Gå til innhold

Erna Solberg har Høyres fulle tillit etter Sindre Finnes sitt aksjeventyr


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
25 minutes ago, bojangles said:

Høyre går fram 1.5%? Merkelig. Liker de å bli lurt? Synes de det er helt ok at høyre valgte å trenere dette til etter valget, eller at høyre har vært delaktig i å manipulere og redigere vekk viktige data fra listen til Sindre?

Man blir lurt uansett hvilket parti man stemmer på. 
Mange ser vel at mannen til Hultsfred slappa unna, mange føler kanskje at avisene har kjørt mye hardere på Sindre enn mannen til Hultsfred.

Jeg stemte på Høyre i lokal valget (første gang ) og jeg hadde stemt på de igjen nå pga AP er totalt uaktuelt selv for meg som jobber innen industri. Selv om INP fort kan bli et alternativ ved neste valg 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
bojangles skrev (31 minutter siden):

Høyre går fram 1.5%? Merkelig. Liker de å bli lurt? Synes de det er helt ok at høyre valgte å trenere dette til etter valget, eller at høyre har vært delaktig i å manipulere og redigere vekk viktige data fra listen til Sindre?

Jeg har ikke satt meg inn i spørsmålet som ble stilt. Er det Høyre nasjonalt som har gått frem? Eller er det Høyre kommunalt? Uspesifisert? 

Tallet det sammenlignes med, er vel de summerte prosentene fra kommunevalget? I så fall bør spørsmålsstillingen ha vært hvorvidt de ville stemt på Høyre eller ei, dersom det var kommunevalg i morgen?

Håper hvertfall de ikke blander sammen lokale valg og nasjonal partitilhørighet. Tross alt alt for mange som stemmer annerledes lokalt, nettopp pga svært lokale saker. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, qualbeen said:

Jeg har ikke satt meg inn i spørsmålet som ble stilt. Er det Høyre nasjonalt som har gått frem? Eller er det Høyre kommunalt? Uspesifisert? 

Spørsmålet fra norstat var; hva ville du stemt om det var kommunevalg nå? Og tallene viser altså en fremgang på 1.5%. Altså at det er flere som ville stemt høyre nå, etter Erna saken enn det var i valget. 

All PR = god PR?

Endret av bojangles
  • Liker 1
Lenke til kommentar
bojangles skrev (7 timer siden):

Nei nå fargelegger du for egen regning. Erna har ikke omvendt bevisbyrde. 

Jo, dette er omvendt bevisbyrde. 

omvendt bevisbyrde – Store norske leksikon (snl.no)

bojangles skrev (7 timer siden):

Men  ALLE politikere er pålagt å forsikre seg om at deres nærmeste ikke får tilgang til innsideinformasjon og ikke handler verdipapirer eller posisjoner som kan gjøre politikeren inhabil.

Hvordan skal du bevise at du ikke har gitt noen tilgang til innsideinformasjon? Å bevise at du har gitt tilgang til det er enkelt, alt man trenger er et stykke bevis. Å motbevise det kan være umulig.

bojangles skrev (7 timer siden):

Til tross for alle signalene om at ting var galt fatt i heimen til Erna over flere år, valgte hun gjentatte ganger å ikke ta grep, hun unnlot å følge opp sine plikter og forsømte da sitt tillitsverv.

Her er vi enig. Som minimum burde hun ha sett dette under den årlige gjennomgangen av selvangivelsen. Jeg vet ikke hva slags rutiner de har på statsministerens kontor men jeg ville ikke synes det var unaturlig at statsministeren hadde tilgang til rådgivere som kunne hjelpe henne med hennes personelige økonomi. Om disse rådgiverne også har vært i kontakt med Sindre(noe som også ville vært naturlig) burde de gitt Erna et varsel.

bojangles skrev (7 timer siden):

Og reglene er laget veldig strenge av en grunn. Viser det seg som i Ernas tilfelle at hun er ført bak lyset av sin mann, vel da er det fortsatt hennes ansvar

Her må du skille mellom strafferettslig ansvarlig og parlamentarisk ansvarlig. Om Erna virkelig har blitt lurt av Sindre vil hun ikke ha noe strafferettslig ansvar men hun vil fortsatt kunne være parlamentarisk ansvarlig.

bojangles skrev (7 timer siden):

Er null aksjehandel en dealbreaker for en politiker eller deres samboer/ektefelle? Vel, da må de faktisk avstå fra å være politikere eller bytte ut samboer. Aksjehandel er ingen menneskerett.

Her er jeg også enig. Jeg har forståelse for at folk for eksempel vil beholde aksjer i familieselskapet eller et selskap de har vært med å grunnlegge men 'trading' bør de rett og slett holde seg unna. Det er så enkelt som å plassere pengene i fond, de aller færreste meglere vil klare bedre resulteter over tid enn et indeksfond.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
bojangles skrev (1 time siden):

Spørsmålet fra norstat var; hva ville du stemt om det var kommunevalg nå? Og tallene viser altså en fremgang på 1.5%. Altså at det er flere som ville stemt høyre nå, etter Erna saken enn det var i valget. 

All PR = god PR?

Hvis du ser på hvor ille ting har blitt under dagens regjering, så forstår man også hvorfor opposisjonen går frem selv med skandaler rundt deres ledere. 
 

så er det jo morsomt at det ikke nødvendigvis er dagens regjering skyld at ting har gått til helvete, men så langt tenker ikke Ola og Kari nordmann

Lenke til kommentar
Quote

Jussprofessor: – Ikke så aktsom som hun burde vært

Torsdag fikk pressen se skattemeldingene til Erna Solberg og Sindre Finnes. De avslører at Solberg kunne reagert, mener jussprofessor

@Kahuna du har helt angående omvendt bevisbyrde. Men det ansvaret ligger jo ikke kun på Erna, det er jo det samme ansvaret som ligger på alle politikere og har gjort det i 20 år nå etter at vi ratifiserte FN konvensjonen om anti-korrupsjon. 

På bakgrunn av ligning og alt som kom opp rundt Sindre og hans investeringer ville nok det eneste riktige vært og faktisk kreve fysisk tilgang til hans VPS konto. Så kan man si at det blir litt av en jobb, men ja så strengt er reglene. Og kanskje burde hun sjekket opp hans vps konto relativt ofte. Nå kan vi feks kanskje se at vannkraft/hjemfallsrett får ny behandling pga at Erna var inhabil. 

Quote

Høyre viste fram skattemeldingene fra 2013 til 2021. De viser at Solberg kunne sett at formuen til Finnes steg med millioner.

– Jeg må si at jeg på det tidspunktet ikke har reagert eller sett på det, har Solberg tidligere sagt til NTB.

Skattemeldingen viser at fra 2017 til 2021 økte ektemannens formue jevnt og trutt fra 6 millioner til 9,4 millioner kroner. Størst var økningen på tampen av Solbergs statsministerperiode.

– Erna Solberg skulle, uansett hvor mye hun stolte på sin ektefelle, tatt det enkle grep å sette seg ned og se gjennom skattemeldingene og vedleggene, hvert enkelt år, sier professor i skatterett, Arvid Aage Skaar, ved Universitetet i Oslo til NRK.

Det er jo ikke utenkelig at Erna ble både mer blind og døv når hun så på ligningen at formuen deres vokste med millionbeløp. 

Endret av bojangles
  • Liker 1
Lenke til kommentar
22 minutes ago, Jarmo said:
Quote

- Hva er det som er umulig å ettergå med manglene i Finnes’ liste?

- Det viktigste er hvor mye han har tjent og tapt på handlene. Med det datasettet vi har fått utlevert, kan vi ikke ettergå utsagnet om 1,8 millioner kroner i gevinst. Vi kan heller ikke vite om dette tallet baserer seg på realiserte gevinster eller om urealiserte gevinster også er inkludert.

Erna er nok ferdig som partileder. Det som gjenstår er nok for økokrim å vurdere om det også har vært noe straffbart underveis ang innsidehandel. Når en ser timingen til Finnes så er det no nærliggende å tro at den perfekte timingen han har på flere handler kanskje ikke ville skjedd uten en slik tilgang. 

Lenke til kommentar

https://www.nrk.no/norge/jussprofessor_-_-ikke-sa-aktsom-som-hun-burde-vaert-1.16575712

Sitat

Men jussprofessoren mener ikke det er noe i tallene som tyder på at Finnes har handlet på bakgrunn av innsideinformasjon.

– Uten å være ekspert på daytrading, virker dette på meg som en amatør som blir litt mer erfaren etter hvert, sier han.

Han sier at tapene er så store at informasjonen Finnes eventuelt har hatt, ikke har vært særlig pålitelig, eller eventuelt har han misforstått informasjonen.

– De store gevinstene og tapene i 2020 og 2021 bekrefter det hovedinntrykket, fortsetter han.

 

Endret av Subara
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Subara skrev (11 timer siden):

Målingen sier ikke nødvendigvis noe om tilliten til Erna Solberg, men til høyres politikk, som det ble sagt på Dagsnytt 18.

 

Nei, det er nettopp det. 

Erna Solbergs brudd på regelverket er utvilsomt såpass grove at hun ikke fortjener folks tillit. Men det er et partivalg og ikke et personvalg. Derfor er det trolig partiet Høyre som må kvitte seg med Erna Solberg, fordi de på et tidspunkt må innse at hun er uegnet. Å få henne inn som statsminister igjen vil undergrave tilliten til politikere og til demokratiet.

Samtidig så er det nok såpass mange som ikke vil stemme på alternativer uansett. At partilederen har litt svin på skogen er i seg selv ikke nok til at de ønsker AP eller FrP i stedet. Og AP fremstår jo ikke akkurat som moralsk overlegne de heller. 

Dessuten så er det nok mange som orienterer seg i samfunnet ved hjelp av TikTok og ikke får det med seg uansett.

Så vi er nok litt på vei mot amerikanske tilstander vi også.

Nettopp derfor er det viktig at et ansvarlig styringsparti som Høyre faktisk er også går inn og bare fjerner henne. En ting er at velgerne ikke flykter. Men Erna vil få alvorlige problemer når hun skal drive aktiv valgkamp. Hun kommer ikke til å være partilederen som vinner valg lenger.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Ser også at folket i liten grad tror på at Erna og Høyre la fram opplysningene så raskt som mulig.

6 av 10 har liten tillit til at Solberg la fram aksjeopplysningene så fort som mulig – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

Så har vi den litt eldre målingen som sier at 2 av 3 har svekket tillit og at halvparten av befolkningen mener Erna er uegnet og bare 30% mener hun er egnet.

Måling: Halvparten mener Solberg ikke kan stille som statsminister - VG

At halvparten mener at statsministerkandidaten til landets største parti er uegnet som statsminister er egentlig ganske alvorlig. Jeg tror i hvert fall at Høyre kommer til å innse at dette er for problematisk.

Men jeg tror vel også at velgerne ikke forlater partiet foreløpig. Og heller tenker at de nok rydder opp i saken.

Det som kunne gitt et mer interessant bilde er hvis vi hadde fått en måling på hva folk hadde stemt, dersom Erna Solberg var statsministerkandidat for Høyre.

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
14 hours ago, bojangles said:

Høyre går fram 1.5%? Merkelig. Liker de å bli lurt? Synes de det er helt ok at høyre valgte å trenere dette til etter valget, eller at høyre har vært delaktig i å manipulere og redigere vekk viktige data fra listen til Sindre?

Bekrefter stereotypene. Velgerne synes at det er riktig å utnytte informasjon til egen fordel, unaturlig å ikke skulle utnytte kontaktnett og innsideinformasjon, riktig å prioritere resultater over åpenhet, og riktig å gjøre det man kan for å komme best ut av situasjonen. Etikk er en tvangstrøye som forhindrer suksess. Noe som andre kan velge å forholde seg til, og det er derfor de forblir tapere.

9 hours ago, bojangles said:

Erna er nok ferdig som partileder.

Det er ikke sikkert hun ønsker å fortsette. Hun har allerede fått styre to perioder, nå er belastningen stor og det er mulig også de vanskelige tidene vil fortsette inn i neste Stortingsperiode. To år til neste valg, og god tid til å sette fokus på andre saker som dukker opp underveis. Hvis velgerne ikke straffer henne men kjernevelgerne samler seg rundt henne, så er hun ikke mer ferdig enn Trump. Som de sa på Dagsnytt 18, de som allerede ikke ville stemt Høyre synes dette er forkastelig, mens de som vil stemme Høyre bare får sympati og synes det er urettferdig. Samtidig har de en innebygget dere-er-ikke-noe-bedre-enn-oss reaksjon som blir godt nok underbygget av at Arbeiderpartiet har en en lik nok sak. Whataboutisme på norsk.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
tommyb skrev (1 time siden):

Hvis velgerne ikke straffer henne men kjernevelgerne samler seg rundt henne, så er hun ikke mer ferdig enn Trump. Som de sa på Dagsnytt 18, de som allerede ikke ville stemt Høyre synes dette er forkastelig, mens de som vil stemme Høyre bare får sympati og synes det er urettferdig.

I likhet med USA vil nok ikke kjernevelgerne bry seg voldsomt. Også i likhet med USA, så har du en del 'uavhengige' som vil kunne bry seg mye.

Lenke til kommentar

Kontrollkomiteen bruker hvitvaskingsloven for å sjekke statsrådene

Sitat

Statsminister Jonas Gahr Støre og statsrådene Anniken Huitfeldt og Sandra Borch må svare på om noen finansforetak varslet om de omstridte aksjehandlene.

Sitat

Det gjelder tidligere statsminister Erna Solberg etter avsløringen om at ektemannen Sindre Finnes holdt skjult tusenvis av aksjehandler, og utenriksminister Anniken Huitfeldt som ikke visste om aksjekjøpene til ektefelle Ola Flem. Og det gjelder tidligere kunnskapsminister Ola Borten Moes egne aksjekjøp.

Spoiler

Disse regnes som politisk eksponert person

Politisk eksponert person defineres som:

  • Statsoverhode, regjeringssjef, minister eller assisterende minister
  • Stortingsrepresentanter
  • Medlem av styrende organ i politisk parti
  • Medlem av høyere rettsinstans
  • Medlem av styre i riksrevisjon, revisjonsdomstol eller sentralbank
  • Ambassadør, chargé d'affaires eller militær offiser av høyere rang
  • Medlem av administrativt, ledende eller kontrollerende organ i statlig foretak
  • Direktør, styremedlem eller annen person i øverste ledelse i internasjonal organisasjon
  • Nært familiemedlem som foreldre, ektefelle, registrert partner, samboer og barn, samt barns ektefelle, registrert partner eller samboer.
Sitat

 

– Er det naturlig at finansforetak kontakter de aktuelle statsrådene og deres departement i disse tilfellene?

– Det er det vi skal finne ut. Komiteen har diskutert ulike spor for å innhente relevant informasjon. Dette er ett av sporene vi ønsker å kvittere ut, sier Almeland.

 

Sitat

– Vi sjekker om kontrollapparatet rundt politisk eksponerte personer har gjort noe opp mot departementene. Det vil i så tilfelle være relevant for vurderingen av departementets håndtering, sier Peter Frølich.

Økokrim etterforsker Borten Moe

Sitat

Ola Borten Moe gikk av som kunnskapsminister 21. juli. Han brøt regjeringens habilitetsregelverk da han deltok på regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo. Økokrim etterforsker saken.

 

Lenke til kommentar
Quote

NHO-topp innrømmer: Sindre Finnes jobbet med næringspolitikk da kona var statsminister

Quote

Nå innrømmer Sindre Finnes sin arbeidsgiver for første gang at Finnes jobbet med næringspolitikk på flere felt for dem mens Erna Solberg var statsminister. Finnes kontaktet også politisk ledelse ved SMK om en mulig storsatsing.

Norsk Industri er NHOs største forening og organiserer flere av landets største bedrifter. Deres direktør Stein Lier-Hansen bekrefter nå at Finnes jobbet med grønn transport og en storsatsing på legemiddelindustri i Norge.

Innrømmelsene står i motstrid til hva Lier-Hansen har sagt før:

Samme dag det ble kjent at Høyre-leder Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes gjorde mer enn 3600 aksjehandler mens Solberg var statsminister fra 2013 til 2021, rykket Lier-Hansen ut i VG med en «garanti».

Han sa Finnes hadde hatt en svært avgrenset rolle og ikke deltok i noe påvirkningsarbeid mens Solberg ledet landet.

https://e24.no/naeringsliv/i/5BgoPK/nho-topp-innroemmer-sindre-finnes-jobbet-med-naeringspolitikk-da-kona-var-statsminister

 

Endret av bojangles
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...