Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

DDDD skrev (49 minutter siden):

Dette gir ingen mening i dette tilfellet.

Oversatt: Pisspreik.

Det gir masse mening i en tråd der man i over et år har snakket om at ingen vil være Russlands våpenkunde etter denne krigen pga utstyrets dårlige prestasjoner.

Men ser ingen poeng i å drøfte med en som poster så drittsekkaktig som deg. 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Windfarmer skrev (29 minutter siden):

Storslått!!!

I dag skal Li Hui, bl.a. tidligere kinesisk ambassadør til Moskva, besøke Kyiv:

Li Hui, China’s special representative for Eurasian affairs since 2019 and a former ambassador to Russia, will also visit Poland, France and Germany on the multiday trip, the foreign ministry announced last week, “for in-depth communications with different parties for a political settlement of the Ukraine crisis.

Li, a fluent Russian speaker, is the most senior Chinese official to visit Ukraine since Russia began its full-scale invasion in February 2022, and his trip could coincide with the beginnings of a long-anticipated counteroffensive by Ukraine to recapture territory seized and occupied by Russia.

La russerne bombe og lage et raketthelvete mens Li Hui besøker Kyiv.

Lurer på hva som hadde skjedd hvis Li Hui blir direkte berørt av rakettangrepet…

Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q
Regenburg skrev (2 timer siden):

Man ser dette argumentet brukt mye rundt om på nettet. At våpenprodusenter får testet våpnene sine i ekte krig og at dette har en verdi.

Men sannsynligvis er det motsatte tilfellet. At våpensystemer gjerne stuper i verdi etter å ha vært i strid. Enten fordi de viser seg å ikke innfri, eller fordi man finner mottiltak (som mot bayraktaren) som reduserer verdien deres i fremtidige konflikter.

Å faktisk få våpnene sine brukt i krig er vel alle våpenprodusenters mareritt, noe som eksportforbudene og strenge avtaler også tyder på. Er ikke akkurat som om noen smugler inn våpensystemer i krigssoner for å teste de ut.

Russerne kan raketter, og har kunnet det siden de lærte det av sine tyske slaveforskere på 1950-tallet. Vil advare oss i vesten mot for megen optimisme når det kommer til at SAMs kan skyte ned alt. Det er mange måter å bruke raketter på, som vi ser, decoys i bølger etterfulgt av ekte raketter er bare en av mange taktikker som kan skille mellom helt tannløse angrep og veldig dødelige angrep.

Jeg er enig i at det er et potensielt tveegget sverd. Men det avhenger også i hvilken grad fienden - i dette tilfellet Russland, er i stand til å utvikle nevnte mottiltak. Og jeg ser ikke hvordan de er i stand til dette hverken på kort sikt, eller i uoverskuelig fremtid.

Lenke til kommentar
Regenburg skrev (5 minutter siden):

Ser ikke noen poeng i å drøfte videre dette punktet når du starter postene slik, men kan si at bruken av våpen har lite med utviklingen av dem å gjøre, særlig i våre dager hvor det kan gå tosifret antall år fra bestilling til levering. Både fly og tanks har fått seg skudd for baugen som våpengrener, for ikke snakke om enkeltsystemer. 

https://www.popularmechanics.com/military/weapons/a40861242/four-weapons-the-war-in-ukraine-are-obsolete/
 

Tja, det går vel mer på hvordan man bruker de forskjellige våpenklassene. Russland har gjort masse feil i denne krigen, men det betyr ikke at tiden for MBT er ute av den grunn. Brukt riktig med riktig støtte så er MBT fortsatt noe vi vil se lenge.
At MANPAD har gjort livet surt for både helikoptre og frontlinje fly må man nok bare innse, men igjen så kommer mye an på hvordan de brukes og hvem fienden er.

Droner i forskjellige former er vel det som vil forme fremtidens krig på måter vi bare har sett starten på så langt. Vi har sett store dronesvermer demonstrert kommersielt flere ganger, og når dette gjør sitt inntog på slagmarken støttet av en for for AI så vil vi gå inn i en ny virkelighet.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Sitat

Lovar internasjonal koalisjon for kampfly til Ukraina

Regjeringssjefane i dei 43 medlemslanda i Europarådet er samla for toppmøte i Reykjavík på Island.

Der kjem britiske Rishi Sunak og nederlandske Mark Rutte med lovnad om ein internasjonal koalisjon som skal syte for forsvarsevne i lufta, melder AFP.

– Statsministrane har blitt einige om å bygge ein internasjonal koalisjon for å støtte Ukraina med kampfly, alt frå trening til anskaffing av F16-jagarfly, heiter det i ei fråsegn frå det britiske statsministerkontoret.

https://www.nrk.no/nyheter/lovar-internasjonal-koalisjon-for-kampfly-til-ukraina-1.16412725

Sitat

Russland avviser at Ukraina skaut ned hypersoniske rakettar

Ukraina sin forsvarsminister Oleksij Reznikov hevda tysdag at seks russiske hypersoniske Kinzjal-rakettar og tolv andre rakettar blei skotne ned over Ukraina natt til tysdag. Dette er ikkje stadfesta frå anna hald.

Den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu avviser Reznikov sin påstand, melder det russiske nyheitsbyrået RIA tysdag kveld.

Sjojgu seier ifylgje RIA at ukrainarane «hevdar å ha skote ned tre gonger så mange rakettar som faktisk blei fyrt av frå Russland».

Sjojgu si utsegn slik nyheitsbyrået formidlar ho, viser ikkje spesifikt til det seinaste angrepet. (NTB)

https://www.nrk.no/nyheter/russland-avviser-at-ukraina-skaut-ned-hypersoniske-rakettar-1.16412790

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

Wagner-sjefen viser lik av angivelig amerikansk fremmedkriger

Lederen for den russiske private Wagner-leiesoldatgruppen Wagner har vist frem liket av det han sier er en drept amerikansk fremmedkriger øst i Ukraina.

På en video som er delt av russiske militærbloggere, viser Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin frem liket av det han sier var en amerikaner som hadde kjempet på Ukrainas side, liggende i ruinene av en bygning et sted øst i Ukraina.

Videoklippet viser Wagner-sjefen gående med sine menn på kveldstid, og man kan høre eksplosjoner. Men det er uklart hvor og når opptaket ble gjort.

Stående ved siden av liket, som ser ut til å være påført et sår i magen, sier Prigozjin:

– Han kom for å møte oss. En borger av USA.

Prigozjin holder frem det som ser ut til å være soldatens identitetspapirer foran kamera, men uten å oppgi fullt navn.

– Vi skal sende ham tilbake til USA. Vi skal legge ham i en kiste med det amerikanske flagget. Med respekt. Fordi han døde ikke i en bestefars seng, men i krigen, sier Wagner-sjefen.

Nyhetsbyrået AFP har ikke kunnet bekrefte Prigozjins påstander. (NTB)

https://www.nrk.no/nyheter/wagner-sjefen-viser-lik-av-angivelig-amerikansk-fremmedkriger-1.16412949

Er dette eit stikk til Biden eller til Putin? Eller kanskje til begge to?

Lenke til kommentar
Sitat

Amerikansk luftforsvarssystem i Ukraina trolig skadet

Et amerikanskutviklet rakettforsvarssystem i Ukraina ble trolig påført skader det russiske rakettangrepet mot Kyiv natt til tirsdag.

Natt til tirsdag gjennomførte Russland rakettangrep mot Ukraina, og det var i dette angrepet at et Patriot-system sannsynligvis ble påført skader, uttaler to tjenestefolk i Washington. Men det ble ikke ødelagt, hevder de.

De to sier at USA og Ukraina allerede er i gang med å finne ut hvordan systemet kan repareres. Det ser ikke ut til at det er behov for å frakte det ut av Ukraina for reparasjon, ifølge de to tjenestefolkene.

Systemet er av typen Patriot og del av luftforsvarssystemene som vestlige land har sendt til Ukraina. Patriot-systemet regnes for å være blant de mest avanserte luftforsvarssystemene som USA har utviklet til å skyte ned krysserraketter, ballistiske raketter og luftfartøy. Typisk består et slikt system av rakettutskytingsramper, radar og støttekjøretøy.

Russlands forsvarsdepartement uttalte tirsdag at landet hadde ødelagt et Patriot-system i angrepet natt til tirsdag og at det var en hypersonisk rakett av typen Kinzjal som ble brukt. (NTB)

https://www.nrk.no/nyheter/amerikansk-luftforsvarssystem-i-ukraina-trolig-skadet-1.16412948

Ein får håpe at ikkje skadane er verre enn at det framleis fungerer og beskyttar Kiev mot evt. nye russiske angrep.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Jalla21 skrev (6 timer siden):

Tja, det går vel mer på hvordan man bruker de forskjellige våpenklassene. Russland har gjort masse feil i denne krigen, men det betyr ikke at tiden for MBT er ute av den grunn. Brukt riktig med riktig støtte så er MBT fortsatt noe vi vil se lenge.
At MANPAD har gjort livet surt for både helikoptre og frontlinje fly må man nok bare innse, men igjen så kommer mye an på hvordan de brukes og hvem fienden er.

Droner i forskjellige former er vel det som vil forme fremtidens krig på måter vi bare har sett starten på så langt. Vi har sett store dronesvermer demonstrert kommersielt flere ganger, og når dette gjør sitt inntog på slagmarken støttet av en for for AI så vil vi gå inn i en ny virkelighet.

Jeg har gitt deg en thumps up. Skal vi skal fortsette med denne dritten vi har holdt på med i tusenvis av år, eller enda verre for litt  over hundre år siden - også kjent som første verdenskrig - der franskmennene alene tapte over en million soldater:

World War I casualties - Wikipedia

Europarådet ble etablert som et direkte resultat av 2. verdenskrig. I vår tid har det fungert som et supperåd, noe som bl.a. illustreres ved at Torbjørn Jagland var sjef der i flere år. En stilling han fikk slik at han kunne pensjoneres fra norsk innenrikspolitikk.

Men kanskje dette organet kan få sin renessanse?

Ursula von der Leyen steps up calls for tribunal for Russia’s ‘crime of aggression’ | Europe | The Guardian

Jeg understreker at Europarådet ikke er et EU organ selv om det er Ursula som fronter det.

 

Russland ble utvist fra Europarådet i mars i fjor etter den fullskala invasjonen av Ukraina. Moskva hadde kunngjort sin intensjon om å trekke seg fra kontinentets ledende menneskerettighetsorgan dagen før utvisningen, etter at Europarådets parlamentariske forsamling ba om tilbaketrekking.

Ukraina, støttet av EU-kommisjonen og flere medlemsland, har ledet oppfordringer til en spesiell domstol for å dømme Vladimir Putin og hans øverste embetsmenn for aggresjonsforbrytelsen.

Kommisjonen satte i fjor ut to alternativer for å holde Putin ansvarlig: en internasjonal domstol basert på en multilateral traktat eller en spesiell hybrid domstol integrert i et nasjonalt rettssystem med internasjonale dommere.

EU-tjenestemenn tror begge alternativene vil kreve støtte fra FN og håper å vinne støtte i generalforsamlingen, og erkjenner at Russland – et medlem av sikkerhetsrådet som har veto – ville blokkere enhver slik idé.

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag har utstedt en arrestordre på Putin og andre høytstående russiske tjenestemenn på grunn av bortføringen av ukrainske barn. Men den har ikke makt til å prøve aggresjonsforbrytelser, ettersom Russland ikke har ratifisert ICC-traktaten.

Tilhengere av en spesiell domstol hevder at den må settes opp raskt mens krigen raser, og hevder at den kan ha en avkjølende effekt på grusomheter begått av invaderende styrker.

I en tale på tirsdag sa Von der Leyen at ledere også ville bestemme seg for å sette opp «et skaderegister i Haag», som hun beskrev som «et første skritt mot russisk kompensasjon».

Regningen for å gjenoppbygge Ukraina har vokst til 411 milliarder dollar (329 milliarder pund), sa Verdensbanken i mars, basert på ett års ødeleggelse forårsaket av den russiske invasjonen. Von der Leyen sa at erstatningsregisteret ville være «et enormt viktig rettslig element … for å gi rettferdighet til ofrene».

Kommisjonen har også lovet å bidra til å opprette et internasjonalt senter for å samle og lagre bevis om aggresjonsforbrytelsen, og sa at et slikt organ vil bli opprettet i Haag og operativt fra juli.

 

Selv om jeg personlig aldri har vært i krig må dette nå for i helvete bli slutt på. I hvert fall på europeisk jord.

Dette supperådet som ble etablert for over 70 år siden og skal nå avholde et møte på Island der praktisk talt samtlige europeiske statsledere av betydning deltar. Noe som vist nok bare har skjedd tre ganger tidligere.

Kanskje bør europeerne ta kontroll over denne krigen og ikke overlate problemet og løsningen til amerikanerne og kineserne? 

Har vi ingen selvrespekt? 

     

Endret av Windfarmer
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (5 timer siden):

Kvifor går USA ut og langt på veg innrømmer at Patriot-systemet er skadd? Vil ikkje dette gje russarane ein fordel i forhold til om ein heller prøvde å tåkeleggje dette?

Godt poeng. Så jo bare her på forumet at folk sluker det med søkke og snøre når det avkreftes av Ukraina selv så lurer på hva de har å tjene på  avsløre det. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
19 minutes ago, minim said:

Godt poeng. Så jo bare her på forumet at folk sluker det med søkke og snøre når det avkreftes av Ukraina selv så lurer på hva de har å tjene på  avsløre det. 

Og du bestemmer deg automatisk for at det ikke er sant?

Det at jeg deler en tweet betyr ikke at jeg automatisk tror på det. Det betyr bare at det er informasjon jeg mener er verdt å få med seg. Det er dessuten mange her på forumet som bidrar med nyttig informasjon som jeg ikke hadde fått hadde ikke jeg delt informasjonen.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (6 timer siden):

Kvifor går USA ut og langt på veg innrømmer at Patriot-systemet er skadd? Vil ikkje dette gje russarane ein fordel i forhold til om ein heller prøvde å tåkeleggje dette?

Om systemet er skadd av et missil slik det hevdes er det trolig én enhet blant flere. Et slikt system er gjerne satt sammen av utskytningsramper, radarer, ildlednings- og kommandovogner og annet. Større systemer kan også ha dupliserte oppsett. Om f.eks. en radar ryker til vil systemet fortsatt være operativt, om enn kanskje noe redusert.

At man erkjenner tap eller skade på en enhet kan også funke som et "vi er ærligere enn dere"-statement for å vise at man tåler tapet.

For øvrig: Gratulerer med dagen folkens
image.thumb.png.1f23d5e98dc4539ef786c17cfdfc1541.png

Endret av <generisk_navn>
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Thor. skrev (31 minutter siden):

Og du bestemmer deg automatisk for at det ikke er sant?

Det at jeg deler en tweet betyr ikke at jeg automatisk tror på det. Det betyr bare at det er informasjon jeg mener er verdt å få med seg. Det er dessuten mange her på forumet som bidrar med nyttig informasjon som jeg ikke hadde fått hadde ikke jeg delt informasjonen.

Nei det har jeg vel aldri sagt? 

Lenke til kommentar
Thor. skrev (9 minutter siden):

Poenget mitt var at du antar ting om andre som er feil. Jeg gjorde det bevisst som et eksempel.

Edit: Omformulerte setingen for bedre klarhet.

De vanlige var ute å tvilte umiddelbart. Det er bare en "sjargong" her inne at man sluker info ukritisk fra ene siden og avskriver det som alltid feil fra andre siden.

Nå vil dette gå inn i flere sider fem og tilbake om at noen alltid lyver og så avsluttes det med personangrep fra de to vanlige så for å spare moderatorene for arbeid legger jeg ballen død :)

Lenke til kommentar
Regenburg skrev (10 timer siden):

Decoy er vel mer en rolle for raketter i denne sammenhengen, enn en variant. Tom Clancy beskriver et scenario i sin Red Storm Rising fra 1980-tallet der russerne gjør omtrent dette, så antar det er en forholdsvis vanlig/gammel taktikk. 

For øvrig er det vel ikke raketter vi snakker om, men misiler/roboter.

Decoy er noe som ser ut som ekte vare men ikke er det. For at det skal være noe poeng i å bruke dem må decoyen være billigere, eller i det minste mer tilgjengelig, enn ekte vare.

Måten russerne brukte rakettene på her ser mer ut som de prøvde å overvelde ukrainsk luftvern ved å sende maks antall raketter samtidig. Man kan selvfølgelig tenke seg at sånne systemer har innebygde decoys som slippes i nedstigningsfasen og er laget for å lage samme radarrefleks som selve missilet men jeg har ikke hørt at de har den egenskapen.

I følge russisk propaganda skal det uansett være så raskt at det er umulig å skyte ned og da trenger det jo ikke decoys. :p 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   1 medlem

×
×
  • Opprett ny...