Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Kjønn og psykiske problemer


Gjest MKII

Anbefalte innlegg

Gjest 514b5...c5d

Å lage en statistikk over hvem som sliter mest vil være vanskelig da det ikke forventes åpenhet og ærlighet på samme måte. Når det snakkes om utroskap er det mange som henviser til statistikk som sier ditt og datt, om man da påpeker "men er alle ærlige?" så blir man anklaget for spekulasjon og videre henvist til statistikken som er tydelig og klar. Men hva om man gjorde en tilsvarende spørreundersøkelse for psykiske problemer, da sies det plutselig at mennene ikke er ærlige. Så om man ikke kan tro på svarene man får, om det skulle vise seg at kvinner er i overtall - da er jo en slik statistikk poengløs? Mørketall er vanskelige å oppdage, og viser statistikken at kvinner dominerer så er det samtlige som vil mene at de ikke sliter så mye, at menn uansett har det vanskeligere enn kvinner osv. Ser man på selvmordsstatistikken dominerer menn - ser man på selvmordsforsøkstatistikken, så dominerer kvinner, muligens fordi menn velger mer "brutale" og dødelige metoder. Selvskading i form av å fysisk skade seg selv er mer utbredt blant kvinner, mens rusmisbruk er mer utbredt blant menn.  

Kvinner er mer følsomme vesener. Menn mer rasjonelle. Det gir mening om det er flere kvinner enn menn som har psykiske problemer. Kanskje er der en skjevfordeling, kanskje menn sliter mer enn vi tror. 

Mitt inntrykk, som både kjenner menn og kvinner, og som da også har kjent åpne menn, rusmisbrukere og lignende - tror det er ganske "vanlig" hos mange å slite i dag, i mer eller mindre grad. Ser også at det snakkes om at kvinner "snakker mer" - husk at det finnes kvinner som ikke snakker, og menn som faktisk snakker. Der er unntak fra reglene og mørketall på begge sider. Jeg er en kvinne som har psykiske problemer, men som ikke er åpen med andre om dette, kun behandlere og helsepersonell, og i tilfeller hvor jeg har mulighet til å være anonym, for eksempel forumer - hvor jeg for øvrig har kommet i kontakt med menn som også sliter, men derimot få kvinner. 

Gjest MKII skrev (2 timer siden):

Igjen stiller jeg spørsmål ved analysen din: En snever aldersgruppe sier lite eller ingenting om helheten. Og i link'ene "Thor" la ut stod det vel at det er unge kvinner som sliter mest. Men ennå en gang: Det er forskjell på "kvalitet" og "kvantitet" og alvorlighetsgrad og omfang...

Det stod vel også i en av link'ene fra "Thor" at unge kvinner sliter mest på grunn av forventninger, særlig fra mor, og krav om hvordan kroppen "skal" se ut i forbindelse med endringer i tennårene. Mulig det er et tilfelle av "kvinne selv, kvinne værst". Gutter/menn liker veldig ofte helt normale jenter/kvinner med kvinnelige former. Twiggy-typen gikk takk og pris av moten for lenge siden! Har inntrykk av at jenter og kvinner stort sett dømmer andre jenter og kvinner mye værre der enn det gutter og menn gjør.

Det forventes hele tiden altfor mye av kvinner. Ja da, det forventes noe av menn også - men jeg personlig kan ikke se at det kan sammenlignes. Kvinner skal se sånn og sånn ut, de skal oppføre seg sånn og sånn, de skal jobbe med det og det (eller ikke jobbe...), de skal ditt, de skal datt, de skal ikke bli eldre, de skal ikke tro de er noe (men de skal ikke være usikre heller...), kvinner kan aldri vinne eller aldri være bra nok. Dette er ikke bare i forbindelse med dating eller vennskap, det er på alle arenaer i livet. Denne typen utfordring tror jeg oppriktig menn ikke kan relatere til, akkurat som jeg ikke kan relatere til menn som "sliter med å få sex", er ufrivillig single/barnløse (er selv ufrivillig barnløs, men det er en annen sak). Jeg tror også menn har liten til ingen forståelse for usikkerhetene, kompleksene og vanskene kvinner kan stå ovenfor - dette har jeg også erfart i nære relasjoner med menn, de skjønner ikke bæra. Kvinner er kvinner verst er det noe som absolutt heter, og det stemmer, kvinner kan være brutale mot hverandre. Men mennene er ikke en motvekt til dette, heller ingen støtte. Det forventes ikke heller, jeg forventer det i alle fall ikke.

"Body positivity" ble en greie på sosiale medier for lenge siden, og du verden så mange menn som stilte seg negativt til dette!! Stygge kvinnekropper overalt (ja, jeg leste kommentarene). Kvinner derimot ble mer revet med og elsket denne bevegelsen (så klart ikke alle), og det har hjulpet mange kvinner til å skape et godt selvbilde. Til syvende og sist tror jeg ikke menn sine meninger om kvinnekroppen og utseendet betyr så mye lenger som før. Kvinner har fått nok. Bra nok blir vi ikke uansett, så hvem bryr seg. Sosiale medier, pornografi og lignende forvrenger ikke bare selvbildet til kvinner - det påvirker også hvordan menn ser kvinner og hvilke preferanser de har. Kan det være omvendt også blant kjønnene? Ja, da...

Det å frigjøre seg fra forventninger, press og folk sine håpløse meninger om hvem du skal være om hvordan du skal leve ditt, er det viktigste man kan gjøre for sin mentale helse. Dette gjelder menn og kvinner, for jeg vet at menn også står ovenfor store krav og press. 

Nå svarer jeg kun på det du skriver og er i utgangspunktet ikke interessert i å diskutere dette videre, nettopp fordi det er langt utenfor trådens tema og det er kun mine egne tanker og meninger jeg deler som svar til ditt, som så mange gjerne kan være uenige i. Det er helt greit. Temaet engasjerer meg litt. 

Hvem har det verst? Alle som har det ille. Punktum. Uavhengig av kjønn. Det som også engasjerer meg er selvmordstatistikken, jeg syns den er forjævlig. Vil hjelpe mannfolka våre. Vi har ingen å miste. 

Anonymous poster hash: 514b5...c5d

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest MKII skrev (3 timer siden):

Igjen stiller jeg spørsmål ved analysen din: En snever aldersgruppe sier lite eller ingenting om helheten. Og i link'ene "Thor" la ut stod det vel at det er unge kvinner som sliter mest. Men ennå en gang: Det er forskjell på "kvalitet" og "kvantitet" og alvorlighetsgrad og omfang...

Det stod vel også i en av link'ene fra "Thor" at unge kvinner sliter mest på grunn av forventninger, særlig fra mor, og krav om hvordan kroppen "skal" se ut i forbindelse med endringer i tennårene. Mulig det er et tilfelle av "kvinne selv, kvinne værst". Gutter/menn liker veldig ofte helt normale jenter/kvinner med kvinnelige former. Twiggy-typen gikk takk og pris av moten for lenge siden! Har inntrykk av at jenter og kvinner stort sett dømmer andre jenter og kvinner mye værre der enn det gutter og menn gjør.

Her er hele aldersgruppen. Også totalt så er det flere menn som er uføretrygdet pga psykiske lidelser enn det er kvinner som er det. Jeg tenker nå hvertfall at det er en bedre analyse enn din egen selvopplevde følelse om at kvinner har mer psykiske problemer enn menn. 

Det du kan ha rett i er at det er forskjell på alvorlighetsgraden. Det synes som om kvinner har "lettere" lidelser som f.eks angst og depresjon, mens menn gjerne er overrpresentert med litt mer alvorlige psykiske lidelser som igjen kan gi utslag i både selvmordsstatistikk og uførestatistikk. 

En annen ting kan være at jenter rapporterer psykiske lidelser og forventningspress litt oftere. Både pga at de kanskje ikke føler det som like mye tabu / skambelagt å slite som menn føler det hvis de sliter, samt at jenter legger mye mer press på seg selv. Jeg er ikke helt med på at mødre legger mye forventningspress på jenter. Jeg har tross alt vokst opp som jente selv, og er også mor til jenter (og gutter). Ikke at jeg skal være en fasit på hva andre mødre gjør da...

De uføretrygdedes diagnosemønster varierer med hensyn til kjønn og alder. De vanligste diagnosene for uføretrygdede menn og kvinner er innenfor psykisk lidelser og atferdsforstyrrelser (42,8 % for menn og 34,0 % for kvinner). https://www.nav.no/no/nav-og-samfunn/statistikk/aap-nedsatt-arbeidsevne-og-uforetrygd-statistikk/uforetrygd/diagnoser-uforetrygd

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sjørøver skrev (1 minutt siden):

 

 

Men dette kan være den samme kamuflasjen som vi finner i ADHD problematikken. Folk tror det er et gutte-problem, bare fordi jenter ikke blir diagnosert før de er over 30 år. Antagelig er fordelingen lik.

Kanskje gutter ikke blir diagnosert med psykiske lidelser fordi de ikke viser de komplekse følelsene på utsiden?

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Menn er mer jevne. De har en større andel både av de med ekstremt lite psykiske problemer og de med ekstreme mye psykiske problemer.
Jenter er mer moderate, altså de har flere i midten av skalaen med et færre antall ved de ekstreme ytterpunktene.
Kvinner er også flinkere til å klage enn det menn er.

Dermed sitter vi her med statistikker som forteller oss at flere kvinner enn menn lider av psykisk lidelse, mens flere menn enn kvinner lider så mye at de ender med å begå selvmord grunnet psykisk lidelse.
Den typiske manfluensa er nok en defleksjon. Når menn klager så er det ille, når kvinner syter så er det bare helt normalt.

 

Figur 5a. Andel av menn mellom 15 og 64 år registrert med utvalgte psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser i spesialisthelsetjenesten, årlig 2010-2020. Kilde: Norsk pasientregister (NPR) Figur 5a. Andel av menn mellom 15 og 64 år registrert med utvalgte psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser i spesialisthelsetjenesten, årlig 2010-2020. Kilde: Norsk pasientregister (NPR) Figur 5b. Andel av kvinner mellom 15 og 64 år registrert med utvalgte psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser i spesialisthelsetjenesten, årlig 2010-2020. Kilde: Norsk pasientregister (NPR) Figur 5b. Andel av kvinner mellom 15 og 64 år registrert med utvalgte psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser i spesialisthelsetjenesten, årlig 2010-2020. Kilde: Norsk pasientregister (NPR)

https://www.fhi.no/he/folkehelserapporten/psykisk-helse/psykiske-lidelser-voksne/?term=#om-psykiske-plager-og-lidelser

Kjønnsforskjellen har blitt mindre; i begynnelsen av perioden var det nesten tre ganger så mange selvmord hos menn som hos kvinner, mens forholdet nå nærmer seg 2:1, se figur 1.

Figur 1.  Antall selvmord per 100 000 innbyggere. Menn og kvinner for perioden 1971 til 2021. Kilde: Dødsårsaksregisteret, Folkehelseinstituttet


https://www.fhi.no/he/folkehelserapporten/psykisk-helse/selvmord-i-norge/?term=

Lenke til kommentar
Gjest 514b5...c5d
leticia skrev (43 minutter siden):

Jeg er ikke helt med på at mødre legger mye forventningspress på jenter. Jeg har tross alt vokst opp som jente selv, og er også mor til jenter (og gutter). Ikke at jeg skal være en fasit på hva andre mødre gjør da...

Det som ofte går igjen hos kvinner med psykiske lidelser er en fraværende far. Derav "daddy issues", et svært seksualisert begrep sett fra menn sitt perspektiv (lett å få til sengs, impulsiv kvinne som liker eldre menn, bla bla æsj), men et ganske utbredt problem som sagt hos kvinner som er psykisk syke. 

Anonymous poster hash: 514b5...c5d

Lenke til kommentar

Utan å ha forskning å vise til så tviler eg sterkt på at det er nemneverdige kjønnsforskjellar på psykiske problem. Men at måten de manifesterer seg på er svært ulik, både fordelt på kjønn, men nok også på andre fotskjellar som kultur, sosiale lag, osv. 

Måten ein taklar psykiske knekkar på vil nok variere ganske mykje både på grunn av fysologiske forskjellar mellom kjønna, men sikkert minst like mykje vil det være styrt av sosiale forventningar. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest MKII skrev (På 13.12.2023 den 8:40 PM):

ER det en reell skjevfordeling av psykiske problemer mellom kjønnene

Svar: Vel...

Vi må først skille mellom medfødte psykiske lidelser, og ervervede psykiske lidelser.

Nei, forskning hittil viser ingen signifikant skjevfordeling mellom kjønnene hverken type medfødt lidelse eller alvorlighetsgrad. Derimot er det skjevfordeling i hvordan lidelsene manifesterer seg, herunder hvor mye ressurser som må brukes for å behandle selve lidelsen. Nyere forskning viser også at ulike kjønn kan ha behov for ulik type behandling, selv om det dreier seg om samme lidelse.

Ja, forskning hittil at det er en skjevfordeling mellom kjønnene når det kommer til ervervede psykiske lidelser (problemer). Det mest treffsikre hofteskuddet er at det er overveiende signifikant flere menn enn kvinner som tar sitt eget liv på Grønland. Det er overveiende flere kvinner med bl.a PTSD(-K) fra tidligere Yugoslavia i samband med seksuell tortur som krigføring. Vi kan også forvente en signifikant økning med samme problematikk fra Ukraina og noen Afrikanske land.

Som med alle andre nye medisinske oppdagelser, vare seg det dreier seg om somatikk eller psykiatri, går det politikk i hva som i tiden får mest oppmerksomhet. Brannfakkel: Jo mer oppmerksomhet= jo flere "med-syke".

Lenke til kommentar

"Gjennomføringsevnen" er ofte bedre hos menn, så hvis de bestemmer seg for å ta sitt eget liv så er det større sjanse for at de fullfører det. Kvinner bruker det oftere som et rop om hjelp, de snakker også med andre om sine problemer, menn kan plutselig gjøre noe slikt uten at noen visste hvor ille det stod til.
Det er flere menn enn kvinner som tar livet sitt og flere kvinner enn menn som gjør selvmordsforsøk, som er beskrivende for kjønnsforskjellen.
Det er dog liten grunn til at det er noen store forskjeller mellom kjønnene når det kommer til psykiske lidelser(hvor ofte de forekommer), men hvordan de oppleves, behandles og hvordan de manifesterer seg er nok annerledes for kvinner og menn.

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Uderzo skrev (2 timer siden):

"Gjennomføringsevnen" er ofte bedre hos menn

Vel nja...

Menn er mer tilbøyelige til å være risikovillige. Dette kan føre til at de er mer tilbøyelige til å starte nye prosjekter og oppgaver. Menn kan også være mer tilbøyelige til å være fokuserte og målrettede, noe som kan bidra til gjennomføringsevnen.
Kvinner er mer tilbøyelige til å være tålmodige og utholdende. Dette kan føre til at de er mer tilbøyelige til å fullføre oppgaver som krever lang tid og innsats. Kvinner kan også være mer tilbøyelige til å være samarbeidsvillige, noe som kan bidra til gjennomføringsevnen.

Men dette er ytterst kjønnsstereotypier som definitivt har en innvirkning på hvordan vi oppfatter gjennomføringsevne.

Lenke til kommentar
bjorning9 skrev (1 time siden):

Er dette noe du har forsket på?

Dette har med valg av metode, menn velger oftare metoder der det er vanskelegare å angre seg eller bli redda. Kvinner velger ofte metoder som virker saktare slik at det er større sannsynlegheit for at nokon kan gripe inn. 

Kva desse metodane er kan ein lese ut av statistikken, men merk at valg av metode blir det ofte ikkje snakka om fordi det er ein av dei farlegaste triggerane å prate om ovanfor suicidale personar. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
fivebigcities skrev (På 15.12.2023 den 2:57 PM):

Ordet "flinkere" synes jeg er litt uheldig her. Hvem som sliter mest med psykiske problemer av menn og kvinner, vet jeg ikke, men at kvinner snakker mer om følelsene sine enn menn, all den tid de også i større grad enn menn søker sammen i fellesskap, og menn foretrekker å håndtere ting alene, kommer ikke akkurat som noen overraskelse. Det er nok snarere en smakssak enn et spørsmål om hvem som gjør det som er mest riktig.

Kanskje litt på siden av trådens tema, men jeg synes Robert Mood hadde en fin kommentar om dette for noen år siden. Kanskje er det ikke alltid "å snakke om det" som er mest effektivt for menn, og kanskje er det forskjell mellom hva som fungerer for kjønnene:

Sitat

 

Kjære gutter: Det er ikke noe galt med dere selv om dere ikke prater så mye om følelsene deres.

https://www.nrk.no/ytring/menn-av-fa-ord-1.14527433

 

 

Lenke til kommentar
The Avatar skrev (3 timer siden):

Dette har med valg av metode, menn velger oftare metoder der det er vanskelegare å angre seg eller bli redda. Kvinner velger ofte metoder som virker saktare slik at det er større sannsynlegheit for at nokon kan gripe inn. 

Kva desse metodane er kan ein lese ut av statistikken, men merk at valg av metode blir det ofte ikkje snakka om fordi det er ein av dei farlegaste triggerane å prate om ovanfor suicidale personar. 

Dette er egentlig ikke svar på spørsmålet. Ville vite om påstanden "menn har større gjennomføringsevne" er blitt forsket på. Også var spørsmålet rettet mot Uderzo, som kom med påstanden, men det må kanskje forklares?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...