Gå til innhold

Levestandard for "Ola Nordmann" Hvor mye skal vi føye oss


Gjest 78c88...34d

Anbefalte innlegg

Woff skrev (På 4.11.2022 den 17.30):

Redd for at krigen jeg mente ikke var WWII men Ukraina-Rassland.. Så ja, den funker til å se porno på... OBS.. FEIL!  🙂
Jeg er for øvrig en av de nevnt over her med uføretrygd.. JEG kan ikke kjøpe mobil hvert 2-3-4 år nei..

Skal hverken påstå det ene eller andre her men bunner det ikke ned i prioriteringer egentlig?

F.eks så føler jeg meg litt truffet med den eple telefonen 😛 Tja, kanskje jeg burde skamme meg, men det gjerne samtidig som jeg får bra bilder av ungene da kanskje? Verdien holder seg jo ganske god også. Når batteriet begynner å bli dårlig kan jeg nå bare sende den inn å få det byttet, og enda sitte med en ganske så grei mobil.

Selv har jeg ett musikkanlegg som er på den noe rimelige siden…. Trenger jeg å utdype noe mer?😛

Tror det er slik med de fleste at en prioriterer visse ting fremfor andre, slik er det nå i alle fall med meg. Du kan gjerne si at du ikke har råd til å kjøpe mobil hvert 4 år, men det stemmer jo egentlig ikke? Du har jo råd men det har vel bare ikke vært/blitt prioritert. 

 

Endret av FranZe
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
FranZe skrev (6 minutter siden):

Selv har jeg ett musikkanlegg som er på den noe rimelige siden…. Trenger jeg å utdype noe mer?

Du har helt rett!
Det meste går selvsagt på hva du selv prioriterer ja! Du ser jo gjerne folk som ikke har 'nåla i veggen', altså blakke. Men de har gjerne en ganske rå mobil og de har alltid råd til sigaretter.. (Det er årsaken til at jeg har tatt meg råd til et beskjedent  og rimelig hi-fi anlegg, jeg sluttet å røyke for snaut 30 år siden..)  🙂

Endret av Woff
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er viktig å ha et sunt perspektiv på ting. Det er også slik at hvis du sammenligner livet ditt mot dine foreldres/besteforeldres liv så vil du se at du mest sannsynligvis har et mye lettere liv enn de hadde.

Joda, det er greit å syntes at strømmen er dyr, og at mat er dyrt, og at det er ukomfortabelt å måtte droppe reiser og kos fordi at budsjettet ikke strekker til. Men sånn er livet, det vil aldri bli perfekt.

 

Man kan ikke bli lykkelig, man kan bare være lykkelig. Setter du premisser at du må ha sånn og sånn for å ha det bra, ja... da blir det jo aldri bra. For du vil alltid ha mer.

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (På 4.11.2022 den 19.37):

Nordmenn har ikke mest gjeld i verden fordi vi sløser. Det er normalt, og et uttalt politisk mål, at nordmenn skal kunne eie sin egen bolig. Vi må ta opp lån for å kunne investere i bolig, men slipper da å betale leie til en husvert resten av livet. Dette er positivt.

Vi tar opp lån, kjøper bolig, betaler ned på lånet, bor, dør og så arver barna våre en bolig når de er  50 eller 60.

Videre så konkurrerer vi med andre Nordmenn som også låner, slik at boligprisene legger seg akkurat på smerteterskelen for en typisk dobbelt-arbeidende familie.

I andre land så leier folk i større grad. Men den kapitalen det frigjør (sammen med at man derfor ikke overinvesterer i å pusse opp huset hvert 5. år) kan brukes til å investere i aksjer, evt starte egen bedrift.

-k

Endret av knutinh
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Deechon skrev (59 minutter siden):

Det er viktig å ha et sunt perspektiv på ting. Det er også slik at hvis du sammenligner livet ditt mot dine foreldres/besteforeldres liv så vil du se at du mest sannsynligvis har et mye lettere liv enn de hadde.

Absurd påstand, de som født på 60 tallet hadde det langt bedre.

Kan jo se på faren min kontra meg selv, han bygde hus på 250kvm på sent 80 tallet til tross for at han hadde en helt vanlig jobb.

Jeg bor i en bolig fra 60 tallet og belånt til over pipa.

Fikk en bolig til en årslønn på den tiden. Det samme med leiligheter i oslo, ja til med et par månedeslønninger så var det mulig å kjøpe leilighet.

Helt ny bil og hytte ble kjøpt noen år etter. Mitsubishi galant 1993 modell, på 2000 tallet en helt ny Audi a6 og det med de avgiftene som gjorde at en a6 kostet like mye som en rs6 gjorde i Tyskland. Ikke dagens avgiftsnivå der man ikke betaler moms engang.

Masseinnvandring og sosial dumping fra Øst-Europas er et velferdsran som i all hovedsak berør de yngre generasjonene

 

Edit, rentefradraget var mye bedre også. Betalte omtrent ikke renter overhode.

Trengte ikke å jobbe under studie heller. Rett å slett en helt annen verden

Endret av Musefella
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Woff skrev (1 time siden):

Du har helt rett!
Det meste går selvsagt på hva du selv prioriterer ja! Du ser jo gjerne folk som ikke har 'nåla i veggen', altså blakke. Men de har gjerne en ganske rå mobil og de har alltid råd til sigaretter.. (Det er årsaken til at jeg har tatt meg råd til et beskjedent  rimelig hi-fi anlegg, jeg sluttet å røyke for snaut 30 år siden..)  🙂

Ja, det med telefoner har tatt helt av. Ser skoleungdom løper rundt med de nyeste topptelefonene, og det er ikke pga at foreldrene er stinn av penger. Dette er gjerne barn som må sitte på til fritidsaktiviteter fordi foreldrene ikke har bil. Blir nesten litt dårlig når jeg ser det egentlig. Unger/ungdom er gjerne ikke de som tar så godt vare på ting heller, ser jo bare det på mine 3 barn. Går noe røft for seg til tider. Så er det som du nevner de som ikke eier nåla i veggen, men som nesten bestandig kjøper seg fast food, for etterpå å klage at en er blakk. Det går like vel på repeat.

For å være ærlig så har jeg tidligere tatt meg råd til visse ting som gjerne kostet noen kroner, som jeg i dag ikke kunne tatt meg råd til faktisk. Som internetten her hjemme som jeg har satt opp selv med ubiquiti aksesspunkter og switcher (styrte). Kjekt med godt nett da, ingen tvil om det, men det gikk jo fort 15 tusen der også. Det er slike ting jeg ikke kunne prioritert i dag. Da hadde andre ting kommet før på lista 😀

Ja, det er noe tøffere tider nå men jeg føler ikke at jeg befinner meg der hvor en kan klage så mye, enda. Det er noe dyrere mat og det er stort sett der vi har fått kjent det. Vi har også blitt veldig mye mer bevisst på å ikke sløse med mat. Mindre mat som går i søppeldunken nå enn tidligere. Vi bor nord for Trondheim og har vært litt heldige der når det kommer til strømmen. Så vil jeg prise meg lykkelig for at jeg ikke bor alene for da hadde det fort blitt mye mer trasig økonomisk. Vi har det trangt og ha måtte omstilt oss noe men synd på oss er det absolutt ikke. 

Må si jeg har stor medfølelse for de som virkelig sliter med å få endene til å møtes, spesielt de som sliter med å ha råd til både strøm og mat. Ikke bare de selvfølgelig men det er jo gjerne litt mer prekært hvis en ikke får mat inn i skrotten enn at en må selge ekstrabilen sin f.eks.

Lenke til kommentar

Ikke noe galt i at folk har en kraftig mobiltelefon. Kanskje det kompenserer for at de ikke har en kraftig stasjonær PC. En mobiltelefon har uendelige muligheter og har kraftigere prosessor enn en gjennomsnittlig bærbar PC. En tenåring med nysgjerrighet og kreativitet kan plutselig finne på å bruke mobiltelefonen til lydstudio, videoproduksjon, podcast, livestream osv. Man kommer ingen vei ved å ha en negativ holdning om at fantastiske hjelpemidler er tull, for dyre eller unødvendig. Det er bedre at folk har muligheter eller at man skal fjerne disse ved å spinke og spare.

Ungdomen må få prøve seg både her og dert så de kan finne sin greie. Man finner ikke ut hva man er god i hvis man skal stå på stidelinja og se på.

Levestandard er noe man fikser selv ved å klatre i livets stige. Man er ikke fanget eller satt i bås sammen med andre nordmenn. Man kan gå hvor man vil. Jim Rohn sa det godt for ca 40 år siden. "Life in America, it's a ladder, it's not a bed." Det var todelt, for det første var det poenget og så var det litt humor fordi stigen han hadde tegnet på whiteboard til forveksling kunne ligne på ei seng.

Endret av BadCat
Lenke til kommentar
Musefella skrev (25 minutter siden):

For min del så har jeg en 3 år gammel oneplus, før så kjøpte jeg ny telefon hvert år. Men prisene har gått ifra 4000-6000 til 15000+ så da går ikke det.

Blir som i Øst-Europa dette.

Så lenge jpbben til Nordmen var verdifull internasjonalt, og elektronikk ble produsert i lavkostland så kunne vi kjøpe mye elektronikk pr arbeidstime.

For at dette skal fortsette så må mobilprodusentene stadig finne nye lavkostland, og vi må finne nye arbeidsplasser som skaper store verdier.

En TV kostet 2000,- i 1964 med en årslønn på 20.000. Dvs du kunne kjøpe 10 tver pr år før skatt. Hvor mange tv-er kan du kjøpe for lønna di i dag?

https://www.laagendalsposten.no/kultur/kultur/alt-var-mye-bedre-for/s/2-2.1601-1.8539881

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Musefella skrev (2 timer siden):

For min del så har jeg en 3 år gammel oneplus, før så kjøpte jeg ny telefon hvert år. Men prisene har gått ifra 4000-6000 til 15000+ så da går ikke det.

Blir som i Øst-Europa dette.

Skal også nevnes at dagens mobiltelefoner er like kraftig som en PC, og naturlig nok også koster mer. Man får fremdeles gode telefoner til 4-6k, men toppmodellene har dradd i fra når det gjelder ytelse.

Lenke til kommentar

Det er ikke hva folk vil høre. De vil høre at de rike skal få svi og at de selv ikke har skyld i at de ikke gjør det så bra. Folk bryr seg ikke om å få det bedre hvis noen kan fortelle dem at noen andre har skylden, for eksempel de rike som har grafset til seg alt uten å tenke på de andre.

Endret av BadCat
  • Liker 2
Lenke til kommentar
On 11/4/2022 at 5:52 PM, Salvesen. said:

Dette med medisin forstår jeg ikke, man får jo dette på blå resept? Og hva er frikort, 3000? Så noen hundrelapper pr måend er maks.

Jeg går på medisiner som ligger under hvit resept ordningen, så ikke noe frikort på meg selv om jeg oppfyller grensen og vel så det i løpet av 1 år.

Lenke til kommentar

Ser at det ofte fordeles skyld til "udugelige politikere" i tråder som denne. Da lurer jeg på hvor fattige har det så mye bedre enn i Norge, og hvordan de har fått så flinke politikere der.

De aller fleste av oss kunne vel ønske seg litt flere penger/verdier, men det er jo en grunn til at vi har handlingsregelen, og ikke kan dele ut rausere fra oljefondet.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
frohmage skrev (11 minutter siden):

Ser at det ofte fordeles skyld til "udugelige politikere" i tråder som denne. Da lurer jeg på hvor fattige har det så mye bedre enn i Norge, og hvordan de har fått så flinke politikere der.

De aller fleste av oss kunne vel ønske seg litt flere penger/verdier, men det er jo en grunn til at vi har handlingsregelen, og ikke kan dele ut rausere fra oljefondet.

Vi har hatt flaks, og vi har hatt gode beslutninger som gjorde at oljerikdommen ble forvaltet på en god måte og ikke bare sløst bort, eller gitt til få folk som man ser i andre oljestater.

Når det er sagt, så er vel ikke oljefondet  stort nok til å dekke fremtidige forpliktelser (gammel artikkel) : 
https://www.nettavisen.no/okonomi/slar-alarm-om-oljefondet-oljeinntektene-vil-ikke-vare-store-nok/s/12-95-3423857943

Politikerne må altså til enhver tid, se bort ifra at vi har enorm rikdom, og jobbe for at folks penger i ikke altfor stor grad blir generert fra det offentlige, en utvikling jeg mener går i feil retning med dagens regjering.  Jeg skal være litt pessimist idag og, fremtiden ser ikke sånn altfor lys ut ift de tiårene vi har hatt i Norges olje-gull alder. 

Så kan man gjerne kalle politikerne udugelige eller sløsete, alle kan jo se alle prosjekter som sprenger budsjetter, eller andre former for sløsing, men å dele ut penger fra oljefondet, og la folk få forvalte disse pengene på egenhånd ville vært en katastrofe..

De rike ville blitt rikere, og de fattige ville fort brukt opp pengene, og så står man der med et rasert velferdssamfunn. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest 27c89...9c6
On 11/4/2022 at 4:46 PM, Guest 78c88...34d said:

jeg kan umulig være den eneste som tenker på dette, men hvorfor føler noen at de skal rettferdiggjøre at alt blir dyrere og vanskeligere økonomisk? 

" Det fortjener DERE, DERE har hatt det lett i mange år"

"Skyld dere selv, dere som har tatt opp lån!"

" Ikke bruk så mye strøm da! Når vi var små måtte vi gå med klær, ikke rundt i bokseren!" 

 

Lista er uendelig lang med slike påstander, selvfølgelig oftest fra de eldre som har levd en mannsalder, men ser også en trend i at de yngre nå sikkert føler på et press til å ikke klage ettersom " vi er jo heldige, så vi skal ikke klage"  

 

jeg mener at visst faen skal vi få klage. Når man ikke er vokst opp i "vanskelige kår" fordi landet man lever i ikke er i en posisjon der man trenger å leve vanskelig..Ja så hvorfor SKAL man da ønske å leve vanskelig?   Er jo som å sette frem en kurv med deilig mat til en uteligger og forvente at han lar den være, men når han først hiver seg over. Og da blir furt fordi han ikke finner flere kurver, så sier han ifra ( grovt overdrevet ) 

 

Hvorfor er Ola Nordmann så interessert i å føye seg etter en regjering som åpenbart sløser bort penger som kunne vært brukt på å bedre landet?

Anonymous poster hash: 78c88...34d

Kunne ikke vært mer enig i det du skriver! Og du er absolutt ikke den eneste som tenker på dette.

Ble litt kvalm denne uka når jeg opplevde og fikk bekreftet at kommune senket temperatur i barnehagene på gulvoppvarming. Hele uka fryser barna og ansatter i barnehage (de vil ha mer varme så de fikk  det meldt tilbake til kommune). Men at det skal være sånn i Norge er skam og så trist. Mange andre land som har det mye verre enn Norge vil aldri gå utover barna på den måte. 

Nordmenn er altfor naive!!

Men må spørre som en spøk deg. Du er vel ikke Jan? :)

Han skriver mye bra i sitt blogg, er ofte den type økonom som går mot hva alle andre mener er riktig.

https://jansblogg.eika.no/

https://jansblogg.eika.no/2022/10/hvordan-i-all-verden-skal-vi-klare-a-ga-opp-en-manedslonn-i-levestandard/

 

 

Anonymous poster hash: 27c89...9c6

Lenke til kommentar
Gjest 27c89...9c6 skrev (4 minutter siden):

jeg kan umulig være den eneste som tenker på dette, men hvorfor føler noen at de skal rettferdiggjøre at alt blir dyrere og vanskeligere økonomisk? 

" Det fortjener DERE, DERE har hatt det lett i mange år"

"Skyld dere selv, dere som har tatt opp lån!"

" Ikke bruk så mye strøm da! Når vi var små måtte vi gå med klær, ikke rundt i bokseren!" 

Lista er uendelig lang med slike påstander, selvfølgelig oftest fra de eldre som har levd en mannsalder, men ser også en trend i at de yngre nå sikkert føler på et press til å ikke klage ettersom " vi er jo heldige, så vi skal ikke klage"  

jeg mener at visst faen skal vi få klage. Når man ikke er vokst opp i "vanskelige kår" fordi landet man lever i ikke er i en posisjon der man trenger å leve vanskelig..Ja så hvorfor SKAL man da ønske å leve vanskelig?

 

Gjest 27c89...9c6 skrev (5 minutter siden):

Kunne ikke vært mer enig i det du skriver! Og du er absolutt ikke den eneste som tenker på dette.

Ble litt kvalm denne uka når jeg opplevde og fikk bekreftet at kommune senket temperatur i barnehagene på gulvoppvarming. Hele uka fryser barna og ansatter i barnehage (de vil ha mer varme så de fikk  det meldt tilbake til kommune). Men at det skal være sånn i Norge er skam og så trist. Mange andre land som har det mye verre enn Norge vil aldri gå utover barna på den måte. 

Nordmenn er altfor naive!!

Kan det ha noe med å gjøre, at de seneste generasjonene, nærmest er vokst opp i et drømmeland, der man antar at staten skal fikse alle våre problemer for oss? Det som er naivt, er å tro at vi i all fremtid kan leve i et slikt scenario... Det er faktisk dette drømmelandet som fører til at de offentlige utgiftene eser ut, år for år. 

Vi må slutte å leve i den tro at vi skal ha alt billigst mulig, enorm belåningsgrad uten at det er risiko for at det kan gå galt, eller at vi skal bruke minst andel av vår lønn på mat ift nær sagt hele verden, fordi staten Norge er så enormt rik. 

Det vi ser nå er uansett langt fra vanskelige kår, det er en omstilling fra at ting egentlig har vært veldig enkelt for de aller fleste, til at det nå faktisk blir litt trangere økonomisk for de aller fleste. Plutselig må man prioritere om man skal kjøpe smør eller flesk, og ikke bare putte begge deler i handlekurven. 

Så er det litt merkelig at man irriterer seg over at de mennesker som har vært igjennom trange kår i "gamledager" sier til oss andre at skjerp dere, når vi var yngre var det verre... Det er tross alt mange av disse menneskene som får det verst i dagens situasjon også, med lave pensjoner og gallopperende prisøkninger. 

 

 

 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
On 11/4/2022 at 5:52 PM, Salvesen. said:

Dette med medisin forstår jeg ikke, man får jo dette på blå resept? Og hva er frikort, 3000? Så noen hundrelapper pr måend er maks. 

Hvor mange frøys i hel sist vinter? 

Jeg er helt enig med nesten alt annet du skriver i denne tråden her, men må bare påpeke at når jeg selv levde under fattigdomsgrensen var det flere ganger jeg droppet å dra til legen eller at jeg fikk gebyr pga jeg ikke kunne betale med kort hos legen (siden jeg ikke hadde penger på kortet), noe som fort gikk til inkasso senere fordi jeg ikke hadde råd til å betale regningen den måneden. 

Det var iaf min erfaring med hvordan egenandelen får deg til å unngå legen som fattig og hvordan det fort kan føre til økte kostnader når du først må.

Endret av shockorshot
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...