Gå til innhold

Nei, kraftkrisen er ikke enkel å løse


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Mannen med ljåen skrev (På 10.5.2023 den 9.22):

Husk at vi er avhengig av kablene til Tyskland for å kunne importere strøm i tilfelle vi har eksportert for mye, tømt magasinene, og trenger litt tilbake. 🤪

Og hvis vi ikke eksporterer strømmen vår vil ikke EU handle fisk, metaller, olje og gass fra oss bare på trass. De vil heller sulte og fryse, og handle med Russland og Kina. Vi går glipp av medbestemmelsesrett i EU, som er den eneste måten for norske folkevalgte å styre Norge på.

Dette er eneste forskjell på oss og Nord-Korea. Hvis vi beholder strømmen vår selv, skifter Støre navn til Kim.

Nordmenn har bare godt av å fryse, for samtlige har et kvalmende overforbruk.

En oppsummering av argumentene til de som er for strømkrisen.

Jeg håper det synker inn hvor dårlig vindmøller, særlig havvind, fungerer.

Edit: typo

Konstigt inlägg:
- Borde Norge bli medlem i EU?
- Borde Norge samarbeta mer med Nord-Korea?

Påståendet att vindkraft fungerar dåligt kopplas inte till ett enda argument, utan bara virrigt prat.
 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

https://www.telegraph.co.uk/news/2023/05/10/wind-solar-renewables-pointless-waste/ (betalingsartikkel, men gratis hvis man registrerer seg.
 

Sitat

Many governments in the Western world have committed to “net zero” emissions of carbon in the near future. The US and UK both say they will deliver by 2050. It's widely believed that wind and solar power can achieve this. This belief has led the US and British governments, among others, to promote and heavily subsidise wind and solar.

These plans have a single, fatal flaw: they are reliant on the pipe-dream that there is some affordable way to store surplus electricity at scale.

 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, sk0yern said:

These plans have a single, fatal flaw: they are reliant on the pipe-dream that there is some affordable way to store surplus electricity at scale. 

Det vil jo alltid være et spørsmål om hva som regnes som "affordable", så meningen deres er trygt formulert.

Men finnes jo løsninger som er godt kjent allerede for lagring av overskuddsenergi. Trekker bare fram de tre mest åpenbare:
[1] , [2] og [3] .

Så det er rett ut kategorisk urett at dette er en pipe-dream. Edit, dad-quality pun: [2] og [3] har jo allerede pipes over hele verden, det er ingen drøm.

Dette har man egne forskningsmiljøer på og mange gode og dårlige konsepter for å løse. Og det stopper altså ikke med konseptene, dette har også reelle installasjoner som allerede eksisterer og tjener penger i dagens marked.

Det i Australia er  lønnsomt så da kan andre velge å tjene penger på samme måte om det legges opp til det. Men det bør vi vel kanskje ikke legge til rette for. Ut fra miljøhensyn antar jeg at det i Australia er en av de minst ønskelige løsningene.

Edit: for å trekke det tilbake til trådens gjennomgangstema, så er det vel fortsatt slik at vi/mange fortsatt mener at hverken den akutte eller den langsiktige kraftkristen er enkle å løse. Hverken pris-krisen eller overgang til bærekraftig energi er enkelt. Og hovedårsaken til at overgangen har dratt ut så langt i tid er fordi verdens politikere - i likhet med debattanter i tråden her - ønsker at overgangen kun skal skje når den har blitt selvfinansierende i markedsøkonomiske rammer. Eller gjerne ikke i det hele tatt. Mange der ute mener fortsatt at man ikke skal gå over til bærekraftige energikilder. Det siste gjelder ikke tråden her.

Endret av tommyb
Skulle hatt en proofreader.
  • Liker 2
Lenke til kommentar
tommyb skrev (13 minutter siden):

Men finnes jo løsninger som er godt kjent allerede for lagring av overskuddsenergi. Trekker bare fram de tre mest åpenbare:
[1] , [2] og [3] .

Batterier ja. Han nevnte vel det i artikkelen:

Sitat

The current cost of battery storage is about US$600,000 per MWh. For every MW of wind or solar power in California, $120 million would need to be spent on storage. In Germany it would be $90 million. Wind farms cost about $1.5 million per MW so the cost of battery storage would be astronomical: 80 times greater than the cost of the wind farm! A major additional constraint would be that such quantities of batteries are simply not available. Not enough lithium and cobalt and other rare minerals are being mined at the moment. If prices get high enough supply will expand, but prices are already ridiculously, unfeasibly high.

Vannkraft blir også nevnt, det er vel relativt få land som har mulighet til å pumpe vann opp i magasiner.
Så, det funker, men det skalerer overhodet ikke.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
sk0yern skrev (3 timer siden):

Batterier ja. Han nevnte vel det i artikkelen:

Vannkraft blir også nevnt, det er vel relativt få land som har mulighet til å pumpe vann opp i magasiner.
Så, det funker, men det skalerer overhodet ikke.

Vattenkraft fungerar för alla, utan pumpning. Vindkraften ger el som vattenkraften då inte behöver producera. Så bevaras vattnet i dammarna.

Utmärkta beskrivningar av hur det fungerar har getts tidigare här. Faktiskt något av det bästa jag sett.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Ronerik skrev (36 minutter siden):

Vindkraften ger el som vattenkraften då inte behöver producera. Så bevaras vattnet i dammarna.

Det trengs ikke i Norge, vi har nok vann, og kan drive alt med vannkraft hele tiden, uten å ødelegge naturen og økonomien.

Når dette skal kobles til Tyskland, som samtidig stenger kjernekraftverkene og satser på kullkraft, blir det verre på alle måter. Vi får høye priser, ødelagt natur, lave nivå i magasinene og mer CO2 totalt sett.

Å fungere som et grønt batteri for Tyskland gagner oss ikke. Men det gagner investorer som mottar subsidier fra vår felles kasse, og fører oss nærmere EU.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
On 5/10/2023 at 2:50 PM, sk0yern said:

NVE påpeke at den vedtatte ambisjonen om bygging av 30 GW havvind innen 2040 er svært ambisiøs. Kommisjonens foreslåtte mål om mer enn 5 TWh havvind i produksjon innen 2030 vurderer NVE til å være ambisiøst.

Jeg forsvarer ikke regjeringen, men det er ikke bygging men tildeling av havområder for produksjon av opptil 30GW havvind innen 2040 som er målet. Politikerene liker ikke konkrete målsetninger som de kan bli arrestert på. Uansett de 30GW tilsvarer vel omtrent dagens totale strømproduksjon i Norge hvis en antar effektivitetsfaktor 50%. 

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/regjeringen-gar-videre-i-sin-satsing-pa-havvind/id2949762/

30GW havvind kommer til å møte mye motbør. Krangelen om havområdene enda ikke har startet. Videre er det mange andre land enn Norge som tenker på havvind. Det vil derfor bli et enormt press på leverandørindustrien med stor avhengighet til Kina. Prisene vil presses opp og stoppe mange prosjekter.

https://www.kystens.no/energi/rasende-fiskeri-ledere-krever-at-rapport-om-havvindomrader-blir-trukket-tilbake/2-1-1437938

https://www.kystens.no/industri/rapport-viser-at-norsk-havvind-vil-bli-hjemsokt-av-krise-i-hele-leverandorkjeden/2-1-1438163

Presisjeprosjektet Trollvind forsinkes. Når trekker Equinor inn årene?

image.thumb.png.346d950f40bcca1e7b5057fbdc69be0c.png

Endret av Ekspertkommentator
Lenke til kommentar
On 5/12/2023 at 12:43 AM, Mannen med ljåen said:

Å fungere som et grønt batteri for Tyskland gagner oss ikke. Men det gagner investorer som mottar subsidier fra vår felles kasse, og fører oss nærmere EU.

Det grønne skiftet er en gavepakke til Røkke. Her er selskapene som Røkke har etablert,

Havvind --> Aker Offshore Wind
Hydrogen --> Aker Clean Hydrogen (nå Aker Horison)
Karbonfangst og lagring --> Aker Carbon Capture

Dette er selskaper som taper penger og er derfor avhengig av at staten betaler ut enorme subsidier for å gjøre prosjekter "lønnsomme".
https://www.tu.no/artikler/aker-sjef-oyvind-eriksen-vi-taper-penger-pa-alle-gronne-prosjekter/521557

Derfor jobber Røkke og hans lobby knallhardt med å skremme politikere til å ta fordelaktige beslutninger
https://dagensperspektiv.no/ledelse-nyheter/2023/norske-toppsjefer-ut-mot-regjeringen-krever-mer-strom-raskt

Røkke er ikke en idiot så han satser samtidig på mere olje og gass som er det som faktisk lønner seg.
https://www.nrk.no/trondelag/aker-bp-skal-investere-200-milliarder-pa-norsk-sokkel-1.16222890

Med andre en varm tilhenger av "grønn" omstilling men ikke hvis det går utover lommeboka.

Endret av Ekspertkommentator
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...