Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Sitat

Denne uken ble alle svensker bedt om å forberede seg på krig. Den svenske forsvarssjefen måtte forklare seg på barne-TV.

Sitat

– Mange barn bærer på en grunnleggende angst som ble forverret av denne nyheten, sier generalsekretær i Bris, Magnus Jägerskog.

Sitat

Barn har rett på informasjon som angår dem, men har også behov for trygghet og at noen hjelper dem med å sortere informasjon og inntrykk. Derfor er det viktig at voksne snakker med dem, sier Klara Øverland som er psykologspesialist og førsteamanuensis ved Læringsstøttesenteret ved Universitetet i Stavanger.

– Barn har ikke mulighet til å vurdere infomasjon på samme grunnlag som voksne. derfor må voksne hjelpe dem.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har følgjande generelle råd til den norske befolkninga:

Sitat

På spørsmål om hvordan sivile kan forberede seg på krig, er forsvarssjefens anbefaling klar:

– Vi bør alle ha et beredskapslager for å kunne klare oss i minst tre dager. For eksempel dersom strømmen blir borte, internett faller ut eller at matbutikker blir utilgjengelige, sier han.

Kristoffersen peker også på at vi kan bidra til sikkerhet gjennom å holde telefoner, datamaskiner og lignende oppdatert med nyeste programvare.

– Vi bør også tenke igjennom hvordan vi forholder oss til nyheter. Vi må drive kritisk tenkning, og ikke kjøpe alt som kommer i sosiale medier eller nyhetene uten å sjekke kildene til informasjon, sier han.

https://www.nrk.no/urix/flere-barn-er-bekymret-etter-krigsadvarsel-i-sverige-1.16711132

  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar
Penny skrev (10 timer siden):

Her er verdens mektigste mariner i 2024, i følge de anonyme geniene bak global firepower:

Her trengs det god gravende journalistikk. Vi skjønner jo hvem som tjener på å snakke ned vestens firepower, men vi trenger ledetråder og bevis for å slå ned på sånt. Kildekritikk.

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Sitat

New year, same pattern Ukraine is holding its own as Russia continues pushing along the entire front — but it desperately needs ammo
Like our earlier reports on the combat situation in Ukraine, this article takes stock of the recent developments on the battlefield based on open-source information. Meduza has condemned Russia’s invasion of Ukraine from the very start, and our detailed military analyses are part of our commitment to objective reporting on a war we firmly oppose.

https://meduza.io/en/feature/2024/01/11/new-year-same-pattern

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (4 timer siden):

https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2024/01/10/russia-might-be-running-out-of-tanks/?sh=7efe094e1027
Russia could run out of infantry fighting vehicles in two or three years, if a recent assessment is accurate. It might run out of tanks around the same time.

https://www.thedrive.com/the-war-zone/ukraine-situation-report-kyivs-mobilization-plan-stalled-by-parliament
Ukraine’s parliament has blocked a move to expand mobilization as the country struggles to field the required numbers of soldiers.

https://www.reuters.com/world/europe/russias-medvedev-warns-nuclear-response-if-ukraine-hits-missile-launch-sites-2024-01-11/
Russia's Medvedev warns of nuclear response if Ukraine hits missile launch sites

https://newsukraine.rbc.ua/news/eu-commits-to-delivering-1-million-shells-1704982654.html
EU commits to delivering 1 million shells for Ukraine by spring

https://www.cnbc.com/2024/01/11/ukraine-war-live-updates-latest-news-on-russia-and-the-war-in-ukraine.html
Swedish defense officials criticized after warning public to prepare for war; Kyiv rejects idea of cease-fire

https://www.technology.org/2024/01/11/russians-fear-the-first-target-of-ukrainian-f-16s-will-be-a-50/
Russians Fear the First Target of Ukrainian F-16s Will Be the A-50 (AWACS)

Ift Medevevs trusler, har ikke Ukraina allerede angrepet Russland utallige ganger på deres territoriet? Hva blir forskjellen?

Lenke til kommentar
23 minutes ago, Anonym36 said:

Ift Medevevs trusler, har ikke Ukraina allerede angrepet Russland utallige ganger på deres territoriet? Hva blir forskjellen?

Hittil har det bare vært tomme trusler fra russland, og så lenge Ukraina ikke tøyer strikken for langt, noe jeg ikke tror de kommer til å gjøre. Så vil vi fortsette å se russland tape militært utstyr innenfor egen grense så lenge krigen holder på. Stikkordet er vel å koke frosken levende.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
1 hour ago, Thor. said:

Hittil har det bare vært tomme trusler fra russland, og så lenge Ukraina ikke tøyer strikken for langt, noe jeg ikke tror de kommer til å gjøre. Så vil vi fortsette å se russland tape militært utstyr innenfor egen grense så lenge krigen holder på. Stikkordet er vel å koke frosken levende.

Siden det er fredag, så tillater vi en smule OT:

Frosken er alltid levende når den skal kokes. Spørsmålet er om den skal hives opp i kokende vann (umiddelbar og stor endring) eller legges i kaldt vann for så å øke temperaturen på vannet (sakte, forsiktig, subtil endring). Og poenget er da i hvor grad den stakkars frosten merker endringene eller om den altså blir værende til det er for sent. (Tror nok frosken uansett hadde hoppet ut når vannet ble ukomfortabelt).

;)

 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Sitat

Droneflyger under Zelenskyj-besøk må møte i retten

PUBLISERT KLOKKEN18:53

En mann som fløy drone under Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs besøk i Oslo i fjor, nekter å betale boten han ble ilagt. I februar må han møte i retten.

Mannen var en av to personer som ble pågrepet og satt i arrest etter ulovlig droneflyging under presidentbesøket 13. desember, skriver Avisa Oslo.

Droneflygeren satt to dager i politiarresten, men har nektet å betale boten han ble ilagt. Når mannen må møte i Oslo tingrett 7. februar, vil påtalemyndigheten legge ned påstand om en bot på 12.000 kroner eller tolv dager i fengsel dersom boten ikke er mulig å kreve inn.

32-åringen er siktet for brudd på Luftfartsloven. På grunn av statsbesøket ble det iverksatt flyforbud og droneforbud i én nautisk mil rundt sentrum og i lavere høyde enn 3000 fot.

(NTB)

Slike besøk pleier å bli annonsert på kort varsel. Det er vel kanskje eit spørsmål om droneflygaren hadde fått med seg at Zelenskyj var i Oslo.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Sitat

Hvorfor tok ikke frykten for et angrep fra Kina større plass?

Svaret er at de yngste velgerne ikke tror valget vil løse forholdet til Kina. For sin egen del har de på sett og vis løst det allerede.

Sitat

Disse ungdommene trenger ingen erklæring om uavhengighet. De er i egne øyne allerede fra en egen nasjon som ikke er Kina.

Sitat

I stedet vil de gjerne at politikerne gir dem en lettere hverdag og en litt bedre fremtid helt lokalt, uavhengig av verdenspolitikken.

Unge sier ofte at de er lei gjentatt og lite produktiv krangling mellom de to største partiene, altså det regjerende Det demokratiske progressive parti (DPP) og opposisjonen, Det kinesiske nasjonalistpartiet, Kuomintang. Eller KMT, som de heter på alle stemmesedler og valgplakater.

Sitat

En tredje kraft har vokst frem, delvis på grunn av disse unge i 20-årene og begynnelsen av 30-årene. Det er Taiwans Peoples Party, Taiwans folkeparti – TPP.

Dette folkepartiets presidentkandidat, Ko Wen-je, har tatt opp sakene som angår unge med større troverdighet.

Sitat

TPP kan komme på vippen i parlamentet. Og fordi Ko tar stemmer først og fremst fra DPP, er kampen om å bli president også blitt litt mer spennende.

https://www.nrk.no/urix/unge-velgere-kan-snu-taiwan-_-og-verden-_-litt-pa-hodet-1.16704764

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

SIKKERHET OG BEREDSKAP I NORGE

12. januar 2024 kl. 11:31 

Regjeringen vil gjøre påvirkningsoperasjoner i Norge straffbart

 

Det kommer frem under en pressekonferanse i Justis- og beredskapsdepartementet i dag.

– Vi vet at fremmede stater bruker stadig nye metoder for å skade grunnleggende interesser i Norge som har vært vanskelig å beskytte samfunnet mot, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) under pressekonferansen.

Lovforslaget bygger på et høringsnotat fra 2021. Da tok regjeringen til orde for en endring i straffeloven som gjør det straffbart å samarbeide med fremmed etterretningstjeneste om påvirkningsarbeid.

Mehl påpeker at regjeringen har gjort en rekke endringer basert på høringsinnspillene som kom etter forslaget i 2021.

Det innebærer blant annet en klargjøring rundt hva det vil si å samarbeide på vegne av, eller sammen med, fremmed etterretning. Det innebærer også et vilkår om at man må ha som mål å skade betydelig samfunnsinteresser for å bli straffet.

Skjulte tvangsmidler skal også på forhånd godkjennes av domstolene og kun benyttes i grove tilfeller.

Det opprinnelige forslaget fikk krass kritikk basert på hensynet til personvern og ytringsfrihet. Datatilsynet og Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) var blant dem som var kritiske.

– Vi har lyttet til høringsinstansene. Samtidig som forslaget beskytter våre viktigste interesser, er det balansert mot hensynet ytringsfriheten, sier Mehl.

Fremmede staters påvirkning har i flere år blitt trukket fram av både PST og E-tjenesten som en av de mest alvorlige truslene mot norske interesser.

Det er spesielt påvirkning fra Kina og Russland sikkerhetsmyndighetene har uttrykket bekymring for.

I tillegg til endringen i straffeloven, vil lovforslaget påvirke straffeprosessloven og politiloven.

– Vi trenger nye verktøy for å sikre oss mot informasjonskrigen, sier Mehl.

Hun viser til at PST for rundt et år siden også fikk hjemler til å lagre informasjon fra åpne kilder for å forebygge terror og skadelig aktivitet fra fremmed etterretning.

– Nå foreslår regjeringen altså nye lovbestemmelser som vil gi PST mulighet til å oppdage flere saker som kan skade Norge.

I 2021 ble det foreslått at de mest alvorlige sakene skal ha en strafferamme på opp mot ti års fengsel.

Høyre synes regjeringen har somlet når det gjelder å følge opp forslaget.

– Det er bra at regjeringen nå kommer med nødvendige forslag til innstramminger og nye hjemler. Men Støre-regjeringen har nå brukt nesten to og et halvt år på å fremme tiltakene som lå i Solberg-regjeringens forslag. Høringsfristen gikk ut i august 2021, påpeker Ine Eriksen Søreide (H).

https://www.nrk.no/nyheter/regjeringen-vil-gjore-pavirkningsoperasjoner-i-norge-straffbart-1.16713460

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (16 minutter siden):

"Det opprinnelige forslaget fikk krass kritikk basert på hensynet til personvern og ytringsfrihet. Datatilsynet og Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) var blant dem som var kritiske."

Hva gjorde at de var kritiske? Er de generelt kritiske til alt som ikke styrker rettighetene til farlige forbrytere i landet? Mener de for eksempel det skal være nærmest umulig å tvangsinnlegge livsfarlige personer som i dag?

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Markiii skrev (11 minutter siden):

"Det opprinnelige forslaget fikk krass kritikk basert på hensynet til personvern og ytringsfrihet. Datatilsynet og Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) var blant dem som var kritiske."

Hva gjorde at de var kritiske? Er de generelt kritiske til alt som ikke styrker rettighetene til farlige forbrytere i landet? Mener de for eksempel det skal være nærmest umulig å tvangsinnlegge livsfarlige personer som i dag?

Jeg har mer sans for det svenskene har gjort. En egen etat som raskt er på banen og forteller folk at 'dette her er en typisk russisk måte å fortelle historien på med 30% løgn blandet inn'

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Markiii skrev (16 minutter siden):

"Det opprinnelige forslaget fikk krass kritikk basert på hensynet til personvern og ytringsfrihet. Datatilsynet og Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) var blant dem som var kritiske."

Hva gjorde at de var kritiske? Er de generelt kritiske til alt som ikke styrker rettighetene til farlige forbrytere i landet? Mener de for eksempel det skal være nærmest umulig å tvangsinnlegge livsfarlige personer som i dag?

Det vil alltid vere ei avveging å skilje mellom lovlege ytringar på den eine sida og aktivitet som er så skadeleg at ein er nøydd til å slå ned på den på den andre sida. Eksempel på det siste er hatytringar, truslar (i lovas forstand), planlegging eller oppfordring til terror og no altså påverknadsoperasjonar utført av framande land.

Ein har tidlegare diskutert om ein burde forby brenning av heilage bøker på offentleg stad, noko som eg meiner bør vere mogeleg. Men då pleier eg å møte motbør frå folk som meiner at koranbrenningar er viktig på grunn av ytringsfridom.

Kva dersom koranbrennarane er sponsa av f.eks. Russland? Endrar det på saka?

Endret av torbjornen
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...