Gå til innhold

Hvorfor kan ikke Equinor være mer som Ørsted?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"Den avgjørende forskjellen i bedriftenes forutsetninger er ikke geologi, men den store forskjellen i industripolitikk mellom Norge og Danmark."

Til høsten er det valg, og kanskje får programposten til MDG om 100 TWh fornybar energi fra havet mer mediadekning, og en større oppslutning til MDG kan bane vei for den omleggingen artikkelen etterlyser.

Dagens regjering har gitt klare svar, som viser dagens tilstand: "vi skal holde på med olje og gass lenge, lenge, lenge, lenge".

Jeg tror det var 4 ganger Freiberg gjentok budskapet på Dagsrevyen.

Signalene er tydelige på andre felt også, som at tyske pensjonsfond eier vindkraftverk som skader norsk natur mens vi selv har en pengebing Onkel Skrue kunne misunne oss.

Høyregjeringen prøver også å vingeklippe Statkraft, som med rette er kalt arvesølvet vårt.

I dag blir Statkraft stykket opp i underselskaper, som skal drive med aksjehandel i utlandet.

Pengene fra oss strømkunder blir investert i utlandet, hvor Albania, Brasil, Spania, Portugal, Tyskland og Irland er noen land.

Hadde Danmark hatt bølgekraftressursene til Norge hadde de vært like store på bølgeenergi som på vindkraft i dag.

Jeg begrunner det med at bølgekraftprogrammet deres fra 1997-2001 fikk frem Wave Dragon, men staten bakket ut etter testene i Nissum Bredning fordi skalmodellen ikke leverte energi som forventet.

Selvsagt kan ikke bølgene i Limfjorden vise energimengdene i bølgene, og Wave Dragon flagget ut til England, men sliter fortsatt med kapitaltilgang.

Hadde vi satset på denne teknologien i Norge, med våre bølgekraftressurser, ville det blitt en suksess.

Fortsatt har danskene nettsiden weveenergy, og har testet rundt 10 bølgekraftteknologier, men uheldigvis for Danmark er bølgekraftressursene i dansk sektor små.

Endret av aanundo
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det handler nok mest om "handlekraft" og å utøve politikk i sanntid. Våre politikere forsikrer oss om at vi skal bli ledende i verden med fremtidens teknologi, og så langt har Statoil blitt til Equinor. Enn så lenge er det tilgjengelig teknologi som for alle praktiske formål bringer verden videre. Ørsted og danskene har ganske enkelt valgt å begynne et sted, og teknoligien forbedrer de hele tiden - som selv Statiol har gjort i Nordsjøen.

Lenke til kommentar

Man kan ikke bli ledende i noe man ikke engang gidder å forsøke å delta i. Et godt eksempel er hvordan Equinor kjøpte lisenser for å bygge havvind. Her endte man opp etter kort tid med å selge ut store mengder av sine andeler og skrike ut om bra salg og innvestering - iom. at det ga penger i kassa der og da. Men er det fremtidsrettet eller gir konkurransefortrinn? Kjøp og salg og grønnvasking for å flytte penger frem og tilbake i det glade regnskap, mens man på samme tid mister synet av målet man burde ha (langsiktig avkastning)? Virker som polikere og Equinor er nokså naive, iom. at det virker som de håper noen andre finner opp noe fantastisk, og på den måten kan slippe utviklingskostander og på samme tid bli "ledende" på dette markedet. Når vi så hvordan den strategien ser ut til å fungerer for de etablerte bilselskapene i møte med elektrifisering, ville jeg vært særs skeptisk til å satse for en slik strategi. Stikkordet er satse; man må faktisk satse for å kunne vinne. 
 

Endret av The Very End
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Vi nordmenn må være verdensmestre i å skyte seg selv i foten og kritisere selv det vi er gode på. Å sammenligne Equinor og Ørsted gir liten mening, siden de opererer i forskjellige marked. Equinor har vært sterkt medvirkende til at vi har en sparregris på titusen milliarder: Equinor har seks ganger Ørsted`s omsetning og betaler 78 % skatt, mens Ørsted`s samfunnsbidrag er heller beskjedent. Danmark har bortimot verdens høyeste strømpris som nok forklarer mye av Ørsted`s høye aksjekurs. Statkraft er en bedre sammenligning. Statkraft er Europa`s største produsent av fornybar energi, for det meste regulerbar vannkraft. Men i våre media er fornybar energi etter hvert synonymt med vindkraft, ikke vannkraft - trøste og bære. La danskene ha sine vindmøller. Vi bør satse på hydrogenteknologi for energilagring, og som mobil energibærer. Det vil opprettholde verdien til våre gassressurser og bygge på nasjonal kompetanse som bl.a. ligger i Yara.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
  • 5 måneder senere...
  • 4 måneder senere...

"Dels har Danmark stoppet all ny oljeleting"

mtp Danmarks aktivitet innen olje er ikke det veldig imponerende.

"Danmark har en årlig produksjon på rundt 150 millioner fat olje, og er dermed å finne på 40. plass blant verdens største oljeprodusenter. Med en årlig produksjon på over 2 milliarder fat olje, er Norge til sammenligning verdens 13. største oljeprodusent, viser tall fra Worldometers"

 

Lenke til kommentar
  • 1 år senere...

I dag fikk vi altså svaret på hvorfor ikke Equinor er mer som Ørsted.

"2022 ble et rekordår for Equinor, på alle mulige måter. 766 milliarder norske kroner. Det var Equinors samlede årsresultat for fjoråret. Dette er mer en dobbelt så bra som i 2021.
Det kan sammenlignes med AS Norge. I år er landets inntekter beregnet til 2875 milliarder kroner, med 1748 milliarder i samlede utgifter.

Da blir netto årsresultat for Norge 1127 milliarder kroner.

Aldri før har oljegiganten tjent så mye penger. For det er nettopp det Equinor fremdeles er. En oljegigant. Til tross for all snakk om fornybar, grønt skifte og lavkarbon er det i olje og gass Equinor spiser seg fete."

Grønt skifte på vent: Equinor tjener nesten alt på olje og gass (aftenbladet.no)

Er det noen som har regnskapet for Ørsted ? 🙂

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 4 måneder senere...

Equinor hadde et resultat i 2022 som tilsvarer ca. 50 prosent av inntektene gikk til overskudd før skatt:

image.png.6b00c7c7a13663d486a533baead3aac5.png

 

Ørsted satt igjen med ca. 15% før skatt...:

image.png.41a53d413c23a6c67045179929309a9f.png

 

Long story short - Equinor kan ikke bli som Ørsted siden de skal pumpe opp olje fra sokkelen som gir oss superavkastning/grunnrente.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Denne artikkelen blir en klassiker.
Klarer faktisk å bomme mer enn spådommene om at eksportkablene bare vil øke strømprisene i Norge med 2-3 øre.

https://www.dn.no/bors/orsted/havvind/nedskrivninger/orsted-verdier-for-90-mrd-blaste-bort-en-utfordrende-situasjon/2-1-1509282

Sitat

Ørsted-verdier for 90 mrd. blåste bort: – En utfordrende situasjon

Nå har vel dessverre også Equinor også satset på havvind i USA. Det blir nok også stygt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Greit å legge merk til hvem som har skrevet dette, og vurdere dette nær man leser andre "analyser" fra de.

Quote

Manifest Tankesmie skal sette dagsorden i norsk politikk gjennom et kunnskapsbasert, folkelig opplysningsarbeid. Vi skal dokumentere samfunnsproblemer, analysere årsaker og lansere løsninger som fremmer deltakelse, demokrati og rettferdighet.

🤡

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Denne tråden bare gir og gir.

Sitat

- Potensialet for havvind i Norge er enormt, sa Rasmus Errboe i Ørsted til E24 i 2021.

Da gikk Ørsted sammen med Bonheur og Hafslund om å satse på havvind på norsk sokkel.

Nå melder partnerne om at Ørsted er nødt til å trekke seg fra samarbeidet, som skulle satse på flytende havvind i området Utsira Nord.

Bonheur skriver i en pressemelding at Ørsted trekker seg på grunn av «prioritering av investeringer i porteføljen».

https://e24.no/bors/nyheter/a/294731?pinnedEntry=294731

Jaja, det går så som så med havvindeventyret foreløpig kan vi vel si.
Men Arbeiderpartiet gir seg nok ikke så lett!

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...