Hei,
Dette kom nylig frem etter samtale med min morfar (87 år), og jeg synes det fremstår som et alvorlig tilfelle av bedrageri mot en eldre person. Jeg blir mildt sagt forbanna på den såkalte «investeringsrådgiveren» som over tid ikke har gitt tilbake betydelige summer, og trenger nå tips for å hjelpe han med å få pengene tilbake.
Personen (40+) driver flere selskaper hvor navnene inneholder ordene Kapital og Invest. Gjennom personlige møter på sitt kontor presenterte han investeringene som helt trygge, med lovnader om god avkastning og ingen risiko. Det ble aldri gitt konkret informasjon om hva pengene faktisk skulle brukes til, annet enn vage beskrivelser som at «selskapet tjener godt».
Det hele startet med at morfar først investerte ca. 100 000 kroner. Denne investeringen ga raskt god avkastning — han fikk tilbake rundt 160 000 kroner, altså en gevinst på ca. 60 000 kroner. Etter dette ble han overbevist om å investere ytterligere 200 000 kroner, basert på samme lovnader om trygghet og god avkastning uten risiko, han har fått 30k på 6 år og fyren har nå blokkert han.
Morfar er svært sikker på at det aldri ble skrevet under noen form for avtale eller dokumentasjon, men kan naturlig nok ikke si det med absolutt sikkerhet etter flere år og er gammel.
Han stolte på personen og har i praksis hele veien tatt ham på ordet. Vi er nå i gang med å hente ut nettbankutskrifter og dokumentasjon for å kartlegge alt presist. Morfar bruker ordene lån/investering om hverandre...
MER UTDYPENDE:
Slik har saken utviklet seg:
Før 2019 investerte morfar først 100 000 kr hos personen. Denne investeringen gikk tilsynelatende bra — han fikk tilbake rundt 160 000 kr, altså ca. 60 000 kr i gevinst.
Etter dette ble han i august 2019 overbevist om å investere ytterligere 200 000 kr på samme måte, igjen basert på lovnader om trygghet, god avkastning og ingen risiko.
Totalt har personen tilbakebetalt noen mindre summer i 2023:
30 000 kr i juli 2023
20 000 kr i oktober 2023
Etter over 6 år står fortsatt ca. 170 000 kr utestående (beløp + renter som morfar selv mener er rimelig å kreve tilbake).
Det er usikkert om morfar overførte til bedriften eller til hans private konto (Dette skal jeg sjekke i nettbanken hans asap).
Viktig poeng:
At personen har foretatt disse utbetalingene i 2023, fremstår kanskje som en erkjennelse av at gjelden fortsatt består?
Kontakt etterpå:
Personen blokkerte etter hvert morfar på telefon nå i mai.
Morfar ringte senere konen hans. Hun svarte gråtende og beklaget seg, sønnen var tilfeldigvis på sykehus og de slet økonomisk.
Hun sa hun skulle snakke med mannen sin, og lovet at de skulle begynne å betale. (yeah right).
Etterpå ringte han selv tilbake, lovet å ordne opp og betale ytterligere 10 000 kr neste gang for uker siden (skjedde seff ikke).
Ingen andre enn morfar har hatt kontakt med han. Derfor tenker jeg å ordne opp i dette.
Andre opplysninger (det vi vet om vedkommende):
Personen har tidligere vært omtalt i Dagens Næringsliv for å ha samlet inn penger fra privatpersoner uten nødvendig konsesjon fra Finanstilsynet.
Kort tid etter at pengene ble overført i 2019, kjøpte personen og kona bolig til nærmere 6,8 millioner kroner i 2020. De eier boligen 50/50% og har minst to biler.
Jeg ser også på åpne aksjenettsider at han ser ut til å ha solgt unna flere aksjeposter i perioden 2023–2024.
Både personen og kona finnes ikke på sosiale medier eller bilder, men har registrert adresse og jobbadresser.
Jeg har også funnet det jeg tror er foreldrene (basert på samme etternavn, typiske 60+ fornavn, og registrerte telefonnumre).
Min vurdering per nå:
For meg fremstår dette som bedrageri mot en sårbar eldre person som nærmer seg 90 år, , med klare trekk av systematisk trenering, psykologisk spill på samvittighet, og en strategi som bygger på at morfar til slutt gir opp eller går bort før saken tas videre. Jeg tror ikke min morfar er helt egnet til å vite hva han signerer heller og at det er snakk om utnyttelse av tillitsforhold og sårbare eldre personer.
Jeg er usikker på hvor sterkt dette juridisk sett kan falle inn under bestemmelser som:
Straffeloven § 373 – Bedrageri
Straffeloven § 390 – Økonomisk utroskap
Straffeloven § 391 – Grov økonomisk utroskap
…eller eventuelt andre bestemmelser knyttet til svindel, misbruk av tillit og økonomisk utnyttelse av eldre.
Vi vurderer nå hvordan vi bør gå videre: kravbrev, politianmeldelse eller søksmål. Eventuelt kontakte foreldrene og gå til media.
Har vi en solid sak her? Setter stor pris på juridiske vurderinger og erfaringer fra andre og tips om hvordan vi går frem.