Gå til innhold

Krigen mellom Israel og Hamas


Melding lagt til av Uderzo,

Vennligst ikke post politiske memes, det har kun en negativ effekt på diskursen, gjentagelser kan føre til advarsler.

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
3 minutes ago, sedsberg said:

Fra folk flest og de fleste jeg ser her så er det mest pro-palestina og anti-israel. Samme med media.

Gjerne pek meg i retning av flertallet av innlegg her inne som er anti-Israel? Husk at å diskutere fremgangsmåte ikke er det samme som å være anti-Israel.

Edit: greit. Men, hvor er disse innleggene? Synes det er mest støtte til Israel ut i fra det lille jeg har observert her inne, men mulig bias.

Endret av The Very End
  • Liker 4
Lenke til kommentar
1 hour ago, Markiii said:

Definisjonen er egentlig likegyldig, da okkupasjon er et legitimt virkemiddel, og grunnen til at Israel startet blokaden i utgangspunktet var økningen i terrorangrep fra Gaza. Så om du kaller det okkupasjon eller blokade, så er det fortsatt fullstendig legitimt.

  

Her forholder du deg jo ikke til det jeg skriver. Du velger å ikke svare på konteksten. Hva kommer det av?

Jeg legger frem fakta, som er årsaken til blokaden og konteksten rundt det. Det viser seg jo at det var en stor feiltakelse av Israel å trekke seg ut av Gaza i 2005.  

Videre, okkuperer også Egypt Gaza siden de også har stengt grensene sine mot området?

Israel har gjort som de har gjort i Gaza for å forsvare seg.

Gaza er ingen stat. Blokaden var en respons på krigshandlinger. Uansett hva du skriver så må vi tilbake til 2005 da Israel trakk seg ut, og 2007 da de ble tvunget til å opprette en blokade som følge av en stor økning i antall terrorangrep. Med mindre du mener at Israel ikke har rett til å forsvare seg, da.

Videre, at Hamas angriper sivile har ikke noe med forsvar å gjøre. Det er angrepskrig mot sivile. Som Israel har rett til å forsvare seg mot.

Det jeg i så fall lurer på er hvilken folkerettslig status dere som anser at Israel ikke okkuperer Gaza, vil gi Gaza.

Å se på 7. Oktober i et vakuum er et Israelsk propagandagrep. Det samme er at man ser isolert på Gaza. I år har man sett gjentatte terrorhandlinger utført av settlere på vestbredden, og angrepene 7. oktober kan like gjerne sees på som et svar på disse 

Endret av Rhabagatz
  • Liker 2
Lenke til kommentar
0laf skrev (3 timer siden):


Dette er en feiltolkning. Det som står, er at et flertall av palestinere mener Hamas ikke burde brutt våpenhvilen med Israel.

Ser man på kildene for denne meningsmålingen, så er det det eneste uavhengige byrået som foretar målinger i de palestinske områdene som står bak selve målingen.

Går man så til Palestinian Center for Public Opinion, så kan man lese mer i detalj hva funnene sier:

https://pcpsr.org/en/node/938

"...if new parliamentary elections were to take place today, and a majority vote for Hamas’ candidate, Ismail Haniyyeh, over Mahmud Abbas in presidential elections. Satisfaction with president Abbas drops four percentage points and the demand for resignation increases by two points.

Public evaluation of internal conditions points to a greater deterioration in the standing of the PA and a significant loss of trust in it. Findings show a rise in the belief that the PA is now a burden on the Palestinian people and for the first time in our polls, a majority supports the dissolution of the PA and views its collapse as an interest for the Palestinian people. In fact, a majority thinks that the continued existence of the PA serves the interests of Israel and that its dissolution or collapse would strengthen Palestinian armed groups....

In light of all that, findings show a rise in the percentage of those who support a return to armed confrontation and intifada...

Public support for armed resistance is further confirmed by overwhelming opposition to the Palestinian participation in the Aqaba meeting. Almost all Palestinians think Israel will not honor its commitments in that meeting.

  • 68% support the holding of general elections but 69% do not expect elections to take place soon
  • In presidential elections between president Abbas and Ismail Haniyyeh, the former receives 36% of the popular vote and the latter 52%; in similar elections between Marwan Barghouti and Haniyyeh, the former receives 58% and the latter 37%
  • 77% demand the resignation of president Abbas
  • In parliamentary elections, Hamas receives 33% of the vote and Fatah 35%
  • 44% think Hamas and Fatah do not deserve to represent and lead the Palestinian people; 26% think Hamas deserve to represent and lead the Palestinians and 24% think Fatah deserves to do so

     

______________________

Det er jo en grunn til at man ikke har holdt valg siden 2006, og det er nettopp at Hamas ville vunnet et slikt valg, da de fleste støtter Hamas (<52%) og enda flere støtter væpnet opprør (<70%'ish).

Riktig...men enkelte leser bare overskriften når det passer best..

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Ekspertkommentator skrev (3 timer siden):

Feiringen av 7-10 fortsetter. Her en dansk muslim (influenser). En syk person som endelig føler han kan annonsere sitt jødehat. Dette er vel prisen vi må betale for ytringsfrihet. Men jeg er ikke sikker på at online feiring av f.eks. 250 muslimer bombet i Syria ville blitt tatt imot like varmt.
 

 

Det er disse folkene som store deler av norske medier løper æren for...

  • Liker 1
Lenke til kommentar
19 minutes ago, Gjest slettet-ld9eg7s96q said:

Det ene rettferdiggjør ikke det andre. Og at man ikke vil ha flere som bosetter seg ulovlig på eget territorie burde vel ikke være kontroversielt. Det blir som å kritisere Ukraina fra å forby innreise og innflyttere fra Russland på nåværende tidspunkt.

Det var en passende kommentar når noen kalte Israel enn etnostat. Den virkelige etnostaten er Gaza.

Og sammenligningen din med Ukraina er feil. Hamas er ikke bare mot folk fra Israel, de er mot jøder, LGBTQ og ikke-muslimer generelt.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
The Very End skrev (1 minutt siden):

Gjerne pek meg i retning av flertallet av innlegg her inne som er anti-Israel? Husk at å diskutere fremgangsmåte ikke er det samme som å være anti-Israel.

Edit: greit. Men, hvor er disse innleggene? Synes det er mest støtte til Israel ut i fra det lille jeg har observert her inne, men mulig bias.

Fra media så har vi i hvert fall lederartikkelen fra dagbladet:
https://www.dagbladet.no/meninger/uansett-israel-har-skylda/80402288

Jeg sitter igjen med en følelse av at Israel blir dømt etter "damned if you do and damned if you don't" av avisa.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
5 minutes ago, Camlon said:

Det var en passende kommentar når noen kalte Israel enn etnostat. Den virkelige etnostaten er Gaza

Rent bortsett fra at det er allminnelig akseptert at Israel er en etnostat, og således ikke så mye å diskutere, er det annet som du skriver som er interessant. Nemlig at du omtaler Gaza som en stat.

I så fall må Israel følge krigens regler for mellomstatlige konflikter, som bl.a. innebærer at hamassoldater må anses som krigsfanger og behandles deretter.

 

  • Liker 5
Lenke til kommentar
no u skrev (5 minutter siden):

Jeg sitter igjen med en følelse av at Israel blir dømt etter "damned if you do and damned if you don't" av avisa.

Det er nok naivt å tenke at handlingen til Hamas, betyr at Israel kan reagere på akkurat hvilken måte de vil uten reaksjoner fra verdenssamfunnet, ja. Samtidig, så er det ekstremt vanskelig å finne en "passende" reaksjon på Hamas regelrette slakting av uskyldige forsvarsløse sivile, deriblant barn. 

Altså, hvor mye kan/bør man godta at Israel svarer med? Og hva gjør man når den grensen er nådd, og ikke alle i Hamas eller Hamas 2.0 er utslettet? 

 

 

 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
7 minutes ago, no u said:

Fra media så har vi i hvert fall lederartikkelen fra dagbladet:
https://www.dagbladet.no/meninger/uansett-israel-har-skylda/80402288

Jeg sitter igjen med en følelse av at Israel blir dømt etter "damned if you do and damned if you don't" av avisa.

Jeg tror at mange dømmer Israel basert i den historiske og pågående etniske rensingen, apartheidsystemet og straffefriheten som setlerterroristene har fått.

Så lenge de ikke retter opp i dette, vil de fordømmes. Men det er ikke til hinder for å også fordømme Hamas.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
The Very End skrev (29 minutter siden):

Det er det ingen som har sagt eller mener, les hva folk sier her fremfor å dikte opp en egen virkelighet.

Jeg kan ikke med min beste vilje se det annet en at en del av dere leter med lys å lykter for å finne unnskyldninger for palestinerne sin uendelige lange historie med terror.. Fra Arafats tid med drøssevis av flykapringer, til sinnsyke massemyrderiene fra Hamas nå... Palestinerne ønsker kort og godt ikke fred...de lærer seg å kaste stein før de kan gå... Deres intolerante religion samt oppdragelse gjør at de aldri får det noe bedre..

Hadde de benyttet en fredfull fremgangsmåte i begynnelsen, hadde de hatt sitt land for lenge siden..

Ingen stater eller folk gir etter for terror...det skulle bare mangle..

  • Liker 7
Lenke til kommentar

New York Times med en artikkel hvor de viser Israels bakkeoperasjoner fra nordsiden med detaljerte satellittbilder. Bildene viser også store ødeleggelser nord på Gazastripen.

Satellittbildene er tatt i går.

A Detailed Satellite View of Israel’s Invasion
https://www.nytimes.com/interactive/2023/10/30/world/middleeast/israel-invasion-gaza-satellite-image-map.html

Sitat

Satellite imagery taken Monday morning shows the substantial scale of one of Israel’s main advances into northern Gaza, where hundreds of armored vehicles have pushed miles past the border into urban areas on the outskirts of Gaza City.

F9vRfm6a4AAHPQa?format=jpg&name=4096x409

F9vRfn0bsAAXKcJ?format=jpg&name=4096x409

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
25 minutes ago, Rhabagatz said:

Rent bortsett fra at det er allminnelig akseptert at Israel er en etnostat, og således ikke så mye å diskutere,

Det er ikke alminnelig akseptert at Israel er en etnostat og Gaza er ikke det. Det er kanskje alminning akseptert blant "palestinavenner".

 

Quote

 

Er det annet som du skriver som er interessant. Nemlig at du omtaler Gaza som en stat.

I så fall må Israel følge krigens regler for mellomstatlige konflikter, som bl.a. innebærer at hamassoldater må anses som krigsfanger og behandles deretter.

 

Jeg anser Gaza som en stat og akkuratt som Ukraina så bør Israel følge krigens regler for mellomstatlige konflikter.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
5 minutes ago, ForTheEmperor said:

Hvis eller når den næværende krisen roer seg ned og etter et titals år, så lar Israel palestinerne danne sin egen stat med Vestbredden med en vei knyttet til Gaza som deres egen land,

Det blir nok heller en tunnel, hvis den ikke allerede eksisterer? Det er bare 35km og Gaza araberene har erfaring fra å bygge 500km med tuneller.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
ForTheEmperor skrev (10 minutter siden):

Hvis eller når den næværende krisen roer seg ned og etter et titals år, så lar Israel palestinerne danne sin egen stat med Vestbredden med en vei knyttet til Gaza som deres egen land, er det noe som tror det kommer til å bli lignende tilstand som Nord og Sør-Korea? Ingen fredsavtale, men en langvarig våpenhvile? 

Nei Hamas blir fjernet. Israel vil slå ned på nye bevegelser som Hamas om de oppstår.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   1 medlem

×
×
  • Opprett ny...