Jump to content
tjavel

Hvordan er verden i 2050?

Recommended Posts

30 år er lang tid. Så mange år siden var vel kalde krigen så vidt avsluttet og Kina var for et fattig land å regne.

Endringene skjer enda raskere nå til dags. Hvor er verden om 30 nye? Politikk, arbeidsliv, energi, you name it.

Share this post


Link to post

Sparke igang noe diskusjon, om er noen interesse.

 

20-25 timers arbeidsuke over meste av verden for å kompensere for automatisering, 10 ukers ferie.

Så mye billig energi som vi enn måtte ønske oss, som gir oss mer enn nok mat via lage ferskvann rett ut fra havet og dyrke det vi trenger rundt ekvator.

Mye av flytrafikk vil være erstattet av globalt hurtigtognett 250-400 km/t. Langt flere turister enn i dag og de har det ikke så travelt. Billig energi gir lave bilettpriser. Russland og Kina planlegger dette allerede fra Europa til Kina og videre.

Severdige land som Norge må innføre restriksjoner på antall turister mange steder, med så mange flere ute og reiser. Opplevelsesferier opg aktiviteter i naturen er en stor greie i fremtiden når mange kan reise hvorsomhelst å bruke tid på aktivitetene.

USA og EU er forbipassert av både Kina og India som stormakter. Disse er mere fleksible og globale i tenkingen og vil presse gjennom internasjonale ordninger som muliggjør store prosjekter internasjonalt som ikke er direkte lønnsomme, men bra for verden generelt. Slik som tognett nevnt over og annen infrastruktur som vannledninger til tørre områder på kloden.

Det vil være internasjonale fond som alle land bidrar til for å bygge slikt, noe på samme måte som vi betaler skatt til Norge i dag.

Landegrenser vil være nesten utvisket med visa-fri reising de fleste steder, som å reise i Schengen.

USA vil surmule over mindre betydning i noen tiår fremover men burde ha gjort seg ferdig i 2050.

Edited by tjavel

Share this post


Link to post

-alle ville dyr utryddet, bare husdyr igjen

-ingen urørt natur igjen etter vindmøller og annen grønn kraft måtte bygges.

- Kina har overtatt som verdens supermakt, og USA er bare en skygge av seg selv, der 200 forskjellige etniske grupper konstant kriger om makt. 

-Europa har forfalt pga klimaendringer, og det er masseflukt fra hele kontinentet.

-slave marked er igjen åpne i hele verden

-Israel dekker nå halve midtøsten

-ingen som lever i "systemet" har frihet. Bare dei som lever utenfor

 

 

Share this post


Link to post
Annonse

Du er ikke av det optimistiske slaget da Thorbjørn :)

Klimaendringene er den store ukjente her men tror vi klarer å dra det i land slik som vi har gjort det med corona. Utrolig hva folk får til når de bare vil.

Høy befolkningsvekst er det mest i Afrika nå til dags men de er bevisste, største trusselen mot dyr er krypskyttere? Klimaendringer vil klart utrydde en del arter.

Tror ikke vi vil havne i en autoritær verden, likevel er det et "system" som mennesker er fanget i med at en skal leve opp til forventninger om å være slik og sånn for å ha noe å skilte med. Som den negative siden ved sosiale medier detter, der en må være noen i stedet for oppriktig dele positive opplevelser. Dette kan føles minst like ille som å leve i et faktisk autoritært land - uten at sistnevnte er noe bedre av den grunn.

Verste sosiale medier for sosiale mediers del bølgen har nå gått over nå vel? Ihvertfall mitt håp at i 2050 er folk mere opptatt av å gjøre det de ønsker enn hva andre gjør eller som er siste fad.

Tror overraskelse-reiser og aktiviteter er en ting i 2050, en bare bestiller en tur eller aktivitet ut i fra hva en datamaskin kan gjette seg frem til at en er interessert i slik at en får aktivert seg, med ferdig booka hoteller, turledere mm. Så da er det håp for de som sliter med dørstokkmila når fast arbeid blir mindre viktig.

Share this post


Link to post

Hmm.. ikke så veldig fremtidsengasjerte folk her på diskusjon.no da...

 

Om vi takler klimaendringer så er fremtiden fantastisk, eller rettere sagt om vi takler klimaendringer så vil side-effektene av det gjøre fremtiden fantastisk.

 

Si at en i 2050 ser et innslag om rafting på Zambesi eller safari i Tanazania og tenke at hva om jeg kunne gjøre dette? Nei vent, det har jeg jo tid til siden jeg behøver arbeide så lite 

Så bestiller man togbiletter for en 1000-lapp på hurtig natt-tog som drar samme kveld og sover i sove-kupe etter bra middag i restaurant-vognen, deretter en god frokost på morran og da er en allerede snart fremme i Tanzania og kan se Kilimanjaro i horisonten.

På tilbaketuren kan man fleksibelt gjøre om biletten og ta en ekstra dag i Egypt.

 

Dette er fremtiden slik som folk Asia og Afrika ser den for seg siden de er steder i fremgang og er optimistiske om fremtiden. Det er disse som vil ha størst innflytelse på hvor verden beveger seg, nettopp fordi de optimister og tenker større. USA og til dels EU er "satt" og gubbete i tankegangen.

Share this post


Link to post

Jeg tror verden vil være ganske lik idag, men noen ting vil forandre seg.

Mye mer foregår digitalt, flere ansatte jobber fra sitt eget hjem, ny teknologi som VR har blitt utbredt.

Folk har blitt mer asosiale, det er større problemer med depresjon og spilleavhengighet.

USAs har blitt en skygge av seg selv med store sosiale problemer og fattigdom, EU vil være omtrent som idag men med bedre teknologi og litt flere sosiale problemer. Asia har blitt rikere, i midtøsten og Afrika har det vært flere borgerkriger og hungersnøder.

Share this post


Link to post

Den mest pålitelige måten å se inn i fremtiden på er å sammenligne med en tilsvarende periode inn i fortiden. Joda, endringer skjer fortere etter hvert, men ikke så mye.

I 1990 var internett forbeholdt forskningsisnitusjoner og universiteter, og www var akkurat oppfunnet av Jim Berner-Lee, en kvantefysiker på CERN. Han ville publisere vitenskaplige artikler som kunne linke til andre artikler i stedet for henvisninger via såkalte fotnoter, som man bruker i trykte tekster. Samtidig ville han at systemet skulle være gratis slik at alle kunne bruke det. Da internett ble åpnet for almen bruk i 1995/1996 fant brukerne raskt ut flere bruksområder for www, og i dag er www kjernen i det aller meste som formidles via nettet. Av tidligere internettteknoloigier er det nesten bare epost som har overlevd, epost har faktisk vært med siden 1972. Så spørsmålet nå er om hva skjer i de neste 30 årene, vil internett videreutvikles i samme rasende tempo, eller vil mye av dagens internetteknologi fortsatt finnes i 2050.

På telefonfronten har det skjedd mye siden 1990. På den tiden var det få som hadde mobiltelefon, datidens utgaver var knapt slepbare, noen veide 17 kg. Dog hadde det såvidt kommet trådløse utgaver av fasttelefonene, slik at man ikke var bundet av fasttelefonens telefonbord, men kunne ta med telefonen ut i garasjen, legge den på sofabordet eller ta den med inn på soverommet. De små og lette GSM-telefonene ble lansert på slutten av 90-tallet, omtrent samtidig med den første iMac-en og usb-tilkobling mellom skrivere og datamaskiner. Da ble også diskettstasjoner byttet ut med CD-stasjoner og rundt 2000 kom CD- og DVD-brennerne. Samme år lanserte Nokia 3310, deres absolutt mest populære mobiltelefon noensinne. "Alle" hadde en sånn, helt til iPhone og smarttelefonene dukket opp i 2007. Nå er det stort sett bare gamliser og noen bedrifter som fortsatt har fasttelefon.

På transportsiden har det ikke skjedd noe særlig annet enn at bilene har blitt større og tyngre, mest på grunn av økte kollisjonskrav. Mange biler fra 1990 ruller fortsatt på norske veier, og utseendet på de skiller seg lite fra dagens modeller. Bilene i 2050 vil derfor antagelig se ganske like ut, men flere av de enn nå vil være elektriske. Om de er selvkjørende om tretti år diskutertes det flittig, datamaskiner er egentlig dumme som brød, selv AI-systemene er fortsatt på "leke i sandkassen"-nivå. Hvor mye mer pålitelige de blir i de neste tiårene er usikkert, men kanske er de fleste biler selvkjørende i 2050. Kanskje de ikke er privateid heller, brukerne leier/låner bil fra fellesforeninger, fordelen er bl.a at man låner biltypen man trenger der og da. Kanskje personbil blir forbudt, bortsett fra en begrenset mulighet til å eie veteranbiler. Kjøring med disse vil antagelig være svært begrenset.

Biler som flyr/svever blir neppe en del av framtiden. Biler som triller på bakken er tryggere ved uhell, enten det dreier seg om motorstopp eller kollisjoner. Det å først kollidiere med en "idiot" noen meter oppe i lufta for deretter å kollidere med bakken høres ut som dobbel fare. Og hva hvis noen befinner seg der bilene styrter etter en slik kollisjon? Dessuten krever det en del energi å holde biler oppe i lufta, i framtiden må vi nok spare på energien, selv etter at man tar i bruk fusjonskraftverk.

Det første brukbare fusjonskraftverket skal startes i desember 2025, se iter.org. ITER er et forskningsprosjekt finansiert av 34 deltagerland og dette kraftverket er kun en skalamodell av fremtidens virkelig store fusjonskraftverk. Kanskje finnes det noen fullskalafusjonskraftverk i 2050, men det er ikke sikkert. Dette er avansert og dyr teknologi, men med stadig høyere pris på fossilt drivstoff og stadig større krav til ren energi uten klimautslipp. så vil nok fusjonskraftverk etter hvert bli standarden utover i dette og de neste århundrene. Thorium er fortsatt snakk om fisjonskraftverk, en teknologi mange land i verden er i ferd med å fase ut nå.

Religionene vil spille stadig mindre rolle i framtiden, allerede i dag er det sånn at under halvparten av den norske befolkningen tror det finnes en gud (eller flere). Også i innvandrermiljøene ser man samme tutvikling, så Norge risikerer aldri å bli en islamsk stat. Det vi "risikerer" er at majoriteten er ateister. Dette er slett ingen katastrofe for moral og etikk, statistikken viser at de landene i verden med høyest ateist-andel er de landene med den laveste kriminalstatistikken. F.eks sitter det knapt noen ateister i USAs fengsler, ateistandelen er påfallende høyere i resten av befolkningen. Men religionene er seiglivede, med mange selvoppfyllende myter og ritualer med mange og lange tradisjoner tilknyttet. I andre land og verdensdeler står religionene vesentlig sterkere enn i Norden og den vestlige verden. Vi må nok derfor regne med at religionene neppe dør ut av seg selv før om noen hundre år.

i 2050 vil vi nok kle oss i overveiende resikulerte tekstiler, det å kunne gjenbruke tekstilfibre vil bli et miljøkrav. Med rundt 12 til 14 milliarder mennesker på kloden vil det å resirkulere materialer bli stadig viktigere og også mer lønnsomt. De enkleste og rimeligste materialene å resirkulere, også energimessig, er termoplaster og aluminium. Innsamling og sortering av søppelet vil bli en storindustri selv i global målestokk, en skikkelig vekstnæring. Den hjemmesorteringen vi bedriver i norske hjem vil bli utvidet både i sorteringsgrader og i geografisk utbredelse. Om dette har bredt seg også til u-landene i 2050 gjenstår å se, ting tar som kjent tid. Men det er lov å håpe.

Romfart vil fortsatt være forbeholdt de få i 2050, feriereiser til månebaser blir neppe vanlige noensinne og i hvert fall ikke i løpet av bare tre tiår. Kanskje har man funnet spor av liv på Mars og kanskje har noen sendt en robotsonde til Jupitermånen Europa og funnet enkle livsformer i havet under isen der. Da vil vi vite sikkert at liv antagelig er ganske vanlig i universet, selv om høyintelligente livsformer fortsatt kan være uhyre sjeldne. Så vi har neppe oppnådd kontakt med andre romfarervesner i 2050 heller. Kanskje har vi analysert en eksoplanet ved å sjekke lys som har gått gjennom planetens atmosfære og funnet store mengder oksygen og metan, relativt sikre indisier på at det finnes livsformer på planeten.

Innen sykdommer har vi kanskje knekt kreftgåten slik at alle som får kreft får en behandling som gjør at de overlever og dør av noe annet mange år senere. Det norske firmaet Ultimovacs tror de er på sporet av en kreftvaksine, en vaksine som kan komme på markedet allerede innen 2025. Ultimovacs ønsker at denne vaksinen skal bli så billig at alle har råd til den. Kanskje vil vi også ha knekt Alzheimer-gåten, men det finnes fortsatt mange skjær i sjøen innen medisin, så tro at vi skal ha løst alt innen 2050 blir som å tro på mirakler. Forskning tar ofte lang tid, noe vi alle kjenner på akkurat nå mens vi venter på utviklingen av en covid-19-vaksine.

Superledere som fungerer ved normale temperaturer er noe vi neppe ser om bare tre tiår. Strømoverføring vil derfor fortsatt foregå via digre luftlinjer. Kanskje finnes hyperloop på visse strekninger, men dette er dyrt å bygge ut i likhet med såkalte maglevtog. Det fantes maglevtog allerede i 1990, linjenettet er ikke vesentlig utbygd de siste tretti årene og blir det neppe de neste tretti heller. Så tog på stålskinner vil nok fortsatt være hovedregelen også i 2050. Båter bruker mye energi, vann gir stor motstand, men det å frakte store enheter vil fortsatt foregå til sjøss. Råolje som drivstoff vil imidlertid delvis ha blitt erstattet med mer miljøvennlig teknologi, bl.a kan det hende at vindenergi kan utnyttes som et bidrag.

Alt i alt vil verden i 2050 minne sterkt om verden i 2020, omtrent slik verden i 2020 minner sterkt om verden i 1990.

 

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...