i enden av kontrakten.  Ny kontrakt med samme arbeidsgiver kan vel bli litt problematisk etter dette...

  • Liker 1
Lenke til kommentar

jeg ser hvor hun vil hen. men jeg er ikke den typen som driver med slikt. jeg har vært sykemeldt for dette tidligere og hadde ingen aning om at mest sannsynlig må operere i januar.  

da er spørsmålet, hvis jeg er sykemeldt, betaler nav etter de 14 dagene til jeg har fått meg ny jobb? arbeidsledighetstrygd el lignende? er ganske sikker på at stemmen min er grunnen til at de vil avslutte med meg, at om ikke det hadde vært for stemmen så hadde jeg hatt jobb videre, de ansatt nylig 2 stk før jeg søkte om å reise den 7ende istedet i det hele tatt og fortalte jeg ikke hadde jobb videre?

 

1.får jeg sparken om jeg reiser?   hvordan blir det da med trygd % osv

2. om jeg får sparken pga at jeg reiser, mister jeg da rettigheter fra nav.

3. jeg skjønner at hun ikke vil at jeg skal reise,  men er konsekvensen at jeg ikke får sykepenger i den perioden jeg er vekk? for det er jo obvious.

4. om jeg løsriver meg, har jeg vell ingen rettigheter?

5. hvilken rettigheter har jeg og hva er den beste løsningen (om jeg er bestemt på å reise)

Lenke til kommentar

Helt seriøst TS... Ikke dra på den ferien. Jeg vet ikke om det å reise kommer til å få direkte store konsekvenser for deg iforhold til jobb, men jeg blitt litt svett av holdninger som dette. Bit i det sure eplet og innse at selvom du mener du er uskyldig, så fremstår du ikke slik for arbeidsgiver.

Endret av Gamle ørn
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Utgangspunktet er at man ikke har rett til å motta sykepenger i utlandet, jf. folketrygdloven § 8-9. Man kan få dispensasjon etter NAVs godkjennelse. Det er ikke arbeidsgiver som godkjenner eller nekter dette, men NAV.

 

Å "løse deg fra kontrakten" kalles oppsigelse eller avskjed. Vilkårene for dette er ikke oppfylt, og sjefen din bløffer.

 

1) Sjefen har i alle fall sagt at du må "løses fra kontrakten" før du reiser. Det vil på kort sikt skape problemer for deg med tanke på ileggelse av karanteneperiode for dagpenger mv.

2) Ja, du vil kunne miste rettigheter for en tidsbegrenset periode.

3) Dersom du reiser utenlands uten godkjennelse fra NAV mister du sykepenger for den perioden.

4) Det stemmer ikke helt. Du har fortsatt rettigheter, de begrenses bare (karanteneperiode i dagpenger er den mest aktuelle).

Lenke til kommentar

hun bløffer om at jeg må si opp om jeg forstod det rett. :hmm:

jeg vet jeg ikke får penger for perioden jeg er vekke, men lurer på hva som skjer fra nyttår om jeg ikke finner en jobb med en gang.

 

1.hvis man tenker prosentvis av lønn, vil jeg få lønn uansett frem til jeg er friskemeldt (etter endt ferie) uansett om jeg sier opp eller ikke?

hvilken rettigheter har jeg av inntekt

2. kan hun sparke meg? kanskje jeg gjentok dette. siden kontrakten går ut står jeg uansett uten jobb, hvilken inntekt? :huh:

 

beklager om jeg spør teit. vil bare vite om jeg  må leve på bsu/høyrentekonto i flere måneder etter ferie.

 

jeg er SIKKER på at jeg ikke fikk videre kontrakt pga langvarig problem med stemmebåndet.  (før ferie var nevnt, da hun har ansatt nye personer og ingen liker en som det er sjangs for kommer og går. betyr det at jeg har "mistet " jobb pga sykdom. vet ingen ville hatt en slik ansatt, men kanskje dette gir rett på en stønad.

Endret av dan992
Lenke til kommentar

En drar ikkje på ferie når man er sykemeldt!

 

Med mindre det såklart er noe psykisk,og en anbefaling fea lege er å komme seg vekk, eller noe hudrelatert.

 

Misbruk av ett særdeles flott system som forsvinner tilslutt om ungdommene ødelegger det.

 trives ikke i jobb og er andre grunner (sykdom)  til at vi velger å reise.  men det blir teit å nevne dette for arbeidsgiver da vi tenkte det bare er vits med 1 sykemelding istedenfor 2 :hmm: , da vi valgte å bruke den ene grunnen fordi sjefen vil vite hva det gjelder, og da er det bedre å snakke om stemmebåndet når det har vært et problem fra før av også. :dontgetit:

jeg ser hvor du vil, men om du har papirer på en operasjon, trenger du ikke være drittsekk og be ansatt holde seg hjemme.

 jeg som samboer missforstod og bestilte med en feil da jeg trodde hun hadde fri, ikke sykemelding. forstod det slik at hun ikke hadde jobb (fra før sykemelding), derfor velger vi å ikke sløse vekk en ferie til 20.000 da vi har flere grunner, (de andre hadde vært bedre)

Endret av dan992
Lenke til kommentar

Merker jeg blir forbannet over holdningene her. 

Det eneste du tenker på er hvor mye du kan få av staten dersom du hopper på en ferie arbeidsgiver ikke godkjenner.

Ferien går til Thailand og koster 20,000, langt mer enn mange ærlige skattebetalere tar seg råd til.

 

Du sitter også med BSU og penger på høyrentekonto, hvorfor i svarte skal mine skattepenger gå til å fø en bortskjemt drittunge med ufattelig lav arbeidsmoral og penger på bok?

 

ta deg sammen

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

3) Dersom du reiser utenlands uten godkjennelse fra NAV mister du sykepenger for den perioden.

 

Av nysgjerrighet, sjekker de faktisk slikt på tilfeldig basis/stikkprøver?

Og videre: er det overhodet mulig å kontrollere hvor vedkommende oppholder seg, om han har tatt en tur til Tromsø eller til Rovaniemi? Hva med Alicante (EØS) eller Bangkok? Det finnes vel ikke et register over hvor nordmenn til enhver tid oppholder seg?

Lenke til kommentar

 

 

3) Dersom du reiser utenlands uten godkjennelse fra NAV mister du sykepenger for den perioden.

 

Av nysgjerrighet, sjekker de faktisk slikt på tilfeldig basis/stikkprøver?

Og videre: er det overhodet mulig å kontrollere hvor vedkommende oppholder seg, om han har tatt en tur til Tromsø eller til Rovaniemi? Hva med Alicante (EØS) eller Bangkok? Det finnes vel ikke et register over hvor nordmenn til enhver tid oppholder seg?

 

NAV kan sjekke mot valutaregisteret...

Lenke til kommentar

Merker jeg blir forbannet over holdningene her. 

Det eneste du tenker på er hvor mye du kan få av staten dersom du hopper på en ferie arbeidsgiver ikke godkjenner.

Ferien går til Thailand og koster 20,000, langt mer enn mange ærlige skattebetalere tar seg råd til.

 

Du sitter også med BSU og penger på høyrentekonto, hvorfor i svarte skal mine skattepenger gå til å fø en bortskjemt drittunge med ufattelig lav arbeidsmoral og penger på bok?

 

ta deg sammen

 

svarer med at jeg ikke skal ha stønad fra noen av dem i desember. og nav og jobb er klar over dette. om ikke dette svarte på skattepengespørsmålet ditt kan jeg nevne dette.

har du aldri vært sykemeldt? hvorfor skal du få penger når du ikke jobber?

Hvorfor krever folk penger når de blir nedbemannet?

hvorfor krever folk penger når de får sparken.

hvorfor brødfør du folk som har vært i norge i 10 år uten jobb og kan språket som ikke er syk?

når en person som aldri har vært sykemeldt og i full jobb i 6 år.

hvorfor skal ikke jeg få penger når jeg er arbeidsledig? jeg snakker om fra januar av. jeg har ingen referanse hos sjefen eller fremtid uansett. så du snakker om holdningen til 99% av nordmenn fordi jeg nekter å si opp . jeg gir ikke opp og tar imot 3,5 måneders karantene for en uke der jeg ikke skal kreve en dritt da jeg etter samtale med legen isted kun har godt av å reise vekk.

 

svar fra nav: 

100% av sykepenger hvis hun får sparken eller sier opp så lenge hun er sykemeldt. oppsigelse kan ikke stanse sykepengene.
arbeidstaker må sende inn skjema om sykepenger midlertidig uten arbeid.
 
må ha jobbet i 4 uker før sykemelding.
dagpenger 62,4 %   12 uker ventetid for dagpenger. hovedregel er at du får en karantene uansett, men man kan argumentere for å få dagpenger tidligere.
 
ikke om Om ferien er via arbeidstilsynreglene eller lovbestemt ferie så må du søke til nav om en godkjennelse for det. 
ferierettigheter fra arbeidsmiljøloven gir ingen penger ved lovbestemt ferie.
den 14 dagen jobben skal betaleskaper ikke problem fra nav sin side men vil ikke få støtte fra dereferer til samtale
 
grunnvilkår fra nav for sykepenger:
 
Arbeidstaker som helt eller delvis er borte fra arbeidet på grunn av ulykke eller sykdom kan ikke av denne grunn sies opp de første 12 månedene etter at arbeidsuførheten inntrådte
(2)
Oppsigelse som finner sted innenfor det tidsrom arbeidstaker er vernet mot oppsigelse etter denne paragraf, skal anses å ha sin grunn i sykefraværet dersom ikke noe annet gjøres overveiende sannsynlig.
(3)
Arbeidstaker som påberoper seg oppsigelsesvern etter denne paragraf, må ved legeattest eller på annen måte innen rimelig tid gi varsel om grunnen til fraværet. Om arbeidsgiver krever det, må det samlede sykefravær godtgjøres ved legeattest.
Lenke til kommentar

Søk om permisjon uten lønn i perioden 7/12 til 15/12.

 

En ting folk burde tenke over er at en sykemelding ikke gir fraværsrett fra jobben. Arbeidsgiver har rett - og plikt - til å finne tilrettelagt arbeid til deg. Hvis du ikke vil stille på tilrettelagt arbeid, kan arbeidsgiver nekte deg sykepenger og du må selv ta saken til ankenemnda for sykepenger.

Endret av skripis
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...