Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

bojangles skrev (2 timer siden):

vOKNlLw.jpeg

store russiske tap fortsetter. Både tap av panser, droner, artilleri og luftvern. Samt kjøretøy og personell. 

Vet man noe om antall på russisk anti-luft? Som i at har dem effektiv anti-luft når Ukraina begynner å operere F-16?

Det blir tatt ut S300 og S400 batteri jevnt og trutt. Ukraina har ikke et flyvåpenet pr. nå som utgjør noen betydelig trussel og de utfører etter alt og dømme lite tokt generelt, og ihvertfall ikke tokt noe særlig innover områder som er kontrollert av Russland. For meg ser det ut som at det som skjer nå er en slags forberedelse til en skikkelig offensiv med fly. Det er ventet rundt 60 F-16 levert til Ukraina i 2024, jeg vil tro at dem har en ganske klar plan for hva de skal brukes til allerede nå.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Nedward skrev (40 minutter siden):

Vet man noe om antall på russisk anti-luft? Som i at har dem effektiv anti-luft når Ukraina begynner å operere F-16?

Det blir tatt ut S300 og S400 batteri jevnt og trutt. Ukraina har ikke et flyvåpenet pr. nå som utgjør noen betydelig trussel og de utfører etter alt og dømme lite tokt generelt, og ihvertfall ikke tokt noe særlig innover områder som er kontrollert av Russland. For meg ser det ut som at det som skjer nå er en slags forberedelse til en skikkelig offensiv med fly. Det er ventet rundt 60 F-16 levert til Ukraina i 2024, jeg vil tro at dem har en ganske klar plan for hva de skal brukes til allerede nå.

Det kan tenkes at UA vil bruke F-16 til SEAD/DEAD oppdrag, altså Supress/Destroy Enemy Air Defense. Det finnes angivelig et system for såkalt "Towed Decoy" der bla. F-16 kan ha en tauet decoy bak seg som dermed reduserer risiko for at flyet tas ut av fiendtlig luftvern.
Jeg vet ikke om de F-16 som er donert til UA kan bruke disse, men det ville trolig hatt stor verdi for dem om de kunne ha brukt slike og på den måten brøytet vei for både Su-25 nærstøtte samt for forskjellige typer av drone- og kryssermissil-angrep mot russiske styrker.

PS! Etter det jeg forstår har F-35 en nyere generasjon av slike decoys integrert i flykroppen. DS!

Endret av <generisk_navn>
la til uteblitt tekst
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Ukraina har mye i pipelinen fremover:
 

  • Diverse annen støtte(ting jeg har glemt, ting som leveres jevnt, og hemmeligholdt støtte)
  • USAs støttepakke dersom den blir vedtatt. Antakeligvis kan hjelpen fra USA komme iløpet av Juni/Juli. Denne kan bli enorm. Antakeligvis også ATACMS
  • F-16 kan antakeligvis fly i begrenset omfang i juni/juli
  • 4 til 8 Patriot-systemer donert av EU
  • Det Tsjekkiske artilleriammunisjonsinitiativet levers fra juni senest
  • Ukraina har mobilisert mange soldater til militæret
  • Frankrike vil sende flere SCALP/Stormshadow

Men all denne hjelpen ser ut til å komme i juni/juli. Det er egentlig for sent til at Ukraina skal kunne bruke det i en sommer-offensiv. Igjen er vi for trege. Ukraina rekker ikke å trene og utnytte dette utstyret så raskt, i en storstillt offensiv.

Hva tror dere Ukraina vil gjøre?
Jeg tipper de vil forsøke å bruke våpnene til evt små vinninger der det er mulig, og igjennom høsten og vinteren forsøke å drepe så mange russere som mulig, ødelegge Kerch-broen, og starte en offensiv våren 2025 mot et forhåpentligvis veldig svekket Russland.

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Ny tilskotsordning for å styrkje ukrainsk sivilt samfunn
https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/ny-tilskotsordning-for-a-styrkje-ukrainsk-sivilt-samfunn/id3035363/

Sitat

Sivilsamfunnet i Ukraina speler ei sentral rolle i å samle landet og byggje motstandskraft mot Russland sin angrepskrig. Noreg lanserer no ei ny søknadsbasert ordning for å støtte arbeidet deira og set av 70 millionar kroner.

– Det er heilt avgjerande å bevare og støtte opp om ukrainske institusjonar og organisasjonar for at Ukraina skal lykkast i motstandskampen mot Russland, i gjenoppbygginga av landet, i arbeidet med viktige reformer og i kamp mot korrupsjon, seier utanriksminister Espen Barth Eide. 

Ukraina har mange og veletablerte organisasjonar, særleg innanfor menneskerettar, demokrati, anti-korrupsjon og humanitærhjelp.  

– Noreg vil støtte den viktige rolla sivilsamfunnsorganisasjonane speler i Ukraina sin kamp for fridom og demokrati. I første omgang blir det sett av 70 millionar kroner til ordninga, seier utanriksministeren. 

Den nye tilskotsordninga skal styrkje ukrainsk sivilsamfunn og bidra til inkludering og openheit i gjenoppbygging og demokratisk reformarbeid. Dei ukrainske organisasjonane har ei viktig rolle i samfunnet, både som tenesteleverandør og som talerøyr for marginaliserte grupper.

 

  • Liker 8
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Drogin skrev (1 time siden):

...

Men all denne hjelpen ser ut til å komme i juni/juli. Det er egentlig for sent til at Ukraina skal kunne bruke det i en sommer-offensiv. Igjen er vi for trege. Ukraina rekker ikke å trene og utnytte dette utstyret så raskt, i en storstillt offensiv

...

Utstyret som USA vil levere er vel allerede produsert og klart. Dermed skulle man tro at Pentagon er ansvarlig for hvor det til en hver tid er lagret. Forhåpentligvis er tiden det tar fra kongressen bevilger til USA leverer mer styrt av hvordan USAs militære ledelse har tenkt og gjort enn av hva politikerne har syslet med. Og forhåpentligvis er USAs generaler mer på plass en Johnson og Co.?

Ukrainerne sliter jo med en ganske prekær mangel på ammunisjon og nå kan selv relativt små tidlige leveranser ha stor nytte.

Når du snakker om en ukrainsk sommer-offensiv så er jeg usikker på om det er det rette alternativet for Ukraina. Slik krigen er nå handler det om hvem som slipper opp for ressurser først. Og slik kan det komme til å fortsette. Om det skjer er det viktig at Ukraina ikke mister uforholdsmessig mange og har nok utstyr til fortsettelsen.

Jeg er i grunnen kommet til at å minimere tap uansett er nødvendig for ukrainerne. For selv om de skulle greie å kaste ut russerne og gjenopprette grensene fra 2014 så er neppe russerproblemet borte. Både de og alle vi andre I Europa må i all overskuelig fremtid ha den nødvendige militære kapasiteten. 

Men, drømmescenariet mitt er at ukrainerne greier å ødelegge Kerch-broen og komme så nær Azovhavet at russerne må trekke seg ut av Kherson oblat og sitte i en presset situasjon Krym. Jeg krysser fingrene. 

 

  • Liker 7
Lenke til kommentar
20 minutes ago, Brother Ursus said:

https://www.vg.no/nyheter/i/nyRr8n/vil-forlenge-kollektiv-beskyttelse-for-ukrainere

Vil forlenge kollektiv beskyttelse for ukrainere

Justisdepartementet fremmer fredag forslag om at man utvider midlertidig kollektiv beskyttelse for ukrainere fra tre til fem år.

– Når vi nå foreslår å forlenge tillatelsene i inntil fem år, vil regjeringen og Stortinget få bedre tid og flere handlingsalternativer for å håndtere ukrainerne som har kommet til Norge. Situasjonen i Ukraina er fortsatt uavklart, og muligheten til å forlenge tillatelsene i to ekstra år vil gi oss fleksibilitet til å velge den til enhver tid beste løsningen, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressemelding.

Tillatelser etter ordningen med midlertidig kollektiv beskyttelse gis for ett år av gangen, og kan i dag forlenges i inntil tre år.

Blir vel aldri å dra hjem de fleste da Ukraina er lite fristende å bo i uansett. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

En kan si at sommerhalvåret er ca fra i dag og 6 måneder fremover. Det viktigste for Ukraina denne perioden blir nok å stoppe angrep fra russerene, og hindre russisk fremrykking. Spesielt angrep på byer og infrastruktur bør hindres bedre.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (1 time siden):

 

  • Samtidig forstår jeg ikke hvorfor russisk kampvilje og logistikk ikke kollapser. Det skal liksom ikke gå an å krige på den måten de gjør. Det ligner på WWI/WWII. Det er sykt.

Terry Pratchett skrev en gang i boka «Interesting Times» at når folk piskes lenge nok, sitter til slutt pisken i hodet…

  • Liker 4
Lenke til kommentar

https://www.kyivpost.com/post/31356

Kyiv Achieves First Destruction of Russian Strategic Bomber Using S-200 System

Kyiv Post sources in military intelligence confirm that it destroyed a Russian TU-22M3 bomber using an S-200 air defense missile, the first successful destruction of a strategic bomber in the air.

The source said that an S-200 air defense system had been used to shoot down the Russian plane at about 300 kilometers (185 miles) from Ukraine.

According to the HUR, it used the same type of missile to bring down the Tu-22M3 aircraft, as they had to previously bring down a Russian A-50 long-range radar and control aircraft. Despite the damage received, the bomber attempted to return to its base before crashing in the Stavropol area.

According to a Russian Ministry of Defense statement the aircraft had crashed after it suffered a “technical malfunction” on its return after completing a combat mission. The announcement said there had been no munitions on board at the time of the crash.

 

Russia speaks -> Russia lies

  • Liker 3
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
6 hours ago, JK22 said:

Tu-22M3 går ikke i spinn hvis det ene motoren får mekanisk feil. Her hadde den ene motoren som kom i brann, meget brått slukket mens den andre motoren ikke var tidsnok reversert, dette tyder på en meget uventet hendelse som kom svært brått på besetningen som var i stor høyde over Stavropol 600 km fra ukrainske stillinger. Disse bombeflyene skal kunne takle asymmetrisk motortap, men i denne tilfellen led flyet av større skader enn vanlig, ettersom besetningen ikke kunne opprettholde kontrollen. 

Hæææææææææææææææææææææ? Hva mener du skjer hvis en motor slås ut og den andre motoren hadde blitt "tidsnok reversert"???

36 minutes ago, JK22 said:

Det er vanlig prosedyre at kun ett Kh-22 bæres opp av et Tu-22M3 fordi når det bruker to, vil operasjonsradiusen bli liten samtidig som flyets struktur og motor kunne bli kraftig overbelastet, dermed er det vanlig at den ene pylonen (ett under hver vinge) bar et Kh-22 missil. Det er ikke uvanlig å legge ut falske elektronisk spor for å forvirre observatører, hver gang et missilangrep kom var det ofte "sett" flere fly enn disse som var egentlig involvert, og disse ofte flyr i lang tid for å manøvrere inntil de få angrepsordre. Det var 6 Tu-22M3 i luften ifølge elektroniske spor, men trolig var det bare to. 

Hæææææææææææææææææææææ? Hvordan kan "kun ett Kh-22 bæres opp av et Tu-22M3" hvis "(ett under hver vinge) bar et Kh-22 missil." Har flyet bare en vinge som de har et Kh-22 missil under "hver vinge"...???

Som "sofaekspert" etter flere timer med TV-serien "Air Crash Investigations" ser det for meg ut til at bombeflyet har stall'et. I og med flyet/flymotoren brenner kan det godt være sansynlig at det er truffet med luftvernrakett ja: Flyet faller rett ned mens det roterer omkring sin egen akse horisontalt. Et fly som dette bør kunne glidefly et stykke om det så hadde mistet fremdrift fra begge motorene selv om evnen til å glidefly nok ikke kan måle seg med komersielle passasjerfly som vel kan glidefly flere mil hvis de mister motorkraft høyt nok og har fart nok i utganspunket. Hva som har gjort at flyet kan miste fermdrift så fullstendig utover at det har stall'et aner jeg ikke. Om noe kan det være fordi at det etter utfallet av den ene motoren ikke ble gitt nok motorkraft FORROVER som kan gi stall hvis farten blir for lavt. Men det forklarer ikke hvorfor flyet faller rett ned utifra det jeg kjenner til. Fall rett ned mener jeg pleier å forklares med komplett tap av fremdrift og tap av kontroll over flyet, som også kan stemme med å bli truffet med luftvernrakett som kan sette hele flyet ut av drift.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest MKII skrev (2 minutter siden):

Som "sofaekspert" etter flere timer med TV-serien "Air Crash Investigations" ser det for meg ut til at bombeflyet har stall'et. I og med flyet/flymotoren brenner kan det godt være sansynlig at det er truffet med luftvernrakett ja: Flyet faller rett ned mens det roterer omkring sin egen akse horisontalt. Et fly som dette bør kunne glidefly et stykke om det så hadde mistet fremdrift fra begge motorene selv om evnen til å glidefly nok ikke kan måle seg med komersielle passasjerfly som vel kan glidefly flere mil hvis de mister motorkraft høyt nok og har fart nok i utganspunket. Hva som har gjort at flyet kan miste fermdrift så fullstendig utover at det har stall'et aner jeg ikke. Om noe kan det være fordi at det etter utfallet av den ene motoren ikke ble gitt nok motorkraft FORROVER som kan gi stall hvis farten blir for lavt. Men det forklarer ikke hvorfor flyet faller rett ned utifra det jeg kjenner til. Fall rett ned mener jeg pleier å forklares med komplett tap av fremdrift og tap av kontroll over flyet, som også kan stemme med å bli truffet med luftvernrakett som kan sette hele flyet ut av drift.

Tu-22M3 var designert for slike situasjoner med uventede asymmetrisk motorkraft, her hadde flyet kommet inn i en spinn fordi det var utsatt for meget brå hendelser som fulgt til at den ene motoren fortsatt - de kunne flyr supersonisk - mens det andre helt brått stoppet. Besetningen måtte få ned ytelsen snarest mulig, men det lot seg ikke gjøres og bildene fra vrakstedet er interessant fordi det så ut at vingespolene kan ha blitt utfoldet. Det også avslørt at skadene på motorseksjonen var massiv, nesten ingenting av den høyre motoren som var kommet i kraftig brann, er mulig å gjenkjenne.

Dette tyder på en katastrofal hendelsesforløping fremfor "mekanisk svikt" hvor besetningen mistet kontroll. De kan ha vært i subsonisk hastighet på 10 km høyde. Tu-22M3 besetninger er trent for slike situasjoner fordi motorsvikt og farefulle konsekvenser er ikke uvanlig for denne flytypen, for det er ikke bare ved tap av motorkraft en farefull situasjon kunne oppstå, vekten er asymmetrisk fordelt at det kan raskt komme i en stall. (enda verre med Tu-22 som hadde en lei tendens med å stalle uten forvarsling i lavere hastighet) 

Sannsynligheten for at Tu-22M3 led "mekanisk svikt" krymper. Det er mulig at et S-200 missil klart å treffe flyet da det var i subsonisk hastighet i stor høyde, og dermed kan "slå det i spinn". Hvis det var på 300 km hold, må S-200 missilet ha blitt avfyrt meget tett på russiske stillinger og det kan ha "fulgt etter" flyet som hadde vendt østover. Besetningen kan ha valgt å gjøre nødtiltak om de var truffet, men endt opp med å forverre situasjonen slik at flyet "helt stoppet opp" og begynte med å falle rett nedover. Vingene var utspent da det var sett underveis mot bakken. 

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Gjest MKII skrev (19 minutter siden):

Hvordan kan "kun ett Kh-22 bæres opp av et Tu-22M3" hvis "(ett under hver vinge) bar et Kh-22 missil." Har flyet bare en vinge som de har et Kh-22 missil under "hver vinge

Alle Tu-22M3 har nakne vinger, som det monteres en pylon på, som det festes et våpen på, under hver vinge. Før var det vanlig å ha Kh-22 i bomberommet, men det var mer praktisk å ha disse på utsiden. Vekten er så stor, at påkjenningene betyr at man ikke kunne ha to Kh-22 uten restriksjoner. Dermed er det svært vanlig at Tu-22M3 har et Kh-22 missil om gang, som regel under høyre vinge. De var ofte avbildet med Kh-22 missiler under høyre vinge. Det var visuelt dokumentert at Tu-22M3 i stridsberedskap i flybasene under den russisk-ukrainske krigen hadde som regel et Kh-22 missil under høyre vinge. 

Med et enslig Kh-22 missil vil ikke flyet være pålagt betydelige restriksjoner.  

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
8 hours ago, Kahuna said:

Dette blir spekulativt men kan det tenkes at noe av hjelpen allerede befinner seg på en amerikansk base et eller annet sted i Europa? 

Det er vel nesten nødt til det om USA skal klare å levere til Ukraina innen en ukes tid? Jeg håper du har helt rett her, men frykter at dette med transport-tid og avstander kanskje er noe som har gått politikerne i USA hus forbi. Dumskapen blant enkelte av de amerikanske politikerne virker jo være nærmest endeløs....Og er det korrekt så har neppe Ukraina noe av hjelpen fra USA ihende før medio juli. Om de nå faktisk klarer å fatte et korrekt og endelig vedtak om at hjelpen til Ukraina skal gjennomføres. 

Ja la oss krysse fingrene for at det aller meste av det USA selger Ukraina allerede befinner seg på lager i Europa. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...