Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

https://www.theguardian.com/world/article/2024/may/09/lithuanian-minister-western-military-training-personnel-could-go-to-ukraine

Western military trainers could go to Ukraine, Lithuania minister says

 

Litauens parliament har autorisert regjeringen å sende tropper til Ukraina. Litauen ønsker at dette skal skje sammen med andre land, og venter nå også på en offisiell forespørsel fra Ukraina.

 

  • Liker 7
Lenke til kommentar
2 minutes ago, torbjornen said:

Blir det som ein har sett fleire gonger når det gjeld støtte til Ukraina, nemleg at nokon må gå i førevegen, og så følgjer andre land etter?


Vi får tro og håpe det.

Vesten setter hele tiden røde linjer for seg selv, men bryter dem nesten alltid til slutt.

Vi skulle ikke sende våpen. Vi skulle ikke sende MLRS. Vi skulle ikke sende stridsvogner. Vi skulle ikke sende jagerfly.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Sitat

 

USA: Russland pågriper amerikanere for å ha «gisler»
To amerikanske statsborgere har blitt anholdt i Russland den siste uken.

– Vi har vært ganske klare på at Russland har anholdt amerikanere på mangelfullt strafferettslige grunnlag for å i praksis holde dem som gisler, og bytte dem i fangeutvekslinger. Det er en av grunnene til at vi er så krystallklare på at amerikanere ikke burde reise til Russland av noen som helst grunn, sier talsperson Matthew Miller ved det amerikanske utenriksdepartementet.

 

https://www.vg.no/nyheter/i/W0bb0Q/usa-paagrepne-amerikanere-er-gisler

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

https://novayagazeta.eu/articles/2024/05/09/pomp-and-propaganda-as-putin-attends-moscow-victory-day-parade-en-news

"Putin also told the crowd that during the first years of World War II the USSR had “fought Nazism alone, while all of Europe worked for Hitler”. He failed to mention the Ribbentrop-Molotov Pact, the violation of which eventually forced the Soviet Union to enter the war in 1941."


hmm 🤔 Russland og Nazistene var altså allierte som startet andre verdenskrig mens resten av Europa med enkelte unntak som Italia og Spania, som i dag er blant landene minst skeptiske til Russland, samarbeidet med dem. Det var USA som reddet Sovjet.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Svein M skrev (19 timer siden):

Når det gjelder kraftproduksjon så kan en vel også tenke seg at en kan bygge i andre land og at Ukraina importerer kraft.

Riktig så enkelt er det ikke. Og det er mange grunner til det:

1. Infrastrukturen må eksistere (kraftlinjer med nok kapasitet). Den kan også bombes, det er ikke kun kraftverk man må ha. Store transformatorer er ikke hyllevare og kan ta mange måneder å erstatte. 

2. Det er ikke et stort nok overskudd i Europa til å forsyne hele Ukraina med strøm, uten å bygge ny kapasitet.

3. Det er ikke politisk vilje til å bygge ny kapasitet i form av verken kull eller atomkraft. Da gjenstår gass. Det er ikke realistisk å bygge ut så mye gasskraft på grunn av knapphet. 

4. Tidsperspektivet på å bygge ut ny generatorkapasitet er fra 1 år (utrolig raskt) og oppover. Sannsynligvis vil det minst 2 år å bygge et konvensjonelt gass/kullkraftverk. Atomkraft er bare å glemme. De siste kraftverkene som har blitt bygget i Europa har tatt et tiår å bygge. Det vil ikke avhjelpe situasjonen nå.

Samtidig ser jeg at nabolandene overfører mer strøm til Ukraina nå enn tidligere. Men det er ikke noe som kan absorbere hele behovet i Ukraina, og situasjonen blir stadig verre.

Til slutt, uten at det har noen moralsk betydning: Strømmen i Europa kommer til å bli ekstremt dyr, dersom hele overskuddet skulle gå til Ukraina og det bygges ut både gass -og kullkraft. Det vil sette en demper på den politiske viljestyrken. 

Men han har fortsatt rett. Kraftinfrastruktur er legitime mål i en krig. Det er infrastruktur som har dobbelt formål. Så sett fra Russland sitt perspektiv er det helt innafor å gjøre dette, da det svekker den militære produksjonskapasiteten til Ukraina. Hvorvidt dette er en legitim krig er en annen sak. Det tror jeg kanskje de fleste er ganske omforent om at det ikke er. Så i overført betydning er ikke bombingen av kraftverk i Ukraina legitim, da ingenting Russland gjør strengt tatt er legitimt. Men i de fleste andre tilfeller ville det vært helt legitimt å kjøre kraftinfrastrukturen i kne.

Er egentlig overrasket over at Russland ikke startet med ødelegge kraftinfrastrukturen i større grad i april/mai 2022, da det ble helt tydelig at overraskelsesmomentet og sjokket hadde falmet, og Kyiv ikke kom til å falle. Russland har rotet bort en mulighet. Nå er alle forberedt. Ingen var det for 2 år siden.

Endret av Nedward
  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...