Gå til innhold

Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
1 hour ago, Gaas said:

Situasjonen nå er at det tjenes gode penger på eksport som gjør at de må ta samme pris innenlands. Når det blir lite vann i reservoarene så vil innenlandsprisene drives enda høyere.

Det er mange insentiver for å eksportere så mye som mulig og få for å holde igjen reserver. Det må derfor, som andre har påpekt, legges begrensninger på eksport av annet enn overskuddskraft. Hvis man ikke gjør det så eksporterer man lønn og sparepenger til vanlige folk.

Jeg leste om dette et sted og sånn som det er nå har ikke myndighetene noe de kan gjøre med det. De har mer eller mindre gitt fra seg kontrollen over dette. Har de vann i magasinene MÅ de produsere og eksportere. Norge styres mer og mer fra Brüssel og landets innbyggere er prisgitt mer eller mindre korrupte og udugelige politiske eliter.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
17 minutes ago, kremt said:

Ikke av husstander hvertfall, bortsett fra elektriske biler da. Forbruket går ikke så mye opp. Hva er forskjellig med strømnettet fra 10 år tilbake og til i dag? Det er bygd en del 420 kV linjer for å forsyne eksportkablene, det er sant. Men bortsett fra det, småflikk her og der?

Befolkning Norge:

2012    4 985 870
2013    5 051 275
2014    5 109 056
2015    5 165 802
2016    5 213 985
2017    5 258 317
2018    5 295 619
2019    5 328 212
2020    5 367 580
2021    5 391 369
2022    5 425 270


8.8% økning av antall innbyggere, og familiene blir mindre/flere single. Det gir naturlig nok økning i antall boliger.
Befolkningsveksten gir også økning i antall arbeidsplasser, og økning i handelslokaler.

I tillegg er samfunnet langt mer "elektrisk" i dag, ettersom alt fra gressklippere til garasjeporter flyttes over til strøm.

 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
4 minutes ago, Vaniman said:

Kan vi ikke bygge flere vannkraftverk i Norge? Da vil strømprisene gå ned. 

Det er trolig et 20 år langt prosjekt med mareritt av reguleringsplaner, høringer og papirmøller ut av en annen verden. I tillegg er vannkraft svært hardt beskattet med opp mot 70-75 % skatt på overskudd. Det er private som har gått personlig konkurs mens de har forsøkt å bygge mini og mikrokraftverk. Så mye regler og byråkrati, hjemfallsrett osv. Et rent mareritt. Det er helt tydelig at de ønsker full kontroll på dette og ikke ønsker at hvem som helst kan produere strøm. Økt produksjon kan bety lavere priser, men det kan også bare være at overskuddet går rett til EU land og at dette landet har de samme prisene som nå.

Lenke til kommentar
kremt skrev (1 minutt siden):

Det er trolig et 20 år langt prosjekt med mareritt av reguleringsplaner, høringer og papirmøller ut av en annen verden. I tillegg er vannkraft svært hardt beskattet med opp mot 70-75 % skatt på overskudd. Det er private som har gått personlig konkurs mens de har forsøkt å bygge mini og mikrokraftverk. Så mye regler og byråkrati, hjemfallsrett osv. Et rent mareritt. Det er helt tydelig at de ønsker full kontroll på dette og ikke ønsker at hvem som helst kan produere strøm. Økt produksjon kan bety lavere priser, men det kan også bare være at overskuddet går rett til EU land og at dette landet har de samme prisene som nå.

Ja, du har vel rett i det. Men man bygger jo ut vindkraft. Forsøkte bare å foreslå en løsning. 

Lenke til kommentar
Vaniman skrev (37 minutter siden):

Kan vi ikke bygge flere vannkraftverk i Norge? Da vil strømprisene gå ned. 

I dagen situasjon hjelper ikke det. I løpet av et år kan vi nå eksportere 80 TWh (nesten 60% av det vi bruker). Strømselskapene vil selge denne strømmen til de som byr mest og når det er underskudd på strøm i Europa er det dyreste strøm som setter prisen (pluss kvotekostnader). Produsentene vil tømme bassengene på hvilken som helst tid på året så lenge der er i deres interesse og lagret kraft er mye dyrere enn kraft som en må kvitte seg med her og nå (som vind og solkraft). Så om vi i Norge økte produksjonen med 40TWh over natten (vann, vind eller sol) så ville ikke det ha noen betydning så lenge det er strømunderskudd i Europa og vi i Sør-Norge har "ingen" begrensninger i kabler for eksport.

Det eneste som kan gi oss riktige og lave og stabile priser er hard styring av fyllingsnivåene og utmelding av Acer for å nevne de to viktigste tiltakene.

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
7 hours ago, xyzæøå said:

En trenger ikke være noe geni for å se at strømprisene i Norge korrelerer med landene vi har kabler til. Prisene er således påvirket med flere hundre prosent. En interessant sammenligning er eksport av råvarer. Indonesia og nå India kutter eksport av diverse råvarer som kull, palmeolje og hvete for å holde prisene på hjemmemarkedet lave. Når det kommer til hvete eksportert fra India er det ikke mange prosent av produksjonen som eksporteres, men prisene på hele innenlandsmarkedet styres av det globale markedet. Så når markedene frikobles, blir prisene igjen styrt av innenlands etterspørsel, og dette utgjør en enorm forskjell i pris.

Man trengte heller ikke være noe geni for å se at dette ville kunne skje. Alvorlighetsgraden vi nå har var vanskelig å forutse men at det ville bli mye dyrere for nordmenn forstod de aller fleste. Merkelig nok fornektet de som tok beslutningene dette hele veien. Enten så vet de ikke hva de driver med eller så er løgn blitt standard.

Det jeg rister på hodet av er at vi tømmer norske vassdrag og vannmagasiner for å eksportere strøm. Hvilke idiotnasjoner gjør det annet enn Norge? I andre land har man vett nok til å forstå at solidaritet ikke handler om å sage over grena man selv sitter på. Og hvertfall ikke for å fylle lommene til noen få.

Endret av Theo343
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
henrikwl skrev (10 timer siden):

[...] sånn at den økte prisen medfører at noen sitter igjen med en del penger. Her i Norge er det stat og kommuner, primært sett [...]

ENKELTE kommuner, burde du ha skrevet.

Noen kommuner tjener grovt på dagens priser. Andre kommuner har ikke kraftverk av betydning, og det eneste folka opplever her er betydelig økte levekostnader. Samt høyere driftskostnader til alle bygg og anlegg som er koblet på strømnettet.

De av oss som ikke bor i kommunen med inntekt fra strøm, sitter egentlig og betaler en ekstra-skatt til nabokommunen. 

De kunstig høye prisene bidrar til at en fjern kommune et sted i landet kan tilby fem-stjernes hotellopphold med gullforgylte gulver i eldreomsorgen. Men hva hjelper det majoriteten av nordmenn? Altså alle oss som aldri kommer til å se noe til disse mer-inntektene?

På tide med statlig kontroll og innblanding nå. Markedet fungerer beviselig ikke! 

Dersom pris på eksport (og import) ble frakoblet innenlands prising, hadde mye vært gjort. En pris internt og en annen pris eksternt. Er det så umulig å få til?

Alternativt må vi se på regler for når vi skal få lov til å eksportere. Slik at vi ikke tømmer magasinene såpass mye ned at de må fylles opp via import.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
strompriser123 skrev (9 timer siden):

Det stemmer. Hadde vi kuttet alle kablene så ville vi ikke kunnet importere høye priser, ei lave priser når magasinene er tomme (i tørrår).

Dog, vet vi at historiske priser i Norge allerede fulgte europeiske priser _FØR_ disse to nye kablene til Tyskland og UK. Derfor er prisøkningen fra disse kablene beregnet som små -> se NVE-rapporten.

Problemet med å skylde på kablene er at de ikke representerer den bakenforliggende årsakssammenhengen. Det blir en forenkling og populistisk gulrot å skylde på kablene for prisene vi har hatt i vinter. Skulle tro Fredrik Solvang hadde lært oss noe om strømprisene etter utallige programmer om temaet... Likevel går folk i fella med enkle korrelasjoner og glemmer det store bildet.

NVE har ingen troverdighet i denne saken. De er med i samme klubben som strømprodusentene og har tåkepratet bort dette. Eksportkablene har gitt mulighet til å øke prisene, det er det ingen tvil om. Etterspørselsdelen i markedet har økt betydelig på kort tid, da sier det seg selv at prisen kan økes mye mer enn tidligere. Du prøver deg på noen dumme argumenter om at siden det er flere faktorer med så kan ikke kablene ha skylda, men da glemmer du hva kablene tilfører av mulighet. Så kan det jo legges til at statkraft bør vingeklippes som profittjeger. De bør pålegges å ha en stabiliserende strømpris. Det. er ikke statkraft sin oppgave å ødelegge grunnlaget for samtlige bedrifter i Norge. Men de kunne ikke drevet prisen opp slik som i vinter uten denne økte etterspørselen. Kablene er altså grunnen til at det var mulig.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
John-B skrev (9 timer siden):

Norge er jo avhengig av å importere strøm i perioder vi ikke har nok selv.

Om vi ikke hadde hatt disse utenlandskablene, ville ikke strømprisene gått fullstendig bananas i disse periodene?

Problemet nå er at vi har laget et fast underskuddsscenario. Vannet lekker noe helt ekstremt, og for å importere må en nå bruke prisen som eneste styring. Strømprodusentene burde jo nå pålegges å importere til høy pris betalt av det de har tjent i vinter. Så vil jeg legge til at det er viktig at alle nå legger ferie og helger helt andre steder enn i strømkommunene. De har fått nok.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...