Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Casey skrev (13 timer siden):

Vestlige flygere som flyr stealthfly er ikke så tullete at de roter seg på fyringsavstand fra manpads e.l. Våpen releases på lang avstand, opptil flere hundre km. Så manpads er meningsløse mot stealthfly.

Du tok ikke poenget. Greia med RBS-70 og TOW er at de er styrt av mennesker, ikke roboter. Alt man trenger å gjøre er å flytte sikteenheten fremover mens mennesket fortsatt befinner seg bak fronten. Som russerne har gjort med Lancet-dronene. RBS-70 har en rekkevidde på 10km? Flytt laserguiden over på en drone som har videolink bakover til operatøren og sett et RBS-70 missil på en billig bæredrone så kan den være aktiv i en langt mer fremskutt rolle.

Dessuten, om jeg ikke tar helt feil så har vestlige kampfly lenge hatt kamerabaserte systemer for å plukke opp mål på svært lang avstand. 

Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (44 minutter siden):

Det påstås at jamming og elektronisk krigføring kom som en overraskelse. Dette er bare tull, det har vært full fokus på dette, og nye systemer, som F-35 har utstrakt beskyttelse mot slike elementer, samt også egen evne til å bedrive det samme.

Krig er altså ikke absolutter, og vestlige våpensystmer er jevnt over svært kapable og gode, og den aktuelle problematikken er absolutt tenkt på.

Edit: Bildene/grafikken ble ikke med, legger til når jeg kommer hjem senere i kveld. 

Innlegget er korrekt i seg selv. Kraftige bakkeradar kan se F-35 fly og melde fra om disses lokalitet, men det bli da et annet spørsmål når det gjelder missiler som skulle finne og ødelegge disse flyene. Da må det påpekes at syrerne ikke har adgang på sist nytt - de måtte bruke S-200 og eldre S-300 varianter. I slike omstendigheter blir det en-mot-en-million sjanser, da et stort luftrom måtte søkes med relative svake søkeradar. 

Det nye ARM-missilet er ennå ikke tilgjengelig i tilstrekkelig antall. Og russisk radarutstyr burde ikke undervurderes, de har verdens beste kampluftvernssystemet (Osa) selv om det er eldgammelt, verdens beste mobile luftvernsystem som er en VLS-celle på et kjøretøy (Tor), et SHORAD system med begrensede C-RAM kapasitet (Pantsir) og S-400 er i stand til å rivalisere Patriot ved å skyte ned hyperraske S-200 missiler som selv israelerne hadde problemer med. Det meldes på russisk hold at deres radar kan detektere glidebomber, GMLRS granater og artilleriraketter selv om det ser ut at det bare er Pantsir som har avskjæringsmulighet. Buk, Tor og Osa er for treg. S-300 og S-400 for stor. 

Den store overraskelsen med den russiske strategien omkring elektronisk krigføring når det gjelder jamming og forstyrrelsesformål er at det skjer med uhørt intensivitet som aldri tidligere var bevitnet, ettersom russerne praktisk talt satt den elektromagnetiske "eteren" i brann bokstavelig talt som hvis masseødeleggelsesvåpen benyttes. Det er dokumentert at dette rammet russerne selv da de invaderte Ukraina for å hærta Kyiv, de klarte ikke å ta luftherredømmet, klarte ikke å dirigere sine bakkestyrker etc. - Hele Ukrainas forsvar var lammet, slik at ukrainernes beslutningsevne og organisasjonstalent reddet dagen. Slike elektromagnetiske dødssoner var ikke sett før, i likhet med milevis lange minefelter sett fra NATOs perspektiv. 

Så bare en Tu-22M3 er ødelagt. Det er interessant at flyet var påfylt med brensel, hvilken tyder på at halvregimentet i flybasen skulle på et planlagt angrep mot Ukraina. Som sagt, de har ikke den nødvendige rekkevidden for å angripe Ukraina med Kh-22 missiler og må mellomlande for å hente våpen og ha operasjonell frihet mot det ukrainske forsvaret.

Ifølge Zelenskyj har russerne brukt 6,500 missiler og 3,500 dronefly mot Ukraina.  

Mye snakk om 42 F-16 fly som skal leveres etter et møte mellom Zelenskyj og den nederlandske statsminister Rutte, trolig er det snakk om samtidige fly fra Nederland og Danmark som til sammen har 52 ledige operasjonelle fly. Bare 24 i Nederland og 30 i Danmark. Det er veldig merkelig - mildt sagt - at Støre hadde nektet å kansellere flysalget til Romania, med 32 ledige fly som kunne ha blitt levert til Ukraina i 2024. Noen ganger får jeg inntrykk av at Støre er en skamløs kapitalist.

War in Ukraine has triggered a boom in Europe’s defence industry (yahoo.com)

På mange steder virker det som at de inkompetente politikerne nektet å bryte regler og lover ved nødsfall slik at man ikke får fortgang på leveransene. Fra Ukraina er det kommet ut at man fremdeles får ikke alle våpnene som lovet, bare 60 operative Leo1/2 er kommet for eksempel mens resten er i vente. Lover og byråkrati, som kalles the red tape på engelsk, er hovedårsaken bak alle problemene omkring leveransene til Ukraina og opprustningen i Europa. Det var vedtatt altfor mange markedsliberale lover og pasifistiskinspirerte lover som sett i Sveits for eksempel. Og det var dette som dyttet Norge ut i dagens økonomiske uro utløst av strømpriskrisen. 

Tysk inkompetanse er et stort problem. Men Rheinmetall er svært opptatt med å leve opp til den tyske stereotypen, de klarte i bare ett år å reise en fabrikk i Ungarn og brukt de neste to år for å bygge opp ekspertise innenfor den ferdigbygde fabrikken før fullskalaproduksjon startet. Tyske ansatte og ukrainske nyansatte er nå i full gang med å reise et Rheinmetall-anlegg i første omgang for kjøretøysreparasjon i Ukraina. Rheinmetall har seriøse planer om å ha produksjon av Panther KF51 med 130mm skyts i Vest-Ukraina like over statsgrensen til Ungarn hvor Rheinmetall har fabrikker. Rheinmetall håper på at Ukraina vil erstatte alle stridsvogner i 2025-2028 med disses Panther stridsvogner. Det er soleklart at T-serien må erstattes, og da er Leo2 og Panther det beste valget selv om ukrainerne muligens vil ha infanteristøttekapasitet innbygd i nye stridsvogner.

Fra felten: 

Det ser ut at russerne har klarte å bryte seg gjennom sør for Vilshana i Nordøstfronten og avansert minst 3 km sydover slik at de kan true Synkivka fra øst og Petropavlivka fra nordøst, hvilken er veldig merkelig fordi det er åpen lend der, som skulle ha vært fordelaktig for bruk av klasevåpen. Da burde titusenvis av DPICM granater dit snarest mulig! 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

Vil danskene ha 6 F-16 fly i Ukraina i desember 2023? De har kunngjort at 19 F-16 fly er blitt øremerket for levering til Ukraina. Fra Nederland er det litt uklart om hva de mener med tallet "42". 

Dette er realistisk, ettersom det er allerede seks piloter med avanserte engelskkunnskap som nå trenes, og ettersom det er et par dusin flystriper i Ukraina sammen med motorveiseksjoner i 1,2 til 2,0 km lengde - det meldes at ukrainerne asfaltere alle gamle betongstriper simpelt for å bruke dem lettere - kan disse forflyttes rundt omkring. 

  • Liker 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
JK22 skrev (6 timer siden):

"Some analysts say Kyiv’s focus on long-range weaponry is misplaced, given its modest impact in a war increasingly fought with artillery, including the cluster munitions the US recently sent to Ukraine to make up for dwindling supplies of other munitions. “There’s no magic wands,” Charap said. “It’s hard to make the case that long-range strike [missiles] can fix the problem of minefields or all these defences.” He added: “It will complicate Russian logistics but that’s not the main or the only problem the Ukrainians are facing today."

Med tanke på hvor begrenset effektene av disse langtrekkende angrep på strategiske mål og infrastruktur har vært hittil, med unntak av Khersonoffensiven i 2022 har disse hatt mer begrensede og forbigående virkninger enn ventet, og deretter hatt minimal effekt på krigsutviklingen i dette året. Dette gjør at troen på ATACMS kan være malplassert, for det er en misbalanse mellom bakkestyrkenes presentasjonsevne og disse våpnenes virkningseffekt. Her er det mulig at ukrainerne hadde tatt feil lærdom av krigen i det forrige året ved å tro at det taktiske fokuset på kommandosentre, ammunisjonsdepoter og standplasser kan oversettes til den strategiske teaterscenen, oppmuntret av suksessen med HIMARS i høsten 2022.

Langrekkende angrep tar jo ut både artilleri og forsyningslinjer, så hvorfor skulle ikke det være en bra taktikk? Det er jo meldinger om at enkelte steder er det Ukraina som overvelder russere med artilleri.

Hvor lenge kan russerne holde ut når Ukraina dreper dem fra lang avstand, tar ut artilleriet deres, og stanser/hindrer forsyninger?

Endret av Markiii
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

@Pouletvolant3 er en fantastisk bra kanal å følge for daglige og månedlige oppdateringer.
Ingen bullshit, og ser ut til å forholde seg til hva som er bekreftet tatt eller mistet etc.
Mulig jeg feiler helt på hvordan man legger inn tweet her, men gjør et forsøk.

Jeg har lagt alt sammen og kommet frem til at Ukraina har tatt ca. 266km^2 siden motoffensiven startet.
Det er vesentlig mer enn det NRK sa for et par dager siden, men dessverre bare ca. halvparten av Oslo kommune sitt areal.

Til sammenligning har fremdeles Russland okkupert ca. 80.000 km^2

Endret av Trymmmm
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg så en video for over et halvt år siden der Ukrainske styrker gikk gjennom beslaglagt ammunisjon fra Russerne, der fant de masse våpen merket på kinesisk

https://www.abcnyheter.no/nyheter/politikk/2023/08/20/195942981/storavis-kina-har-sendt-store-mengder-vapen-og-ammunisjon-til-russlands-haer

Tyder på at videoen ikke var falsk om det stemmer det som står i denne artikkelen.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
6 minutes ago, Sidekick said:

Jeg så en video for over et halvt år siden der Ukrainske styrker gikk gjennom beslaglagt ammunisjon fra Russerne, der fant de masse våpen merket på kinesisk

https://www.abcnyheter.no/nyheter/politikk/2023/08/20/195942981/storavis-kina-har-sendt-store-mengder-vapen-og-ammunisjon-til-russlands-haer

Tyder på at videoen ikke var falsk om det stemmer det som står i denne artikkelen.

Tror det der er litt misvisende. Kina har solgt masse ammunisjon til Iran lenge før krigen, som igjen kan ha funnet veien til Ukraina via salg fra dem. De er såpass skamløse at de selger til begge parter, for de er desperate etter penger. Kontoen Ukraine Weapons tracker har relativt god kontroll på hvor materiell i krigen kommer fra, og der er det mye rart. Beslaglagte våpen fra Iran på vei til Houthimilitsen i Jemen, har også funnet veien til de Ukrainske styrkene.

Eksempel på artikkel.

 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
1 hour ago, Sidekick said:

Jeg så en video for over et halvt år siden der Ukrainske styrker gikk gjennom beslaglagt ammunisjon fra Russerne, der fant de masse våpen merket på kinesisk

https://www.abcnyheter.no/nyheter/politikk/2023/08/20/195942981/storavis-kina-har-sendt-store-mengder-vapen-og-ammunisjon-til-russlands-haer

Tyder på at videoen ikke var falsk om det stemmer det som står i denne artikkelen.

Ikke veldig overraskende. Har vært spekulert på dette tidligere i tråden. Men ingen kunne jo si sikkert hvordan disse våpnene var kommet til russland. Direkte fra Kina eller via tredjepart, feks Iran. Skulle det nå vise seg at Kina selv har solgt og levert våpen og våpentekniske deler til russerne det siste halvannet året så kan det fort bli handelsrestriksjoner for Kina, i form av sanksjoner eller liknende. Evt. bare slå på høg toll på Kinesiske varer. 

Det var mange i tråden som advarte om dette, og som så rett gjennom Kinas såkalte "fredsforslag". Dersom dette er korrekt så kommer det nok reaksjoner. Mest av alt håper jeg at det fører til en endring hos politikere og politiske rådgivere. At vi en gang for alle nå forkaster alle tanker om denne krigen er det mulig å forhandle seg ut av. Denne krigen har kun ett utfall som er til å leve med for vesten, og det er at Ukraina bekjemper russland. Og dette får vi ta som en påminnelse om at det nytter ikke å vente å se, eller tenke på hva vi kan støtte Ukraina med. Vesten må faktisk bare levere det Ukraina ber om og trenger for å bekjempe russland. 

Endret av bojangles
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Medlem skrev (På 18.8.2023 den 9.39):

 

U.S. intelligence says Ukraine will fail to meet offensive’s key goal
Thwarted by minefields, Ukrainian forces won’t reach the southeastern city of Melitopol, a vital Russian transit hub, according to a U.S. intelligence assessment
https://www.washingtonpost.com/national-security/2023/08/17/ukraine-counteroffensive-melitopol/

 

Ukraine running out of options to retake significant territory
‘Ukraine appears to be running out of options in a counteroffensive that officials originally framed as Kyiv’s crucial operation to retake significant territory from occupying Russian forces this year’
https://www.washingtonpost.com/world/2023/08/20/ukraine-counteroffensive-analysis-war-russia/

Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (På 17.8.2023 den 20.17):

Legger merke til at Tyskland etter sigende har tusenvis av MLRS raketter til deres MARS (M270) som skal destrueres. Dette skal være typen som inneholder 644 M77 dual purpose "bomblets" (jeg har ikke noe norsk betegnelse) som har både en anti personell og anti panser komponent. Først eksploderer de i luften og sprer rundt seg med fragmenter, før "kjernen" lander og detonerer en liten shaped charge eksplosiv der de lander.

http://nolandmines.com/explosive_hazards/SubsM77.htm#:~:text=Ribbon oriented dual purpose improved conventional munition The,USA. The dual purposes are anti-armour and anti-personnel.

Disse kunne vært ekstremt effektive på fronten om de hadde blitt overført til Ukraina, om informasjonen da stemmer. Disse vil kunne skytes fra både M270 og HIMARS som Ukraina allerde har, og har en rekkevidde på 45km.

 

JK22 skrev (1 time siden):

Vil sende omstridt HIMARS-ammunisjon til Ukraina: – Det bakre sjiktet kommer til å bli utslettet | ABC Nyheter

Har ikke amerikanerne sendt klaseammunisjon for HIMARS til Ukraina?!!

Dette er toppen! Ønsker amerikanerne at ukrainerne skal dø og beseires?!!

Dette er de jeg beskrev over her, dette er den gamle M26 varianten som viste seg ekstremt effektiv i Irak, og så vidt meg bekjent har ikke Ukraina fått disse, men M31 som har ett enkelt stridshode. M31 er svært effektiv mot harde mål, men er ikke et "area effekt" våpen. Fordelen er at M31 ikke etterlater seg udetonerte "bomblets". 

Men, det betyr ikke at Ukraina ikke også har fått area effect ammunisjon for HIMARS/M270. Det er en variant som heter M30A1 som riktig nok ikke er et klasevåpen som sådan, men i stede for de 644 cluster bombletsa M26 slipper ut, detonerer den i lufta og sender avgårde en skur av 182000 små erter av tungsten i en voldsom fart ned over et område som tilsvarer fire forballbaner.

Man kan kanskje sidestille det med at Gud skyter ned på deg med en massiv hagle, og disse oppnår da mye av den samme effekten som M26 på myke mål, uten blindgjengere, men uten den panserbrytende effekten. Like vel, upansrede og lettpansrede kjøretøyer gir liten til ingen beskyttelse.

Ukraina fikk disse tidligsommeren 2022, men som alt annet er det en utfordring i antall. De tyske M26 rakettene finnes det flere tusen av, og det er helt forferdelige våpen, for den som står på feil side.

Hadde Ukraina fått alle disse ville de kunnet påvirke krigens gang betraktelig. Jeg håper virkelig nyheten om at disse eksisterer og bare skal destrueres resulterer i at Ukraina får dem. Politikken mot klasebomber kan vanskeliggjøre prosessen. 

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
10 hours ago, SilverShaded said:

Månecrashet hører vel ikke hjemme i denne tråden. Det har lite med Ukraina å gjøre, og det har blitt en meterlang diskusjon ut av det, så langt. Hvorfor ikke flytte dette til en egen tråd ?

 

Jeg var opptatt i dag, så jeg gikk glipp av hele diskusjonen, men månekræsjen er relevant for krigen i Ukraina mtp. på Putins prestisje. Prestisje i verden er også tilsynelatende det eneste russere flest bryr seg om. 260K døde russiske soldater har ikke like stor psykologisk innvirkning på det russiske folk som f.eks 100 rubel til 1 USD.

 

4 hours ago, Markiii said:

Langrekkende angrep tar jo ut både artilleri og forsyningslinjer, så hvorfor skulle ikke det være en bra taktikk? Det er jo meldinger om at enkelte steder er det Ukraina som overvelder russere med artilleri.

Hvor lenge kan russerne holde ut når Ukraina dreper dem fra lang avstand, tar ut artilleriet deres, og stanser/hindrer forsyninger?

 

Nei, jeg skjønner ikke argumentet jeg heller. Langtrekkende artilleri har virkelig vist hva det er godt for i denne krigen. Virker som om enkelte mister perspektiv så fort det går noen uker. HIMARS har vært helt uunværlig. Langtrekkende presisjonsartilleri var mye av årsaken til at russerne gikk på dunken i Kharkiv og Kherson.

Endret av Brother Ursus
  • Liker 3
Lenke til kommentar



Zelensky blir stilt spørsmål om Ukraina er villig til å gi opp territorier.

Han svarer: "Vi er klare til å gi tilbake Belgorod for NATO-medlemskap."

Dette kan fort være nærmere sannhet enn spøk. Dersom ikke Ukraina kommer seg til Tokmak eller Azov-havet, så er det ingen grunn til ikke å angripe mer inn på russisk territorium. En byttehandel er ikke utenkelig i min oppfatning. NATO må da også gi opp de idiotiske kravene om ikke å bruke vestlig utstyr på russisk territorium.

Endret av Brother Ursus
  • Liker 6
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

https://www.dailymail.co.uk/news/article-12426459/Russian-astronomer-advisor-Putins-disastrous-Luna-25-mission-Moon-rushed-hospital-unmanned-spacecraft-CRASHED.html

Russian astronomer who advised Putin's failed Luna-25 mission to the Moon is rushed to hospital over 'sharp deterioration in his health' - after unmanned spacecraft CRASHED

 

Han er riktignok 90 år da. Men har jeg lært noe som helst i løpet av de siste 18 månedene er det at Putin er kapabel til hva som helst.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...