Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Mange av dei som ikkje skulle selges til Romania var ikkje salgbare pga få timer igjen på skroget. Nye F-16 har vel 8000-10000 flytimer, noen av dei norske hadde mindre enn 1000 timer igjen.

Teknisk var flyene i topp stand. For Ukraina kan alle flyene gjøre god nytte.

  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (19 minutter siden):

https://bulgarianmilitary.com/2024/04/11/russian-plant-producing-bmp-3-bmd-4-ifvs-faces-risk-of-submersion/

Russian plant producing BMP-3 & BMD-4 IFVs faces risk of submersion

Concerns have heightened as prolonged flooding continues in the border regions of Russia and Kazakhstan, resulting from an unforeseen release from nearby reservoirs. Kurgan, a city in Russia, is likely to face a substantial part of the prospective deluge due to its closeness to the Tobol River. 

Even with the peak of the flood yet to arrive, preemptive evacuation protocols have been implemented in areas anticipated to be in the direct line of the flood, with the possibility for extensive water spread if levels persist in rising. These assessments are grounded on official statistics furnished by the city administration.

According to Ukrainian sources, the facility that holds a significant position in this context is “Kurganmashzavod”. This establishment prides itself on being the only manufacturer of new combat vehicles for infantry and landing forces in Russia. The production line here includes all BMP-3 and BMD-4 units, in addition to the modernization of BMP-2 units fitted with “Berezhok” combat modules. Other armored vehicles such as “Rakushka” BTR-MD and the “Octopus” are also produced here. 

Flooding forecasts pinpoint this location as being within the 11-12 meter mark. Even within Russia, precise predictions about the flood levels in Kurgan are withheld, providing only vague indications of above 11 meters or a range between 9-14 meters.

 

Det hadde vært en meget kald vinter med mye snøfall i vinteren - og da våren kom, var våroversvømmelse et årlig fenomen for innbyggere i Uralvassdraget som renner ut i det kaspiske havet i sør. Men til alles overraskelse blir det varmere og raskere enn ventet, slik at snøsmeltningen hendt på en gang - og det var ekstra snø fra før. Dermed blir alle prognoser sprengt, slik at man kan snakke om en hundreårsflom - og fram til menneskeskapte demninger kom på plass, var vassdragsområdet øst for Uralfjellene et ganske fruktbart og livlig sted hvor ulike kulturer oppsto i mange årtusener - men de alltid forlot området til vest og til øst. Simpelt fordi det er et meget stort våtmarksområde fremfor et steppeland. Så hvis ulykken er ut, kunne hele området utsettes for enorme flommer på et helt flatt land, med Uralfjellene i vest som "demning". Man kunne snakke om atlantiske flomkatastrofer med bare vann i mils omkrets, avbrutt av kollehøyder som ofte var tilfluktssteder. 

Denne naturkatastrofen er ikke nytt i dette våtmarksområdet. Og den var ikke ukjent for russerne, for det var liknende flomkatastrofer i 1922, 1942 og sist i 1957. 95 % av Omsk ble oversvømte i 1942, og det er sagt at det som hendt i 1922 skal ha vært spesielt ille, med mange dødsfall. Da vårflommen kom i 1957, var det under de hele presise samme forholdene som i 2024 med mye snø, rask nedsmelting - og vannet steg med hele 12 meter, og så raskt at folk flest var tatt ved overraskelse. Siden 1957 hadde sovjetmyndighetene oppdemmet hele området, bygd ut mange fabrikker, veger og utvide mange byer som opprettholde nye tettsteder i både Russland og Kasakhstan - samtidig som det var reist mange demninger som skulle hindre nye flomkatastrofer. 

Så det som hendt i dag kunne ha vært forutsigbart og avverget. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
3 hours ago, SVD said:

Russland sender bombefly mot Ukraina fra base nær Norge

Norsk etterretning varsler Ukraina når russiske bombefly tar av for å angripe. Ofte er det norske luftforsvarssystem som stopper rakettene.

https://www.nrk.no/urix/russland-bomber-mal-fra-base-naer-norge-1.16832310




Bra! Norge har jo veldig gode varslingsradarer.

De tar vel bla. av fra en base nær Murmansk.

Jeg synes vi burde støtte ukrainsk etterretning og la dem ta turen fra Norge og inn på russisk territorie for å drive sabotasje. Eventuelt la dem så vidt krysse grensen inn til Russland og sende opp droner derfra.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

https://edition.cnn.com/2024/04/10/politics/trump-fisa-speaker-johnson-house-republicans/index.html

Conservatives deal another blow to Speaker Johnson, defeating FISA rule after Trump push

House conservatives revolted against GOP leadership and defeated a key vote on the floor Wednesday, the latest blow to Speaker Mike Johnson that comes after former President Donald Trump called on Republicans to kill a controversial surveillance law.

Trump had urged House Republicans to reject a reauthorization of the law, known as FISA, ahead of the key procedural vote on Wednesday, adding to headaches for GOP leaders who have struggled to build support for the legislation, but were still attempting to forge ahead and advance the bill.

This marks the fourth time in Johnson’s tenure that the House has defeated a rule vote, a major embarrassment for leadership.

The tally was 193 to 228, with 19 Republicans bucking House GOP leadership and voting with Democrats to sink the procedural vote and take down a rule to govern debate on the reauthorization bill as well as several other bills.

 

Johnson lever farlig nå og risikerer straks å bli avsatt om han ikke holder en votering på støtte til Ukraina. Nå er det vel bare prosedyre som står i veien for å felle ham.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/WR440a/nye-russiske-angrep-i-natt-vil-ha-kollaps

SISTE: Nye russiske angrep i natt – «vil ha kollaps»

En anerkjent tenketank fastslår at Russland utnytter det svekkede luftvernet i et forsøk på å få Ukrainas energinett til å kollapse.

Samtidig gjentar president Volodymyr Zelenskyj torsdag bønnen til Vesten om å få luftvern.

– Vi har ikke noe eget luftvern som kan sammenlignes med Patriot, sier Zelenskyj – med henvisning til det langtrekkende amerikanskbygde systemet.

– Nylig har vi sett en serie angrep mot våre energiinstallasjoner, og vi har vært nødt til å svare, sier Russlands president Vladimir Putin etter at russiske styrker natt til torsdag gjennomførte en serie med missil- og droneangrep som forårsaket betydelig og trolig langvarig skade på Ukrainas el-forsyning.

Han viser blant annet til angrep mot oljeraffinerier inne i Russland.

Natt til fredag melder både ukrainske og russiske medier om nye russiske droneangrep mot minst åtte ukrainske regioner.

Institute for the Study of War (ISW) skriver natt til fredag på X:

– Russiske angrep har tvunget Ukraina til å ta vanskelige valg mellom å gi luftvern til store befolkningssentre eller frontlinjen, skriver ISW - og det heter videre:

– Russland ser ut til å utnytte Ukrainas svekkede luftvernskjold i et forsøk på å få Ukrainas energinett til å kollapse og begrense Ukrainas forsvarsindustrielle kapasitet mens russiske bakkestyrker utnytter sin evne til å bruke luftangrep på ukrainske frontposisjoner for å oppnå sakte, men jevne fremskritt.

ISW fastslår at russerne bruker samme taktikk nå som ved erobringen av Avdiivka i februar 2024.

– Vladimir Putin fortsetter å forsøke å knekke den ukrainske befolkningens ånd og kaste den ut i mørket, sier Karine Jean-Pierre, talskvinne for Det hvite hus, natt til fredag.

– Russland utførte angrep mot det største kraftverket i Kyiv-regionen, og energiinstallasjoner i fem andre regioner i Ukraina. Som president Zelenskyj har uttalt de siste dagene, trenger Ukraina flere luftvernsystemer for å beskytte sine innbyggere og kritisk infrastruktur mot russiske raketter og droner som leveres fra Iran, fortsatte hun på sin briefing.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
4 hours ago, JK22 said:

Det vil ikke være overraskende om at mange republikanerne er i voksende tro om at Norge, Storbritannia, ja alle land utenfor USA, i praksis er barbarer som "utnytter USA". 

Det er vel konsistent med at vesentlige deler av USA også "utnytter USA" ?

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Må si jeg ble ganske overrasket når jeg så denne, var ikke klar over at så mange prøver å unngå å bli sendt til fronten. Er sikkert ikke et lett valg å måtte ta, enten å flykte eller å delta aktivt.

Endret av J.Stavros
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
J.Stavros skrev (15 minutter siden):

Det fremstår som prorussisk trolling når du bare slenger ut noe slikt uten kommentar. Sky News er vel dessuten høyrevridd, og derfor tilhengere av Putin og fascisme. Støtter du fascisme og nazisme som andre Putin-tilhengere?

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Markiii skrev (18 minutter siden):

Det fremstår som prorussisk trolling når du bare slenger ut noe slikt uten kommentar. Sky News er vel dessuten høyrevridd, og derfor tilhengere av Putin og fascisme. Støtter du fascisme og nazisme som andre Putin-tilhengere?

Beklager så mye, har nå tilført kommentar. Jeg er ikke den første som har delt youtube video uten kommentar.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
46 minutes ago, J.Stavros said:

Må si jeg ble ganske overrasket når jeg så denne, var ikke klar over at så mange prøver å unngå å bli sendt til fronten. Er sikkert ikke et lett valg å måtte ta, enten å flykte eller å delta aktivt.


 

Det vil alltid være folk som forsøker å undra seg tjeneste. Og det er jo ikke rart. Jeg skjønner at de er redde. Det er tross alt en ekte krig med mange falne.

Men det er litt teit av Sky News å gi inntrykk av at det er spesielt vanlig. Den jevne ukrainer er langt villigere til å kjempe enn den jevne nordmann eller russer. Bare at russerne heller ikke har noe valg. Og nå rekrutterer de også folk fra tredje verden, og kvinner.

 

Endret av Brother Ursus
  • Liker 6
Lenke til kommentar
J.Stavros skrev (47 minutter siden):

Må si jeg ble ganske overrasket når jeg så denne, var ikke klar over at så mange prøver å unngå å bli sendt til fronten. Er sikkert ikke et lett valg å måtte ta, enten å flykte eller å delta aktivt.

Nei, dette er et særdeles vanskelig valg.

Og valget er ikke unikt for denne krigen. Alle kriger og konflikter som tar i bruk «mannen i gata» som aktiv deltagende i strid, får en drøss med slike dilemma. 

Alle vil det beste for samfunnet, og de aller aller fleste forstår at det er å jage vekk den angripende part. Men samtidig har man gjerne en familie som skal forsørges. Kone og små barn som trenger mat på bordet. Hvordan vil det gå med de, dersom far dør i strid? 

Langt fra alle ser på seg selv som en veldig god soldat, heller. Dersom man ikke er trent opp på å drepe fienden, og knapt vet hva som er frem eller bak på et våpen, hvor stor nytte tror og føler man selv at man tilfører fronten?

Det finnes masse gode grunner til at sivilbefolkningen ikke burde presses ut i krig. Men: en nasjon som er under angrep, trenger påfyll av ekstra mannskap. De kan ikke nøye seg med kun militære styrker. Så selvfølgelig vanlige folk bidra. 

At en del familier velger å flykte vekk fra krigsherjede områder er helt naturlig. Det ser vi i alle konflikter, i alle land, på alle kontinent.

PS: også på russisk side har en del mennesker valgt å stikke av. Å fortsette å bli tyrannisert under Putins regime, er ikke alle forunt. (Men det krever mye ressurser å komme seg vekk. Og man må være forsiktig å ikke fornærme noen, for det er svært lett å falle ut et vindu, der borte! 😑)

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...