Gå til innhold

Energiministeren advarer: Strømprisene kan gå «helt bananas»


Anbefalte innlegg

Roger Dyrøy skrev (7 minutter siden):

Si hva man vil om Trump og regimer, men dette minner mer og mer om oljekrisen i 1973, når araberne styrte.

Tidlig på 70-tallet skjedde noe helt nytt i norsk sammenheng: For første gang kunne vi kjenne internasjonale konflikter på huden. Hver eneste familieøkonomi var truet av hendelsene som tok sted i midtøsten og begrepet «bensinrasjonering» ble dagligtale. For første gang siden krigen.

https://huskerdudenbilen.no/2016/05/18/oljekrisen-i-1973-da-norske-bilister-holdt-pusten/

Det er ganske typisk at embargoen fra OPEC i 1973 gikk hardt ut over økonomien for folk flest, og det er vel ingen overraskelse at det blir samme resultat om man ekskluderer de samme leverandørene fra markedet. Og årsaken til embargoen i .73 var også krig https://www.petro-online.com/news/fuel-for-thought/13/breaking-news/what-caused-the-1973-oil-crisis/38063

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
trikola skrev (34 minutter siden):

Meg bekjent er den stort sett allerede nasjonalisert.

Og meg makspris vil - som en annen allerede har påpekt - strømforbruket bare fortsette uforstyrret til magasinene plutselig er tomme.

Historien når skjedde dette sist, og hva var strømprisen den gang det skjedde?

Det er jo lett å se at denne påstanden ikke holder vann, bare med referanse til pris og magasinfylling et år eller to tilbake fra nå. Vi har hatt nettoeksport så og si hvert år uavhengig av pris.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
47 minutes ago, trikola said:

Meg bekjent er den stort sett allerede nasjonalisert.

Og meg makspris vil - som en annen allerede har påpekt - strømforbruket bare fortsette uforstyrret til magasinene plutselig er tomme.

Du må nesten utdype din påstand om at strømproduksjonen allerede er nasjonalisert. Hvor mange strømprodusenter er under statlig eierskap/kontroll?

En makspris som er 2,5 ganger selvkost vil innebære at ny kraftproduksjon kan bli lønnsom. Folk bruker ikke strøm for gøy. Mener du at absurd høye strømpriser er et bevisst tiltak ment å fjerne unødvendig forbruk?

  • Liker 2
Lenke til kommentar

At norske politikere ikke lenger har lov til, eller ønske om å gjøre noe med kraftsituasjonen/prissituasjonen er vel et uttrykk for at de ikke lenger har ryggrad eller ønske om å støtte egne borgere.
De er blitt viljeløse bløtdyr i forhold som ukritisk melker eget folk for penger, og som sikkert skaffer dem selv en gullrotjobb l Bryssel
etter "karrieren" på tinget.
De får seg ikke til å "redde Titanic", for det står en større gryte med gullpenger på isfjellet.
De et ikke lenger våre politikere, men pengenes, og alle de andres.
De går rundt i falske selvvalgte tvangstrøyer for å slippe å hjelpe eget folk. Det er kvalmende, og desverre, typisk.
 

Endret av KjeRogJør
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
trikola skrev (50 minutter siden):

Og meg makspris vil - som en annen allerede har påpekt - strømforbruket bare fortsette uforstyrret til magasinene plutselig er tomme.

hvor kommer forestillingen fra, at hvis anstendig pris på strømmen, så vil folk bli helt sanseløse med forbruk?

50 øre/kwh som forrigeman foreslo som fastpris, var da ganske normalt prisnivå for ikke veldig lenge siden, -jeg kan ikke huske at folk veltet seg i hemningsløse "strøm-orgier" av den grunn?

Slutt å skyld på eller mistenkeliggjøre innbyggerne, de fleste har vært opptatt av og fokusert på forbruket sitt i mange år og gjort mye for å spare.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
6 minutes ago, Mr.M said:

hvor kommer forestillingen fra, at hvis anstendig pris på strømmen, så vil folk bli helt sanseløse med forbruk?

Må trekke den delen av mitt innlegg: det står da makspris og jeg tenkte fastpris. Sålenge prisen kan variere er jo det meste i orden.

Lenke til kommentar
Morromann skrev (2 timer siden):

Det er jo ganske bekvemmelig å skylde på Ukraina-krigen for en situasjon politikerne selv har satt oss inn i

Det er en hel kjede med årsaker. Folk har en tendens til å henge seg opp i én av disse fordi det er enfoldig enkelt å ha et enkelt hatobjekt å henge ut, i stedet for å sette seg inn i den komplekse sammenhengen mellom årsakene.

6RCURCGB skrev (2 timer siden):

En svakhet ved Norges strømforsyning er riktignok at vi kun har vannkraft men det er ingenting som tyder på mindre nedbør fremover.

En ting er hva som tydes fremover. En annen og langt mer målbar ting er nedbøren som falt i fjor og hittil i år. Der mangler NO2 hele 7,1 TWh nyttbart tilsig. Noe som korrelerer bra med at magasinstanden er 8,5 TWh under medianen nå, kontra normalt for 1,5 år siden. Dette er bare ett av leddene i årsakskjeden, siden det finnes måter å kompensere eller motvirke dette på, som ikke har blitt gjort. Skjønt mange av de kompenserende tiltakene ville vært svært upopulære. Derfor har de ansvarlige pisset i buksa og håpet på regn. Når regnet ikke kom, pisset de bare litt til i buksa. Sånn har det fortsatt og nå står de der ganske så pissvåte og for kritikk for håndteringen. Men politikerne er selvsagt også bare en av leddene i årsakskjeden...

6RCURCGB skrev (2 timer siden):

Pålitelig strømforsyning er vital infrastruktur og stabile forutsigbare priser er essensielt. Strømproduksjon er teknisk komplekst. På bakgrunn av dette kan ikke strømproduksjonen overlates til et fullstendig uregulert markedssystem.

Det er energipolitikken som har vært bananas i mange år nå. Å skylde på været eller at Statnett har brukt fortjenesten på lønninger istedenfor høyspenlinjer blir bare patetisk.

Nasjonaliser all kraftproduksjon i Norge og sett en makspris på 50 øre/kwh....

De to tingene du nevner i samme åndedrag i samme setning er motsetninger. Enten eller. Prioriterer du opp det ene så prioriterer du ned det andre. Det finnes ingen ole brum-løsning.

Strømproduksjon er teknisk komplekst ja, derfor bør ikke enfoldige politikere uten inngående kunnskaper og erfaring med dette dundre gjennom populistiske "løsninger". Da popper nye problemer opp som wack a mole. Fagfolkene optimerer for inntjening og da gjelder det å ha salgbar strøm når markedet har stor knapphet på det. Forsyningssikkerhet er lønnsomt fordi det er de mest desperate som er mest betalingsvillige.

Er det patetisk å påpeke at NO2 har 7,1 TWh mindre nyttbart tilsig det siste 1,5 året og at situasjonen er nå 8,5 TWh mindre enn medianen? Det har vært tørrår i 1,5 år. Beklager om fakta provoserer deg, men ikke skyt budbringeren. DET er i hvert fall mer patetisk enn å bringe fakta på bordet.

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
6RCURCGB skrev (2 timer siden):

Ett av argumentene for å etablere eksportkabler var å utnytte prisdifferansene i Europa. Idag er argumentet "forsyningssikkerhet" og vi har importmuligheter. Norge er selvforsynt med uhyre billig vannkraft.

Nei, Norge er IKKE selvforsynt med kraft. I 2003, 2004, 2007 og 2010 hadde vi netto import på grunn av tørre år og kalde vintre. Uten kabler fra utlandet så ville vi måttet rasjonert så mye at det ville fått svært store konsekvenser. Det holder rett og slett ikke vann å bare referere til at vi klarer oss fint i gjennomsnittsår. Det skinner gjennom at du er så sint på situasjonen at du ikke klarer å tenke klart. At argumentene har skiftet er heller ikke riktig. Importmuligheter i forbindelse med både forsyningssikkerhet og kjøp av billig overskuddskraft er argumenter som har fult med utlandsforbindelsene siden tidenes morgen. Det er heller ikke riktig at argumentet om å utnytte prisdifferansene har forsvunnet. Det er her like mye nå som før. Ro ned - begynn å tenk klart.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Mr.M said:

hvor kommer forestillingen fra, at hvis anstendig pris på strømmen, så vil folk bli helt sanseløse med forbruk?

Se på antall hytter, boblebad, varmekabler på parkeringplasser / oppstillingsplasser, kontinuerlig tilkoblet bobil, og diverse som overraskende mange nordmenn dessverre har. Så noen begrensinger (pris) må det være, for nordmenn (ikke alle, men mange) gitt muligheten har et pervers forbruk. Men det er mellomting, hvor vi nå er i motsatt side av skalaen hvor det er for dyrt igjen. Sist måned fikk vi regning på over 2000 for en liten leilighet på 70 kvm hvor vi forsøkte å spare der vi kunne (en del går til elbil grunn litt pendlevei daglig, selv om denne kun lader på nattestid, men på vinteren blir det ille da vi forbruker minst det dobbelte av det vi gjør nå).

Endret av The Very End
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Hva kan presse regjeringen Støre?

Det varsles nå om nedbemanning og mulige konkurser i drivhus bransjen (gartnerier). 
Og mange andre bransjen kan følge på med konkurser utover vinteren etter en langvarig periode med høye strømpriser.


Når det gjelder strømpris brukt til matproduksjon i drivhus så er dette en bransjen som ligger utenfor EØS-reglene, og myndighetene har her et mye  større handlingsrom (hvis Støre vil).
Dette er en kjernesak for SP. Dessuten dreier det seg om matproduksjon av grønnsaker, noe alle partier støtter i disse tider. 
Her burde SP og opposisjonen ha klart å få igjennom en mye bedre kompensasjonsordning for høye strømpriser til drivhusene.
Hvis man får Støre på gli i en slik sak som dette (mht drivhus) vil det kanskje også være lettere å få Støre på gli i andre saker i takt med at antall konkurser i Norge øker utover høsten.
https://frifagbevegelse.no/ntb/gartnerier-har-sagt-opp-ansatte-pa-grunn-av-stromprisene-6.158.889067.9c8cbbd576

Noe i tillegg. Man har også lignende problemstilling med prisen på drivstoff i skogbruket:
(Treforedling er vel en viktig og fremtidsrettet bransje i Norge skulle man tro)
https://www.nationen.no/motkultur/debatt/dieselprisene-tar-knekken-pa-skogsentreprenorene/
   

  • Liker 2
Lenke til kommentar
6RCURCGB skrev (2 timer siden):

Mener du at absurd høye strømpriser er et bevisst tiltak ment å fjerne unødvendig forbruk?

Det har jo vært hovedfokuset i nyhetene de siste dagene. Politikerne vil øke forsyningssikkerheten til vinteren. Da må forbruket ned. Hvilke markedsmekanismer finnes for å redusere forbruk? Jo, det er høyere pris og rasjonering, men rasjonering vil de jo ikke ha, så da er det høyere pris som er valgt. Det er jo litt ubehagelig og politisk upopulært å si rett ut "vi vil ha høyere strømpriser nå" så da pakker de det heller inn, går litt rundt grøten og trekker fram det mer populære: økt forsyningssikkerhet til vinteren.

Jeg må bare beklage igjen om jeg har ubehagelig klar tale. Folk liker det gjerne pakket litt mer inn og pyntet på.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Myriad skrev (57 minutter siden):

@Simen1Hvor finner du data om at det er 7,1 TWh mindre nyttbart tilsig?

NVE: Hydrologiske data til kraftsituasjonsrapporten

Velg område NO2. Finn grafen og diagrammet under overskriften "Nyttbart tilsig per uke [GWh]" og hoovre musepekeren over søylediagrammet for å lese ut nyttbart tilsig for NO2 i første og andre halvdel av 2021, samt til nå i 2022, og sammenlign det med median nyttbart tilsig i NO2 for perioden 2001-2021. Klipp og lim til regneark og voila 7,1 TWh mindre nedbør en medianen det siste 1,5 året - i NO2 alene. Merk at det er NO2 som virkelig har stor energimangel målt i TWh. Både NO1 og NO5 er mye mindre i TWh så her er mye i prosent, mye mindre i TWh.

Det blå diagrammet (mitt, basert på NVE-data) viser kapasitet, median fyllingsgrad, og forrige ukes fyllingsgrad i TWh. Det har ikke endret seg veldig til uke 27.1667774300_Magasiner2022.png.68608534a12d629dc96390bcfc640547.pngDet oransje diagrammet mitt viser differansen mellom median fyllingsgrad og uke 26 fyllingsgrad i TWh. Det ser mye mer dramatisk ut for NO1 og NO5 om man bytter til prosentskala, men jeg synes energimengden er mye viktigere å fokusere på enn prosentene. Prosentene har betydning for hvordan magasinene ser ut. TWh har betydning for energisituasjonen. Utseende er mindre viktig etter min mening, men det er nå uansett prosent NVE bruker når de klassifiserer fyllingsgraden i NO1 og NO5 som anstrengt.

2077459560_Magasiner2022b.png.7d8e45b8bbe7599d6ba3818eb1ea2d62.png

Endret av Simen1
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (10 minutter siden):

Det har jo vært hovedfokuset i nyhetene de siste dagene. Politikerne vil øke forsyningssikkerheten til vinteren. Da må forbruket ned. Hvilke markedsmekanismer finnes for å redusere forbruk? Jo, det er høyere pris og rasjonering, men rasjonering vil de jo ikke ha, så da er det høyere pris som er valgt. Det er jo litt ubehagelig og politisk upopulært å si rett ut "vi vil ha høyere strømpriser nå" så da pakker de det heller inn, går litt rundt grøten og trekker fram det mer populære: økt forsyningssikkerhet til vinteren.

Jeg må bare beklage igjen om jeg har ubehagelig klar tale. Folk liker det gjerne pakket litt mer inn og pyntet på.

Jeg hadde satt mer pris på den type formuleringer fra regjeringen(klar tale, ingen BS). Dette vil jo uansett slå ut usosialt. De ressurssterke fortsetter å bruke som til vanlig, og/eller gjør tiltak (smartifisering). De med lite har nok allerede utført tiltak innenfor deres rekkevidde. Heldigvis er det sommer - og man slipper å bruke mye energi på oppvarming. 

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Quote

– Hvis den ikke kommer i gang, er det en enda mer krevende situasjon. Sannsynligheten for at prisene da går helt bananas, er veldig stor, svarer Aasland.

4 hours ago, 6RCURCGB said:

Det er energipolitikken som har vært bananas i mange år nå. Å skylde på været eller at Statnett har brukt fortjenesten på lønninger istedenfor høyspenlinjer blir bare patetisk.

 

1 hour ago, Simen1 said:

Er det patetisk å påpeke at NO2 har 7,1 TWh mindre nyttbart tilsig det siste 1,5 året og at situasjonen er nå 8,5 TWh mindre enn medianen? Det har vært tørrår i 1,5 år. Beklager om fakta provoserer deg, men ikke skyt budbringeren. DET er i hvert fall mer patetisk enn å bringe fakta på bordet.

Ehh, nei. Mtt innlegg var myntet på artikkelen og de latterlige uttalelsene fra ministeren. Ikke ditt innlegg som kom etterpå......

1 hour ago, Simen1 said:

Nei, Norge er IKKE selvforsynt med kraft. I 2003, 2004, 2007 og 2010 hadde vi netto import på grunn av tørre år og kalde vintre. Uten kabler fra utlandet så ville vi måttet rasjonert så mye at det ville fått svært store konsekvenser.

La meg omformulere, Norge ønsker ikke være selvforskynt med elektrisk kraft. Bedre overføring nord-sør samt et par gasskraftverk ville selvfølgelig brakt oss i en mye bedre situasjon enn den håpløse situasjonen vi er i nå. Har lønningene i kraftbransjen steget så mye at direktørene føler seg nærmere værgudene?

44 minutes ago, Simen1 said:

Det har jo vært hovedfokuset i nyhetene de siste dagene. Politikerne vil øke forsyningssikkerheten til vinteren. Da må forbruket ned. Hvilke markedsmekanismer finnes for å redusere forbruk? Jo, det er høyere pris og rasjonering, men rasjonering vil de jo ikke ha, så da er det høyere pris som er valgt.

15 januar til nå:

image.png.a375883ee8d096a524987bb48d4980e3.png

siste to måneder:

image.png.8fbb9c454e39f4e3aae6faa50ef8cb6b.png

siste 4 uker:

image.png.e19ff3a00de61d086f4e81fc565a8493.png

Kanskje man skulle eksportert litt mindre?

Endret av 6RCURCGB
skirveleif
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (1 time siden):

Nei, Norge er IKKE selvforsynt med kraft. I 2003, 2004, 2007 og 2010 hadde vi netto import på grunn av tørre år og kalde vintre. Uten kabler fra utlandet så ville vi måttet rasjonert så mye at det ville fått svært store konsekvenser. Det holder rett og slett ikke vann å bare referere til at vi klarer oss fint i gjennomsnittsår. Det skinner gjennom at du er så sint på situasjonen at du ikke klarer å tenke klart. At argumentene har skiftet er heller ikke riktig. Importmuligheter i forbindelse med både forsyningssikkerhet og kjøp av billig overskuddskraft er argumenter som har fult med utlandsforbindelsene siden tidenes morgen. Det er heller ikke riktig at argumentet om å utnytte prisdifferansene har forsvunnet. Det er her like mye nå som før. Ro ned - begynn å tenk klart.

Norsk vannkraft er i utgangspunktet dimensjonert fo 95% forsyningssikkerhet ved, og i følge dine årstall er det 12 år siden det var netto import. Nå er kriteriene for manøvrering av systemet og priser/kontrakter fullstendig forandret, og da har vi ikke kontroll på samme måte som tidligere. Det er jo det politikerne demonstrerer i disse tider.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Mr.M skrev (2 timer siden):

Slutt å skyld på eller mistenkeliggjøre innbyggerne, de fleste har vært opptatt av og fokusert på forbruket sitt i mange år og gjort mye for å spare.

Helt sikker på at jeg ihvertfall fikk beskjed om og slå av lyset når vi forlater et rom tidlig på 70 tallet, så allerede den gangen var man bevisst på strømtilgangen/pris.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
5 minutes ago, Gouldfan said:

Og ledninger hjelper oss om magasinene tørker ut eller regnet uteblir.

Kun dersom noen andre også har energi å avse. Man må altså by over EU hele tiden. Først må prisene være høyere her for at kraft ikke skal flyte ut av landet. Deretter må den være enda vesentlig høyere enn EU dersom man skal importere kraft hit. Man skal kjøpe både energi og mat ut av andres hender.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...