Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Coronaviruset i verden: Nyheter og diskusjon


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Snikpellik skrev (1 time siden):

Ja, og så innførte Oslo de strengeste tiltakene i landet samme dag, men de valgte andre tiltak enn Høie ønsket. Høie sa seg i ettertid fornøyd med tiltakspakken Oslo innførte. 


Etter mye krangling og noen trusler fra Høie.

Snikpellik skrev (1 time siden):

Han ville blant annet ha nasjonalt munnbindpåbud, han ville ha massetesting på Gardemoen, strupe flytrafikk etc. Og han er vel hittil den eneste som har truet med portforbud.


Pussig, det jeg husker er at han advarte om at vi måtte unngå portforbud, at han ikke ville innføre råd om munnbind før det kom et nasjonalt råd om bruk av munnbind, men han var dog for at myndighetene skulle ha større kontroll over flytrafikken, å stenge ned ruter osv.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Danmark med nye tiltak

Sitat

Ifølge danske medier og VGs opplysninger skal dette være blant de nye tiltakene:

  • Påbud med munnbind på offentlige steder unntatt når man er hjemme er eller sitter ned.
  • Forsamlingsforbud senkes fra 50 til 10 personer
  • Forbud mot salg av alkohol etter klokken 22.

Tiltakene skal vare til 2. januar.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/GaGvO4/danmark-strammer-inn-etter-rekordhoey-smitte-strengere-tiltak-fra-mandag

Om dette ikke er trykkfeil, så skal altså tiltakene vare helt til 2.januar! 

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
andr3as skrev (2 timer siden):

Det jeg ikke forstår er at når de hevder at mye smitten i dag spres på private fester/vorspiel hvorfor kan de ikke bare stenge polet og ølsalget i butikkene i noen måneder. Dette er jo enkle tiltak som kun rammer produsenter av alkohol,  sammenlignet med alvorlige og inngripende tiltak som å stenge skoler , kollektiv transport og hjemmekontor.

Utan andre tiltak ville dette berre føre til meir grensehandel eller heimebrenning.

Lenke til kommentar

Hammerfest sykehus er nå fullt, og alle pasienter sendes til andre sykehus.

Sykehuset ble rammet av et smitteutbrudd for en uke siden, 19 ansatte er bekreftet smittet, 120 er i karantene.
Det er per i dag fire pasienter inneliggende med COVID-19, disse bli liggende, men andre pasienter vurderes utskrevet eller flyttet.

https://www.dagbladet.no/studio/nyhetsstudio/5?post=46401

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Mr.M skrev (35 minutter siden):

kanskje hun har glemt å ta ut buttpluggen? :whistle:

Du diagnostiseres med for mye pornotitting. Hilsen Dr. Ugle 😜

 

Fnugle skrev (21 minutter siden):

Om dette ikke er trykkfeil, så skal altså tiltakene vare helt til 2.januar! 

Ja, i februar-mars er det sikkert på an igjen med full lockdown. Som et tvilsomt jubileum hvert år, til vi alle har blitt arbeidsledige og trygdede. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Budeia said:

Nordmenn kan måtte danne sin egen kohort, eller gruppe så de ikke møter for mange personer i en og samme uke. Ingen god nyhet for single og/eller upopulære. 

https://www.abcnyheter.no/nyheter/norge/2020/10/23/195714419/nordmenn-kan-bli-nodt-til-a-lage-sin-egen-coronagjeng

Det hadde muligens vanket en lyspære om du hadde unngått begrepet kohort :fun:

https://www.sprakradet.no/Vi-og-vart/hva-skjer/Aktuelt-ord/kohort/

Quote

Vurdering og alternativ

Pasient- og smittevern-kohorter er altså konkrete grupper som er fysisk samlet og atskilt fra andre. Men selv med smittevernbrillene på er det vanskelig å se at begrepet kohort skal kunne dekke de faste gruppene med friske og aktive smårollinger og voksne. Kanskje må man trekke inn noe av det romerske kohort-begrepet (minus det militære aspektet) for at brikkene skal falle på plass.* Sett med vanlige samfunnsfaglige briller virker begrepsbruken mystisk, og for alle uten relevante fagbriller virker den bare fremmed.

Den nye og kreative ordbruken har skapt unødig mye friksjon både i begrepsapparatet og i kommunikasjonen mellom det offentlige og foreldrene. Her har ikke mottakertilpassing vært prioritert.

Vi håper på en rask språklig omgruppering. Vi hører allerede at «kohortene» omtales som grupper på folkemunne. Hvis disse gruppene skulle kollidere språklig med andre slags grupper (slik kohorten kolliderer med andre kohorter), står ordet lag til rådighet. Og hvis ingen av ordene er spesifikke nok, kan man heller bruke kreativiteten til å finne et passende forledd.

Hvis det er for sent å gjøre noe, håper vi at dette kan være en påminnelse for andre myndigheter om å kvalitetssikre nye ord som de vil bruke i kommunikasjonen med borgerne.

 

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Studiene med AstraZeneca / Oxford - vaksinen gjenopptas i USA.

Forsøkene ble satt på pause 6. september etter at to deltakere ble syke, angivelig med "nevrologiske symptomer".

Studiene er startet igjen i andre land, men vært på vent i USA mens FDA har etterforsket tilfellene.
Det viser seg visst nok at vaksinen ikke kan knyttes til de to sykdomstilfellene, men at de heller ikke kan utelukke at det er en forbindelse, men studiene kan starte igjen.

https://www.wsj.com/articles/covid-19-vaccine-trial-from-astrazeneca-oxford-can-resume-in-u-s-11603476923

Endret av 0laf
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Quote


FHI vil ha koronadebatt: Hva skal vi gjøre om vi mister kontrollen?

pNid2-0g4Cuk5vgd61ej5A32RMvduzgflrDjKwL-

Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet frykter en større epidemi i Norge i vinter. Han mener folk flest må diskutere hvilke tiltak landet bør innføre om det går galt.
Preben Aavitsland

BEKYMRET: Overlege ved Folkehelseinstituttet Preben Aavitsland tror aksepten for nye smitteverntiltak er større dersom folk har vært med på å diskutere dem på forhånd.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Camilla Wernersen Journalist
Anne Wirsching Journalist
Publisert i dag kl. 00:15
 

– Vi observerer at epidemien har vendt fryktelig tilbake i Europa, sier overlege Preben Aavitsland til NRK.

I en kronikk i VG torsdag skriver han og kollega Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) at de er bekymret for at de store byene skal miste kontrollen over viruset. Det kan føre til at korona på nytt sprer seg nasjonalt.

– Vi frykter en større epidemi utover vinteren. Vi gjør alt vi kan for å unngå det, men vi må begynne å tenke på hvilke tiltak vi eventuelt skal sette i verk, dersom vi får samme situasjon som ute i Europa.

Ifølge Aavitsland har Norge foreløpig god kontroll, men at det ikke er «sikkert at vi klarer det gjennom hele vinteren». Viruset kan spres lettere når folk trekker innendørs.

– Vi synes det er riktig å begynne å tenke på: Hva skal vi gjøre om vi mister kontrollen med epidemien i Norge? spør fageksperten.
– Ikke gitt at det er vi som er eksperter

Ifølge Aavitsland må folk flest involveres i debatten, fordi det nettopp er dem som rammes av eventuelle framtidige restriksjoner.

Overlegen tror at nordmenn i større grad kommer til å akseptere og følge tiltakene, om de selv har vært med på å diskutere dem på forhånd.

– Det er usikkert hvilke tiltak som virker best, og hvilke bivirkninger tiltakene har. Da er det ikke gitt at det er vi som er eksperter på det, men hvem som helst kan være ekspertene.

Bakgrunnen for FHIs bekymring er en urovekkende utvikling av pandemien ute i Europa.

I de fleste landa i Vest-Europa registreres det nå langt fler smittede per dag enn da pandemien brøt ut mars/april. Øst-Europa opplever sin første smittebølge med kraftig vekst i smitte.

Antallet døde av korona i Europa har passert 250.000.
– Ingen garanti

Ifølge overlegen er han ikke veldig bekymret for Norge de nærmeste ukene, men på sikt er situasjonen usikker.

– Vi ser at land i Europa som tidligere har gjort det bra, nå sliter. Norge gjør det fortsatt veldig bra, men det er ikke noen garanti for at man klarer det med de tiltakene vi har nå.

Aavitsland ønsker at folk flest skal tenke gjennom smitteverntiltak, og dele meningene på sosiale medier, kommentarfelt, under lunsjen og i pressen.

– De negative sidene må vi også diskutere og tenke gjennom. Det er en balanse her. Det er viktig å bekjempe viruset, men det er også andre ting her i livet som er viktig, som vi også må ta hensyn til.

Torsdag er 44 personer innlagt på sykehus for covid-19 i Norge. Det er det høyeste antallet innlagte siden 22. mai. Fire personer får intensivbehandling.

Smittespredninga økt i landet siden slutten av august. Det er flest unge personer som smittes. Oslo har høyest antall smittede.

https://www.nrk.no/norge/fhi-vil-ha-debatt-om-nye-koronatiltak-1.15211853

Endret av G
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Det forskes på long covid i Norge:

Quote

Norske forskere kartlegger symptomer og plager etter covid-19

Sørlandet sykehus og Sykehuset Telemark vil se nærmere på pasienter som føler at de ikke blir helt bra igjen etter å ha hatt covid-19. 

https://www.aftenbladet.no/innenriks/i/dlOxoB/norske-forskere-kartlegger-symptomer-og-plager-etter-covid-19

Quote

Sørlandet sykehus og Sykehuset Telemark starter forskningsprosjekt for å finne ut mer om dem som har testet positivt på SARS-CoV-2.
– Det er stort behov for mer kunnskap om immunitet, senfølger av infeksjonen og hvilke faktorer som kan gi økt risiko for å bli smittet, sier fungerende smittevernoverlege ved SSHF, Randi Eikeland.

https://sshf.no/om-oss/nyheter/skal-kartlegge-risikofaktorer-for-covid-19

Endret av G
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Quote

En vaksine vil ikke ene og alene oppfylle drømmen om å få hverdagen tilbake, advarer britisk ekspert. I Norge ønsker regjeringen å vaksinere to av tre. Det vil trolig ikke være nok.

Quote

Likevel advarer David Salisbury, tidligere direktør i det britiske helsedepartementet, om at vi ikke må få altfor store forhåpninger om at en vaksine betyr at vi vil få hverdagen tilbake.

«Det er egentlig ikke sant. Det er viktig at vi er realistiske når det gjelder hva en vaksine kan og ikke kan bidra til», skriver han i en kronikk publisert i britiske The Guardian.

https://www.abcnyheter.no/helse-og-livsstil/helse/2020/10/23/195714061/britisk-ekspert-om-vaksineforhapninger-russisk-rulett

 

Ellers, denne VG-artikkelen er ikke datostemplet så vidt jeg kan se. Vet derfor ikke alderen annet enn temaet. Veldig detaljert beskrivelse av pensjonist-bussturen:

https://www.vg.no/spesial/2020/smittebussen/?utm_source=vgfront&utm_content=row-53

Endret av G
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (8 timer siden):

298 nye smittetilfeller i Norge siste døgn.

Mars-nivå. Flere tilfeller blir fanget opp nå enn i vår, men dette er alvorlig.

Snart over 300 og kapasiteten sprengt i Hammerfest? Men vil det få de som nekter å innse alvoret til å forstå at dette ikke er "en vanlig influensa "? 

Endret av Morromann
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...