Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
8 minutes ago, torbjornen said:

At vi skulle få sjå den karen sitje og sole seg i glansen hadde eg aldri trudd for kort tid sidan.

 


Hvis du tenker på Johnson så er bildet så vidt jeg husker fra flere uker tilbake.

Johnson er i Washington i kveld, og Zelensky så vidt vi vet i Kyiv.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Just now, DukeNukem3d said:

Gode og lovende ord fra Espen Barth Eide

Han sier krigens gang må snus og at han håper den amerikanske støttepakken kan være et vendepunkt.

– Det er viktig at den amerikanske støttepakken ikke må bli noen hvilepute for Ukrainas europeiske partnere. Alle nå må ta sin del av ansvaret og benytte det momentumet den amerikanske støttepakken skaper, skriver Barth Eide.

Han mener Europa nå må ta et større ansvar, og at europeere nå vil bli målt på hva vi gjør for Ukraina i den skjebnetiden landet står i.

– Jeg håper europeiske land vil følge opp det amerikanske lederskapet og bidra både mer og raskere til Ukrainas forsvarskamp. Norge skal gjøre sitt for dette, lover Barth Eide.

https://www.nettavisen.no/nyheter/ukrainapakken-er-vedtatt-i-representantenes-hus/s/5-95-1774293




Ja, altså, grunnen til at amerikansk støtte er så viktig er ikke først og fremst pga. kroner og øre, eller i dette tilfellet dollarsummen, men pga. det enorme arsenalet deres.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Sitat

 

Podolyak reacted to France's decision to invite Russia to the anniversary of the Normandy landings. He noted that some might want to return to the "sweet pre-war time" when Russia was feared but dealt with nonetheless.

"It won't work. Because today, Russia has cast off all decorative masks, replaced them with a grimace of hatred, and simply wants to kill, attack, destroy. 

 

https://newsukraine.rbc.ua/news/zelenskyy-s-office-on-russia-s-invitation-1713610651.html

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (2 timer siden):

 


Hvis du tenker på Johnson så er bildet så vidt jeg husker fra flere uker tilbake.

Johnson er i Washington i kveld, og Zelensky så vidt vi vet i Kyiv.

Dette var dårleg formulert frå mi side. Poenget er likevel at han tek æra for noko som han har motarbeidd i eit halvt år.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Drogin skrev (3 timer siden):

https://e24.no/naeringsliv/i/0Qw9k6/ansatt-varslet-pst-om-egen-arbeidsgiver-mente-kunde-hadde-baand-til-russland?referer=https%3A%2F%2Fwww.vg.no

Men i helvete. Denne sjefen burde sendes i fengsel. 5 år minst. Landsforræderi.

Og hva gjør PST? De ble varslet!!

No har også lokalavisa i min barndoms by fått med seg denne saka. Artikkelen er bak betalingsmur, men kan lesast dersom ein har Alt+ abonnement hos ei Amedia-avis.

Artikkelen nemner elles at det jobbar både russarar og ukrainarar i bedrifta, og at dette så langt har gått bra.

https://www.firdaposten.no/eg-opplever-at-nokon-prover-a-sverte-oss-men-eg-har-ingenting-a-skjule/s/5-16-793268

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Nå er et TREDJE MiG-29 ødelagt! Et andre S-300 batteri er også tatt ut. Russerne har skaffet seg kommunikasjonsteknologi som er helt nytt - og tatt i bruk speiderdroner som ukrainerne ikke er i stand til å skyte ned. Hvis dette fortsetter, vil det bli helt umulig for ukrainerne å holde stand. Da må NATO umiddelbart går inn i bildet for å etterforske dette og finne ut hvordan russerne var i stand til å gjennomføre slike angrep. Det kan bli umulig for ukrainerne å bruke Su-25 og MiG-29 fordi de har for korte stridsrekkevidde. 

I flere måneder har høyprioriterte mål blitt ødelagt takket være det mystiske droneflyet og et uvanlig kommunikasjonssystem som kjennerne vet ikke er standard russisk utstyr, så hvis nye SAM systemer, artillerienheter og mye annet skal leveres til Ukraina, er man nødt til å finne ut hvordan russerne klarte dette. Da er NATO og USA forpliktet - som avstemningen i huset omkring hjelpepakken til Ukraina symbolisere - til å gi all sin støtte for å stanse dette. 

Straks! 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (5 timer siden):

 

 

Det ser ikke ut som et karakterisk HIMARS-angrep. Det minner mer om et langtrekkende artilleriangrep, måten nedslagene var spredt, tyder på et dekkende bombardement med luftdetonerte 155mm granater. Det er ikke oppgitt hvor dette S-300VM (mer verdifull enn S-400 fordi dette er 100 % ABM forsvarssystem) radarseksjonen ligger. Bevarte opplysninger om S-300VM tyder på 100 km operasjonsradius som minimum til tross for offisielle oppgitte opplysninger om "250 km" og "400 km". Dette avsløres i august 2023 da et HIMARS-angrep ødela to S-300VM rakettramper mindre enn 50 km fra frontlinjen. Dette og annet gjort det åpenbart at disse systemene ikke er mer forskjellig fra S-300 og aktuelt har dårligere egenskaper. Da ødeleggelsen hendt i august, var et S-300VM batteri flyttet forut for å hindre HIMARS-angrep... 

S-300VM radarutstyret er av type 9S32 som eksistert siden 1988, oppgradert til -ME variant i nyere tid med en maks. rekkevidde på 250 km. Ettersom S-300VM missiler sannsynlig er "kortlegget" i møte med ballistiske missiler, betyr det at radarutstyret må ikke være for langt fra rakettrampekjøretøyet (TEL). S-300VM egentlig ikke er ment for kampluftvernsoppdrag fordi det skulle beskytte høyprioriterte "assets" fra en HQ til strategiske våpensystemer som Iskander-K. Kanskje ukrainerne fant S-300VM da de lett etter Iskander-K som ødela tre MiG-29 (et fjerde ut av tjeneste var også ødelagt) og to S-300 batterier. 

Det er mulig at det var RAP ammunisjon (RAP - rocket-assisted projectile) på rundt 50 km. Og ut fra hvor tett granatene falt, det ser ut til å være tre granat per salve, er det mulig at det var en Archer. Archer er i stand til å "pumpe ut" tre granater i kort tid, og det er oppgitt at dette artillerisystemet kan når 50 km eller mer med Excalibur granater. I 2022 hadde svenskene begynte arbeidet med å integrere Archer med Excalibur. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
TAC-2 skrev (48 minutter siden):

Jeg håper man finner svar på glidebomber, lancet og disse spotterdronene. De ukrainske tapene den siste tiden kan ikke fortsette. Forhåpentligvis er det fremdeles mulig å snu utviklingen.

Svaret på alle 3 er vel vestlige radarer tipper jeg.

Glidebomber: Patriot nærmere fronten for å ta ut bombeflyene. Kanskje F16 også når de kommer?

Lancet er delvis håndtert føler jeg. Men billig antiluft/maskingevær og flak, evt kombinert med god Vestlig radar.

Det store problemet er disse spotterdrone som tilsynelatende kan fly uoppdaget langt inn i ukrainsk område uten å bli oppdaget.

Jeg tipper vestlig radar kan være viktig. Kombinert med at USA etterforsker starlink 

 

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...