Gå til innhold

Flyteknikere går ut i streik – urealistiske lønnskrav, mener NHO


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Theo343 skrev (9 minutter siden):

Jeg kjente en barneskolelærer i mange år. Hun hadde en meget behagelig hverdag og begynte som lærer for å få mer fritid, mer tid med egne barn og mindre stress på jobb. Dette etter å ha blitt langvarig syk av stress i den tidligere jobben før hun ble lærer.

Spar meg for anekdoter. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Kona mi arbeider som lærer på videregående. Tror ikke hun ville skrevet her at arbeid på kveldene er "frivillig". Prøver må rettes når de kommer inn, og har hun tre forskjellige klasser kan det være nærmere 80 prøver som skal rettes samtidig. Det har gått mange kvelder der jeg har lagt ungene, gått og lagt meg selv kl 2300, og hun fremdeles sitter og arbeider. Prøvene kommer jo oppå planlegging for dagen etter og normal kontaktlæreroppfølging.

Også kjipt når hun sitter inne på hytta og jobber i helga mens jeg og ungene er i fjellet.

Heldigvis skal hun kutte ned til 80% stilling nå så kanskje det blir mindre kveldsarbeid.

Personlig arbeider jeg selv fra 7-15, tjener 100.000 mer enn henne og har 2 år kortere utdannelse enn henne (hun har Master, jeg har Bachelor).

Men elsker jobben sin, det gjør hun.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Dassen skrev (13 minutter siden):

Jeg kjenner best til skolen hvor jeg er tillitsvalgt og helsesektoren hvor jeg har mange i nær familie som jobber. 

Jeg har familie og bekjente i begge de to bransjene og mitt inntrykk er at selv om det kan være litt slit å balansere og holde god kultur i klasserommet, så er det klart mer stressende i helsevesenet. Mengden jobb på ugunstige tidspunkt, skiftordninger, nattarbeid og overtid er også mer utbredt i helsevesenet enn i læreryrket. Det sammen med større andel deltidsstilligner og mer skiftarbeid i den alderen man har barn enn senere i karrieren utgjør også en stor forskjell fra læreryrket. Samt ferieavvikling, som lærerne ikke sliter med å få til å matche med skoleferien. Skoler er godt spredt ut over landet og mange lærere kan parkere gratis ved skolen, eller har gå- eller sykkel-avstand. Flytter man f.eks sammen med en partner så er det alltids jobbmuligheter hvor som helst. Mens helsevesenet har ofte større institusjoner med mer jobbreiselogistikk, spesielt utenfor ordinær arbeidstid. Jeg aner en svak misnøye i din framstilling av læreryrket, eller stolthet over at det faktisk kan være litt slit av og til. Det kan hende du glemmer noen av de små tingene som gjør det yrket godt og behagelig sammenlignet med f.eks helsevesenet.

Hadde jeg valgt en annen vei i livet så hadde det ikke vært helt fjernt for meg å jobbe med litt eldre elever/studenter. Det lyder ganske greit ut, men nå sitter jeg bedre i det på andre måter så jeg kommer ikke til å bytte.

Lenke til kommentar
21 hours ago, mandodiao said:

Fleksibel innarbeiding, uavhengig av disponert tid som gir relativt korte dager, lang ferie, mulighet til fri hver kveld/helg og alle helligdager. (Ja jeg vet det er jobb som må gjøres utenom kontortid, men fleksibilteten er et attraktivt gode).

Det var mye rare påstander om lærere i denne tråden så skal addressere noen da jeg har jobbet som lærer tidligere og jobber i det private nå. Kona jobber forøvrig fortsatt som lærer så jeg har et godt sammenlikningsgrunnlag. 

Yrket er mindre fleksibelt enn de fleste andre jobber med tilsvarende utdanningsgrad. Jeg kan i likhet med lærere jobbe noen timer ekstra en uke og ta det ut som avspasering en annen uke. Fordelen for meg er at jeg kan i stor grad selv bestemme når jeg tar det ut som avspasering. Jeg er ikke fastlåst til skoleferiene. 

 

Quote

Betalt for studiepoeng utover faktisk stilling, samt mulighet til å utdanne seg videre med lønn for å klatre i stillingsgruppe/ansiennitet.

Karrieremulighetene er svært små sammenliknet med andre grupper med tilsvarende utdanningsgrad. 

Videreutdanning med lønn er ganske vanlig hos oss og

Quote

Forutsigbar arbeidstid.

Ja til en viss grad. Men det blir mer og mer vanlig at elever og foreldre tar kontakt morgen og kveld. Det går også med mange timer i døgnet til jobb, spesielt i perioder. 

 

Quote

Relativt behagelig arbeidsmiljø, og lite fysisk belastende.

Gode muligheter for jobb uansett hvor man vil slå seg til ro.

Ja det er ikke fysisk belastende i likhet med de aller fleste jobber som krever utdanning utover vgs. Og det beste godet er som du sier at man kan få jobb mange steder. 

Arbeidsmiljøet er derimot elendig ved de fleste skoler. De fleste skolene er ikke bygd for å gi lærerne brukbare arbeidsplasser på skolene. 

Quote

Og hold deg fast, relativt god lønn

Jeg gikk opp ca 200.000 når jeg byttet jobb. Lønnsdifferanse mellom meg selv og kona har bare vokst i tiden etter det. Vi har begge liknende utdannelse med hovedfag/master innen realfag og ppu. Spesielt lærerne med mest utdanning blir taperne år etter år i lønnsforhandliger. I år ble de tilbudt 2,3% som er latterlig lite, spesielt fordi de knapt har fått noe de siste årene. Og jeg har sett hvor mye kona har jobbet ekstra gratis i koronaperioden. 

I tillegg kommer frynsegoder som offentlige ansatte bare kan drømme om. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
4 minutes ago, Dassen said:

Kult at du har lært deg et nytt ord, men kanskje du skal lære deg hvordan det skrives og hva det betyr. 

På mobilen går det litt fort noen ganger. Og du må gjerne fortelle meg hva den nye mystiske betydningen du mener det skulle ha. En betydning kun du bruker?

Du fortalte om din personlige erfaring hvor du har familie som jobber i helsesektor. Du mener det ikke er en anekdote om jeg kjenner flere lærere (som jeg forøvrig gjør) og fortalte kun at jeg kjenner dem?

Tråden er forøvrig full av anekdoter. Beskrivelser basert på egen erfaring, bekjentes erfaring eller familiemedlemmers erfaring.

Endret av Theo343
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Dassen skrev (3 timer siden):

Klassetur f.eks.

Og de timene en lærer får betalt for å "jobbe" på en slik klassetur, hvor mange blir det i året? Sammenlignet med en flytekniker så trenger vel flyteknikeren to gjennomsnittlige måneder for å ha jobbet flere timer natt enn læreren har gjort på ti år? Sånn circa?

Og når flyteknikeren får beskjed av fastlegen at helsa ikke lenger er til stede for å jobbe nattevakter, tror du da flyteknikeren uten et knyst kan begynne å kun jobbe 8-16? Tror du læreren vil ha noe som helst problemer i jobbsammenheng hvis de helt på frivillig basis sier de ikke har lyst å dra på skoleturer lenger?

  • Liker 3
Lenke til kommentar
ali q skrev (4 minutter siden):

Og de timene en lærer får betalt for å "jobbe" på en slik klassetur, hvor mange blir det i året? Sammenlignet med en flytekniker så trenger vel flyteknikeren to gjennomsnittlige måneder for å ha jobbet flere timer natt enn læreren har gjort på ti år? Sånn circa?

Og når flyteknikeren får beskjed av fastlegen at helsa ikke lenger er til stede for å jobbe nattevakter, tror du da flyteknikeren uten et knyst kan begynne å kun jobbe 8-16? Tror du læreren vil ha noe som helst problemer i jobbsammenheng hvis de helt på frivillig basis sier de ikke har lyst å dra på skoleturer lenger?

Dessuten vil jeg tro at læreren på skoletur sover ganske mange av disse nattetimene vedkommende jobber. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er klart en jobb ikke har noen goder når man aktivt prøver å argumentere i mot de som blir lagt frem. Men det var altså poenget mitt, at det i mange arbeidsmiljø utvikler seg en kultur hvor man til slutt synes synd på seg selv, for noe andre ser på som luksus.

Dette skinner igjennom hver gang man sier noe positivt om f.eks. læreryrket.

Jeg har også jobbet i skolen, og halvparten av venner og familie jobber i alt fra barneskole og helt opp til universitetsnivå. Så føler mitt inntrykk er realistisk. Og derfor har en holdning om at, ja læreryrket kan være krevende, men det er riktig plassert i lønnshiarkiet.

 

Måtte trekke litt på smilebåndet når klassetur ble trekt frem som nattearbeid, spesielt i en tråd som omhandler flyteknikere

  • Liker 1
Lenke til kommentar
5 hours ago, Reg2000 said:

Arbeidsmiljøet er derimot elendig ved de fleste skoler

Det er nok flere grunner, men kvinnedominans er gjerne en slik. En avdeling med hovedsaklig kvinner på en eldreinstitusjon hørte jeg hadde 100 % sykefravær en periode. Absolutt alle var borte. Tyder ikke på en bærekraftig situasjon.

Lenke til kommentar
On 6/20/2022 at 8:23 PM, Sjørøver said:

Det er flust av folk som vil bli sykepleier. Det er en relativt enkel utdannelse med mye praksis. Arbeidstiden er bedre en som flytekniker. Sykepleier har ansvar for liv, men det er legen som har det overordnede ansvaret. Flytekniker kan potensielt drepe et heilt fly om de gjør en brøler. 

Jeg kan ingenting om flyteknikere.
Men har flyteknikere noe verre arbeidstid enn sykepleiere? Som sykepleier må du jo belage deg på å jobbe helligdager, ofte julaften, nyttårsaften.. Mange sykepleiere er overarbeidet & underbetalt deluxe. Selv om det er legen som ordinerer medisiner så er det jo sykepleiere som har ansvaret for hver individuelle pasient. Det er ikke legen som setter doser eller pleier pasienter. Det er ikke legen som er der ved livets slutt.
Mange som ikke har nok tid til hver pasient. Pasienter som dør alene fordi sykepleieren er overbelastet. Det er ingen lett jobb, både mentalt & fysisk. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...