Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Windfarmer skrev (55 minutter siden):

Nei, jeg vil ikke ta resten av Nammo debatten i en egen tråd.

At du ikke er i form til å delta i denne debatten, gir deg ingen rett til å be resten av forumet om å forenkle denne debatten.

Det er fortsatt et stor problem for meg hvorfor Nammo ikke for lengst har iverksatt en massiv økning i produksjonen av 155 mm granater. 

Vi har økonomien, vi har teknologien og vi har muligheten.

Spørsmålet er hvorfor vi ikke har gjort det.

Og da er ikke svaret å ta det på en egen tråd.

Enig med Windfarmer her. Ammunisjonsproduksjon som vil gavne Ukraina er definitivt et relevant tema.
Jeg vet ikke hvilke diskusjoner som går i regjeringen, men en finansiell støtte i form av garantisertifikater eller konvertible lån burde kunne være mulig uten at det får makroøkonomiske konsekvenser for AS Norge.

Endret av <generisk_navn>
rettet skrivefeil
  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Ecuador, som er kastet ut i en mafiakrig etter en kartellsleder rømte fra fengsel og startet en væpnet reisning, har varslet at de vil motta omfattende amerikansk støtte verdt 200 mill. dollar i bytte mot å gi fra seg all sovjetiskprodusert krigsmateriell - som innbar 10-12 Osa SAM, flere hundre Igla MANPADS, 20 BM-21 flerrørs rakettramper, 11 Mi-17 helikoptre og all småkalibrede luftvernvåpen samt tusenvis av RPG-7 granater. Dette kan være et signal om at USA har gått til latinamerikanske land for å kjøpe alt som fantes av sovjetiskprodusert våpen.

Men situasjonen fortsetter med å bli kritisk for ukrainerne, som har et voksende problem med faneflukt av stridsdyktige menn som prøver å komme seg ut, og flere hundretusener er i utlandet. Det diskuteres nå om å få dem hentet hjem ettersom det er et behov for 500,000 nye menn for året 2024 (og sannsynlig også 2025).

De har klarte å åpne en utskipingskorridor fra Odessaregionen med 500 skip som dermed kan skipe ut jordbruksvarer, mens rumenerne er i ferd med å åpne en motorvei til Donau, men i Polen har det oppstått alvorlig trøbbel. Der nektet president Duda å oppføre seg rasjonelt og valgt å trosse domstolene og regjeringen mens PiS-tilhengerne lager kvalm, og etter bøndene stoppet sin blokade aktet transportsjåførene - selv om EU har signalisert at de polske sjåfører kan få kjøringstillatelse inndratt - å ha en  blokade av grenseovergangene fram til mars. Det vist seg at PiS og russervennlige kretser hadde gått sammen på denne saken - PiS`s "fører" Kaczyński virker meget besluttsomt om å kaste Polen ut i en krise. Det merkes dessuten at rasjonelle deler av PiS ikke liker utviklingen i skyggen av den russiske trusselen. 

Tre M109 SP ble slått ut, to av dem ødelagt, med Lancet-droner som forbli et meget ufattelig stort problem som gjør det klart at sanksjonsregimet mot Russland har slått feil for å hindre komponenter fra å komme inn i våpenproduksjonen. Russerne bombarderte de ukrainske stillinger uten stans, fem ganger flere enn ukrainerne, som opplever at europeerne er helt sprø med å komme med halsløse løfter og bare smulder mens amerikanerne saboteres av Trumps tilhengerne. 

 

  • Innsiktsfullt 6
Lenke til kommentar

Situasjonen i Polen er latterlig og meget alvorlig, hvor "alle" kunne se at PiS-tilhengerne har kommet inn i en alternativ virkelighet skapt av langvarig propaganda og løgnkampanjer - da demonstrasjonen fant sted i Warszawa, var det nemlig partiorganisert - en mitting fra Jugoslavias oppløsning ved å busse inn demonstranter fra hele landet - kunne man se ubegripelige slagord, påstander og sinnssvake anklagere med en tydelig anti-tysk spiss som hvis Tyskland er en mye større trussel enn Russland. De demonstrert for "pressefrihet" og for "politiske fanger".

Men for førstnevnt hadde Tusk prøvd å foreta utrenskninger i statskontrollerte mediekanaler - og da Duda vetoet nasjonalbudsjettet, blir all pengestøtte stoppe så disse mediekanalene måtte stenges. Som for det andre; de to "politiske fanger" var ikke anholdt av regjeringen. De var i virkeligheten anholdt på domstolenes ordre. Mariusz Kamiński og Maciej Wąsik fra PiS var arrestert og dømt for korrupsjon i mars 2015, men de fikk amnesti av president Duda etter PiS fikk regjeringsmandatet i oktober 2015.

Ifølge polsk lov kan ikke en president gir en straffedømte amnesti før alle ankemuligheter er oppbrukt. Dette nektet Duda å respektere, og da domstolene reagert på dette, hadde dette fulgt til at PiS begynte med å underminere rettsstaten, som leder til konflikt med EU. Duda hadde vist seg å være en altfor egenrådig, maktglad og ubetenkelig mann med en lang rekke kontroverser. Selveste høyesteretten i 2017 hadde avgjort at Dudas amnesti var ugyldig i forholdet til konstitusjonen, men det var ikke respektert av PiS som åpent truet dommerstanden. Etter Tusk returnert til makten i desember 2023 kunne domstolene på nytt gjenoppta sitt virke, og domstolen i Warszawa beordrer de to korrupsjonsdømte mennene anholdt. De har ikke ennå ferdigtjent sin straff. Det var ganske skandaløst at Kamiński kunne inngå i regjeringen som minister uten portfolio.

Dette hendt i presidentpalasset hvor Duda prøvd å beskytte disse to mennene, og det hendt under dramatiske omstendigheter. Tusk-regjeringen har gjort det klart at de har ingenting å gjøre med saken. Duda dermed vil benåde mennene på nytt, men de legale omstendighetene er ganske tvilsomt. Det som er veldig merkelig, er at Kaczyński og Duda gjør ALT for å beskytte Kamiński, selv ved å begå konstitusjonsbrudd.

Nå over til Sør-Korea; 

Det vist seg at det var hold i Tusks erklæring om at det andre lånet i forbindelse med våpenkjøp fra Sør-Korea ganske enkelt ikke eksistere. I januar 2024 måtte sørkoreanerne innrømmer at de fremdeles er ikke i stand til å ha en finansiell plan på plass for å dekke lånet, som dekkes 100 % av sørkoreanerne (det første lånet dekkes 70 % - 30 % av Sør-Korea og Polen). Det er omfattende forhandlinger som foregår for tiden, men Tusk som vil styrke forsvarsbevilgningene, vil ha en "lokal" løsning ved å satse på Polens egne militærindustri. 

Mange spør seg nå hvordan PiS kunne ha tillatt dette mens sørkoreanernes motiv var enkelt; de vil fortsette våpenleveransene og dermed "binde til seg" sin kunde med en verdiløs avtale uten å løse kostnadsspørsmål som vil kunne veltes over på polakkene. Tusk som en erfaren EU-politiker så dette med en gang. For tiden vil han konsentrere så mye som mulig av forsvarspengene innenfor sine grensene. 

  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar

Det ryktes at i både Moskva og andre steder i landet sliter strømprodusenter nå med å levere og det kan bli rullerende strømbrudd helt frem til april måned. Det er ikke uvanlig for Russland å ha strømbrudd eller planlagte strømbrudd, selv om vinteren, pga. problemer med el-nettet, men omfanget ser nå ut til å kunne bli vesentlig større enn vanlig. Jeg vil tro det kan være en kombinasjon av økonomiske sanksjoner, krigsøkonomi og manglende personell, som har forlatt landet eller blitt sendt ut i krigen.

Man kan dermed mistenke at russerne trodde strømnettet i Ukraina var like svakt som i Russland og at det er derfor de stadig angriper det. Dette kunne gitt Ukraina en gyllen mulighet dersom de hadde hatt fler langtrekkende våpen.

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

 

 

Det smeller i Jemen. En internasjonal koalisjon har gått til angrep på de iranskstyrte houthi-opprørerne som har skutt raketter på handelsskip i Rødehavet. Angrepene i internasjonalt farvann og mot Israel var sansyneligvis ledd i kampanjen til Putin for å øke oljeprisen og uroen i verden og spre kaoset utover.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

 

 

Dagestan har omtrent 2% av Russlands befolkning. De er overrepresentert i militæret. Men likevel. Det er rundt 25 bilder på bordet hver gang. Da mistet Dagestan 150 mann på to måneder, og det er 'ekstremt lavere sjikte' av estimat siden disse er identifisert med navn og bilde. Veldig mange (de fleste?) russiske soldater blir rett og slett liggende på slagmarken og kun en mindre andel blir fjernet og begravet.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
qualbeen skrev (På 10.1.2024 den 6:13 PM):

Problemet gjelder ikke bare Nammo. Mer eller mindre alt utstyr og materiell som trengs i krig, utvikles av private selskaper. Hele vesten sliter her. Ene og alene fordi vestlige stater ikke har/tar kontroll over produksjonen. Forferdelig å bevitne! 

Har ikkje Sverige og Finland løyvd friske pengar til våpenprodusentane sine?

  • Liker 3
Lenke til kommentar

https://newsukraine.rbc.ua/news/zelenskyy-reveals-secret-long-range-weapons-1705000014.html

Zelenskyy reveals secret long-range weapons for Ukrainian forces: 26 helicopters downed in day

Allies have provided Ukrainian forces with long-range weapons that cannot be discussed yet. With their help, 26 helicopters were destroyed within a day, states the President of Ukraine, Volodymyr Zelenskyy, at a press conference.

"Partners have provided us with some long-range weapons. I won't say what, but our partners will understand. With it, we destroyed 26 helicopters in a day, and 12 planes that took off and attacked with missiles, against which these systems were working. We destroyed 12 at once. We just had the means," Zelenskyy says.

 

Husker det gikk en del spekulasjon om at Ukraina enten hadde fått F-16 allerede, eller mer sansynelig i min oppfatning at de hadde utplassert det nye Patriot-systemet de fikk av Tyskland ved Odesa eller Kherson. Tror Han også snakker om angrepet på helikopterflyplassene og ATACMS raketter.

Endret av Brother Ursus
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
1 minute ago, The Very End said:

Når var datoen for dette angrepet? Kan ikke huske å ha sett så mange fly og helikoptre bli tatt ut av tjenesten på en og samme dag. 

 

17 oktober. Da de skal ha fått M39 ATACMS.

https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2023/10/22/ukraines-american-made-m39-missiles-may-have-wrecked-21-russian-helicopters-in-a-single-operation/?sh=44cffce44f23

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2024/01/10/russia-might-be-running-out-of-tanks/?sh=7efe094e1027
Russia could run out of infantry fighting vehicles in two or three years, if a recent assessment is accurate. It might run out of tanks around the same time.

https://www.thedrive.com/the-war-zone/ukraine-situation-report-kyivs-mobilization-plan-stalled-by-parliament
Ukraine’s parliament has blocked a move to expand mobilization as the country struggles to field the required numbers of soldiers.

https://www.reuters.com/world/europe/russias-medvedev-warns-nuclear-response-if-ukraine-hits-missile-launch-sites-2024-01-11/
Russia's Medvedev warns of nuclear response if Ukraine hits missile launch sites

https://newsukraine.rbc.ua/news/eu-commits-to-delivering-1-million-shells-1704982654.html
EU commits to delivering 1 million shells for Ukraine by spring

https://www.cnbc.com/2024/01/11/ukraine-war-live-updates-latest-news-on-russia-and-the-war-in-ukraine.html
Swedish defense officials criticized after warning public to prepare for war; Kyiv rejects idea of cease-fire

https://www.technology.org/2024/01/11/russians-fear-the-first-target-of-ukrainian-f-16s-will-be-a-50/
Russians Fear the First Target of Ukrainian F-16s Will Be the A-50 (AWACS)

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...