Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Pliktig oppmøte på jobbsammenkomst?


AnonymDiskusjon

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det høres i så fall helt sinnssykt ut. Å møte opp og gjøre jobben med vanlig godt humør skal være nok. Man skal ikke forventes å drive med aktiviteter utenom arbeidstid i tillegg! Noen mennesker er nøye med å skille jobb og privat - sjefen din er tydeligvis stikk motsatt, blande det mest mulig.

 

Èn ting er å gi en -mulighet- til å drive med aktiviteter om ønskelig. Noe annet er å -tvinge- arbeiderne til det.

 

Hvis du skal nå igjennom med noe her, så må du ha en organisasjon i ryggen, du må si til sjefen din at du gjør det du skal med et godt humør, men at du er nøye med å skille jobb og privat. Hvis han klikker da, må du bare si at du er mer enn villig til å ta dette til retten om han virkelig vil ha det på den måten. Ellers kan han la deg få ha fritiden din i fred.

 

Dette høres helt crazy ut. Skal man ikke få ha fritiden sin i fred heller nå. Må være klovn på fritiden for å få lov til å beholde jobben. Hvem vet hva mer han krever på disse sammenkomstene. Detaljstyring til beinet.

 

Lurer på hva NAV tenker om denne saken. Hvis du blir sparket for ikke å møte opp på fest med arbeidskolleger, er dét gyldig oppsigelsesgrunn til å få dagpenger?

Endret av Taurean
Lenke til kommentar

En ting om arbeidsgiver betaler for denne private sosiale festen/aktiviteten. Det skulle bare mangle at arbeidsgiver gjør dette for å bedre "sammarbeidet/arbeidsmiljøet" - Tviler på at arbeidsgiver vil betale overtid for slike sosiale aktiviteter når dem trolig betaler for aktiviteten fra før.

 

Men, arbeidsgiver kan ikke kreve at enn stiller opp når dette er er på fritiden. 

Lenke til kommentar

Hei, enkelt og greit, nei. Din fritid er i utgangspunktet ikke innenfor arbeidsgivers styringsrett, og arbeidsgiver kan ikke tvinge deg til å delta uten at samlingen har relevans for arbeidet, og skal i så fall kompensere deg med avspasering og evt. overtid om tiden som går med utløser dette.

 

Det ville vært noe annet om det var sosiale aktiviteter innenfor normal arbeidstid, men i ditt tilfelle er jo dette en kveldsaktivitet. 

 

Jeg har personlig ikke likt slike tilstelninger tidligere, men jeg brukte å delta en liten stund for så å gå, slik at jeg var med i starten. Etterhvert satte jeg mer pris på å bli bedre kjent med mine kolleger, og jeg tror dette er med til å bidra til et bedre arbeidsmiljø der jeg jobber, men jeg går nok fortsatt tidligere enn de fleste, og holder meg nærmest edru hver gang. 

Lenke til kommentar

 

Lurer på hva NAV tenker om denne saken. Hvis du blir sparket for ikke å møte opp på fest med arbeidskolleger, er dét gyldig oppsigelsesgrunn til å få dagpenger?

Ja, hvorfor skulle det ikke være det?

 

Spørsmålet er vel heller om det er gyldig oppsigelsesgrunn i første omgang.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Er det pliktig å møte på fest eller sosial aktivitet etter arbeidstid eller helger? Er i diskusjon med min sjef som krever at jeg stiller opp. Det er ikke noe faglig innhold, kun for å "bedre arbeidsmiljøet". Har aldri vært noe festmenneske og føler meg utilpass på slike sammenkomster.

 

Du trenger ikke delta mot din vilje.  Det greieste kan være å bare si du har andre planer eller være ærlig å si at 'det er bare ikke noe for meg'; jeg har brukt begge metoder selv. 

Lenke til kommentar

Du risikerer ingen sanksjoner her bortsett fra sosiale. Jeg vet ikke hvordan arbeidsmiljøet er der du jobber, men den sosiale kostnaden ved å velge å stå utenfor kan noen steder være betydelig. Men da snakker vi ikke lenger om juss, forskrifter, retter og plikter, men snarere om hvorvidt arbeidssted og personlighet overhodet passer sammen.

Endret av henrikwl
Lenke til kommentar

Utgangspunktet er at du skal ha betalt for den tida du setter til arbeidsgivers disposisjon.

Dersom du får beskjed om å stille opp så skal dette normalt være betalt arbeidstid. Det er dette som er grunnen til at firmafestar vanligvis er utarbeida som eit frivillig tilbud som arbeidstakaren kan takke nei til. Ofte lokker ein med gratis alkohol, reiser og hotellopphold for å gjere det meir attraktivt, men vanligvis er det frivillig nettopp for å sleppe å måtte betale lønn.

 

Enkelte unntak finnes alltid, som f.eks. ved at dette er omtalt i arbeidsavtalen din, og at du har samtykka til å stille opp på slike aktivitetar.

 

 

Men når det er sagt så vil eg oppfordre deg til å vurdere om dette er ein kamp som det er fornuftig å ta. Sjølv om du er i din fulle rett til å kreve lønn, og at manglande deltakelse på slike samlinkar ikkje kan brukast som sakleg oppsigelsesgrunn, så kan du oppleve andre formar for sanksjonar av diverse typar.

Kor stor denne risikoen er vil være avhengig av kva type sjefen din er. Ein forholdsvis vanleg reaksjon frå sjefen vil kunne være at ansatte som krever å følge arbeidsavtalen heilt ut, også blir møtte med den same manglande tilpassingsviljen frå arbeidsgiver ved spørsmål om f.eks. å få gå tidlegare ein dag, få innvilga ein permisjonssøknad, osv.

Lenke til kommentar

Jeg synes du snur problemstillingen veldig på hodet, trådstarter. Du har alt å vinne på å være med på dette arrangementet. Du kan prate med kollegaer og sjefer i en mer uformell situasjon og knytte nye kontakter på tvers av avdelinger, såkalt nettverksbygging. Du kan spise god mat og drikke godt på andres regning.

I stedet vil du starte en krangel med arbeidsgiver og forsure forholdet til sjefen din? Det høres rart ut for meg. Ligger det noe annet under, noe som gjør at du mistrives med kollegaene dine og sjefen din? Har du sosial angst? 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Emancipate, i sitatet kuttet du innlegget mitt før jeg kom til poenget, som var å knytte kontakter og bygge sosialt nettverk.

 

I blant lønner det seg å lese hele teksten før man kommenterer.

 

Han har nok lest det hele, men det virker som du ikke forstår at der er folk som ikke trives i sosiale sammenhenger med masse folk rundt seg og høylydt prating.  Er man innadvent drener det enormt på energien å delta i slike sammenkomster og man ønsker mest av alt å finne et stille sted man kan sitte for seg selv.  Det kan imidlertid fort bli oppfattet veldig negativt av kolleger, så for disse er der intet å vinne på å delta, tvertimot. Da er det mye bedre å finne på en grunn til å ikke delta. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Emancipate, i sitatet kuttet du innlegget mitt før jeg kom til poenget, som var å knytte kontakter og bygge sosialt nettverk.

Jeg trodde du mente de to punktene med og imellom som to separate fordeler. Du kunne ha skrevet "og dermed".

 

Du gjør arbeidslivet ditt lettere og bedre. AtW

Så fordelen ved å pine seg igjennom jobb uten lønn, er at man presterer bedre på jobb? Uten at man dermed øker sin egen lønn, bare arbeidsgivers fortjeneste. Hvis det var formålet, burde arrangementet vært med lønn.
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Nå vet jeg ikke hva slags jobb trådstarter har, men ofte har man som arbeidstager egennytte av å knytte kontakter internt i bedriften og prate sammen i en uformell setting.

Hvis man er autist og uinteressert i relasjoner, jobber i en vernet bedrift med oppsigelsesvern og ikke har noen karrieremuligheter så er det selvfølgelig ikke noe poeng i å delta på ulønnede arrangementer.

(Jeg kaller ikke trådstarter en autist eller bedriften hans en vernet bedrift, disse formuleringene var bare for illustrasjonens skyld)

Endret av H80
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...