Gå til innhold

sk0yern

Medlemmer
 • Innlegg

  1 365
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  1

sk0yern vant dagen sist 31. august 2022

sk0yern hadde mest likt innhold!

1 følger

Nylige profilbesøk

6 914 profilvisninger

sk0yern sine prestasjoner

1,6k

Nettsamfunnsomdømme

1

Hjelpsomme svar

 1. God leder i Stavanger Aftenblad: https://www.aftenbladet.no/meninger/kommentar/i/9zxl8E/politisk-kortslutning Elektrifisering av sokkel og utvinning av kryptovaluta er ting som åpenbart bør prioriteres bort. Man bør kanskje revurdere hvor mye man skal subsidiere batterifabrikker også? https://www.nrk.no/nordland/freyr-gir-100-millioner-til-to-toppledere-_-apner-norges-forste-batterifabrikk-1.16355194 Tilkarringsvirksomhet kaller man dette.
 2. Tenker du at det er fair at traderne i Statkraft også får ti-talls eller hundre-talls millioner i bonus? Så lenge Statkraft har gått i pluss på handlene de har gjort?
 3. Ikke bare i Norge kraft-tradere får brukbare bonuser: https://www.dn.no/energi/stromsalg/energi-danmark/strom/stromtradere-med-kjempebonuser-suspendert-vil-ikke-bli-utbetalt/2-1-1426154 Lurer på hvem som betaler regningen for alle disse bonusene.
 4. Det er nok flere grunner til dette. Norge har ganske sikkert mye mer spredt bosetting enn i Sverige (her har jeg dog ingen kilde). Blokker er åpenbart mer energieffektive enn eneboliger. Det viktigste er selvfølgelig bruk av fjernvarme, der over 50% av boliger i Sverige varmes opp med fjernvarme.
 5. Topp stemning i kraftbransjen om ikke annet: https://www.dn.no/energi/statkraft/nrk-debatten/christian-rynning-tonnesen/naringsministeren-og-statkraft-sjefen-grillet-om-bonuser-vestre-sier-de-skulle-vart-redusert-for-lenge-siden/2-1-1425125 Statkraft har ca 5000 ansatte, slipper å bekymre seg for at den norske kronen er svekket da.
 6. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor det er sånn. Problemet var at det ikke var dette scenarioet som ble kommunisert til befolkningen når man bygde "utvekslingskabler", som vi jo alle ser at stort sett er eksportkabler. Når strømretningen en sjelden gang snur, så sitter vi fortsatt igjen med den dyreste strømmen. Vi skulle selge vår strøm dyrt til utlandet, og så importere billig vind/sol-kraft når det var overskudd der nede. Resultatet har blitt at vannkraften vår har blitt mye mer verdifull, så det gir ikke lenger mening i å selge den billig. Da skrur heller produsentene igjen krana, og venter til det blir vindstille og mørkt.
 7. Forrige uke, hadde NO1, NO2 og NO5 strømpriser gjennom uken, som var 50% høyere enn i Finland. Finland, som har et stort underskudd på kraft. Samtidig blir vi fortalt av lobbyorganisasjoner hvor viktig det er å bygge ut mer kraft i Norge, for å minske prisene. Sannheten er selvfølgelig at kraftprodusentene vil eksportere enda mer. Vi hadde faktisk høyere priser enn i det skakkjørte Tyskland i forrige uke. Så får vi se om det snart går opp et lys for politikerne våre, de må vel snart se at de har blitt lurt av lobbyen.
 8. Vi ser det tydelig i dag igjen. Strømmen er billigst i Danmark og Tyskland, mens her til lands priser man vannkraften høyt. Så vi sitter med den mest verdifulle kraften, og ender derfor opp med å betale mest. Gode tider for kraftselskapene, dårlige tider for oss andre.
 9. Ser på årsoppgaven, og har en ting jeg ikke helt forstår med tanke på skjermingsfradrag. Realiserte 2 verdipapirer fra Oslo børs i 2022. Aksje 1 var kjøpt i april 2019, og mars 2020. Realistert med gevinst i januar 2022. Under feltet "benyttet skjermingsfradrag" står det 0. Aksje 2, kjøpt september 2021, realisert med gevinst i januar 2022. Her står det oppført noen hundrelapper i skjermingsfradrag. Hvorfor er det en forskjell her, begge aksjer er i norske banker?
 10. Vi har et enormt handelsoverskudd for tiden pga olje og gass. Så er det en villet politikk, at dette skal vi produsere markant mindre av framover. Når vi ser bort fra olje og gass, så har vi ikke noe handelsoverskudd. I tillegg er trenden når man ser bort fra olje og gass synkende. Men ja, det er vel elektriske ferger som er den nye oljen.
 11. Spørsmålet er kanskje hva som er mest samfunnsøkonomisk lønnsomt. Kraftkrevende industri vi får eksportinntekter fra, eller elektriske ferger? Noe må vi tross alt ha å leve av her i nord.
 12. For noe rør: Hvor mange timer med import har vi hatt fra England siste to månedene?
 13. https://e24.no/energi-og-klima/i/Mo9le0/regjeringen-sier-nei-til-omstridt-stroemkabel I alle dager, så nå har de plutselig bestemt seg for at strømkabler gir økte priser? De har da forsøkt å fortelle oss det motsatte i et par år nå.
 14. https://www.europower.no/kraftmarked/krever-1-kr-kwh-for-a-produsere-for-fullt/2-1-1420193 Sånn er det, de vet at når det slutter å blåse, kan de sope inn. Dermed sitter vi igjen med de dyreste strømprisene, fordi vi har den mest verdifulle kraften. Ser ut til å bli fine bonuser på kraftbransjen dette året også.
 15. Da har Bernt skrevet noen ord om dommen, og ikke minst om parken driver lovlig nå. Han kan jo litt om forvaltningsrett..
×
×
 • Opprett ny...