Gå til innhold

Den Store Treningstråden! | Nybegynner? Se førstepost for kort innføring.


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Trent en stund med SL 5x5. Hensiktsmessig å gå til 3x8 en periode og mikse litt på øvelser?

 

Med nok mat og 5x5 kan du ha lineær økning ganske lenge.

 

 

Side note: 150kg i bøy på fredag. Hadde spist litt vel mye før trening, så tror det hadde kommet noe i retur om det var tyngre.

Lenke til kommentar

Når det kommer til muskelsvinn hos eldre så er dem i utgangspunktet ekstremt verre rustet mot sykdommer, infeksjoner og ikke minst potensielt muskelsvinn, jordens gravitasjonskraft & skjelettbygning (o yes)

 

Dette går begge veier for mennesker generelt og kan illustreres med noen av notatene mine fra forelesningene:

]Hvor mye kan vi øke muskelstyrken ved regelmessig styrketrening?[/b]

 

- Utrente som starter med styrketrening : 2-3 ganger i uken over 12 uker med treningsmostander på > 60% av 1RM kan ha en styrkeøkning på typisk 30-40% (Dette vil si ca. 1% per økt. NB! Store individuelle variasjoner: Arv, kvalitet på trening, ernæring, sykdom under treningsperioden.

 

Kvinner VS menn

Eks: MANN 80KG X 0,40% = 34KG MUSKEL

KVINNE 60KG X 0,35% = 21 KG MUSKEL

30kg gutt → 45% (+15kg)

20 kg jente → 30% (+10kg)

Samme relative (prosentvise) fremgang ved styrketrening, menn har dog en større absolutt styrkefremgang. (Dette skyldes at menn har i utgangspunkt en større muskelmasse)

 

Endring i muskelcellene

- Styrketrening ved bestemte muskellengder resulterer i størst styrkefremgang ved muskellengder som treningen har foregått, og mindre styrketrening ved lengre og kortere muskellengder.

- Tyder på at det skjer en lengdetilpasning i muskelen for å optimalisere arbeidsforhholdende i forhold til aktiviteten den utsettes mest for.

- Lengdeendringene forekommer i slutten av f.eks en 12 uker lang treningsperiode ( ingen endring i lengde de 5 første ukene)

 

Og videre motsatt vei:

Eksempel ved høye hæler.

- Reduksjon i muskellengde, ledd gipset i bøyd stilling (fleksorer blir værende i forkortet tilstand over flere uker) → sarkomer fjernes (muskelen blir kortere).

 

Når det var snakk om sengeliggende så kan alle som har operert og gipset f.eks en arm men fortsatt har mulighet til å bevege motsatt arm skrive under på at en reduksjon i muskellengde kan skje svært fort, jeg så akkurat på et bilde av meg selv uken etter at jeg kunne ta av armen min i fatle hvor totalt 4 måned hvor det var ingen bevegelse (måtte "lære meg å bruke armen på nytt)

 

Og selv for det utrente øyet så ser man raskt at overkroppen min er "splittet i to" hvor ene bryst/nakke/arm er signifikant forskjellig, i løpet av disse 4 månedene hadde jeg et ufrivlig vekttap på ca. 12 kg hvor store deler av muskelmassen utgjorde tapet, og det er jo forventet når alt jeg gjorde var å ligge i senga, var jo rett og slett vondt å gå da jeg beveget overkroppen.

Endret av Dukien
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er jo som sagt store individuelle forskjeller her, om du har gått under definisjonen av "sengeliggende uten mulighet for bevegelse av muskler over et/flere ledd" og har selv opplevet at det bare tok to-tre uker å komme tilbake/øke så må du ha en ekstrem-genetikk.

 

Nesten som jeg kunne foreslått at du burde dedikere kroppen din til vitenskapen Doffen. :p

Men som sagt; forskjellene kan variere fra A-Å.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Haha, det kan forklare noe/mesteparten da. :) Per definisjon så mente jeg der hvor man ikke har mulighet for å aktivere muskelen i noen spesiell grad eller ikke noe, man har sett at proteinsyntesen rett og slett "gidder" ikke å kjøre når det ikke foregår noen form for aktivitet i myofilamentene.

 

I tiden etter at jeg tok av meg fatlen så ble jeg "mobbet" av vennene mine som kalte meg for "two-face" da overkroppen min seriøst var splittet i to. :(

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...