Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

JK22 skrev (13 minutter siden):

En pund er i realiteten bare en tredjedel av en kilo. 

En million pund betyr 300,000 kg, igjen over tre hundre tonn.

Et pund (imperial) er 454 g, altså rundt 35 % mer enn du sier her forutsatt at du ikke snakker om en annen variant av pund. Da blir en million pund 454 tonn. Kanskje flisespikkeri, men 35 % avvik er etter min mening i overkant drøyt for avrundingens del. 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Jalla21 skrev (2 timer siden):

Første sending med nyprodusert ammo til Gepard luftvernkanonene er nå overlevert fra Tyskland. Disse kommer nok godt med, og har vist seg effektive mot de iranske moped-dronene.
Første tapet av en Challenger 2 MBT er bekreftet ikke langt fra Robotyne.

Uklart hva som hendt, men det så ut til å ha hendt i forbindelse med et artilleriangrep hvor motorseksjonen ble truffet med brenselsbrann som resultat, ettersom opptaket var tatt fra et kjøretøy med fragmentstreff på frontvinduet, og tre andre kjøretøyer var også slått ut. Bare 14 Challenger 2 har blitt sendt, og disse benyttes på lang hold fra russerne slik at bare tungt artilleri kan ramme dem, disse med hullspissladninger som på Lancet-3M og ATGM vil sannsynlig ha minimal effekt på pansringen. 

Dessuten er det mulig at Challenger 2-stridsvognen ikke er permanent tapt, selv utbrente Leo2 stridsvogner har blitt berget og returnert til operativ tilstand. Som jeg hadde sagt, det er en forskjell mellom "totaltap" og "ødelagt". Det meldes at besetningen har overlevd. Siden den ene T-64BV ikke er ødelagt, betyr at det ikke var et kamphelikopterangrep, og to andre kjøretøyer er slått ut, kan det ikke heller være Lancet - da kan det bare være snakk om artilleri. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
JK22 skrev (22 minutter siden):

... En pund er i realiteten bare en tredjedel av en kilo. En million pund betyr 300,000 kg, igjen over tre hundre tonn. En 155mm granat har en last på 10,8 kg eller 24 pund. 1000 155mm granater mener 10,8 tonn. 100,000 granater bli da 1,080 tonn eller 2,381,992 pund. Da har vi i realiteten krysset million-grensen! Og ikke all IMX produksjon går til kun artilleriammunisjon.

Det var en grov arunding til brøk (1/3) og feilaktig.

Et pund er 453 gram, så litt mindre et halvt kilo.

En million pund betyr 453 592 kg.

Men det stemmer 10,8 kg er omtrent 24 pund (23,8).

Lenke til kommentar
<generisk_navn> skrev (Akkurat nå):

Et pund (imperial) er 454 g, altså rundt 35 % mer enn du sier her forutsatt at du ikke snakker om en annen variant av pund. Da blir en million pund 454 tonn. Kanskje flisespikkeri, men 35 % avvik er etter min mening i overkant drøyt for avrundingens del. 

Uansett er det for lite IMX-produksjon. "Få millioner pund" betyr null og niks hvis flere hundretusener granater skulle leveres per år, da er produksjonskapasiteten altfor lite med en målestandard som i realiteten er sterkt forledende. Dagens pund er riktignok 454 gram, men fram til midten av 1800-tallet var det meget mange forskjellige pundvektmål som oftest var på 300 til 400 gram. Det britiske pundet var forresten mindre enn andre pund i Napoleonskrigene under sjøstridighetene, og dette var til veldig stor fordel for de veltrente og rutinerte kanonbesetningene.

Lenke til kommentar
JK22 skrev (42 minutter siden):

 

Den årlige produksjonen av IMX er bare på få million pund. 

Og hvordan vet du det?
Eneste som står er at det produseres "millioner av punds" årlig med IMX-101 ved HSAAP som er et kjempeanlegg.
De har f.eks stått for all produksjon av RDX/HMX til USA, og 90% av alt de andre vennlige land har hatt behov for.
Nå er de vel også i ferd med å starte produksjonen av IMX-104.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Er det noen her som har en oversikt/innsikt i om NATO og vesten har konkrete planer og over hodet tenkt på å levere nok utstyr nå/i nær fremtid til Ukraina så RaZZland ikke får ennå et år på å grave seg ned og Ukraina dermed må begynne ennå en gang mer elle mindre fra null på å trenge igjennom enorme minefelt og forsvarslinjer til neste år også?!

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Nå lite nytt fra felten; 

Vestre del av Søndre Donbass-fronten;

Det meldes - ubekreftet - at ukrainerne omsider har erobret festningsområdet mellom Robotyne og Novoprokopivka, som er sagt å være noen av de sterkeste forsvarsverkene på dette frontavsnittet. Om dette stemmer, betyr det at vegen mot tettstedet i sør kan ha blitt åpnet, for ukrainerne hadde også sikret vinninger vest for Robotyne og kan ha dyttet russerne i sørvestre retning. Med festningen fjernet, kan ukrainerne innta den nordre forstaden. Russerne vil da ha et elveløp i ryggen i selve tettstedet, og ettersom ukrainerne kan ha avansert sørøst for tettstedet, betyr det at de har fiendtlige styrker i nord og øst, med bare en vei ut i sørvest. De topografiske forholdene og gapet i forsvaret mot Verbove betyr at festningsområdet som ukrainerne mener å ha tatt, var vitalt for å bli stående i Novoprokopivka. 

Østre del av Søndre Donbass-fronten; 

Ukrainerne fortsetter med en forsiktig fremrykning mellom Pryyutne og skrentene mot Zavitne hvor de har satt russerne under konstant press, samtidig som det er sett at disse nå konsentrere seg mot Novodonetske og Novomaiorske i øst, hvor disse har lagt det russiske forsvaret ved Shevchenko under et press i flere dager i forveien. 

Popasnafronten; 

Ukrainerne har tatt hele Klishchiivka med unntak av overgangsstedet over jernbanetraseen i nord, og tross et mindre tilbakeslag lengre nordover er russernes veg mot nord under ukrainsk ildkontroll som tok ut en pongtongbro som var lagt ut over en elv. De ukrainske elvene er veldig dyp i sammenligning med disse vi er vant til. Mot sør meldes det at ukrainerne har avansert mellom Andriivka i nord og Kurdyumivka i sør, krysset jernbanetraseen, sannsynlig for å ta seg fram til et oppdemningstjern som fylles opp ved regn eller vårløsning. Videre mot sør er det flere tjerner med utbruddsområder, som da betyr at russerne må over disse fremfor å bli stående foran. 

På våpenfronten; 

1.5-Ton FAB-1500 Became a Guided Glide Bomb with UMPK Kit, russian Sources Claim | Defense Express (defence-ua.com)

En russisk kilde påstår de har klarte å bruke en FAB-1500-M54 1,5 tonns bombe som glidebombe. Det finnes allerede 1,5 tonn-bomber for glidebombeangrep fra før, her bruker de en høydragsbombe ment for intern bombelast som Tu-23M3, sagt til å kunne "treff" sitt mål 70-80 km vekk. Høydragsdesignet betyr at denne bomben vil aldri kunne komme så langt, så den må ha aerodynamisk spissende. Det er ikke sikkert om Su-34 er i stand til å frakte disse bombene. FAB-1500-M54 har forskjellige dimensjoner fra KAB-1500 og ettersom den må ombygges, mener det 2 tonn, og da er det ikke sikkert om bombepylonen kan tåle en slik vekt. 

Sidesprang fra Afrika; 

Niger crisis drives wedge between US and France (yahoo.com)

ECOWAS og Frankrike rettet deres oppmerksomhet mot EU, men dessverre for dem er interessen meget lunkent og ettersom USA åpenbart vil ikke gjøre noe mot kuppmakerne i Niger, har franskmennene blitt presset mot muren etter flere tusen demonstranter marsjert til deres militærbase og satt den under beleiring. Etter sist nytt har franskmennene tatt kontakt med militæroffiserer som de er fortrolig med, for å be dem være meglere for å forhandle fram en eventuell tilbaketrekning med juntaen som så ut til å ha vunnet en stor seier. I slutten måtte 1,500 franske soldater evakuere Niger til Tsjad og Frankrike i verste fall. Macron hadde sagt ut at hele Sahel kan dele samme skjebne som Syria-Irak i 2018 fordi Frankrike hadde beskyttet Mali, Burkina Faso og Niger - som nå vil utebli. 

I slutten måtte Macron gi opp og ECOWAS må deretter avvente situasjonen i Sahel hvor sikkerhetssituasjonen er alt annet enn god. I begynnelsen var amerikanerne på det rette sporet, spesielt etter Nuland returnert fra et besøk i Niamey, men noe gikk veldig galt, det var da Biden var på ferie og deretter blitt opptatt annetsteds, slik at Blinken og Sullivan fikk full handlingsfrihet. Ingen vet hvorfor, men det hvite huset synes til å ignorere sine egne lover og nektet å kalle kuppet i Niger for "et kupp", og deretter ville "normalisere" situasjonen med diplomatiske metoder. Det er veldig snodig, for tror de i virkeligheten at det vil bli ikke utfordret i kongressen?

Dessuten vraket de tretti års politikk omkring demokratisering av Afrika, som skal ha kommet som en sterk skuffelse for demokratiforkjemperne i Afrika, og svekket seg i øyne på afrikanerne flest, spesielt når de ser en synlig konflikt mellom amerikanerne og franskmennene. 

The U.S. has historically deferred to France in Africa, given Paris’s colonial history and economic and military influence in regions like the Sahel. But the reversal of France’s counter-terrorism operations in Mali, Burkina Faso, and Niger in recent years is changing Washington’s calculations. Military coups in all three countries have driven out, or are driving out, French counter-terrorism forces. And the Biden administration is concerned that China, Russia, or Islamist forces could fill the void. Moscow’s mercenary Wagner Group has publicly cheered on Niger’s putschists.

The anti-French sentiment that’s driven the overthrow of Bazoum is emerging as another humiliating blow to French interests in Africa. But Washington has different interests in the country. The Pentagon has made Niger its key center for counter-terrorism operations in the Sahel. It has two drone bases there from which it targets al Qaeda-linked affiliates. This includes $100 million invested in a facility in the central Nigerien town of Agadez.

“Of course, what we hope for is that we have a peaceful diplomatic solution to this and we don’t have to leave,” the commander of U.S. forces in Europe, Gen. James Hacker, told reporters last month. The Pentagon maintains roughly 1,000 soldiers there and in Niamey. 

Det kan de bare glemme. Det er Frankrike som invitert dem inn i sin innflytelsessfære i møte med den islamistiske trusselen som var et resultat av den meget katastrofale britisk-franske stupiditeten i 2011, og har derfor hatt en viktig rolle i de afrikansk-amerikanske relasjonene ettersom Sahel er en franskspråklig andel av Afrika. De har mistet Mali og Burkina Faso hvor russiske og tyrkiske militære kan fritt går rundt, og de er ikke mer populært enn franskmennene i Niger i møte med kuppmakerne. 

Når Macron måtte svelge i seg nederlaget og forlate Vest-Afrika for godt, Tsjad er ikke en pålitelig alliert for Frankrike, kan det få meget alvorlige ringvirkninger for det amerikansk-franske forholdet. Dette er alvorlig for NATOs fremtid. Og Sahel kan risikere å tilintetgjøres i den nære fremtiden, nå dør maliske, nigerske og burkinske soldater hver dag. Bare under en trefning ble 53 soldater og militsmedlemmer drept av islamistene i Burkina Faso. Fravær på vestlig støtte er blitt meget gravende. 

Sidesprang fra Syria;

Det er blitt meget spent mellom Assad-regimet og islamistene (al-Qaida gjennom HTS har tatt makten med tyrkisk hjelp i Idlib) etter et sjokkangrep 26. august med en tunnelbombe som ødela en post og fulgt til tapet av tettstedet Milaja vest for Kafr Nabl. Nå er det daglige flyangrep og trefninger mellom regjeringsstyrkene og islamistene, som i tillegg vil støtte det arabiske opprøret mot SDF i Deir ez-Zor regionen i Øst-Syria. Dette fulgt til at det er oppstått konflikt mellom russerne og tyrkerne. 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Jalla21 skrev (1 time siden):

Og hvordan vet du det?
Eneste som står er at det produseres "millioner av punds" årlig med IMX-101 ved HSAAP som er et kjempeanlegg.
De har f.eks stått for all produksjon av RDX/HMX til USA, og 90% av alt de andre vennlige land har hatt behov for.
Nå er de vel også i ferd med å starte produksjonen av IMX-104.

"Millioner av punds" er for lite. Allerede i mai-juni har det blitt kjent at amerikanerne har gått til mange land deriblant Japan og Sør-Korea for å få granater eller bistand til egne produksjon, og det skal ha vært meget stor interesse for TNT - som da betyr at de har altfor lite! Spesielt fordi en artikkel fra september avslørt at dette fremdeles er kritisk for amerikanerne. Jeg husket at en militæranalytiker hadde i våren forvarslet at opptrappingen av ammunisjonsproduksjonen i Vesten kan hindres av manglende produksjonskapasitet for eksplosivblanding som TNT, ved dette tidspunktet hadde jeg vært i troen om at dette ikke var et uoverkommelig problem. 

Så fant jeg ut etter den nevnte artikkelen dukket opp, at all TNT-produksjon i USA hadde blitt utkontraktert til andre land, slik at amerikanskproduserte våpen som fremdeles benytte TNT i dag måtte basere seg på ikke-amerikansk produksjon! Gjett fra HVOR? 

Ukraina. Fram til invasjonen i februar 2022. Nå er all TNT-produksjon i Ukraina reservert for våpenindustrien, hvor de skal produsere enorme mengder ammunisjon i 2023-24. Det er tjue kjente TNT-produsenter i verden med stor produksjonskapasitet, et fåtall er vestlig, som MAXAM i Spania, og hovedfokuset var på sivilgraderte TNT fremfor militærsgraderte TNT.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
JK22 skrev (52 minutter siden):

"Millioner av punds" er for lite. Allerede i mai-juni har det blitt kjent at amerikanerne har gått til mange land deriblant Japan og Sør-Korea for å få granater eller bistand til egne produksjon, og det skal ha vært meget stor interesse for TNT - som da betyr at de har altfor lite! Spesielt fordi en artikkel fra september avslørt at dette fremdeles er kritisk for amerikanerne. Jeg husket at en militæranalytiker hadde i våren forvarslet at opptrappingen av ammunisjonsproduksjonen i Vesten kan hindres av manglende produksjonskapasitet for eksplosivblanding som TNT, ved dette tidspunktet hadde jeg vært i troen om at dette ikke var et uoverkommelig problem. 

Så fant jeg ut etter den nevnte artikkelen dukket opp, at all TNT-produksjon i USA hadde blitt utkontraktert til andre land, slik at amerikanskproduserte våpen som fremdeles benytte TNT i dag måtte basere seg på ikke-amerikansk produksjon! Gjett fra HVOR? 

Ukraina. Fram til invasjonen i februar 2022. Nå er all TNT-produksjon i Ukraina reservert for våpenindustrien, hvor de skal produsere enorme mengder ammunisjon i 2023-24. Det er tjue kjente TNT-produsenter i verden med stor produksjonskapasitet, et fåtall er vestlig, som MAXAM i Spania, og hovedfokuset var på sivilgraderte TNT fremfor militærsgraderte TNT.

Tja, i følge denne artikkelen fra mars i år er mangel på maskinverktøy det eneste som hindrer økt produksjon av artilleri ammo. Men kjenner jeg amerikanerne godt så sitter de ikke på rompa og venter på at noe skal skje.
Mye skulle/kunne kanskje vært annerledes, men jeg synes kanskje kritikken sporer litt av. Og vi vet selvsagt ikke alt som skjer verken i USA eller resten av den "vennlige" verden, eller i Ukraina for den saks skyld.

Uansett skal det bli spennende å følge utviklingen på frontlinjene den neste uken. Det virker som vi er i en brytningstid, og brister "demningen" kan mye skje raskt.

https://www.defenseone.com/threats/2023/03/us-artillery-production-ukraine-limited-lack-machine-tools-army-official-says/383615/

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (1 time siden):

@<generisk_navn>Her behøves gjerne litt kontekst/bakgrunn... 

Er dette et brev sendt til Ukraina fra en eller annen kid eller no? 

Fant det på nettet. Har ingen annen kontekst enn det, og det kan meget vel være oppkonstruert (sannsynligvis gitt den "voksne" håndskriften). Det mest interessante er at noen tar seg bryet med å gjøre sånt for å vise sin støtte til Ukraina.

Jeg burde gjerne ha tatt med akkurat det i innlegget, men gjort er gjort.

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Sidesprang fra Kaukasus;

Det er oppstått en meget alvorlig situasjon i Kaukasus, det er synlige krigsforberedelser på aserbajdsjansk side i møte med Armenia som har gravd seg ned langs grensene mens armenerne i Nagorno-Karabakh hentet fram alle våpnene som var skjult, fordi de er klart over at blokaden har etter et halvt år utmattet dem, 120,000 mennesker er nå i akutt fare. Dessuten er det tegn på at aserbajdsjanerne kan ha planer om å invadere Armenia i tillegg til å utslette Nagorno-Karabakh. Aljiev nektet å respektere Nagorno-Karabakhs spesielle status som en selvstyreregion og har dessuten nektet å gi garanti for den armenske befolkningen som ikke har noe ønske om å akseptere fremmedstyre i deres egne hjemland. 

Armenerne på sin side hadde innsett at Putin trenerte all forsøk på å tvinge Aserbajdsjan på retrett gjennom CTSO, til tross for at aserbajdsjanske styrker tvinger seg inn i Armenia på flere lokaliteter og Alijev nekter å respektere Nagorno-Karabakhs spesielle rettigheter, hadde russerne ikke reagert meget; og da Lachin-korridoren ble tatt av aserbajdsjanerne i et avtalebrudd, gjort ikke russerne noe, selv om mange russiske militære var sympatisk mot armenerne. Dessuten blir armenerne som prøver å komme seg ut og inn, bortført, og mange har forsvunnet - inkludert flere som var under eskorte av Røde Kors. 

Så i slutten vil armenerne forlate CSTO, som Putin nektet å akseptere - han vil ikke erkjenne hans medskyld i dette. Pasjinjan inviterte et observasjonsteam fra EU for grenseovervåkning, og dette skal russerne ha reagert veldig skarpt på, mens USA prøver å få Alijev i snakk, så langt med lite hell. Frankrike er ledende i EUs Armeniapolitikken, men det har blitt notert at USA lot til å ha fått vrangvilje om å sette hardt mot hardt. De har ikke stoppet Israel fra å levere våpen til Aserbajdsjan, og i Tel Aviv nektet regjeringen å høre på disse som prøver å forklare dem at de risikere å gjøre Israel medskyldig i folkemord. 

Nærmeste alle aserbajdsjanerne i sosiale medier og disse som tok til seg pro-aserbajdsjansk holdninger har ikke sagt hva som skal skje med det armenske folket eller befolkningen i Nagorno-Karabakh. Som hvis disse ikke eksisterer. Hvis Biden-administrasjonen ikke stanse dette og risikere masseutryddelse av armenerne, kan dette få Washington til å eksplodere fordi armenersympatiske krefter er veldig sterk der, mens karrierepolitikerne som Blinken og Sullivan har demonstrert at de er villig til å ignorere stridsspørsmålet. 

Ødeleggelse av Nagorno-Karabakh eller invasjon av Armenia med påfølgende nedslakting av armenske sivilister er en reell mulighet. Armenerne er desperat, de trenger å sikre Nagorno-Karabakh som et tilfluktssted for de gjenværende, og må beskytte sitt land og dets befolkning mot aserbajdsjansk aggressivitet for hender på et nazistisk diktaturstyre.

  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
13 minutes ago, Smule8o said:

Til gjengen som mener at det er på tide å slutte "eskaleringen" og begynne med forhandlinger.
Er dette ordene til en person som er klar til å forhandle om fredelig sameksistens?


https://x.com/k_sonin/status/1699089739356266749?s=46&t=566qapDdc5yjBUEdyY52ng

"The Western masters placed an ethnic Jew, a person with Jewish roots, at the head of Ukraine and this is how, in my opinion, they cover up the anti-human essence that is the foundation of the modern Ukrainian state."

-Putler

 

Det har vel lenge nå vært åpenbart for oss andre enn den "gjengen" at "forhandlinger" for Putler bare er et annet ord for "pustepause" så RaZZland får samlet kreftene, rustet opp, trent nye styrker å sløse bort og lignende 🤬

  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Andre hypoteser blir langt frem i artikkelen, men min tanke er at raZZere ikke har særlig tiltro til propagandaen de blir foret med og avslører den som løgn, men mulig hypotesene i artikkelen er de som er riktige.

Quote

 

Melder om russisk kinoflopp: 

- Tomme kinosaler

En av Kremls nye storsatsinger for kinoskjermen går tilsynelatende ikke etter planen.

 

https://www.dagbladet.no/nyheter/melder-om-russisk-kinoflopp-tomme-kinosaler/80149908

Endret av Gjest MKII
  • Liker 3
  • Hjerte 5
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...