Jump to content

ca119

Medlemmer
 • Content Count

  313
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

18 :)

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. DiskusDød, har du informert selger om VOEC-nr, eller fant han ut selv? Du skal betalte MVA / TAX fra 0-3000kr nå! Bare kjøp noe til 5USD så skal du se .... TAX 1.25USD total 6.25USD. Kjøper du noe til under 35USD så slepper posten det gjennom ensålenge uansett om du har betalt MVA eller ikke. Men er verdien over 35USD kan du få problemer .... og garantert om selgern ikke har notert VOEC nummeret på pakka! Riktig, det bør være ALI/Selgerns ansvar å markere VOEC på pakke. Men klage til UPS? De gjør bare jobben sin .... om pakker ikke er merket riktig. MEN, nå har jeg lest på forskjellige forum - og selv om det står et VOEC nummer på pakka har f.eks FEDX fortollet sendingen atter en gang, som om de ikke hadde hørt om den nye VOEC ordningen som tredde ikraft 1 april 2020.
 2. Ser ut som ALIexpress har etablert å ta TAX fra 1 okt 2020. Ebay også. Selve ordningen er bra OM DEN HADDE FUNGERT, men ali informerer ikke selgern hvordan de skal merke sendingen med VOECnummeret slik at den kommer rett i posten uten noe ekstra. VOEC ordningen gjelder for varer inntil 3000kr alt annet skal fortolles som før og ikke trekkes TAX / norsk MVA fra ali/ebay Ebay har ihvertfall en infoside: https://www.ebay.com/help/policies/selling-policies/tax-policy?id=4348 VOEC no 2024926 skal det står på pakken fra ebay! Legg det inn i feltet til navnet ditt er kanskje en idee!?! ALIexpress har ikke slik info, jeg lurer på om de vet sitt egen VOEC nummeret! Noen kom opp med VOEC no 2032082, men det er vel WISH sitt VOEC som kommer fra denne siden: https://merchantfaq.wish.com/hc/en-us/articles/360045609693-How-to-comply-with-Norway-VAT-requirement-effective-April-1-2020- Angrer nesten på at jeg bestilte meg en ladekabel til elbil til slappe 120USD nå i oktober. ALI tok 30USD TAX altså 150USD total. Skal sendes med UPS .... ser ut at den har ankommet Norge allerede etter noen får dager (en USB-pendrive jeg bestilte i august ankom akkurat siste uker etter 3 måneder i posten!!!. Men hva skjer nå? Den ble send med UPS, selgerne bare sende sin order der det ikke fremkommer TAX/MVA og dermed vil UPS sikkert fortolle denne med 300kr + 186kr i gebyr (eller hva satsene er nå). SUPERT! Da koster varen ikke 1500kr men heller 2000kr! TAKK TIL DEN NYE ORDNINGEN!!! Ja, det er ALIexpress sin feil at de ikke informere selgeren ordentlig! Men hvem kan klandre dem når lille Norge prøver å forandre måter slik de ønsker til verdens største ehandelsplattformen? Ellers virker det som om shippingselskaper heller ikke ha greie på den nye VOEC ordningen og likevel fortoller pakker etter den gamle ordningen (ja, de mister fortollingsgebyret de har tatt i alle år).. Den som tjerner fet er norske staten - de får momsen inn dobbelt om vi ikke klager!!!
 3. oyan89123456 Konkurs? Begge er globale indexfond - de kan neppe gå konkurs! Enkeltaksjer kan det, men i Globale fond har forvalterne mange aksjer i porteføljen sin. Om du ser på Dnb Global så har de 4.5% Apple, 3.4% Microsoft, 3% Amazon, 1,4% Facebook. Så om du handler for 100.000kr i dette fondet, kjøper de automatisk Appleaksjer for 4500kr for deg om du tar det på spissen. Siste uke har DNB Indexfond utviklet seg 0.1% bedre en KLP sin Index V. Sett over lengre tid var KLP bedre, kanskje fordi de har 0,05% mindre avgift. SÅ bare hold deg til KLP. Er ikke store forskjellen likevel.
 4. Seg solgte Öhman Global Growth, JPM US Technology A (acc) USD, DNB Teknologi A. Kjøpte BlackRock World Technology, MS US Eq Growth, JPM Funds - China istedenfor. Hvor på kurven er jeg hen mon tror Lurte på om jeg skulle behold de 250k på ASK i cash og vente, men fristelsen ble for stort å handle
 5. @bshagen "Forvaltningshonorarene blir jo bare høyere?" Det blir vel et fett om du har 4 forskjellig fond på 10.000kr med hver 1% gebyr eller kun 1 fond på 40.000kr med 1% gebyr. Personlig pleier jeg å kjøpe noen fond og ser hvilket som går best. OKAY, kunne lese meg opp på avkastningen og gebyr +++ Men heller et dyr fond med bra avkastning, en et som er billig men gjør det dårlig! Etterhvert selge jeg det som har gått dårlig og bytter til det som har gått best ..... men ettpå kan det jo forandre seg .... Så lenge alt går OPP er jeg like fornøyd ..... værrer blir det om det blir crash før eller siden - det kan jo ikke gå til himmels så mye lengre?
 6. Ja, har Handelsbanken Bærekraftig, Dnb Global Lavkarbo (er vel mere TECH/FANG) som jeg nok bytter til Dnb Grønt Norden (bedre avkastning) og siste uke ble det litt STOREBRAND Global Solution, STOREBRAND Fornybar energi, Storebrand Norge Fossilfri. Dnb Grønt få jeg vel satse mest på. Handelsbanken Bærekraftig Energi og Storebrand Fornybar Energi har hat vannvittige 25-30% avkastning siste mnd - neste å tro det er en bobble. Men det få vi se om det skjer noe i framtiden ......... bare satset 10-20.000 foreløbig.
 7. Trodde LMH1 er skikkelig kids ... men du er vel over 20 Jeg LEKER også med solcellepanel, har et lite 55W - 12V anlegg på hytta og 750W til energiproduksjon hjemme. Ser at du snakker om 2000W osv ...... GLEM DET! Sålenge vi betaler ca 1kr/KW i norge blir det uøkonomisk! Tar et hytteanlegg. Her har du ofte ikke tilgang til strømnett og derfor ønsker man seg strøm til små ting. Da trenger du et solcellepanel, en laderegulator, et bra batteri og evt en 220V omformer. Primært kan du ha små forbruker her som lading av telefon, LED-lys eller bærbar pc. Kaffemaskin kobler du neppe på det, selvom det går en kort stund om du har bra batterie og selvfølgelig en omformer som greier det. Men her bruker man primær gass til koking. Joda, vet om en som har fullt anlegg på hytta slik du snakker om, men han har brukt 100.000kr og mer på det (jkirkebo) Eller energiproduksjon. Sjekk https://www.otovo.no/ ja, det koster 70.000 -150.000 kr og om det blir lønnsomt??? Mitt minianlegg er satt sammen av 3x275W solceller og en kina 1000W GRID inverter. Betalte kanskje 6-7.000kr for alt. Det produserer ca 2 - 3KWH dagen om solen skinner skikkelig og genererer ca 300KWH per år! Ja, sparer altså 300kr/året! SUPERT. Tar altså ca 20år før det går med gevinst, men da er garantert kina invertern ødelagt 2 -3 x. Og et 7KW anlegg fra otovo koster ca 150.000kr vil jeg tro. Og selvom vi nå er optimistisk og sier at det genererer 7000KWH året, betyr det at det må fungerer minst 20år før du få igjen det du betalte. Vel å merke med norges strømpriser som er ca 1kr/KWH (inkl nettleie, strømpris og transportpris). I tyskland har jeg hørt at strømmen koster ca 3.50kr/KWH så her er det 3x mere lønnsomt med solcelle. Jeg har gått elektro grunnkurs SÅ jeg har ihvertfall litt basiskunnskaper. Og ja, batterier er farlig og kortslutte!!! Derfor har man alltid en sikring mellom batteri og annet utstyr! Og kobler du feil på pluss og minus ..... kabooom og da går din nyinnkjøpte inverter!
 8. Eller kjøpe deg et micro-usb adapter og lodde de 4 ledninger på lettere tilgjengelige steder om det er mulig. Har også et esp8266 der micro-usb falt av ..... håpløs å lodde selv! Tror de bruker varmluft for å få det på plass igjen.
 9. Arduino? Altså jeg har jo lekt med noen arduino mini med AT328, men de siste par år har jeg foretrekker jeg ESP8266 siden de har WIFI. Og, den har ikke like mange inn-/utganger men da kan du jo ta den størrer ESP32 som har det meste Kjøpt det meste på aliexpress eller ebay og det koster fra $2 for arduino mini eller ESP8266 D1 til $5 for en ESP32. De som ville lese av strømmålern: https://github.com/lopezjm2001/ESP8266-Wifi-D1R2-Meter-Pulse-Reader- Jeg bruker den for å lese av produksjonen av solcellepanelet mitt (med egen måler som har S0 utgang). Mye man kan lage om man kan programmere! Er ikke den flinkeste, men litt modifisering fikser jeg stort sett
 10. ??? Har du satt på gjærlås så kan jo CO-gass slippe ut gjennom den .... plupp plupp plupp Deilig frisk lukt DU skal ihvertfall ikke sett til gjær om temperaturen er over 30 grader ..... eller 35 grader - da dreper du gjæret og satsen starter ikke ... eller blir til edikk om du er maks uheldig. I det siste ble det lite vinlagring - kona foretrekk å kjøpe .... det går ikke like ille til hodet som hjemmelaget og har ikke noe bismak. EUROPRIS har vel grei med utvalg, ellers kjøpte jeg mest i sverige til 200-259SEK for en 5l dunk. Slepper å kjøpe 7kg sukker da. HAr også laget en del tørrsatser der du koker opp fruktkjøttet og tilsetter 5-7kg med sukker. De koster mindre, men sukkeret er ikke billig.
 11. Om du kjøper noe til 1400Kr tror jeg neppe du slepper gjennom fri. Inntil videre slepper toll/posten gjennom pakker under 350kr verdi (slik det var på den gamle ordningen inntil 1.april 2020) men har pakken verdi over 350kr så tar nok posten tak i den og ila MVA + sitt bearbeidelsesgebyr. Ebay ser ut å betale norsk mva. Dermed skal du normal sleppe at posten tar gebyr noe som jo er hele pointe med den nye ordningen. Men da skal VAT tydelig merkes på pakka. Og gjør selgern det? Worst case må du da krangle med posten og vise til dine kvitteringer at norsk moms er betalt. Samme gjør vel WISH (men synes de er dyre, denne tv-boksen skulle koste 667kr på WISH inkl mva og inkl P&P på 107kr)). Aliexpress har ikke tatt norsk MVA enda. Fikk en android tv-boks som kostet $35 uten mva rett i posten nå i september. Etter en liten pause i april har jeg handlet 10-20 småsaker på ali, og ingen ble ilagt norsk mva og kom rett i postkassa. Men ting som koster 1400kr blir vel ofte sendt med andre transportører som dhl og de tar seg av fortolling/mva om den ikke er betalt. Dessuten om du betaler 1400kr eller 1549kr er vel ikke så stort .... verrer med 30kr vs 180kr for en vare som i norge koster 50-100kr!
 12. Vel, dårlige tider i rentemarket for sparing nå! Hadde flaks at jeg greide å sette inn penger i Bluestep akkurat før de satt ned renta som nå kun er 1.25% FOR 1 ÅR FAST. Og Santander har 1.35% så nå flyttet jeg over til Dnb Obligasjon/KLP Obligasjon/Landkredit Høyrente. Har også litt i Landkredit Extra og Fondsfinans Kredit som har meget god avkastning nå. MEN .... bare litt i de siste to fond da de også ga meg -25% i mars 2020. Så da gikk vinning opp i spinninga. Landkredit Høyrente tapte seg bare ca -8% og Dnb og KLP Obligasjonsfond kun ca 3%. HighYield fond som gjør det best er SEF Kraft Høyrente (via Nordnet). De er opp i ca +8% fra årsstart 2020, men de gikk også ned -25% i mars. Vi snakker om High Yield / HøyRisiko derfor har jeg blitt litt forsiktig men slike fond. Penger er ikke like sikker som i sparebanken - du kan risikere å tape. Men siden inflasjon er høyre en innskuddsrente så taper du kjøpekraften om du bare ha dem i sparebanken også! Og aksjefond (USA Teknologi har gjort det bra, men bare igår -5% på en dag HJÆÆÆÆLP - vel ensållenge er de fortsatt i pluss for min del, men håper ikke de gå enda mer ned ......
 13. DU bør ta en titt hvordan disse KLP fond har gjort det i krisen i mars 2020. De har ikke tapt seg så mye i den verste tiden som enkelte high Yield fond som tapte seg hele -20%. Det er så første gang på 10 år det har gått så mye skeiss så nå er jeg litt mer forsiktig og ikke setter de på fond med best avkastning. Hadde de i Landkredit Extra ..... nå foretrekker jeg Landkredit Høyrente - ikke så bra avkastning en falt ikke så mye. Ja det blir dårlig rente i banken! Santander setter ned fra 1.95% til 1.35% fra 19okt2020. BlueStep har allerede redusert til 1.20% i august. Da få man vel håpe at rentefond DNB Obligasjon, Fondsfinans Kredit, Landkredit Høyrente eller Extra gjør det bedre .... men her kan du som sagt også tape litt av innskuddet ...... det er risiko
 14. DU bør ta en titt hvordan disse fond har gjort det i krisen i mars 2020. De har ikke tapt seg så mye i den verste tiden som enkelte high Yield fond som tapte seg hele -20%. Det er så første gang på 10 år det har gått så mye skeiss så nå er jeg litt mer forsiktig og ikke setter de på fond med best avkastning. Hadde de i Landkredit Extra ..... nå foretrekker jeg Landkredit Høyrente - ikke så bra avkastning en falt ikke så mye.
 15. ??? Regne ut? Tror du vi er synske - da hadde vi vært millionær :) Her snakker vi om balanse avkastning/risiko. Selvsagt gir rentefond dårlig avkastning og derfor skal man ha litt aksjefond siden det vanligvis gir bedre avkastning. Men aksjefond kan gå mye mer jojo ..... for 4mnd gikk det 20-40% i minus, idag går det bra, om 1 mnd kan det gå atter til dundras ... men om 5-10 år er det bra igjen ...... ingen som kan spå utfallet. Joda du taper om du ikke begynner med aksjesparing. Du skal ikke satse mer en du kan tape ...... Hver er sin egen smed .... Okonomene råder deg til å investere i globale indexfond. De er billigst å gjenspeiler verdenøkonomien dit de størstes aksjeselskaper. Fordelinger kommer dog an på når du trenger penger. Du skal ikke sette alt i aksjefond nå du trenger penger om 1-5 år. Nettop fordi verdien kan plusselig halveres. Dito gjelder når du er gammel. Da skal du ikke ha for mye i aksjefond heller. Er du ung og tenker du trenger penger om 20-30 år da kan du inngå litt høyere risiko siden aksjefond har gitt 2x-3x bedre avkastning en rentefond på langsikt.
×
×
 • Create New...