Gå til innhold

Støre forstår at makspris på strøm kan virke forlokkende – men er skeptisk


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
frohmage skrev (1 minutt siden):

Nei, selvfølgelig ikke, men at staten tjener penger er positivt for "hver og en", så kan vi heller diskutere hvordan pengene skal brukes.

...som sagt, ikke dersom dette utelukkende hentes fra egne innbyggere. Og ihvertfall ikke når det kommer i så store mengder på en gang. Eksterne penger er da bedre. Det er derfor eksport i utgangspunktet er positivt for landet. Men ikke når en mindre andel eksport dikterer prisen  på en så negativ måte som vi opplever nå.

Staten tjener hovedsaklig på økt strømpris fra egne innbyggere, og bare i liten grad på inntekter fra selve eksporten. Dette er og temmelig spesielt, fordi vi gir fra oss trumfkortet billig strøm til produksjon av varer og tjenester, noe som vi ser går ut over mange bedrifter.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
frohmage skrev (8 minutter siden):

Nei, selvfølgelig ikke, men at staten tjener penger er positivt for "hver og en", så kan vi heller diskutere hvordan pengene skal brukes.

Jeg vet værtfall om en ting de kan brukes på: Dagpenger når industri i Sør Norge legger ned/flagger ut/går konk i løpet av høsten

Forsåvidt også psykisk helsetilbud da mange vil vurdere å ta livet sitt når de står der uten jobb og må velge mellom å betale for mat eller varme i vinter

Eller så kan vi jo kanskje ta problemet ved roten før det går så langt. Situasjonen er under vurdering (men først er det sommerferie ut september)

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (1 time siden):

Vi har ikke noe voldsom mangel på strøm. Kanskje hovedproblemet er strømprisen i stedet for?

Strømstøtten går til private husholdninger, ikke produsentene.

.. og for 12-14 år siden var det motsatt.

Ser du kommenterer utklipp, ufullstendige setninger!?

Ad strømstøtte, så er det en  økonomisk lettelse for husholdningen, men leverandørene får pengene fra staten i stedet for fra kunden.

Og for 12-14 år siden var det kanskje litt andre proporsjoner på forskjellene nord/sør, og beløp i en annen størrelsesorden. 

For ordens skyld. Du må se mine kommentarer i kontekst med  det innlegget jeg kommenterer.

Endret av NERVI
  • Liker 1
Lenke til kommentar
sk0yern skrev (36 minutter siden):

NVE: Kraftsituasjonen for Sør-Norge vurderes som stram

Jada, vi har strøm i stikkontakta akkurat nå, men det er faktisk de som prøver å se noen måneder fram i tid, og der truer det mørke skyer.

Så flott. Da er vi enige med NVE begge to. :)

Ja, noen prøver faktisk å se noen måneder fram i tid .. men hvor har du de mørke skyene fra? Apeberget på FB?

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Godt å høre at han fortsatt er på vurderings-stadiet. Tenk hva som ville skje om han kom til implementerings-stadiet !!! OoO .... Skjønt, er jo på vurderings-stadiet han har vert i hele år. Ser ikke til å komme seg av flekken derifra...

Pristtak og strømstøtte er kun teppefeiing som kun tjener til å skjule det virkelige problemet. Det blir som i medisinen hvor man behandler symptomene og ikke selve sykdommen. 

Markeds reglene må endres, Støre... Endres! Du kan ikke fortsette dette spillet med våre resurser som om de var dine egne. Man må gjerne bistå europeere, men det må skje uten dette felles markedet som nå viser seg å oppfylle alle dommedagsprofetier som kom i kjølvannet av at ACER avtalen etc. ble gjort kjent. Men dere er sta som esler og skal ikke høre. Og til tross for at europa sliter stort grunnet egen feilaktige energi politikk, så gjør du til alt overmål det du kan for at vi skal bli en enda større del av det (totalt uforståelig om det ikke var for å mele egen kake).

Strømstøtten er ingen hedersbetegnelse du kan henge om halsen. Det er som å stå med pisken i den ene hånda og dele ut almisser med den andre. Kranene skulle vert skrudd igjen for lenge siden, og kom ikke i ettertid å si at dere ikke har blitt advart mot å la galskapen fortsette. Det er ekstremt nedlatende å stå å fjase om at "Winter is coming" når fakta er at DIN politikk er selve vinteren som er i anmarsj. Og du trenger ikke advare folk mot hva som er på vei. Folk har vert klar over dette i lang lang tid, OG varslet om det, så det er ikke AP's varsler som gjør folket klar over situasjonen.

Å tappe ned magasinene bare for å skape ett falskt inntrykk av at "her må det en formidabel vindturbin utbygging til" lurer ingen. Here's what to do... 1) Ta tilbake kraftmarkedet på Norske hender 2) Bygg ut og oppgrader vannkraften 3) Bygg ut solceller på eksisterende infrastruktur og gjør det lettere tilgjengelig for .... vanlige folk, å gjøre det samme. 4) Bruk heller penger på å rense kullkraft allmass (raskere og billigere og mer effektivt enn vindturbiner) og støtt atomkraft forskning, world wide 5) Gjør enøk tiltak ned-betalbart på 5-10 år.... og ikke minst tilgjengelig uten for mye byråkrati osv.

God økonomi er ikke blå tall. God økonomi kan godt være røde tall om man kalkulerer det inn i regnestykket. Om vi tjener mindre kronasje på å ikke være en del av ACER så er regnestykket allikevel positivt fordi samfunnet i sin hele tjener på det gjennom bedre samfunns-sikkerhet, selvforsyning, mer stabil energi leveranse uten trusler om  nedstengning og rasjonering, eller formidable priser med kostbar støtte politikk. Likeledes roes debatten og folk er mer gemyttlige og du får flere stemmer. 

På tide å forstå at du, foreløpig, er statsoverhode i Norge, og ikke Europa!

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Gazer75 skrev (2 timer siden):

Straumleverandøren får ikkje pengar nei. Nettselskapet som handterer straumstøtta og får dette dekka.

Takker for korrigeringen! Er du enig i at en fastpris vil være langt enklere å administrere enn dagens ordning? Jeg tenker at denne kan stige årlig som en overgangsordning for å ivareta insitamentet til Enøk ogs.

 

Endret av NERVI
Lenke til kommentar

Det bør innføres en eksportavgift på strøm.
 

Dersom staten for eksempel krever 1 kr per KWh eksportert kraft, vil det dempe eksporten ettersom den eksporterte kraften blir dyrere i utlandet. 
 

Mer kraft blir da tilgjengelig i Norge slik at den blir billigere her.

 

Endret av Jan Kjetil
Trykkfeil
Lenke til kommentar

Når man leser hva Tamburstuen hadde å fortelle for to uker siden, så savner jeg en påfølgende debatt! At saken er en skandale er åpenbart, men det er også en skandale hvis saken ikke kommer til Stortinget. Da har vi et demokratisk problem. Nå vet ikke jeg når kronikken er skrevet, men å publisere en så viktig sak midt i ferien gjør at den ikke får den oppmerksomheten den burde hatt. Her trengs en høring i Stortinget!

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Aiven skrev (11 timer siden):

Trygve Tamburstuen er en fjott som ikke skjønner hva han prater om. Innlegget hans plukket jeg fra hverandre i går. Skal finne linken til deg. Link. Trist at så kunnskapsløse folk får spalteplass og at mange åpenbart tror på det tøvet han skriver.

Les heller denne, fra en som ikke er frustrert politiker, men behersket fagperson.

Endret av Simen1
  • Liker 2
Lenke til kommentar
NERVI skrev (7 minutter siden):

Her trengs en høring i Stortinget!

Regjeringen og Finansdepartementet har hatt to eller tre høringsforslag ute lenge, og klare til Stortinget møtes igjen. Men de må altså vente på høstsesjonen. Får ikke gjort så mye uten Stortinget.

Blant annet dette: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/horingsforslag-for-bedre-fastprisavtaler-pa-strom/id2921841/

Endret av Snikpellik
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (41 minutter siden):

Trygve Tamburstuen er en fjott som ikke skjønner hva han prater om. Innlegget hans plukket jeg fra hverandre i går. Skal finne linken til deg. Link

Les heller denne, fra en som ikke er frustrert politiker, men behersket fagperson.

Jeg kan ikke se at du har "plukket fra hverandre" noe som helst av det Tamburstuen refererer til? Du skriver om fyllingsgrader og TWh, mens Tambutstuen skriver om omsetning av fysisk kraft hvor prisene dannes finansielt over børs. Det er altså spekulasjonebaserte priser, uavhengig av det fysiske tilbud/etterspørsel. Det sier seg jo selv, egentlig - når man ser på variasjonene I forbruket gjennom døgnet, uken osv. Behovet/forbruket og tilgangen endres ikke i nærheten av det som måtte til for å skape slike prishopp. Det er ikke fysisk marked, men finansiell omsetning og spekulasjon som svinger prisene. Etter 2019 er ikke som før ACER./Nasdac.

Det samme gjelder gass og hvetepriser. Hvordan en skipslast med mindre enn 30.000 tonn mais fra Ukraina få prisen på millioner av tonn hvete i omsetning, til å falle dramatisk? Dette er mat og energi, som det er en forutsigbar og jevn etterspørsel etter.

Du berører heller ikke Statnetts rolle i NordPool, og videre nedsalg til Nasdac og selskapene som handler kraft. Så er han velinformert, og får støtte fra uavhengige studier https://www.oxfordenergy.org/publications/liberalized-retail-electricity-markets-what-we-have-learned-after-two-decades-of-experience/

"Tamburstuen er en fjott som ikke skjønner hva han prater om", makan! Det er det samme som å sette økonomer til å disponere vannressurser i et vannkraftsystem.

Torgøkonomisk markedsteori fra 1800-tallet forklarer ikke prisingen, men børs/finansiell handel gjør det. Skal man selge biler på samme måte blir det sirkus!

Endret av NERVI
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
Aiven skrev (11 timer siden):

Nasjonsbyggerne av den gamle sort er fullstendig utryddet fra AP, spiller ikke noe rolle om stemmer ap, venstre eller høyre.

"same shit, different wrapping"

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (1 time siden):

Regjeringen og Finansdepartementet har hatt to eller tre høringsforslag ute lenge, og klare til Stortinget møtes igjen. Men de må altså vente på høstsesjonen. Får ikke gjort så mye uten Stortinget.

Blant annet dette: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/horingsforslag-for-bedre-fastprisavtaler-pa-strom/id2921841/

Forslaget slår beina under hele ideen bak den nye nettleiemodellen, der poenget er at man skal tilpasse forbruket til kapasiteten i nettet og tilgangen på kraft. Det er rett og slett rart at dette forslaget har kommet så langt som til en høring. Total dissonans med nettleiemodelen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...