Gå til innhold

Tråden for aktive kaffedrikkere!


Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en  

1 099 stemmer

  1. 1. Når jeg er på kafé, bestiller jeg oftest en

    • "Espresso"
      123
    • Cappuccino
      137
    • Café au lait
      18
    • Café Latte
      120
    • Café creme
      4
    • Americano
      110
    • Caffé Macchiato
      17
    • Caffé mocha
      105
    • Caffé Ristoretto
      2
    • Caffé Corretto
      3
    • Ordinær filterkaffe
      346
    • Presskanne
      71
    • Annet (gjerne spesifiser type i tråden)
      47


Anbefalte innlegg

Zeph skrev (9 timer siden):

Filter er ein bryggemetode, men kva kaffi du puttar oppi er avgjerande. Er det Friele, Evergood, Ali, SRW eller kva er det du føretrekk å ha i koppen?

Personlig foretrekker jeg Evergood i filteret.

Når det gjelder kaffen fra disse typiske bønnemaskinene man får kjøpt rundt om synes jeg denne smaker beskt og sur, uansett hvilke bønner man bruker. Jeg har hatt tre slike maskiner og vi har en på jobben av den dyrere sorten. Ca. 12.000 kroner. Smaken er den samme med de samme bønnene på dem alle. Ikke god. 

Kokekaffe er forresten også godt. De nescafe kapslene man får kjøpt rundt om er også greie. 

Men melk, skum, honning og akt tilbehøret og dilldallet holder jeg unna. Skal jeg drikke med høy lillefinger så sjeknkernjeg meg heller en god cognac :)

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

@Bjerknez Det virker som vi på sett og vis er ganske like kaffedrikkere :) 

Akkurat som deg bruker jeg svært sjelden noen form for tilsetning i filterkaffe/kokekaffe (og aeropresskaffe), og det eneste unntaket jeg kommer på er når jeg lager meg en Irish coffee - da tilsetter jeg luftig fløte, Tullamore Dew og søtning, pussig nok aldri prøvd honning i kaffe. (Kaffenerden i meg gjør at jeg kanskje har brukt mer tid enn deg på å finne bønnene som jeg liker best, og kanskje mer tid enn deg på å lære meg ferdighetene/teknikkene for å få kaffen ekstrahert akkurat som jeg vil ha den - det er sånt som skiller nerder fra normale folk ;))

Men espresso er litt annerledes. Drikken er i utgangspunktet så konsentrert at man - selv om den er god "bar" - kan bruke tilsetninger uten at kaffesmakene tynnes bort. Derav en skokk med klassiske drikker som er espresso med tilsatt melkeskum, vann, is, søtning etc. Pt drikker jeg espresso bar, eller på sommeren ristet med isbiter og litt sirup ("Shakerato") - og det liker jeg :) Min espressomaskin er egentlig en fancy vannpresse (Cafelat Robot), og den har ikke mulighet for å lage melkeskum vha en dampdyse slik vanlige espressomaskiner har. Jeg gjorde likevel noen forsøk på å lage varmt melkeskum for å tilsette espresso, med bruk av mikrobølgeovn og håndhold melkeskummer, men synets ikke jeg fikk dreisen på det. Feil tekstur på melken. Så derfor la jeg det prosjektet midlertidig på is - men vil prøve igjen til høsten med en ny melkeskummer (Nanofoamer PRO). Igjen: Som alle nerder på alle felt bruker jeg tid på å få til det jeg ønsker, med å lære meg teknikker/triks og justere utstyret. Det er så godt når alt klaffer og man får "avkastning" på nerdingen sin :) 

Og i tillegg bor jeg alene - så her kan jeg være tåpelig og ha høy lillefinger så mye jeg bare ønsker uten at noen peker på meg og rister oppgitt på hodet :D 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hehe, all kaffe jeg får fra disse typiske kaffeautomatene rundt om på bensinstasjoner etc. smaker ikke godt. Gir meg bare dårlig ånde. Faktisk helt forferdelig kaffe. 

det eneste jeg drikker her hjemme til daglig er nespresso. Aroeggio har god fylde og jeg liker at det smaker sterk kaffe og ikke brent kaffe. God kraftig smak. På jobb og ellers drikker jeg trakterkaffe (filter). God kaffe det også. 

men alt det andre holder jeg meg unna. 

Vi hadde en slik kaffemaskin som lagde cappuchino etc med skummet melk. Men det ble for mye styr for en kopp kaffe og ikke var det spesielt godt heller. Kaffen mistet også temperaturen før man ble ferdig. 

Det enkle er ofte det beste :)

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
a_aa skrev (På 19.5.2023 den 12.08):

Aeropress fikk nye eiere for et par år siden, og de ser ut til å være mye ivrigere på å pushe ut nye produkter enn det gammeleier'n Alan Adler var. Om det er positivt eller negativt kommer vel an på øynene som ser?

"Hoff" synes å være en smule skeptisk til hva som er i vente (selv om han vel isolert sett synes Aeropress Clear har sin andel av oppsider):

 

Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...
a_aa skrev (På 27.5.2023 den 11:53 AM):

[...] prøve igjen til høsten med en ny melkeskummer (Nanofoamer PRO).

Jeg backet Nanofoamer PRO på kickstarter i mars/april, med antydet levering i september - men nå ser det ut som den neppe er her før i november. Jeg backet den fordi jeg forventet å motta den så tidlig som mulig, og forventet selvsagt også å få den en god del rimeligere enn veiledende pris senere. Jeg er ikke sikker på at de forventningene blir imøtekommet fullt ut denne gang.

For nå kan man bestille den forbrukerkjøpslovbeskyttet hos kaffebox.no, som skriver at de har den på lager og deres pris er bare marginalt høyere enn det jeg vil ende opp med å betale - fraktkostnaden drar opp prisen "min" såpass at den spiser opp mye av rabatten. Bummer.

Uansett: Det blir interessant å se hvor godt den funker når jeg får den. Har vært lite espresso-laging de siste månedene, så får jo et dytt for å ta i bruk Robot-en igjen :) En lang stund nå har jeg laget kaffe nesten utelukkende på AeroPress, har nettopp drukket formiddagens andre kopp med en Geisha fra Wendelboe - veldig god!

Lenke til kommentar

Den skal etter sigende produsere et litt annerledes skum enn de tradisjonelle.

Den bruker bare noen få sekunder på å dra luft inn i melken, resten av tiden bruker den på å presse melk-/luftblandingen gjennom et finmasket gitter, for å "knuse" større bobler og slik ende opp med massevis av kun bittesmå bobler i melken - "microfoam". Skal være godt egnet for melkekunst. Fra de tradisjonelle vil melkeskummet ha innslag av større bobler, som gjerne gir et stivere skum.

Hvorvidt annerledes er bedre, kommer vel an på personlige preferanser. Har man null interesse for å prøve seg på melkekunst, eller setter størst pris på litt stivere melkeskum, er den neppe bedre. :) Og jeg vet jo ikke om den leverer det den lover heller, ennå.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Nanofoamer PRO ankom på fredag, samme dag som jeg mistenkte at også covid hadde ankommet mine luftveier for første gang. Mistanken ble bekreftet med test på søndag, hvilket betydde at jeg holdt meg hjemme hele helgen pluss mandag og tirsdag. Dermed fikk jeg testkjørt Nanofoamer'n i 4 dager :)

Den er - selvsagt - ikke perfekt.

Melkeskummet blir flott med behagelig tekstur, og med samme melk og samme program, ser jeg at det repeterbarheten er så god at det er mulig å trene seg opp på melkekunst uten å måtte forholde seg til store variasjoner i melken. Har faktisk fått til noen som liknet på annet enn veibomber og stormskyer...

Man alt for mange ganger har jeg ikke fått på plass lokket godt nok til at magnetfeltet holder propellen i gang når den skal akselereres - plutselig står propellen stille, mens kanna uler som en motorsykkel som girer ned og gasser opp. Det skal bare brøkdels millimetere med feil før det skjer (oftest med "Oatly"). Konklusjonen min er at lokket dermed er feilkonstruert, og skulle hatt en presis mekanisme for å låse det fast i nøyaktig korrekt posisjon - nå "svømmer" det i en tykk myk silikonpakning som åpner for slingring langs flere akser. Det ble færre feil da jeg satt inn en o-ring som en shim for å få propellen nærmere litt bunnen (og magnetene under bunnen) - det kan tenkes at jeg drar den modifikasjonen noen hakk videre. For jeg kommer til å få det til, selvsagt - det blir en kombinasjon av å lære seg til hva som funker, og modifisere det som gir god effekt å endre på. :) 

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

En nesten halvannen time lang video der James Hoffman blir intervjuet om kaffesøvnmangel, kaffehistorie, kaffefremtid, kaffeverdensmesterskap, kaffesmak, kaffegeografi, kafferus, kaffefiber, kaffenerding, kaffeoppkvikker, kaffekarriere, kaffeindustri, kaffetopologi, kaffehjerne, kaffeutstyr, kaffekommunikasjon, kaffelykke, kaffeklima og mye og mangt mer:

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg har to forskjellige kaffekverner fra Knock (også kjent som MBK, Made By Knock), og har nå også to forskjellige Aeropress - én ny Aeropress XL, og flere Aeropress i standardstørrelsen. Jeg oppdaget nettopp en ekstra sammenheng mellom MBK og Aeropress :)

Da MBK designet den lille håndkvernen Aergrind hadde de, som navnet antyder, Aeropress i bakhodet. Kvernen var designet for å passe inn i stempelet på Aeropress, for at de sammen skulle være en kompakt og mobil løsning for å lage kaffe på farten - feks i skog, fjell og mark. En løsning jeg brukte en stund.

AeropressMAergrind(P1131299).thumb.JPG.24c4809a10efc4887baec49b7531caa5.JPGAeropressXLFeld47(P20231215).thumb.JPG.b1d0c7ddef9019c04d022e7de508c8e0.JPG

Utfra vekthensyn senket jeg for mange år siden kvalitetskravene til kaffe på tur og valgte en mye lettere løsning (ferdigmalt filterkaffe og et stålmeshfilter), og jeg kjøpte heller en større håndkvern fra MBK til hjemmebruk, en MBK Feld47 Travel. Og i kveld, halvannen måned etter at jeg kjøpte en ganske nydesignet Aeropress XL, slo det meg at Aeropress og MBK fortsatt kunne passe sammen i XL-versjoner - og det gjorde de bortimot 100%.  Man kunne nesten tro at stempelet til Aeropress XL var laget med henblikk på å funke som beholder til MBK Feld47 - men denne gang er det nok bare et sammentreff. :D 

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Er på jakt etter tips til ny kaffekvern.  Pensjonerer min andre Wilfa CGWS-130B, den siste er 2,5 år, og klarer ikke å kverne aeropress lengre.  På 60 gram filtermalt går det flere minutter å kverne igjennom.   

Ønsker ny kvern med lengre holdbarhet og kraftigere motor.  Drikker primært filtermalt kaffe og noe Aeropress til tider.   Budsjett: 5000,-    Har sett på Eureka Mignon Brew Pro og Rancilio Rocky

 

Lenke til kommentar

@Lakrisbåt  Beklager at jeg ikke svarer på spørsmålet ditt, men: Dersom Wilfa-en ikke klarer jobben tilfredsstillende etter 2,5 år, så kan forbrukerkjøpslovens bestemmelser være til hjelp. En kaffekvern må forventes å vare lenger enn 2 år, og da kan man iht loven reklamere på produktet i 5 år dersom produktet er kjøpt i Norge. Dermed kan det være en idé å kontakte forhandleren der du kjøpte den for å få hjelp, eller evnt kontakte Wilfa for å få tips (kanskje er det kjente utfordringer som kan fikses med en enkel vedlikeholdsoperasjon eller reservedel?).

I beste fall kan du ende opp med null EE-avfall, en som-ny-kvern og et budsjett på 5000,- for kjøp av kaffebønner :) 

Endret av a_aa
Tyrkleif
Lenke til kommentar
a_aa skrev (2 timer siden):

@Lakrisbåt  Beklager at jeg ikke svarer på spørsmålet ditt, men: Dersom Wilfa-en ikke klarer jobben tilfredsstillende etter 2,5 år, så kan forbrukerkjøpslovens bestemmelser være til hjelp. En kaffekvern må forventes å vare lenger enn 2 år, og da kan man iht loven reklamere på produktet i 5 år dersom produktet er kjøpt i Norge. Dermed kan det være en idé å kontakte forhandleren der du kjøpte den for å få hjelp, eller evnt kontakte Wilfa for å få tips (kanskje er det kjente utfordringer som kan fikses med en enkel vedlikeholdsoperasjon eller reservedel?).

I beste fall kan du ende opp med null EE-avfall, en som-ny-kvern og et budsjett på 5000,- for kjøp av kaffebønner :) 

Ja, lurt.  Jeg prøver meg på en reklamasjonssak.  Kan det være så enkelt at kvernhodet må jevnlig skiftes (?)

Lenke til kommentar
4 hours ago, Lakrisbåt said:

Er på jakt etter tips til ny kaffekvern.  Pensjonerer min andre Wilfa CGWS-130B, den siste er 2,5 år, og klarer ikke å kverne aeropress lengre. 

 

Wilfa har 5 års garanti :
https://www.wilfa.com/no/garanti/

Du får trolig en ny kvern du kan selge på Finn og putte inn i budsjettet ditt. Husk at du neppe kommer langt med å reklamere på en kvern fra en utenlandsk butikk etter det første året... 

Lenke til kommentar
a_aa skrev (På 23.6.2023 den 8:50 PM):

I praksis er det bortimot denne metoden jeg bruker på Aeropress, og har man tiden tilgjengelig, blir det knall! :)

Prøv ut "13 grams that will make you happy" (google). Kvern ganske grovt, når du treffer med kverning, så smaker det nyyydelig.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
aomt skrev (13 timer siden):

Prøv ut "13 grams that will make you happy" (google). Kvern ganske grovt, når du treffer med kverning, så smaker det nyyydelig.

Takk for tipset, skal teste og se hva jeg synes :) Den oppskriften går litt i mot det jeg har brukt det siste året, men alltid spennende å se hva andre "sprell" enn same old same old gir av resultat på smaksløkene

Da jeg skrev at jeg brukte Hoffmans presskanne-metode på Aeropress, kunne jeg like gjerne sagt at jeg tilstreber å etterlikne en cupping med Aeropress som "cup" - i praksis er jo Hoffmans presskanne-metode en cupping-prosedyre med presskannen som "cup"... Når kaffe rangeres ifm kjøp og salg (produsent/grossist/detaljist), er det cupping-prosedyren som danner basis for hva som betraktes som mer eller mindre attraktiv kaffe. Og med en sånn prosedyre tar det fort et kvarter å brygge kaffe klar til smaking - jeg drar det gjerne videre til halvtimen med Aeropress :D For enkelte typer kaffe (høytvoksende, harde/kompakte, lysbrente) er dette - etter min mening - den sikreste og enkleste måten å få god nok ekstraksjon, og få fram god sødme og smaksnyanser (dog ikke med riktig samme klarhet som en særs vellykket V60-filtrering).

At man kan få til noe liknende på to og et halvt minutt med den 13-grams-metoden vil jeg slett ikke avvise - Aeropress er rett og slett veldig tilgivende! Oppfordrer alle Aeropress-eiere til å gjøre eksperimenter selv og finne hva man liker best  :) 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...