Gå til innhold

Den Store Fondstråden


Naranek

Anbefalte innlegg

Delvis skrev (På 21.7.2022 den 15.39):

Arne Fredly og Peter Hermanrud har sagt at det med stor sannsynlighet kommer en større resesjon til høsten.
Fredly er 100% sikker. Men at det vil gå bra en stund nå først.

 

PgUp skrev (På 27.7.2022 den 1.36):

100% sikkert hahaha. Dummeste jeg har hørt. Ingenting, absolutt ingenting er 100% sikkert i markedet. Påstår man det har man veldig lite kunnskap eller er en svindel. Når noen påstår de med 100% sikkerhet vet fremtiden leker de bare spåmenn.

Hører ofte det, at man ikke skal tro på hva slike folk sier.
Men hva skal man si nå da? Ser jo ut nå som at de var inne på noe?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Delvis skrev (41 minutter siden):

 

Hører ofte det, at man ikke skal tro på hva slike folk sier.
Men hva skal man si nå da? Ser jo ut nå som at de var inne på noe?

På hvilken måte ser man det nå? Siste 6 mnd er markedet opp 7% (dow jones). Så virker heller som de tok grundig feil med 100% garantert resesjon denne høsten?

Endret av PgUp
Lenke til kommentar
Delvis skrev (36 minutter siden):

Arne Fredly og Peter Hermanrud har sagt at det med stor sannsynlighet kommer en større resesjon til høsten.
Men hva skal man si nå da? Ser jo ut nå som at de var inne på noe?

 

Herr Brun skrev (20 minutter siden):

Har det vært en større resesjon i høst? 

Vel, mine fond er nå omtrent der de var i juli, så "en større resesjon til høsten" er jeg veldig enig i det ikke har vært...

image.thumb.png.ae61bb1c3284c66d4635dd75ddbc42d4.png

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Delvis skrev (23 minutter siden):

Ja. Det er ikke sånn at jeg tror blindt på dem da. Men når vi ser utviklingen nå, med inflasjon renter og alt det der, så ser det ikke lystig ut?

Noe av greia med markedet er at hvis man vet det skal ned, så hadde det vært nede allerede. For da hadde jo alle solgt for å kunne kjøpe inn billigere senere. 

Er derfor det er så vanskelig å spå. Hva hvis krigen i Russland stopper opp i 2023? Eller at inflasjon endelig kommer under kontroll? Da er det sannsynlig at vi får et skikkelig byks i markedet. 

Når folk spår markedet så gjetter de bare, ingen kunne forutsatt korona og det fallet vi fikk, eller krigen i Ukraina, eller den store inflasjonen. Disse faktorene hadde store påvirkninger på markedet etter at de hadde skjedd, ikke før.

Lenke til kommentar

Sidan ordet “resesjon” var brukt:

Sitat

En resesjon (eller nedgang, tilbakegang) er i makroøkonomi normalt definert som et fall i et lands bruttonasjonalprodukt (BNP) i to eller flere påfølgende kvartaler. Resesjoner fører ofte med seg økende arbeidsledighet og enten fallende eller sterkt økende priser (deflasjon eller stagflasjon). Et av trekkene som sentralbankene bruker for å forsøke å motvirke resesjoner, er å skru opp renten i oppgangstider, for å redusere økonomisk vekst til et nivå som er forsvarlig, og å skru ned renten i nedgangstider, for å stimulere økonomien[1]. 

https://no.m.wikipedia.org/wiki/Resesjon

Endret av Zeph
Lenke til kommentar
ProphetSe7en skrev (10 timer siden):

Tenker å spare litt i fond fremover, men er veldig usikker på hvilke fond en bør se på.

Noen gode tips til type fond samt hvilken fordeling en bør legge seg på?

KLP AksjeGlobal eller AksjeVerden. Forskjellen er at Verden inneholder litt fremvoksende markeder(øst-Asia, Sør-Amerika og sånt). Ikke vits å ha mer enn et av de.

Lenke til kommentar
ProphetSe7en skrev (25 minutter siden):

Tidligere har jeg hatt 60% i globalt indeksfond, 20% i norden, 10% i teknologi og 10% jeg har rotert på. Grønne fond, energi osv, alt etter hva som har vært i vinden.

Den siste 10% du roter litt med kan du jo fortsette med hvis du syns det er kjekt. Men jeg ville droppet de andre. Det er ingen grunn til at verken Norden eller Teknologi skal gjøre det bedre enn resten av verden systematisk over lang tid.

Lenke til kommentar
Herr Brun skrev (På 28.12.2022 den 11.56):

Kanskje det. Kanskje ikke. Men poenget om å unngå skråsikre spåmenn står seg. 

Eksperter har vel i fagfelt som økonomi; storpolitikk og sånt en tendens til å treffe med litt over 50%. Dvs litt bedre enn å kaste mynt og kron. Som ikke er ingenting, men heller ikke all verden.

Hvis en ekspert kunne spå en aksjekurs 12 mnd fram i tid med 99% sikkerhet så ville han, familien hans og alle de som visste at han var en god spåmann investere for å tjene på denne kunnskapen, og dermed bidra til å nå denne kursen 12 mnd tidligere. (Evt bidra til å endre forutsetningene som gjorde spådommen sann i utgangspunktet).

Så lenge ekspertene ikke er 100% sikre og uansett ikke har vilkårlige mengder kapital tilgjengelig så vil mange som slett ikke er eksperter trosse deres råd og vedde pengene sine for eller imot Tesla, Norwegian eller hva-enn. Dvs at så lenge man agerer på (selv marginalt) bedre forståelse enn snittet av markedet så burde det være et visst vindu for å komme heldig ut?

Det er selvsagt mye enklere å ta en øl med selgere i Telenor eller titte inn vinduene til direktøren og få relativt sikker kunnskap som markedet ikke har, og agere på bakgrunn av den. Ikke lovlig, men enklere, og antagelig en viss utbredelse.

-k

Lenke til kommentar

Jeg følger ikke med på selve fondene. Jeg har et par indekser i en generisk aksjekurs-app på telefonen. Får med meg hvordan markedet beveger seg generelt, men å se at mine egne penger synker i verdi sparer jeg meg for. Det fører bare irrasjonalitet med seg.  "Set and forget" er det noe som heter som jeg har sett i praksis etter noen år i fondsbransjen.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Forslag til pengemarkedsfond?

Eg søkte i DNB sitt utval og fann i første runde kun DNB Likviditet A med 0.36% kostnad. Det var litt dyrare enn ein del andre eg fann på nettet.

Planen er å plassere pengar der som eg kan få bruk for om 1-3 år som EK til bustad. Trur eg plasserer litt meir enn EK-kravet til ein antatt bustadverdi og resten i globalt indeksfond.

Gjerne som kan kjøpast gjennom DNB, men det er kanskje ikkje det store utvalet der. Om DNB sitt fond er greit så kan eg leve med nokre små prosent forskjell. Blir ikkje så store summar av det på nokre hundretusen.

Lenke til kommentar
Zeph skrev (12 timer siden):

Forslag til pengemarkedsfond? DNB Likviditet A med 0.36% kostnad.

Ikke akkurat noe bra avkastning/rente - da er det faktisk bedre å sette de fast i 1-2 år til DnB (3.6%) eller Bluestep (4.01%)

Personlig har jeg andeler i Alfred Berg Nordic High Yield og Fondsfinans High Yield .... som oppnår bedre avkastning, MEN det er risiko og har du uflaks er pengene dine plutselig verd 25% MINDRE!!! (Det har jeg dessverre opplevd). På sikre siden har du Artic Return Class ..... men ser ut at avkastning ikke er bedre en om du putter de fastlåst til Blustep med sine 4% og 2mil Bankgaranti - det er ihvertfall sikkert!

 

Lenke til kommentar
Zeph skrev (13 timer siden):

Forslag til pengemarkedsfond?

SKAGEN Fondene har noen (SKAGEN Avkastning eller SKAGEN Høyrente). Høyrente er et pengemarkedsfond som koster 0,25%, mens Avkastning er ett nivå opp på risikoskalaen og koster 0,4%. Sistnevnte er høyeste risiko og dermed også forventet avkastning for din tidshorisont, altså 1 år+. Så hvis du vil ta litt risiko så kan du gå for det. Det har ikke de siste 25 årene gått i minus på en ettårs-periode, men du kan risikere å få lavere rente enn bank og du kan også slå bank med god margin. Sistnevnte er jo egentlig mer sannsynlig.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...