Gå til innhold

tommyb

Medlemmer
  • Innlegg

    11 691
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    4

tommyb vant dagen sist 4. desember 2019

tommyb hadde mest likt innhold!

Profile Information

  • Kjønn
    Mann

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

tommyb sine prestasjoner

9,3k

Nettsamfunnsomdømme

  1. Denne kan jeg bekrefte. Det er litt forskjell på merkene (Tine, Q-melk, Änglamark) så jeg er usikker på hvilken av dem som er dårligst. Men de nye korkene er kortere, har kortere omdreining og har "bølger" langs kanten. Korka blir også i veien når man skal helle. Det er heller ikke vanskelig å vri den unna, men det er irriterende. Verre er det at den korte omdreiningen gjør at dersom korka ikke står på helt 100%, vil melka lekke i liggende posisjon. Og siden vi noen ganger har melka i liggende posisjon, har dette allerede skjedd flere ganger med de nye melkekorkene. Korka ser tilsynelatende ut som den er helt på, men det er så lite som skal til på den kortere omdreiningen.
  2. Dette sitatet fikk meg til å tenke på det som ble diskutert tidligere i tråden, da jeg skrev at både Søreide og Huitfeldt var godt egnet som ambassadører: Sitat av Støre til NRK, via Dagbla'
  3. Borch får oppgaven sin annullert, vitnemålet trekkes og hun mister graden sin. Hun må levere ny oppgave for å få tilbake vitnemålet, står det. Min kilde var Dagbladet, ingen regler for sitat fulgt. ^^;
  4. Kan vi si noe om hvor mye -6.5 % avvik fra median (i perioden) utgjør i potensiell produsert energi?
  5. Og der er jeg også enig. Vindkraft har større lokale ulemper, og dermed må også fordelene ha lokal tilknytning. Om man setter opp vindkraft eller datasenter så er ulempen lokal og fortjenesten forsvinner ut av kommunen, potensielt ut av landet. Det er lett å være motstander da. Hadde Staten finansiert utbygging mens kommunene fikk f.eks. 50% eierandel, hadde dette gitt så store inntekter til de kommunene som takket ja, at innbyggerne selv hadde opplevd at kommunens tjenester ble bedre. Som kraftkommunene har levd godt på det.
  6. Nei, jeg mener ikke det. Staten tjener svært godt nå. Både på økte strømpriser og hvis jeg har en noenlunde oppdatert følelse av perspektiv, enda mye mer på økte gasspriser. Det jeg sa var at merinntektene ikke er knyttet til finansieringen av helsevesenet. Les: om staten tredobler inntektene sine nå, endrer det ikke på budsjettene de har lagt ned for helsevesenet. I revidert statsbudsjett endret de litt for å kompensere på prisøkingen, men det er jo etterskuddsvis så det hjelper bare litt. I neste omgang kan de lage romsligere budsjetter neste gang, men det vil de ikke. De har en modell for hvordan helsevesenet skal finansieres som er basert på bedriftsøkonomiske modeller, og den fungerer elendig helt på egen hånd. Det jeg opprinnelig sa var at milliarder fra vannkraft går til drift av bl.a. sykehjem og skoler. Dette er eksempler på kommunale og fylkeskommunale tjenester. Kommunene og fylkeskommunene får ikke dekket alle sine utgifter fra staten, og en av måtene de finansierer driften er gjennom eierskap i vannkraft. Kommuner som ikke har vannkraft må kanskje ha høyere eiendomsskatt, påfylles ekstra fra staten, eller akseptere lovbrudd og kutte i lovpålagte tjenester.
  7. Det morsomme sarkastiske svaret virker litt forhastet når man ser det i kontekst; såvidt jeg ser påpeker svaret hans at avstanden mellom vedtektene og praksis er viktig. Som jo er et helt grunnleggende konsept innenfor juss.
  8. Inflasjonen har vært svært høy - globalt. Argumentet ditt gir sikkert resonans hos mange, likevel, selv om det ikke er faktabasert. Og inntektene fra vannkraft brukes så definitivt til å finansiere helsevesenet og andre tjenester på kommunalt nivå. Et eksempel på hva som skjer uten inntekter fra vannkraft kan vi finne i Meløy kommune. De gjorde en tabbe og lot fastprisproduktet sitt ligge ute etter det ble klart at prisene ville eksplodere. Da fikk de, som sett i riksnyhetene, en rekke nye kunder fra resten av landet som de ikke hadde råd til. Meløy Energi gikk på en økonomisk smell i stedet for rekordinntekter eller engang de vanlige inntektene, og måtte selge privatkundeportefølgen sin for å redusere tapet. Uten disse inntektene tok Meløy kommunes inntekter et økonomisk mageplask og kurs rett inn på Robek-lista. Når man er på Robek-lista, ender man opp med nedlegging av skoler og barnehager, kutt i tilbud til handikappede, innføring av egenandeler på tjenester til de svakest stilte, automatisk avslag på søknader på lovpålagte tjenester, og ja, vikarstopp og ansettelsesstopp i det kommunale helsevesenet. Dette er alternativet til å bruke inntektene fra kraftsalg. Så den sarkastiske framstillingen om at "helsevesenet går jo mye bedre nå i 2024 enn det gjorde i 2019" er igjen, helt uavhengig av den virkelige, kompliserte økonomien til kommunene. For staten er merinntektene ikke knyttet opp til helsevesenet på noen måter. Det de har bidratt mest til i forhold til helsevesenet er å dekke inn merkostnadene på grunn av inflasjonen. Uten disse justeringene ville hele helsevesenet fått en ny økt underfinansiering på ~5% årlig. Så igjen, fakta og kritikk eksisterer i to forskjellige verdener.
  9. ...Hvis vi later som de mangfoldige milliardene som går til drift av f.eks. sykehjem og skoler som kommer direkte fra salg av vannkraft ikke eksisterer.
  10. Hmm. Hvis du skal lade i 5 minutter, rekker du å skaffe en burger da? Hvordan ville du gjort det?
  11. Jeg har tidligere hatt fastpris (som gikk ut uten at jeg fulgte med) nettopp med den motivasjonen. Det er revnende likegyldig om jeg betaler alt for mye på sommeren, så lenge prisen på vinteren er forutsigbar. Det er stor forskjell på å bo i Alta og Alcudia. Oppvarming er ikke en luksus nord for polarsirkelen, det er en livsnødvendighet. Livskostnadene for noen som trenger 25k kWh og noen som trenger 2.5kWh er ikke sammenlignbare.
  12. For å få det til må jo ladestasjonene være på veikroene, og siden veikroene vissnok er i ferd med å forsvinne så kommer vel den muligheten uansett til å være teoretisk. Men på 80 mil bør du vel ha en pause eller to. Sist gang jeg kjørte langt nok til å kjøpe mat hadde vi i alle fall pauser lange nok til å hurtiglade. Andre sjåfører presser seg sikkert hardere og det er jo ikke sånn at man automatisk klarer synkronisere tissepause og matpause med hurtiglading. Men det er ihvertfall sånn at jeg overhodet ikke kommer til å savne bensinpumpa når jeg før eller senere får min første elbil. Andre får romantisere det så mye de vil. Litt sånn som jeg sikkert romantiserer at veikroer og ladestasjoner burde samkjøres. Eller eksistere, i det hele tatt. Er ikke riktig det samme med bensinstasjonsmat.
  13. Jeg har ikke elbil men de har da helt rett. Hvis du kommer til å savne de iskalde minuttene der du står og skvetter diesel på buksene dine til tusen kroner i minuttet, er det vilje over fornuft. Dèt er en ting jeg ikke kommer til å savne i framtiden en gang. Ideelt sett er det minutter jeg heller ville brukt på ei veikro. Men nå hører jeg at veikroene er i ferd med å dø, så da vet jeg ikke riktig hva framtiden kommer til å bringe.
  14. I og med at markedet er konsolidert, trenger ikke Komplett være spesielt konkurransedyktig, heller ikke på sitt rykte. Selv med det i tankene vil jeg si at de har ganske godt rykte. Det er heller ikke gøy å ordne opp med lemons fra mindre leverandører. Komplett-gruppen omsetter vel (globalt?) for noe sånn som (....slår det opp...) ca. 40 ganger mer enn Proshops 400 millioner i Norge. For oss som vet å shoppe rundt og bruke litt tid på å sjekke ting opp er det kjekt å kunne forholde oss til flere nettbutikker. Men de fleste kjøper stashet sitt på Komplett eller Elkjøp. Og så er det ikke veldig mange norske nettbutikker som tilbyr deg "build your pc"-funksjonalitet der du kan bytte ut deler før du får den tilsendt. Derfor kjøper også jeg PC fra Komplett flere ganger enn ikke. Jeg har rett og slett ikke tid/lyst til å bruke tid på ting som kjølepasta. Og det store flertallet vet ikke hva det er engang, men har kanskje litt lyst til å bytte skjermkort eller mengde minne før de bestiller. Men så er det likevel så mye billigere å bygge PC selv nå at jeg denne gangen velger selvbygg. (Pluss at PC-byggeren til Komplett nå ser ut til å ha færre muligheter for å bytte hovedkort og CPU enn jeg husker fra gammelt av. Kanskje for å maksimere profitten nå som korona-boomen er over? )
×
×
  • Opprett ny...