Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Er firmaet Prikkdans i Oslo ren svindel?


Datata

Anbefalte innlegg

Kan man drive forretningsvirksomhet i Norge uten å være registrert i Foretaksregisteret?

Jeg ser at firmaet «Prikkdans» annonserer temmelig heftig i øyeblikket, i hvert fall på YouTube. Hjemmesiden virket på meg litt useriøs, så jeg gikk så langt som å se etter adresse, telefonnummer og epost. Og det var da jeg ble skeptisk!

Den oppgitte eposten er faktisk en googlekonto: [email protected] og beliggenheten er i Oslo: Evens gate 7, 0655 Oslo. Kart og bilde.

Det er bare det at det er ingen firmaer som er registrert på den adressen, som ser ut til å være en boligblokk, kun fire telefonabonnement er registrert der, alle på privatpersoner.

Det er ingen telefonabonnement registrert på Prikkdans, firmaet er heller ikke registrert i Brønnøysundregistrene.

Domenet virker å være registrert i Arizona, USA. Whois.

Det er da man spør seg om dette «firmaet» faktisk eksisterer, eller om dette er et rent svindelforetak?

Noen som kan bringe klarhet?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Registrar er sannsynligvis GoDaddy og eieren av domenet har betalt for anonymisering.
Det er grunn til å være skeptisk til en helt ny butikk som dette, selv om det ikke behøver å være ren svindel. Dropshipping i seg selv, som dette trolig er, er noe som kan være problematisk, f.eks når det gjelder leveringstid, reklamasjon osv.
Dette er i beste fall en useriøs butikk, i verste fall svindel.

En kjapp sjekk, flere Aliexpress/Alibaba produkter, som forventet, dropshipping. Kjøp heller direkte fra Aliexpress/Alibaba, til en tiendedel av prisen.
 

Endret av Uderzo
  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Men tilbake til mitt (ts) spørsmål innledningsvis: Er det lovlig å drive slik?  Prikkdans har jo en norsk avdeling kan man si, med en adresse i Oslo i det minste. Kan man drive slik uten å være registrert i Brønnøysunsregistrene? Kan deres virksomhet stanses av myndighetene?

Lenke til kommentar
Uderzo skrev (3 timer siden):

Ja, slik jeg forstår det så må ikke denne personen registrere virksomheten i brreg for å drive med dropshipping.

Vennligst korriger meg hvis jeg tar feil. 

Så du mener denne virksomheten kan være et norsk initiativ, og ikke et amerikansk eller kinesisk?

Lenke til kommentar

Om de har en regulatorisk/offentligrettslig forpliktelse til å registrere seg i foretaksregisteret er jeg ikke sikker på (det kommer an på om de driver "næringsvirksomhet" i Norge, og der vet jeg ikke helt hvor grensen går for dropshipping), men å konsekvent bruke nettsidenavnet om partsangivelse i alle dokumenter, og altså ikke opplyse om hvem jeg inngår avtale med når jeg kjøper varer, er svindel. Det står bare "Prikkdans" i alle dokumenter, og når du betaler med paypal står det bare "Good Purchase", og det er svindel (i betydningen at de forleder meg - navnet de oppgir er ikke navnet på en fysisk eller juridisk person) uavhengig av om de skulle vært registrert i foretaksregisteret i Norge. Enten må de opprette et selskap i utlandet (og oppgi identiteten på det selskapet ), eller så må de nesten gi sitt private navn. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Datata skrev (46 minutter siden):

Så du mener denne virksomheten kan være et norsk initiativ, og ikke et amerikansk eller kinesisk?

Vanskelig å si, men siden norsken på siden er så dårlig så er det sannsynlig at den er kinesisk.

Men det er ikke første gang at en nordmann selger kinavarer til en tidobbelpris.

Endret av Uderzo
Lenke til kommentar

Når en ikke vet hvem man handler med da der ikke er et firma som er registrert i Brønnøysundregistrene så der det bare å styre unna. Jeg vet ikke om dette er ulovlig, men det fremstår i hvertfall som useriøst.

Når det gjelder nett domene så virker det som om det er registrert gjennom firmaet Godaddy som vel er et firma som selger tilgang til domener og tjenester rundt dette med å lage nettbutikk sider. Poenget er vel at hvem som helst kan stå bak dette "Prikkdans" firmaet.

Endret av Svein M
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Om man oppretter en nettside med hensikt å selge varer med fortjeneste over tid, og attpåtil annonserer for siden, så er man per definisjon næringsdrivende. Bedrifter som retter seg spesielt mot det norske markedet plikter å tilpasse seg norsk lovgivning, og her er man attpåtil registrert med adresse i Norge. 

Endret av Serpentbane
Lenke til kommentar
Tobeass skrev (43 minutter siden):

Litt off-topic, men hvordan kan det ha seg at det står 2,9 i snitt på trustpilot når de kun har fått to 1-stjerne anmeldelser? Står jo også 100% på 1 stjerne. 

Det er ikke et gjennomsnitt, men en score basert på en rekke faktorer der blant annet kundeanmeldelser inngår. 

Lenke til kommentar

Registreringsplikt i Foretaksregisteret har alle norske foretak som nevnt i foretaksregisterloven § 2-1 første ledd , og alle "utenlandske foretak som driver næringsvirksomhet her i landet" etter annet ledd. 

Næringsvirksomhet er svært bredt. "Enhver som yrkesmessig driver virksomhet av økonomisk art" er næringsdrivende (Ot.prp.nr. 50 (1984-1985 s. 39). 

Hvis Prikkdans drives av en norsk enkeltperson er det registreringspliktig etter § 2-1 første ledd bokstav 7, det driver handel med dertil innkjøpte varer (dropshipping er irrelevant, det er bare en leveringsmetode). Hvis Prikkdans drives av et utenlandsk foretak er det registreringspliktig etter § 2-1 annet ledd. Det drives fra en norsk adresse, noe som innebærer at det driver virksomhet "her i landet". 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...