Gå til innhold

Medias vinkling på "nyfattige", inflasjon og nedgangstider


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Milhouse85 skrev (21 minutter siden):

Medias vinkling på konsekvensene av inflasjonen har har mildt sagt vært interessant. Fredrik Solvang og Debatten som har klart dette bra ved å ha aleneforsørgere, uføre og de som virkelig er vanskeligstilt til å snakke på direkte tv. 

Jeg har i mange år hatt helt vanlig lønn som fagarbeider (rundt 400-450k brutto i året). Da følte jeg meg "rik" og privilegert - i den forstand at jeg kunne gjøre akkurat det jeg ønsket. Så kom det en brå helseforandring og jeg gikk stuprett ned på et kolossalt maga-plask der jeg til fikk 14k utbetalt av NAV i en periode på to år - før uføretrygden kom. Men jeg taklet ikke overgangen, særlig ikke når jeg gikk fra god lønn til 14k. Så det endte til slutt med personlig konkurs og gjeldsordning. Trippel uflaks der altså. 

14k som skal dekke husleie, helseutgifter, mat og alt annet er alt for lite. Det sier seg selv. Da følte jeg meg fattig. Jeg trakk tenner istedenfor å reparere fordi det var billigere. Jeg følte meg fullstendig isolert av samfunnet. Mye av det folk har snakket om på Debatten er gjenkjennelig. 

Som fulltidsansatt med helt "vanlig" lønn - følte jeg meg rik. Altså; det som skal være middelklassen i Norge. 

Som ufør føler jeg at alt er "helt greit" - jeg har verken mye, eller spesielt lite. Det går rundt, uten at jeg må slite så veldig mye.

Derfor er det vel ingen hemmelighet at jeg blir smått provosert av slike artikler:
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/Kn8p34/rebekka-33-ventet-stroemregning-paa-3500-maa-i-stedet-ut-med-7500

Dette er ei dame som jobber som psykolog som har millionlønn og et høyt forbruk generelt. Så blir hun fremstilt som et "offer" av VG, med forsideoppslag og en fjollete formulering som at vinterjakka sil sønnen kanskje ryker. Noe som selvfølgelig bare er tull. Og trenger man egentlig en vinterjakke til flere tusen kroner? Som i mange andre vinterland er tilnærmet en månedslønn og vel så det. De går også med vinterjakker.

jeg har savnet et mer korrekt (i mine øyne) fremstilling av forbrukerkulturen til Norge. Som i mine øyne består av overflod. 

Derfor var det utrolig gledelig å se denne artikkelen i dag:
https://www.vg.no/nyheter/i/Knr9yo/de-nyfattige-derfor-lever-ikke-brita-paa-krita


Det er ganske mange etasjer mellom Rebekka på 33 og Brita på 44 når det gjelder inntekt og forbruk. 
Og helt nederst på stigen, sitter "Geir" på 54 og teller tomflasker... 

Når jeg hentet matposer hos Matsentralen, kom folk kjørende med fine biler (og parkerte et stykke utenfor køen) og tente en røyk eller tre mens de sto i køyen. Det fikk jeg til å klø meg i hodet. Det samme i dag, når folk klager over at ribba koster 30 kr,- mer pr kilo enn i fjor. 

Jeg blir ganske oppgitt over hele forbrukerkulturen i Norge. Vi har levd i overflod i mange år.  Folk sliter mer å tilpasse seg. 20 år med opptur, en liten brems, og folk får panikk og blir plutselig "nyfattig". 

Norge forbruker 25% mer enn gjennomsnittet i EU.

>

Det er estimert at 400 000 får utfordringer i forhold til inflasjonen, økte renter, priser og mer til. 
Noen vil selvfølgelig takle overgangen dårlig. Spesielt siden Norge har rekordmye gjeld sammenliknet med andre land. (https://www.gjensidige.no/godtforberedt/content/nordmenn-har-rekordmye-gjeld) - da blir det en klassisk konsekvens av egne handlinger.

Så er det jo litt typisk Norsk å forvente at staten skal bidra med støtte her og støtte der. Rike som vi er. 

>

Jeg tror bare det er sunt med litt nedgangstider. Det er bra å gjekke seg litt ned fra tronen. Det nyanserer også forskjellene mellom Norge og resten av verden.  Men når det er sagt; er det også mye "feil" med Norge. Vi har skyhøye matvarepriser, lav konkurranse blant dagligvarebransjen og bruker mer på mat enn snittet i EU og i mange andre land.

>

Hva tenker du? 

Synes det er flott at du forteller om dine opplevelser og skjønner godt man kan komme inn i en gjeldsspiral når man går ned såpass mye og har kun 14 000 å leve for. Det er som du sier ikke rare greiene. Jeg hadde ALDRI klart å leve for 14 000 i måneden. Har jo sikkert 14 000 bare i faste utgifter. Da hadde jeg måttet kvitte med meg bil og andre goder jeg "kanskje" ikke trenger. 

Og jeg er enig med deg at en psykolog som jeg antar har en veldig god lønn ikke blir noe offer pga en strømregning på 7500 istedenfor 3500. Samtidig synes jeg det er en SKAM disse strømprisene i Norge. Vi har dessverre politikere som ikke evner å gjøre noe med det. De kunne raskt ordnet opp i dette, men det er ingen vilje. Vi har egentlig ingen strømkrise, men vi har en politikerkrise, der de alle løper ærend for EU og markedskreftene.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Milhouse85 skrev (1 time siden):

 

Derfor var det utrolig gledelig å se denne artikkelen i dag:
https://www.vg.no/nyheter/i/Knr9yo/de-nyfattige-derfor-lever-ikke-brita-paa-krita




Hva tenker du? 

Jeg leste også denne artikkelen - med godfølelse.

Mange burde lese denne og lære.

Jeg vil påstå at 80% av de "nyfattige" har problemer fordi de har dyre vaner/lagt seg til for høyt forbruk. Ikke at de har for lav lønn.

Det er vel ikke nødvendig med dyr telefon, dyr bil, alskens abonnementer på netflix, HBO osv? Og å kjøpe dyre merkeklær, det syns jeg nå ofte bare er bortkasta penger, svært ofte holder klær til langt lavere pris samme kvalitet.

Nå skal det sies at jeg selv synder på flere av disse punktene, men jeg er fullt klar over det og om økonomien min blir trang så kommer jeg til å gjøre noe med forbruket, ikke hyle om at jeg er "nyfattig". 

Endret av OC-Freak
  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mange klager uten grunn. Velger man å bruke over 10.000 på en mobil, og klager på trange tider, er det ingen sympati fra meg. Hvis kan ikke har mobilen i 8-10 år. 

Mange har luksusforbruk. Mange klarer ikke skille på lyster (stadig ha lyst på materielle ting) og reelt behov. 

Enig med trådstarter at det har vært en del sutrete usaklige artikler om personer med god lønn som klager. Det er ganske hånlig. Leste selv om Brita i VG, veldig bra. 

Tar man ingen grep om livet sitt bør man ikke klage til andre over fravær av egeninnsats.

Norge er blitt et klageland, er så nær med å bli klaget selv, men vi har mat på bordet og tak over hodet. Vi har basis oppfylt. 

At man får et synligere klasseskille i Norge er vel bare en naturlig harmonisering med resten av Europa og verden.

Det er nevnt fine biler hos folk med oppmøte hos matsentralen. Har tenkt på det selv, har en 7 år gammel basis familiebil. Men det bør ikke ekskludere å få mat utdelt. Bor man utenfor byer med fantastisk kollektivtrafikk trenger man en bil. Selv om kun 7 år gammel basis bil er litt luksus. 

Endret av plankeby
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Jeg er enig i at ‘fattigdommen’ vi her snakker om ofte virker å være av en litt annen karakter enn det vi tradisjonelt tenker på som fattigdom. Ikke minst er det nok mye som kan håndteres med ‘justering’ av levestandard. Samtidig er det nok lettere sagt enn gjort. Folk spiser seg tross alt i hjel vel vitende om konsekvensene rett og slett fordi endring er vanskelig, og når utfordringene her er såpass store at en sliter men såpass små at det ikke er fult så dramatisk som ved ‘vanlig’ fattigdom er kanskje endringsviljen og -evnen mindre. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Vi skryter over at vi har en velferdsstat, men når trygd og lønnen til mange ufaglærte nå kun dekker bolig, mat og oppvarming. Altså kun det primære for å kunne overleve, er det da en velferdsstat?

Man har over 20-30 år prioriteter internasjonal solidaritet og europeisk omfordeling, og det er åpenbart at det er de mindre heldige i det norske samfunnet som har betalt prisen. Er vel også derfor det er de som er mest kritisk til EU og masseinnvandring

I Norge så har nå fått ett klassesamfunn tilsvarende det man ser i USA og andre europeiske land. Altså ikke er bare øvre og middelklasse. Men nå også en enorm stor nedre klasse.

Norges beste tid er forbi, og det er ingen måte å snu utviklingen på.

Endret av Musefella
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg også leste denne artikkelen i dag:

https://www.vg.no/nyheter/i/Knr9yo/de-nyfattige-derfor-lever-ikke-brita-paa-krita

Men hva faen er dette for noe? Hun får utbetalt 25K i måneden, hun bruker over 4000 kr hver måned på hobbyen sin, hun har arvet til leiligheten sin. Dessuten har jeg aldri sett et så bugnende kjøleskap hos noen som liksom er "fattig"! Dessuten flyter leiligheten over av gjenstander og duppeditter. Er hun hoarder?

25K utbetalt er ikke fattigdom!

Er dette et mislykket forsøk på rage bait, spareporno eller rett og slett snikreklame for den Schibsted-eide appen Kupp?

Jeg vil gå så langt som å si at hun stjeler mat på Frelsesarméen fra folk som virkelig trenger det.

1.jpg

2.jpg

  • Liker 6
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Leste artikkelen om Brita, finner det veldig rart at en person med 25000 henter mat hos frelsesarmeen. Det er en pose som ikke går til de som lever på halvparten. 

Viste seg også at hun hadde arvet leilighet og var gjeldsfri. Ikke akkurat en av de som sliter mest om dagen..

Endret av Salvesen.
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Salvesen. skrev (12 minutter siden):

Leste artikkelen om Brita, finner det veldig rart at en person med 25000 henter mat hos frelsesarmeen. Det er en pose som ikke går til de som lever på halvparten. 

Viste seg også at hun hadde arvet leilighet og var gjeldsfri. Ikke akkurat en av de som sliter mest om dagen..

Hun ikke er fattig all den tid hun bor i en nedbetalt leilighet, da har hun det ganske romslig med 25 000 utbetalt.

En typisk fattig i Norge får utbetalt 16000- 20000 og har som oftest 10000 kr i boutgifter + strøm.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Musefella skrev (1 minutt siden):

Hun ikke er fattig all den tid hun bor i en nedbetalt leilighet, da har hun det ganske romslig med 25 000 utbetalt.

En typisk fattig i Norge får utbetalt 16000- 20000 og har som oftest 10000 kr i boutgifter + strøm.

Om en leier til 10k+ strøm med så liten inntekt så prioriterer en feil i mine øyne..

 

Det som overrasket meg fra artikkelen var at hun fortsatt hadde 8k i bo utgifter

Lenke til kommentar
KarvaBlad skrev (26 minutter siden):

Jeg vil gå så langt som å si at hun stjeler mat på Frelsesarméen fra folk som virkelig trenger det.

Hun vendte seg til å gå til Frelsesarmeen tidligere, og da er det lettere å fortsette. Hvis hun skal slutte nå, må de selge hesten sin. 

Er nok en del som har det slik, de eier ting som de ikke klarer å selge. Som kan være forståelig. 

Lenke til kommentar
Salvesen. skrev (2 minutter siden):

Om en leier til 10k+ strøm med så liten inntekt så prioriterer en feil i mine øyne..

 

Det som overrasket meg fra artikkelen var at hun fortsatt hadde 8k i bo utgifter

Avhengig av hvor man bor så er det nærmest umulig å finne en bolig til under 10000 kr i måneden, ser at den billigste boligen til leie på finn her jeg bor er på 8000kr og det hybel. Bor heller ikke akkurat super sentralt, dette er ikke 90 tallet lengre hvor alt var bare fryd og gammen.

Uføretrygden er så liten at det ikke lengre er mulig å kjøpe bolig for denne gruppen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Musefella skrev (1 minutt siden):

Avhengig av hvor man bor så er det nærmest umulig å finne en bolig til under 10000 kr i måneden, ser at den billigste boligen til leie på finn her jeg bor er på 8000kr og det hybel. Bor heller ikke akkurat super sentralt, dette er ikke 90 tallet lengre hvor alt var bare fryd og gammen.

Uføretrygden er så liten at det ikke lengre er mulig å kjøpe bolig for denne gruppen.

Jeg bor i en av Norges 20 største byer, midt på treet ca. Var en leilighet ute til 3500 rett utenfor byen her sist uke. 2 soverom. 

Alt er mulig, om en er villig til å flytte litt på seg, trenger ikke alltid være så langt. Avhengig av hvor en kommer fra såklart.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Salvesen. skrev (2 minutter siden):

Jeg bor i en av Norges 20 største byer, midt på treet ca. Var en leilighet ute til 3500 rett utenfor byen her sist uke. 2 soverom. 

Alt er mulig, om en er villig til å flytte litt på seg, trenger ikke alltid være så langt. Avhengig av hvor en kommer fra såklart.

Akkurat, ligger 200 utleie objekter ute på finn i mitt område og den billigste er på 20kvm og koster 8000,- i måneden.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...