Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Quote

Russisk guvernør: Ukraina angrep drivstofflager

 

En ukrainsk drone har angrepet et drivstofflager i Russland, ifølge guvernøren i området.

Guvernør Vasilij Anokhin i Smolensk skriver på meldingstjenesten Telegram at angrepet skjedde natt til lørdag.

Drivstofflageret står angivelig i brann, og brannmannskaper jobber på stedet. (NTB)

Jeg håper UA også denne gangen kjører tett med angrep på raffinerier i russland. Vi har sett også tidligere at de første rapportene snakker om oljedepoter, men så viser det seg å være raffineri. Jeg håper det er slik også denne gangen. Og at dette bare er det første til å gå opp i røyk i denne runden. 

Opptrapping av anslag mot oljeraffineri i russland tror jeg er den mest effektive måten å bring krigen nærmere vanlige russere. Straks UA har tatt ut nok raffineri til at drivstoffmangelen rammer sivile i russland vil folket bli direkte berørt. At russere flest får kjenne på frykten for at Ukraina kan slå til hvor som helst i russland uten at putin kan gjøre noe særlig for å forhindre angrepene er noe jeg håper kan bli en katalysator for det russiske folk. Slik at det endelig blir intern motstand mot krigen uavhengig av straff og metoder for staten til å slå ned motstand. 

Endret av bojangles
  • Liker 4
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Skogslik skrev (3 minutter siden):

Ble støttepakken fra USA godkjent? Eller har dem ikke stemt enda?

 

Tviler på at støtten blir gjenopptatt, amerikanske politikere er mest opptatt av å avslutte dette eventyret i Ukraina innen en viss tidsramme, mens europeiske politikere ser ut til å ville sitte igjen med hele regningen.

Lenke til kommentar
2 hours ago, Skogslik said:

Ble støttepakken fra USA godkjent? Eller har dem ikke stemt enda?

 

Vi ligger jo mange timer foran USA tidsmessig så der borte er det fortsatt natt til lørdag. Det skulle stemmes lørdags kveld lokal tid. Så innen et døgn vet vi om USA er til å stole på eller om vi bare må snu ryggen til alt "made in the us of a". 

Quote

Kongressen i USA nærmer seg Ukraina-avgjørelse

 

Etter flere måneder med forsinkelser er Representantenes hus klar til å holde avstemning om flere titalls milliarder dollar i amerikansk militærhjelp til Ukraina og Israel.

Dersom de går gjennom, kan Senatet godkjenne pakkene i løpet av helgen.

Utenriksminister Espen Barth Eide sier at våpenpakken fra USA vil være etterlengtet for Ukraina

– Det er en reell bekymring for at det skal gå bedre for Russland enn vi har ønsket. I ytterste konsekvens har Putin vist at det går an å endre grenser med makt i Europa, sier han til NRK.

Han er tydelig på at både Nato og EU må trappe opp den militære støtten til Ukraina.

– Men både Nato og EU har lovet mer luftvern, som er det Zelenskyj sier er viktigst akkurat nå.

Både Nato og Eu har trappet opp støtten til Ukraina, og og vi får virkelig håpe at både Nato og Eu har en plan som kan iverksettes umiddelbart om det nå likevel viser seg at det politiske kaoset i USA fortsetter og at de ikke klarer godkjenne hjelpepakke til Ukraina i løpet av helgen. 

For da må resten av vesten øke støtten til Ukraina betraktelig, og vi er nødt til å få det til i ekspressfart. Da må alle mann til pumpene og kanskje trenger vi også prototyper og våpensystemer som ennå ikke er i ordinært salg for å ha nok hardware i Ukraina til å klare å stå imot russerne. 

Endret av bojangles
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Quote

Espen Barth Eide etter Ukrainabesøk: – En skjebnetid for hele Europa

 

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har denne uken vært i Ukraina, hvor han har møtt både president Zelenskyj og andre ukrainske tjenestemenn.

Han forteller om en enorm kampvilje hos ukrainske styrker – men sier presidenten er bekymret for at flere ukrainske frontlinjer vil måtte gi tapt for russiske fremstøt de neste ukene.

Russland presser voldsomt på den lange frontlinjen, med stor vilje for å oppleve egne tap, sier Barth Eide til NRK.

Han på at Nato og EU må trappe opp støtten for å gi Ukraina tilbake overtaket, og omtaler de neste ukene som en skjebnetid for Ukraina.

– Og også for hele Europa. Det vil ikke stoppe med Ukraina dersom Putin får viljen sin. Han vil fortsette å presse videre vestover.

Spesielt er nærliggende land utenfor Nato i faresonen.

– Vi ser en opptrapping i russisk påvirkning og fake news. Særlig mot land med skjøre og sårbare demokratier, sier utenriksministeren.

Ja den hybridkrigføringen russerne har bedrevet nå i minst de ti siste årene er veldig skummelt, vi har ikke full oversikt over hvor lenge dette har pågått, hvor omfattende det er og vi vet heller ikke nok om hvilke kanaler de er mest aktive på, hvordan de forsøker å påvirke og hvem de forsøker å påvirke og hvorfor de velger seg akkurat disse ofrene. 

Det vi vet at den samlede hybridkrigen er en relativt billig form for krigføring. Og de bruker jo veldig mange arenaer. Alt fra digital påvirkning i sosiale medier, til å skape situasjoner som direkte eller indirekte destabiliserer eller har potensiale til å destabilisere samfunn og demokratier. 

Var den suezmax'n på tvers i suez noe russland stod bak? Eller hva med angrepet på Israel? Det har vel ikke vært brukt missiler på Israel i et slik omfang tidligere? Er russerne puppetmaster for angrep på skip i rødehavet? Eller at de på en eller annen måte gir sin støtte til aksjonene? Og hva med krigshissing i forskjellige land i Afrika? Det virker som russland gjør alt hva de kan for å spre faenskap overalt på kloden, og de blomstrer når de skaper splid og ustabilitet. For det gir god grobunn for at folk skal svelge propagandaen de selger. 

Vi kan ikke lengre snu ryggen til dette, vi kan ikke la være å reagere når autokratier angriper fredelige naboland. Selv ikke om den angripende part har atomvåpen. Vi må våge å støtte det vi tror på og om vi slutter å støtte demokratiet så vil demokratiet før eller siden forsvinne for oss. 

Endret av bojangles
  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
53 minutes ago, Kahuna said:

Dette har russerne drevet med lenge, virkelig lenge. 

https://no.wikipedia.org/wiki/Sions_vises_protokoller

Protokollene starter som fransk regimekritikk i 1864(Dialogen i helvete mellom Machiavelli og Montesquieu , Maurice Joly), i 1868 ble det opprinnelige verket skrevet om av en Prøyssisk antisemitt og jødene ble innført som skurker(Biarritz ,  Herrmann Goedsche ). Fra 1881 sirkulerte den prøyssiske bearbeidelsen i russland og fra 1891 begynte Tsarens hemmelige politi, 'Ohranka' å interressere seg og brukte verket til å sverte revolusjonære og liberale. Så tok Ohranka en mer aktiv rolle og i 1895 fikk 'Protokollene' sin endelige form. De ble siden utgitt i bokform og referert til direkte i russisk presse. De spredte seg over verden og var en viktig del av grunnlaget for det tredje rikets antijødiske propaganda og senere jødeutryddelser.

Det var en meget opplysende post. Takk for den. Nå blir det dypdykk i et forsøk på forstå galskapen.

  • Liker 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (5 timer siden):

Jeg skjønner heller ikke hvorfor vi ikke kan integrere ABM-batterier i en oppgradert NASAMS for å gjøre ting billigere.

Dette er faktisk ett av alternativene i den foreslåtte langtidsplanen:

Sitat


Først anbefaler forsvarssjefen å øke volumet i Forsvarets eksisterende luftvern med kort og mellomlang rekkevidde slik at det kan beskyttesivile og militære områder samtidig, for så å investere i nye luftvernsystemer med lang rekkevidde som også kan forsvare mot ballistiske missiler. Styrkingen bør skje i rammen av dagens NASAMS-system og eksisterende planer der det er mulig. Deler av luftvernet bør baseres på en mobiliseringsordning.

Kilde: Forsvarssjefens fagmilitære råd
Jeg tolker dette slik at man vil undersøke om det konseptuelt er mulig å utvide NASAMS-systemet med komponenter for å dekke behovet for langtrekkende luftvern. Fordelene er i så fall store da man slipper overlevering mellom enheter og reduserer risiko for å sende flere missiler mot samme mål.
I tillegg forstår jeg det slik at Patriot-systemet er mye mer mannskapskrevende enn NASAMS, og dermed vil man kunne få mer luftvern med færre antall soldater, dvs man frigjør mennesker til andre, like viktige oppgaver.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (6 timer siden):

Alternativene er stort sett kinesiske, og det er ikke noe bedre.

"Den kinesiske tsunamien". Deflasjonen i Kina har fulgt til at det produseres for mye slik at prisene er fallende i et for lengst mettet marked, så alt som ikke selges, sendes ut til resten av verden. I EU er bilprodusentene blitt meget dypt skrekkslagent da de oppdaget at alle bilparkeringsområdene i havnebyene er overfylt med kinesiskbygde elbiler. Kineserne er i full gang med å ruinere Vesten fordi deres varer er altfor billig i land med inflasjon. Det er mulig at USA og EU må sette Kina under blokade, men da må de går ut og si fra meget strengt at folket kan ikke protestere, da disses fremtid settes i stor fare om ikke noe blir gjort. I Afrika og mange andre ikke-vestlige land er tsunamien allerede i gang.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
3 hours ago, bojangles said:

Opptrapping av anslag mot oljeraffineri i russland tror jeg er den mest effektive måten å bring krigen nærmere vanlige russere. Straks UA har tatt ut nok raffineri til at drivstoffmangelen rammer sivile i russland vil folket bli direkte berørt. At russere flest får kjenne på frykten for at Ukraina kan slå til hvor som helst i russland uten at putin kan gjøre noe særlig for å forhindre angrepene er noe jeg håper kan bli en katalysator for det russiske folk. Slik at det endelig blir intern motstand mot krigen uavhengig av straff og metoder for staten til å slå ned motstand. 



Det er også sansyneligvis den eneste måten å kvele Russlands krigsøkonomi på. Jo raskere man dreper den russiske oljeindustrien, jo raskere avsluttes antagelig krigen. I det minste vil ikke Russland kunne tilpasse seg ved å pumpe inn penger slik de har gjort hittil.

Å lemleste og drepe en million russiske menn ser ikke ut til å ha utgjort den store forskjellen. Russiske menn er visst verdiløse ikke bare for regimet men også for den jevne russer.

  • Liker 7
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
3 hours ago, Skogslik said:

Ble støttepakken fra USA godkjent? Eller har dem ikke stemt enda?

 

3 hours ago, superrhino said:

Tviler på at støtten blir gjenopptatt, amerikanske politikere er mest opptatt av å avslutte dette eventyret i Ukraina innen en viss tidsramme, mens europeiske politikere ser ut til å ville sitte igjen med hele regningen.



Avstemningen er en gang i kveld norsk tid.

I går var det 316-94 om jeg ikke husker feil, altså fler enn 3/4 majoritet. Det trengs visst bare enkel majoritet for å få den gjennom.

Så det er nå ekstremt sansynelig at den vil gå igjennom med mindre det skjer noe veldig uventet.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
56 minutes ago, JK22 said:

Det er kommet flere visuelle dokumenter på at russerne på nytt ser ut til å slite med ammunisjonstilgang, noe som er vanskelig å forstå, kanskje dette er for å lure vestlige, men selv de må da ha fått med seg at vi vet om de nordkoreanske leveransene og produksjonen i deres land. Rustne granater hentes fram på nytt, flere kalibre tømmes for ammunisjon, spesielt 203mm. Det kunne bare forklare med at russerne bygger opp et stort strategisk forråd for større operasjoner senere i året.

 

Det er vel logisk at dersom russerne hadde store problemer før det tilkom nordkoreansk ammunisjon, så har de igjen problemer når de rundene, eller i det minste de som var brukbare, er skutt. Jeg hadde helt ærlig heller aldri noen stor tro på at den russiske forsvarsindustrien ville klare å lage nok granater. De er også plaget av kvalitetsproblemer. Krysser fingrene.

 

21 minutes ago, JK22 said:

"Den kinesiske tsunamien". Deflasjonen i Kina har fulgt til at det produseres for mye slik at prisene er fallende i et for lengst mettet marked, så alt som ikke selges, sendes ut til resten av verden. I EU er bilprodusentene blitt meget dypt skrekkslagent da de oppdaget at alle bilparkeringsområdene i havnebyene er overfylt med kinesiskbygde elbiler. Kineserne er i full gang med å ruinere Vesten fordi deres varer er altfor billig i land med inflasjon. Det er mulig at USA og EU må sette Kina under blokade, men da må de går ut og si fra meget strengt at folket kan ikke protestere, da disses fremtid settes i stor fare om ikke noe blir gjort. I Afrika og mange andre ikke-vestlige land er tsunamien allerede i gang.

 

Dette fører også til mye krangling i BRICS nå. India og Brasil har allerede begynt dumpingetterfirskninger mot Kina.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
<generisk_navn> skrev (12 minutter siden):

Jeg tolker dette slik at man vil undersøke om det konseptuelt er mulig å utvide NASAMS-systemet med komponenter for å dekke behovet for langtrekkende luftvern. Fordelene er i så fall store da man slipper overlevering mellom enheter og reduserer risiko for å sende flere missiler mot samme mål.
I tillegg forstår jeg det slik at Patriot-systemet er mye mer mannskapskrevende enn NASAMS, og dermed vil man kunne få mer luftvern med færre antall soldater, dvs man frigjør mennesker til andre, like viktige oppgaver.

Allikevel er det ikke noe ord om et NASAMS 4, for det er bare NASAMS 3-prosjektet som er på gang, hvor man er i full gang med å integrere forskjellige missiltyper fra kortdistanse (AIM-9X) til mellomdistanse (RIM-162 Evolved SeaSparrow Missile (ESSM) for å kunne ha et modulært luftvernforsvarssystem med evne for forskjellige operasjonsradius - med ESSM som nordmenn er spesielt interessant, er rekkevidden på 50 kilometer. Dette er taktisk kampluftvernvåpen. 

Hva som trenges mot fly med glidebomber som kan bombe sitt mål 50 kilometer vekk og kryssermissiler som ballistiske missiler, er strategisk luftvernvåpen. Det mener missiler med større rekkevidde enn 50 km opptil 120-140 km. Patriot-systemet er først og fremst et strategisk våpensystem som betyr større mannskapsbehov og mer kapasitet enn det som et mellomdistanses våpensystem trenger, bare størrelsen er utfordrende i seg selv, AIM-120 vekter over 160 kg mens Patriot PAC-3 er på 315 kg, og PAC-2 på 900 kg. S-200 tar kaka ved å ha en vekt på hele 7 tonn. 

Det er ikke tilrådelig å bruke tid og ressurser på snarvei når fysiske lover står i vegen. Med NASAMS 2 og NASAMS 3 er man i stand til å beskytte baser og byer mot kortavstands fiendevåpen og fiendtlige luftfarkoster, men de kan ikke stoppe ballistiske våpen, som krever egnede ammunisjon og elektroniske komponenter - og heller ikke innkommende artilleriraketter som glidebomber. C-RAM våpen som kan stoppe all slags våpen med unntak av større ballistiske våpen, er for kortlegget i sammenligning med et vanlig SAM system. 

Svenskene har fire Patriot-batterier, to batteri utgjør en luftvernbataljon. Svenskene har aldri trodd på besparende snarvei som ofte er ikke verdt trøbbelet. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

NASAMS er utrolig fleksibelt, så det er jo helt åpenbart at man burde fortsette å bygge på den fleksibiliteten ved å ta lærdom fra Ukraina om "layered" luftforsvar med lang, medium og kort- distanse raketter for forskjellige mål og avstander, antiballistikk, og kanoner som siste forsvarslinje.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...