Gå til innhold

Utlendinger som skal bestemme


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Subara skrev (5 timer siden):

Hvor kommer du fra  -  hvor kommer du egentlig i fra - er ikke et nøytralt spørsmål når man stiller det til en som har mørk hudfarge.

Man kan alltid være åpen for å lære mer om hvordan man best skal omgås andre.

Jeg møter noen ganger mennesker som opplagt ikke er født i Norge - fordi de snakker gebrokkent eller Engelsk. Da er det ofte naturlig å være nysgjerrig på bakgrunnen deres.

Jeg møter andre som er nysgjerrig på bakgrunnen min siden jeg snakker en annen dialekt enn det fleste på stedet jeg bor. Det er bare trivelig å snakke om slikt.

Jeg har vært i land hvor jeg var 30-40cm høyere enn alle andre på gata. Og til sammenligning veldig bleik. Folk blir fascinert. Noen peker. Noen tar bilder. Noen antar at jeg har penger bare fordi jeg er lys - helt uten å spørre seg selv «hmm. Mon tro om jeg er stigmatiserende nå? Best å ikke spørre ham om han kan veksle den seddelen for meg».

-k

  • Liker 5
Lenke til kommentar
aig skrev (På 4.2.2023 den 7.41):

Jeg selv var nabo med en libanesisk kvinne og en dag jeg prøvde å slå av en prat med henne på bussholdeplassen, så kom det en eldre arabisk mann bort til oss og sa strengt til meg "snakker du med kvinner?" og det ble dårlige vibber. Ingen krangel, men jeg ble forbanna og valgte å forlate stedet.

Jeg hadde sagt tilbake til han på strengt nordnorsk dialekt: "Ka fan har du me d å gjøre om æ snakke me kvinnfolk".

  • Hjerte 4
Lenke til kommentar
On 2/4/2023 at 6:38 PM, knutinh said:

Man kan mistenke at det for noen er den skandinaviske velferdsmodellen som trekker, vel så mye som frykten for å bli drept i moderlandet.

Du er inne på noe. Hvorfor reise 4,000km fra Afghanistan for å komme seg "i sikkerhet" i Norge. Et land full av "infidels" uten kontrol på sine kvinner som får sprade rundt halvnakne om sommeren uten manlig eskorte.
 
Det er jo langt mere logisk å ta opphold i f.eks. i det enorme nabolandet Turkmenistan med bare 6.5 millioner innbyggere!
Det som er merkelig at de mange Afghanere som har har kommet seg i "sikkerhet" i Turkmenistan er langt fra fornøyde der selvom flyktninger har samme rett til jobb som de lokale!. De vil videre til "tredje land" for bl.a. å finne bedre økonomiske ordninger. M.a.o. selve definisjon på "velferdsflyktninger"! Dette er ikke mine ord, men sitat fra artikkelen lenket nedenfor. 

"Falling living and educational standards in Turkmenistan in recent years have stimulated calls for third-country resettlement from Afghans in Turkmenistan. Employment opportunities are limited here, so this has an impact on refugees, who have the same access to the labour market as locals,"

https://reliefweb.int/report/afghanistan/turkmenistan-afghan-refugees-want-third-country-resettlement

  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

De fleste har egentlig ikke rett til å kalle seg flyktninger.

"I alt 16 millioner mennesker var på flukt i et annet land i 2013. Selv om dette er mange mennesker, utgjorde mennesker på flukt likevel ikke mer enn sju prosent av alle verdens migranter, ifølge OECD.

Flertallet av verdens nesten en kvart milliard migranter er arbeidsmigranter eller mennesker som rett og slett er på jakt etter et bedre liv i et annet land."

https://forskning.no/samfunnskunnskap-samfunnsgeografi/dette-er-verdens-flyktninger-og-migranter/475684

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
knutinh skrev (På 4.2.2023 den 12.35):

 

Jeg møter andre som er nysgjerrig på bakgrunnen min siden jeg snakker en annen dialekt enn det fleste på stedet jeg bor. Det er bare trivelig å snakke om slikt.

 

Jeg ble mobbet på skolen pga dialekten min og folk trodde jeg var dum pga stereotypene som assosieres med dialekten.

Det var langt fra trivelig.  Hvor kommer du fra spørsmålet bare bekreftet min annerledeshet som plaget meg  i flere måneder før dialekten min forsvant og jeg så ut som resten av skolen.  En annen gutt som var den eneste svart eleven på skolen var ikke så heldig selv om dialekten sin forsvant.

Noen ganger går spørsmålet helt greit men andre ganger ikke.  Det er alltid noe du risikerer når du peker på noens annerledeshet,  du vet aldri hvordan de ser på dette annerledeshet

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
jjkoggan skrev (54 minutter siden):

Jeg ble mobbet på skolen pga dialekten min og folk trodde jeg var dum pga stereotypene som assosieres med dialekten.

Det er leit. Jeg snakker nordnorsk som har vært assosiert med morsomme stereotyper som Oluf i raillkattlia, hjemmebrent, sjark og skrei, tidlig sexdebut og lemfeldig omgang med loven. Nordlendinger var ofte ikke ønsket som leieboere i siviliserte strøk av landet. Oslo hadde egne studenthjem for Nordlendinger. Om dette tilsvarer rednecks vet jeg ikke, men det var helt klart et bilde av nordlendinger som fattige, usiviliserte, primitive. For alt jeg vet var det ganske presist.

Noe skjedde en gang på 70-80-tallet. Om det var Nordlendinger som tok eierskap til egen rolle, eller resten av landet som fikk mer følsomhet, eller om det var Østfoldinger og Raymond som rykket inn som den nye hakkekyllingen på bunn vet jeg ikke. Selv om stereotypene lever i beste velgående så er det ikke noe stigma å snakke nordnorsk dialekt lengre (selv om pene østlandsfruer og nye landsmenn har litt problemer med å forstå hva jeg sier). Og det er knapt nok noen som tar seg nær av en sjark-vits.

Jeg sier ikke at "det ordnet seg for nordlendinger, så derfor er det lett for alle andre". Men jeg sier at det finnes gode og dårlige måter å håndtere stereotyper og andre mennesker på. Deler av homobevegelsen har f.eks. håndtert dette forbilledlig i lang tid. Å innføre segregering og berøringsangst er i alle fall ikke løsningen på noe som helst. Vi må forhandle fram grenser for hva som er, og hva som ikke er akseptabelt, og lære oss selv og andre å tåle det ene og si ifra mot det andre. Å oppfordre folk til å ta seg nær av alt som kan tenkes å gi ubehag via "krenkepolitiet" er oppskriften på et delt samfunn

-k

C617A190-E4E4-4606-9A9C-4DA0A03B60A5.jpeg

8CB2A143-CA01-4EE7-A221-FCC867A73B2D.jpeg

Endret av knutinh
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
On 2/4/2023 at 2:41 PM, aig said:

For øvrig så liker dem Norge og vil gjerne bli helt norske, men dem kjenner ikke til kulturen pga. uvitenhet.

Tror ikke noen av disse vil bli "norske". Hvis jeg hadde flyttet til et fremmed og tilnærmet monokulturelt land så ville heller ligget lavt og vært tilbakeholden med å "markedsføre norsk kultur". Jeg ville aldri hatt ambisjon om å bli titulert på samme måte som de innfødte, som f.eks. Kinesisk eller Sveitsisk. Det er vel nesten bare i USA du kan komme unna med å kalle deg Amerikansk som nyinnflyttet.
 
Jeg har derfor litt vanskelig for å forstå hva som får en innvandrer til å sprade rundt som "sharia politi" med henvisning til ditt eksempel fra bussholdeplassen. Jeg kan forstå at det åpnes f.eks. en thai eller indisk resturant da dette handler om å gjøre nytte for seg og skaffe inntekter. Det må jo være noen alvorlig galt i UDI sitt introduksjonsprogram hvis nyinnflyttede synes det er greit å ta på seg ansvar som "sharia politi". Men sannsynligvis skyldes det at koranstudier fokuserer veldig mye på å svartmale andre religioner, spesielt jøder og kristne. Samtidig som det er veldig fokus på alt det som er forbudt i.h.t. "sharia lover" som skal omfatte alle inkludert de ikke-troende!
 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, aig said:

De fleste har egentlig ikke rett til å kalle seg flyktninger.

"I alt 16 millioner mennesker var på flukt i et annet land i 2013. Selv om dette er mange mennesker, utgjorde mennesker på flukt likevel ikke mer enn sju prosent av alle verdens migranter, ifølge OECD.

Flertallet av verdens nesten en kvart milliard migranter er arbeidsmigranter eller mennesker som rett og slett er på jakt etter et bedre liv i et annet land."

I 2021 var 89.3 millioner (1% av verdens totale befolkning) mennesker på flukt, 27,1 millioner av disse regnes som flyktninger (i annet land). Dette inkluderer ikke flyktninger fra Ukraina.

At noen er flyktning betyr at de defineres som flyktninger i flyktningkonvensjonen, og at de står i fare for å bli utsatt for dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling/straff hvis de reiser tilbake.

Altså at noen risikerer livet ved å vende tilbake, det inkluderer altså ikke mange andre som rømmer fra lidelse som sult, krig, naturkatastrofer etc.
Å jakte på bedre liv, gjør deg ikke automatisk til en såkalt lykkejeger, eller for å si det på en annen måte; Å være lykkejeger betyr ikke at man ikke reiser fra en reell lidelse.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
FrihetensRegn skrev (På 4.2.2023 den 14.51):

For noe tull. Om jeg velger å bosette meg permanent i et annet land og det er ganske åpenbart at jeg ikke har samme utseende som de fleste der, så blir ikke jeg fornærmet om noen spør meg hvor jeg er fra. Og om jeg fikk barn i feks et afrikansk land der 99% er svarte, vil ikke jeg lære opp barna at de skal bli fornærmet om noen spør dem om hvor de "egentlig" kommer fra. Da kan de svare at de er født i landet, men at foreldrene kommer fra Norge. Det er ikke så vanskelig og har ingen negative assosiasjoner, om ikke man absolutt skal gjøre det til noe negativt.

Hvordan man tar noe har ofte med omstendighetene rundt å gjøre.

Når nordmenn jobber i Afrika eller Asia er det ofte som utsendt arbeidstager fra et norsk firma med inntekten på plass. Som "lys" blant "mørke",  tror folk du er pengesterk. Penger er makt, man får ordent opp i de fleste situasjoner og med det følger respekt fra andre.

Det er noe annet enn å være avhengig av hjelp etter å ha kommet til et land med to tomme hender uten å vite hva som venter en.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
knutinh skrev (39 minutter siden):

Jeg snakker nordnorsk som har vært assosiert med morsomme stereotyper som Oluf i raillkattlia, hjemmebrent, sjark og skrei, tidlig sexdebut og lemfeldig omgang med loven.

Sånn kommer det alltid til å være i en eller annen form. En del østlsndsdialekter gjør automatisk at du får lave forventninger og gjør deg klar for å mate de med teskje. 

Lenke til kommentar
aig skrev (På 4.2.2023 den 7.41):

På document.no kan man lese kommentarer som stemples som rasistiske. Folk klager over utlendinger som oppførerer seg som om dem bestemmer her i landet og som viser utakknemlighet for den hjelpen dem har fått ved å ha oppholdstillatelse.

Jeg selv var nabo med en libanesisk kvinne og en dag jeg prøvde å slå av en prat med henne på bussholdeplassen, så kom det en eldre arabisk mann bort til oss og sa strengt til meg "snakker du med kvinner?" og det ble dårlige vibber. Ingen krangel, men jeg ble forbanna og valgte å forlate stedet.

Det begynner å demre for meg at disse "herrefolkene" som befinner seg overalt, oppfører seg slik som et "rop om hjelp". En slags omvendt psykologi fordi at dem er redde for et eller annet. Det gjelder ikke bare muslimer, men også hvite flyktninger fra Ukraina. Det handler ikke om hudfarge eller religion. Dem føler seg utrygge og klarer derved ikke å oppføre seg normalt.

For øvrig så liker dem Norge og vil gjerne bli helt norske, men dem kjenner ikke til kulturen pga. uvitenhet.

Dette er min analyse om problemet.

Hvorfor ba du han ikke bare om å holde kjeft. 

 

Lenke til kommentar
jjkoggan skrev (7 timer siden):

Jeg ble mobbet på skolen pga dialekten min og folk trodde jeg var dum pga stereotypene som assosieres med dialekten.

Det var langt fra trivelig.  Hvor kommer du fra spørsmålet bare bekreftet min annerledeshet som plaget meg  i flere måneder før dialekten min forsvant og jeg så ut som resten av skolen.  En annen gutt som var den eneste svart eleven på skolen var ikke så heldig selv om dialekten sin forsvant.

Noen ganger går spørsmålet helt greit men andre ganger ikke.  Det er alltid noe du risikerer når du peker på noens annerledeshet,  du vet aldri hvordan de ser på dette annerledeshet

Berøringsangst for annerledeshet fører bare ondt med seg. Der er jo ditt land et foregangsland, det er tilsynelatende ingen grenser for hvor mye problemer dere klarer å lage om dette.

Som en som har opplevd begge land, vil jeg si at vi har en langt bedre balanse i folkesjela i Norge. Nå er det selvsagt unntak her også, noe denne tråden viser. Og mange amerikanere har et sunt forhold til problematikken.

Endret av Aiven
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Atib Azzad skrev (6 timer siden):

I 2021 var 89.3 millioner (1% av verdens totale befolkning) mennesker på flukt, 27,1 millioner av disse regnes som flyktninger (i annet land). Dette inkluderer ikke flyktninger fra Ukraina.

At noen er flyktning betyr at de defineres som flyktninger i flyktningkonvensjonen, og at de står i fare for å bli utsatt for dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling/straff hvis de reiser tilbake.

Altså at noen risikerer livet ved å vende tilbake, det inkluderer altså ikke mange andre som rømmer fra lidelse som sult, krig, naturkatastrofer etc.
Å jakte på bedre liv, gjør deg ikke automatisk til en såkalt lykkejeger, eller for å si det på en annen måte; Å være lykkejeger betyr ikke at man ikke reiser fra en reell lidelse.

Er det ikke sånn at det historiske bakteppet for det moderne asylinstituttet til dels er dårlig samvittighet over å ha avvist jøder som flyktet fra nazi tyskland? Hvor mange jøder som søkte tilflukt i f.eks USA dro så på ferie til Tyskland?

Jeg forstår at virkeligheten ofte er kompleks, men det virker unektelig rart at en såpass stor andel av de som ser seg nødt til å flykte til den andre siden av jordkloden for å berge livet, så kan dra på ferie i fødelandet, sende barna dit for å unngå at de blir «for Norsk», og investere i fin bolig? Om ikke annet så er det lite solidarisk med andre som søker tilflukt, og som er avhengig av velviljen til det Norske folket for beskyttelse?

-k

  • Liker 1
Lenke til kommentar
13 minutes ago, knutinh said:

Er det ikke sånn at det historiske bakteppet for det moderne asylinstituttet til dels er dårlig samvittighet over å ha avvist jøder som flyktet fra nazi tyskland? Hvor mange jøder som søkte tilflukt i f.eks USA dro så på ferie til Tyskland?

Jeg forstår at virkeligheten ofte er kompleks, men det virker unektelig rart at en såpass stor andel av de som ser seg nødt til å flykte til den andre siden av jordkloden for å berge livet, så kan dra på ferie i fødelandet, sende barna dit for å unngå at de blir «for Norsk», og investere i fin bolig? Om ikke annet så er det lite solidarisk med andre som søker tilflukt, og som er avhengig av velviljen til det Norske folket for beskyttelse?

hvis man flytter på seg, men ikke for å berge livet, så er man usolidarisk med de som gjør det?
Tja, det er kanskje sant, men det er ikke en vanlig standard å holde folk opp mot, det fordrer vel at alle som spiser godt, reiser på ferie, eller har hytte er usolidarisk med verdens fattige?
Hvis man flykter for å lage seg en bedre fremtid i et land med flere muligheter, er det vel ikke så rart om man reiser tilbake til gamlelandet etter man har etablert seg, man kan tross alt være glad i stedet der man kom fra selv om man annerkjenner at det ikke er noen fremtid der.
De som flykter fra krig reiser kanskje på ferie når konflikten har dempet seg, uten at man nødvendigvis ønsker å etablere seg der, av samme grunner som nevnt over.
Det kan være masse grunner til å reise tilbake og se gamlelandet, eller vise røttene til barna sine.
Situasjonssammenhengene kan være så mange, jeg påstår ikke at alle som flytter på seg gjør det for å holde seg levende, men for å oppnå flyktningsstatus skal du oppfylle et slikt kriterie.
Om du ønsker å sannsynliggjøre at folk lyver om å ville berge livet, fordi de drar på ferie der de kom fra, står du fri til å gjøre det, det holder ikke å bare antyde at det er tilfellet.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Atib Azzad skrev (5 minutter siden):

hvis man flytter på seg, men ikke for å berge livet, så er man usolidarisk med de som gjør det?

Nei. Men hvis man selv har nytt godt av en håndsrekking som gjorde at du berget livet så er det lite solidarisk med andre som kunne trenge en tilsvarende håndsrekking, å te seg på en slik måte at de som rekker ut hånda kan få rimelig tvil om dette virkelig var nødvendig.

Sitat

Om du ønsker å sannsynliggjøre at folk lyver om å ville berge livet, fordi de drar på ferie der de kom fra, står du fri til å gjøre det, det holder ikke å bare antyde at det er tilfellet.

At det stundom lyves om beskyttelses-behov er vel opplagt. Spørsmålet er bare om det er en liten minoritet eller en større andel.

-k

Endret av knutinh
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Just now, knutinh said:

Nei. Men hvis man selv har nytt godt av en håndsrekking som gjorde at du berget livet så er det lite solidarisk med andre som kunne trenge en tilsvarende håndsrekking, å te seg på en slik måte at de som rekker ut hånda kan få rimelig tvil om dette virkelig var nødvendig.

Men hvis man tviler på helt dust grunnlag så er det vel tvileren som er idioten, samme hvem hen skylder på.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...