Jump to content

Matsemann

Medlemmer
 • Content Count

  12621
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Matsemann last won the day on May 6 2011

Matsemann had the most liked content!

Community Reputation

4336 :)

About Matsemann

 • Birthday 08/01/1991

Profile Information

 • Kjønn
  Mann

Recent Profile Visitors

34772 profile views
 1. Som utvikler&konsulent har jeg ofte vært med om vaktordninger for løsningene vi lager. Det skiller seg kanskje litt ut fra en vakt fra folk som jobber i drift/it-support. Vanlig ordning da har vært at man har feks en uke der man er på vakt og er barnevakt for løsningen. Vakttiden er 16 timer, 07-23, fratrukket tiden man uansett er på jobb. Det som skjer 23-07 går evt til drift eller lignende, eller anses ikke som kritisk. Der jeg er nå har det typisk vært at man må acknowledge alarmen innen 15 minutter, og innen 30 minutter må man ha begynt å jobbe med den. Får 100kr/t for det. Så én uke blir da 7200 kr (5x8 timer hverdag, 2x16t helg). Jeg synes ikke det var verdt det. 15 minutter svartid gjorde det feks umulig for meg å svømme utendørs i sommer samme uke om jeg ikke hadde fått noen til å overta akkurat de timene. Må konstant ha med seg PCen om man er på besøk eller utenfor huset, i tilfelle noe skjer. Jeg synes det var for inngripende i forhold til betalingen så prøvd å holde meg unna å plukke vakter.
 2. Gode spørsmål. Har hørt om en del kjipe avtaler for ansatte tidligere, men føler denne unngår de verste tilfeller. Jeg får kjøpt aksjene direkte (så ikke opsjoner jeg først får utøve X år frem i tid feks som låser en). Og samme aksjeklasse som investorene (så ikke slik at de må ha Y avkastning før vi andre får betalt ved oppkjøp). Men var en lang pdf, får lese resten av den i morgen og se alle detaljer.
 3. Ikke børsnortert. Får kjøpe til samme pris som investorene fikk i seneste runde. Tenker jo investorene vet hva de driver med og mener det var en god pris. Samtidig har de jo investert i flere startups, så for dem trenger jo bare én av dem bli vellykket for å gå i pluss.
 4. Forøvrig fått tilbud om å kjøpe meg inn. Tenker uansett å spytte inn litt, gøy å føle man er med på "reisen". Spørsmålet er hvor mye? Uten å si for mye, en startup som er over kneiken, så jeg er nok for sent ute for å få 100x-eren på innskudd. Er priset til over milliarden allerede. Så blir promiller jeg kommer til å eie. Men nok en del potensiale uansett fremover. Bare dumt å putte alle egg i en kurv, at både inntekt og sparing er knyttet opp mot samme bedrift. Samtidig er det jo en god mulighet for litt ekstra avkastning 🤔
 5. Tror ikke de går med på å låne stort utover det de har sikkerhet i uten at renten skyter til værs. Diverse banker har verdipapirbelåning med sikkerhet i aksjer/fondene du eier. Men ofte med kjipe renter (typ 5+%...). I teorien kan man ofte bruke det for å få en bra gearing. Feks om du eier aksjer til 1M kan du kanskje få låne 750k. Kjøper du aksjer for disse har du da sikkerhet til å kjøpe for ytterligere 500k. Osv., gitt man får kredittramme til det. Men som sagt, heftige renter.
 6. Da har jeg hatt første måned der huslån-avdraget betales ned via BSU. ~15k ekstra å rutte med i måneden de neste 2 årene 🥳 Som da nok bare blir å putte i fond i stedet. Slik at det i praksis blir en sakte overføring fra BSU -> fond, bare via huslåns-nedbetaling. Ikke verdt å beholde BSU for meg lenger. Men heller ikke verdt alt styret ved å nedbetale mye umiddelbart på lånet heller for så evt å øke lånet igjen som rammelån for å få tilbake pengene, spesielt siden vi er to sammen med ulik lånebrøk og størstedelen av lånet er fellesgjeld i borettslag pga nybygg.. I tillegg begynner jeg straks i ny jobb. 🥳 Litt høyere totalpakke/lønn enn jeg har akkurat nå, men litt mindre enn jeg ville hatt ved å bli værende (ville nådd nytt senioritetsnivå der jeg får enda større andel av bedriftens overskudd / bonus til høsten). Samtidig noe av det som er digg ved å ha spart mye og et nøkternt forbruk: Jeg har friheten til å prøve litt forskjellig, ikke noe press på å gå etter pengene da jeg har så jeg klarer meg.
 7. På amerikansk børs, så kan ikke handles på diverse gunstige kontoer (ASK), kun amerikanske aksjer (så ikke globalt), og må vel betale kurtasje hver gang man skal sette inn penger (siden.man strengt tatt kjøper en aksje). Edit: og det man kjøper må vel gå opp med ca 3000kr
 8. Det gjør jo at man også begynner betvile annet de har sagt tidligere i andre sammenhenger. Sånn, hvor evidensbasert kan treningsinfoen være om han tror på konspitull på linje med broscience?
 9. Alltid artig med folk som påstår de er "sensurert" eller "cancelled". Merkelig nok kan de jo fortsette å poste skiten sin og klagene om sensur stort sett over alt, så ikke som om de er veldig undertrykt. Å få reaksjoner på eller konsekvenser av sine handlinger er ikke sensur...
 10. Ikke sikkert han vil kunne få de gode rentene om han er belånt opp etter øra, da. Det er ofte ulempen med å ikke ha noe EK, risikoen banken tar priser de med høyere renter. De prisene som blir oppgitt hos diverse banker er ofte med forbehold om at det maks er belånt 85% eller 60% på boligen. Om et faktisk er mulig å flytte det ene lånet vet jeg ikke. Jeg tenker det jo burde gå å ta opp et nytt lån en plass og betale ned det ene, men det kan jo være litt tinglysninger og slikt lagt opp på en måte at de to lånene i praksis henger sammen / evt at en ny bank ikke vil inn og røre den ene halvdelen.
 11. Ja, derfor jeg nevner det å skrive kontrakt partene seg i mellom i tillegg, der man skisserer opp hvordan ting skal løses i forskjellige situasjoner og hva intensjonene er. Feks at Bjarnes svigerfar plutselig ikke flytter inn fordi han "eier jo huset jeg også" 😅 , men også at om planen er at man får hjelp til å låne og fort skal kvitte seg med medlånetaker må det også skrives ned og avtales skriftlig slik at man ikke bare kan snylte på vedkommende i 30 år.
 12. Du er allerede inne på det, men vi har gjort begge deler tidligere i min familie. Først kjøpte jeg og broren min leilighet sammen. Siden han ikke var helt ferdig med å studere enda behøvde han foreldre som medlånetaker. Da ble det to lån i banken: Ett med meg og broren min, og så ett med meg+bror+foreldre for den siste delen. Løpetiden på det siste lånet var også 20+ år, og sikret i foreldres bolig mener jeg å huske. Men da med en plan om å tegne 1 nytt felles lån med meg og min bror som dekket hele beløpet når han var ferdig med sitt studie og begynte å jobbe. Senere solgte jeg hele leiligheten til min bror. Han fikk akkurat ikke nok i lån alene av banken. Fikk da 1 lån med seg+foreldre for det hele (og igjen løpetid på 20+ år). Men så når han bikket over slik at han kunne håndtere lånet alene (betalt ned litt, samt økt lønn) søkte han eget lån og tar da alt selv. Så i praksis fungerer det veldig greit. Men det er jo ingenting her som "hindret" noen av oss å la foreldrene være bundet i et lån i lang tid. Så en viss risiko for den ekstra parten så kan jo evt skrive noe kontrakter her for å sikre at den som er snill og hjelper ikke sitter igjen med svarteper om dere ikke følger planen.
 13. Antar det var mest oss gæmliser som brukte tråden aktivt og ikke så stort påfyll av nye studenter. Selv gikk jeg ut i 2015, så har ikke så mye NTNU-relatert å komme med lengre Holger som startet denne tråden har jeg jo da jobbet med i 6 år nå, som igjen gikk ut før jeg begynte på NTNU! Spm er vel hvorfor så få nye. Er nok andre fora man bruker.
 14. Jeg synes ikke det gir mening å være redd for avkastning i det globale markedet og derfor putte alt i et lite og lokalt marked som allerede er priset enormt høyt. Spesielt skummelt om du tenker gå langt over 5x grensen. Husk at boligprisene allerede ligger og stanger mot det taket nå. Feks en 2-roms som for noen år siden gikk for 2,5M går nå for 3,5M. Men den vil nok ikke øke til 4M+ like fort, da 5x-ern gjør at folk flest ikke får høyere lån enn det nå ligger på. Finansieringsbeviset er bare gyldig gitt man har fortalt den faktiske situasjonen, og det inngår også masse forbehold om at ting ikke endrer seg vesentlig underveis. Feks om man får et finansieringsbevis basert på sin inntekt og like etter får sparken, er ikke det beviset lenger gyldig. Samme i ditt tilfelle, du kan få et bevis basert på at kjæresten din skal jobbe til høsten. Så kjøper dere om noen måneder, og det blir overtagelse til sommeren. Når dere så i juli skal signere lånepapirene og banken ber om hennes arbeidskontrakt kan de nekte dere lånet, og potensielt må dere bare selge igjen med stort tap for å prøve betale selger.
 15. Sykler man over alt om man bor i byen (slik jeg gjør) snakker man titusenvis av kroner i året spart også. Ikke bare leier jeg ut parkeringsplassen min til 15k i året, men så er det jo forsikring, reprasjoner, avgiftee og faktisk bruk. Jeg bruker en del Otto/Hyre/Nabobil osv., selv om jeg da bruker 200kr på å komme meg på en skitur er det billigere enn å kjøre "gratis" med sin egen bil. Og faktisk ikke så mye dyrere enn 2x ruterbilletter ut av sone1...
×
×
 • Create New...