Gå til innhold

Uhjelps-mottaker landet på månen..


Anbefalte innlegg

Ja, det kalles kanskje ikke lenger for "u-hjelp" sånn generelt lenger, men "bistand"?, - har imidlertid hørt/sett  begge uttrykkene  relativt nylig brukt, sågar også hos deltakere i såkalt redaktørstyrte medier, så da er det vel fortsatt litt hipp som happ fortsatt kanskje.  Iallfall forstår man godt begge begrepene.

Bistandsmottaker India greide nylig, som land nr. 4 i historien, å landsette et romfartøy på månen. Skal visst bl.a. lete etter vann der, hva nå enn de skal med det, (man skulle jo tro at de hadde mer enn nok med å skaffe godt drikkevann til egen befolkning utover f.eks. sin landsbygd..).   Et særdeles kostbart prosjekt for det som fortsatt vel regnes som medlem i u-landsgruppen i verden, (eller regnes de ikke med der lenger?). 

Men dét skal de ha, åpenbart  meget dyktige vitenskapsfolk og "data-folk"!

(Imidlertid har det vært relativt lite blest om denne litt overraskende romfarts-suksessen så langt,  f.eks. i statskanalen vår, men det kan jo kanskje ha sammenheng med at kanalens "romfartsekspert" i et innslag dagen før den planlagte landingen "spådde" ganske sikkert  at også dette forsøket på å lande på månen ville mislykkes for kjempenasjonen der øst.  Riktignok  tilføyde han at han ville bli kjempeoverrasket hvis de fikk det til, indierne har visst prøvd et par ganger før, eller hva antallet var).  

Så til poenget her, - India har mottatt til sammen enorme beløp i bistandspenger fra Norge i årenes løp også etter at de ble en atommakt (kostbart/ressurskrevende for et land!),  men ikke minst også etter at de (som "fast" u-hjelpsmottaker fra Norge) tydeligvis hadde midler nok til å starte opp med sitt "overflods"-romprogram for en god del år tilbake. 

I de senere år har det altså dreid seg om et 9-sifret millionbeløp hvert år, stort sett uten kritikk eller debatt i Stortinget for den tildelingen, sett da i lys av at landet jo tar seg råd til denne kostbare og relativt ambisiøse "vise-seg-forskningen". 

Og apropos bistandspenger,  disse Brics-landene (foreløpig fem), alle unntatt ett har mottatt svært mye i bistandspenger fra Norge, Kina f.eks. har en statskasse som er størst i verden, (sammen med Saudi-Arabia), stappfull av penger, likevel har denne stormakten, atommakten/romfartsnasjonen  i årevis mottatt "u-hjelp" fra lille Norge, - vet med sikkerhet at det iallfall skjedde så sent som under Ernas regjeringstid, mer usikker på hvordan stoda på det feltet er pr. i dag, men tipper at Norge nok fortsatt (noen her som vet?) bidrar også til den styrtrike og snart verdensdominerende stormakten.   

Generelt, - for et sløseri med norske penger, her i landet hvor det på så mange presserende områder faktisk praktiseres uforståelig gnienhet fra statens side, uten å komme med konkrete "plasskrevende" eksempler her og nå. 

(Sikkert en kort tråd, for storparten her er nok enige med den praktiserende norske bistandspolitikken, - altså  den uten effektiv nok kontroll, iallfall i følge flere tidligere rel. ferske påpekninger/konklusjoner fra f.eks.  den nøytrale og innsiktsfulle Riksrevisjonen...). 

Gjelder å vise seg på verdensarenaen for lille kompleksfylte Norge, vet man, koste hva det koste vil..

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Snikpellik skrev (39 minutter siden):

som tilsvarer fire stupetårn på Hamar

Yep, eller vi kan sende 100.000.000 kr til India i 500 år fremover for å komme opp i samme sum som det nåværende regjeringskvartal pris estimatet ligger på. (ca. 50.000.000.000 kr)

Høsten 2020 kom den eksterne kvalitetssikringen av prosjektet, som viste at det nye kvartalet totalt kan komme til å koste opp mot 36,5 milliarder kroner.

Siden har prisen est ut. Nå ligger hele prosjektet an til å koste opptil 50 mrd. kroner totalt. Det kommer frem i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
1 hour ago, Aetius said:

Din påstand er altså at India har mottatt MINST 100.000.000 millioner kroner i året fra Norge. Det tilsvarer i overkant 57 ganger statens samlede utgifter i 2023, så din påstand faller på sin egen urimelighet.

Den smarte leser forstår at her er det trivielle skrivefeil ute og går 🙂

Hva betyr forresten et 7 sifret millionbeløp?  Et tall (beløp) mellom 1000.000-9999999 eller en million ganger større?

  • Liker 3
Lenke til kommentar
57 minutes ago, Nimrad said:

Lavere lønninger til folket er ikke så mye å lære ;)

Mange andre grunner til at de fikk gjort det billig også. For eksempel tok de seg god tid og brukte "slingshot-metoden" for å få fartøyet frem. Der Apollo etc brukte fire dager hver vei, brukte India nesten ti ganger så lang tid. Men klarte seg da med mindre drivstoff, mindre raketter, etc etc.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Aetius skrev (6 timer siden):

Din påstand er altså at India har mottatt MINST 100.000.000 millioner kroner i året fra Norge. Det tilsvarer i overkant 57 ganger statens samlede utgifter i 2023, så din påstand faller på sin egen urimelighet.

Ifølge Norad ble det i 2022 utbetalt 106,9 millioner kroner i øremerket bistand til India fra Norge. Det fordeler seg slik:

  • Miljø og energi: 50,2 mill
  • Helse og sosial sektor: 22,3 mill
  • Multisektor og annet: 18,6
  • Styresett, konfliktforebygging, sivilt samfunn: 12,7 mill
  • Utdanning: 2,4 mill
  • Produksjon og handel: 743.129

Populasjonen av India er på ca 1408 millioner mennesker, og norsk bistand blir da på rundt regnet 7,6 øre per indiske innbygger. Eller 19 kroner og 77 øre per norske innbygger.

Brutto nasjonalprodukt per capita i India var i 2021 på rundt 2256 USD. Til sammenligning var den i Norge litt over 89.000 USD.

For øvrig har Indias suksess i rommet vært enormt billig, sammenlignet med hva andre bruker på noenlunde tilsvarende prosjekter, så der har de noe å lære både oss og verden.

 

Aetius, du ville vel forhåpentligvis kanskje ikke misforstått dette hvis jeg i ts heller formulerte det slik da:  "India mottar et betydelig millionbeløp fra Norge, faktisk et 9-sifret sådant"... Selvfølgelig var det dette jeg mente.  En sum som omtales som et millionbeløp kan som kjent bestå av 7 siffer, 8 siffer eller 9 siffer osv.  Enig der vel?..

 

Endret av Skeptikus
  • Liker 2
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
4 hours ago, lada1 said:

Hva betyr forresten et 7 sifret millionbeløp?  Et tall (beløp) mellom 1000.000-9999999 eller en million ganger større?

Det betyr selvfølgelig et syvsifret antall millioner, aka flere hundre milliarder.


Tenker du at 14kr kan omtales som et 2 sifret millionbeløp?
 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
lada1 skrev (4 timer siden):

Den smarte leser forstår at her er det trivielle skrivefeil ute og går 🙂

Hva betyr forresten et 7 sifret millionbeløp?  Et tall (beløp) mellom 1000.000-9999999 eller en million ganger større?

Et sjusifret beløp er mellom 1 mill og 9999999,-

Et sjusifret milionbeløp er antall millioner. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (6 timer siden):

Godt innlegg @Aetius.

Man kan også ta med at mye av disse pengene, som tilsvarer fire stupetårn på Hamar, er norske investeringer, energisamarbeid og forskning som vi nyter godt av. Bistand er ikke ensbetydende med å bare "gi" penger.

Er det et sted vi kan lese mer om konkret hva vi får tilbake av disse midlene?

Er vi nødt til å sende bistand for å kunne samarbeide om forskning og energi?

Lenke til kommentar
Markiii skrev (5 minutter siden):

Man kan også ta med at mye av disse pengene, som tilsvarer fire stupetårn på Hamar

Denne betongklumpen i Mjøsa representerte visst en vanvittig sløsing pga. udugelig planlegging osv., var det ikke slik?   Et totalt unormalt beløp for en relativt liten "forhøyning over vannskorpa" der i innsjøen.  Et enkelt rel. lavt stupetårn skal jo i utgangspunktet normalt  ikke lede tankene til akkurat så veldig høy sum dette  vel..   Selv ikke 4 slike (rel. små) stupetårn heller for den del.  (Men ev. mer om stupetårn på Hamar blir jo her bare en småkomisk digresjon selvfølgelig).

Lenke til kommentar
14 hours ago, RRhoads said:

Et sjusifret beløp er mellom 1 mill og 9999999,-

Et sjusifret milionbeløp er antall millioner. 

Selv om denne tolkningen ikke gir mening i den aktuelle sammenhengen? 

Forøvrig:

Jeg spurte google Bard: hvor mange siffer har et tosifret millionbeløp?

Jeg fikk til svar:

"Et tosifret millionbeløp har 6 siffer. Et millionbeløp er 1 000 000, og et tosifret millionbeløp er derfor et beløp mellom 1 000 000 og 9 999 999."

Det virker litt som at Bard inkluderer ledende nuller når han teller. Dvs et 3-sifret tall er et tall mellom 0 og 999. Vi antar 10-tall systemet selvfølgelig. 

 

Endret av lada1
Lenke til kommentar

Men hva er intensjonen bak å gi "bistand" til India? Dette har jeg egentlig ikke fått med meg. Fordi korrupsjon holder mange mennesker der nede og umulig-gjør noe som ligner på norske NAV? At de har et forferdelig klasse-skille? Fordi vi ser "ned" på India? De er et "offer" som derfor er fritatt kritikk?

Gammel sak: jeg mener å huske at noen i Norge ville sende nødhjelp til USA, men at dette ble avvist. Flere som husker dette?

Endret av lada1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (På 25.8.2023 den 17.28):

https://resultater.norad.no/geografi/asia/india

Kort sagt: at noe er på bistandsbudsjettet er ikke ensbetydende med at vi "sender bistand". 

Jeg ble ikke så veldig klok av en kjapp titt på den siden der. Er det en grunn til at det er Norges penger som brukes der, og ikke India selv som finansierer det?

For eksempel denne:

https://resultater.norad.no/resultathistorie/forskere-har-utviklet-robust-rissort

Hvorfor gjør ikke India dette selv? Hva får Norge igjen for dette konkrete prosjektet?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
7 hours ago, Markiii said:

Jeg ble ikke så veldig klok av en kjapp titt på den siden der. Er det en grunn til at det er Norges penger som brukes der, og ikke India selv som finansierer det?

For eksempel denne:

https://resultater.norad.no/resultathistorie/forskere-har-utviklet-robust-rissort

Hvorfor gjør ikke India dette selv? Hva får Norge igjen for dette konkrete prosjektet?

"Bistand" har vært en slags "industri" i Norge. Jeg mener å ha lest at tidligere (pensjonerte) ansatte har sagt at det var mye "morro" i jobben med bistand. Det blir det gjerne når penger sitter løst 🙂 Godt betalt var det også. Fin karriere.

Dersom Norge skulle bistå India med noe så burde en vel helst tilby å hjelpe til med å få skikk å skatte-systemet og korrupsjonen i landet. Her kan en vel si at India fortsatt er et uland og Norge har noe viktig å tilby av kompetanse? Å mase om noe NAV-lignende velferd-system der vil bli malplassert.  En må finne på noe bedre:

https://www.dn.no/utenriks/norad-direktor-bard-vegar-solhjell-vil-gi-verdens-fattigste-milliarder-av-kroner-i-cash/2-1-1291480

 

Endret av lada1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...