Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

29 minutes ago, bojangles said:

En kan fort se seg litt blind på slike oversikter. Fordi vi har sett større tall tidligere er det fort å tenke at det ikke har gått så bra siste døgn. Men det har jo faktisk det. gått bra altså. 

Antall døde russere per døgn er relativt stabilt nå, men de fikk også tatt ut 2 luftvernsystemer, og 41 artilleri system. Dette bidrar til å gjøre ting enklere for UA fremover.



Og spesialutstyr som er vanskelig å erstatte. Ifjor gikk ukrainerne løs på logistikken som til slutt tvang russerne tilbake. De har lært å distribuere forsyningene sine mer siden den gang. Slik at en gjentagelse er vanskeligere. Artilleri er det som danner grunnlaget for frontlinjer og som dreper flest soldater. Slik at når artilleriet forsvinner og luftvern og elektronisk krigføring blir kaputt... så legger man antagelig grunnen for fremrykk i form av taktisk samvirke (combined arms). Motoffensiven har vært ulidelig treg, først og fremst fordi man forsøker å gjøre noe som ikke har blitt gjort siden første verdenskrig. Men formingsoperasjonene har vært og fortsetter å være en enorm suksess.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
36 minutes ago, Espen Hugaas Andersen said:

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/P4AmXX/3000-russere-som-ikke-vil-krige-faar-sine-saker-avgjort-i-militaerdomstolen-mange-faar-betingede-dommer-slik-at-de-kan-sendes-rett-i-krigen-igjen

Virker som et ganske greit valg. Russisk fengsel er ikke noe hotell, og vil nok kunne gi varige konsekvenser, men fortsatt kan man forvente at konsekvensene er betraktelig lavere enn å enten dø eller bli hardt skadd ved frontlinjene, eller i beste fall overleve flere år i en brutal krigssituasjon, der man mest sannsynlig vil slite resten av livet med mental helse.

Russiske soldater har ingen unnskyldning. De kan nekte å dra i krigen.

Det hadde kanskje vært interessant å vite hvor lang tid en slik "rettssak" tar. Følger den normal russisk standard når det brenner litt på dass, så vil antakelig "la oss anke sake i det uendelige så jeg ikke blir sendt til fronten" funke dårlig, da sak + anke antakelig er håndtert innenfor 10 minutter. 

"Her er svaret / konklusjonen, nå har du 2 minutter på å presentere saken".

  • Liker 5
Lenke til kommentar
30 minutes ago, Brother Ursus said:

https://www.kyivpost.com/post/21784

‘We Are Coming at Them With Shovels’ – Russian Soldier Describes Dire Situation in Andriivka

"There's no retreat because there are people behind us who won't spare us either,” the Russian soldier said in a stark account of the front lines."

"In an interview with Radio Liberty, Denis Ivanov (name changed for privacy), expressed his distress over significant casualties among his comrades, describing the situation in his 94th Regiment as dire."

"The mobilized man's family shared that he called in a state of panic, explaining that, out of a regiment originally consisting of a thousand soldiers, only four hundred remained."

"Russia’s use of so-called “barrier units” has been documented throughout the war in Ukraine. In June a video appeared to show Russian troops running away from battle and being gunned down by their own side."

"Ivanov reported that only four hundred soldiers out of a thousand in the regiment remained, with six hundred not returning from missions, while official reports claimed "only 2-3 casualties."

"Ivanov himself later spoke with reporters, saying: "We send twenty-five people on a mission, and only six return."

“Essentially, they send us there as cannon fodder. We need the coordinates for our artillery and information about the targets we should engage, but our artillery can't function because they lack shells."

"The Ukrainian Armed Forces' artillery is constantly active. They let you enter the village, but they won't let you leave. Everyone is well aware of this," he explained."

A fiercely pro-Kremlin journalist this week published an interview with another Russian soldier, detailing the fighting for the village of Klishchiivka, just a few kilometers from Andriivka.

He describes Ukraine’s devastating use of artillery and cluster munitions and its “amazing” ability to create solid defensive positions in the areas captured."


 

  • Russiske tap ser altså ut til å være så stygge som 300K døde ville tilsi.
  • Russerne slipper mer og mer opp for våpen og ammunisjon selv på individnivå.
  • Ukrainerne benytter seg som mistenkt av fluepapirstrategier hvor de lar russerne sende forsterkninger som de kan tilintetgjøre. I stedet for å rykke frem og ta tap selv, eller flytte kampene til atter nye ukrainske byer som blir lagt i grus.
  • Ukrainerne ser nå også ut til å ha stor fordel i artilleri. Ikke bare i presisjon, men også mengde og skytetakt. Det har tilkommet store mengder klasevåpen fra USA som har gjort dette mulig.

 

Er det fire "offisielle" kilder man skal ta med en klype salt så er det:
Russisk MOD
Ukrainsk MOD
RT
og Kyivpost

Jeg tror du hadde vært noe skeptisk hvis en fyr her hadde begynt å spamme ut ting fra RT. Men det er altså prikk likt det du selv gjør, bare fra andre siden.

Lenke til kommentar
1 minute ago, Brother Ursus said:




Falsk ekvivalens.

Russerne lyver som en kroppslig funksjon, mens stort sett alt ukrainske myndigheter og det aller meste ukrainske medier poster viser seg å være sant. Alt skal tas med en klype salt til det er endelig bevist. Men ukrainske statlige kilder og medier er uendelig mye mer troverdige enn russiske.

Jeg vil heller si at de er HAKKET bedre.
For det er faktisk mye piss de har sagt oppgjennom. Bare bla deg f.eks tilbake i tid i hva de skriver.
Russland og Ukraina er svært like kulturelt sett selv om Ukraina forsøker å distansere seg. Korrupsjon og løgner inkludert.

Lenke til kommentar
7 minutes ago, Snikpellik said:

Nå bare finner du på greier om ting du ikke har satt deg inn i.

I motsetning til RT er KyivPost ikke et statlig medie, og er hverken finansiert eller detaljstyrt av myndighetene. De er ikke en «offisiell kilde», men en uavhengig avis.

De har vært i konflikt med samtlige ukrainske regjeringer, inkludert den nåværende. 

Jeg burde brukt andre ord; for med "offisielle" mente jeg anerkjente medier, og dermed ikke blogger f.eks.
Hadde det vært krig her med like klam propagandaånd og mye nasjonalisme så ville ikke folk på utsiden trodd på det som står i VG heller. Slik er det bare, og det er en naturlig greie i krig, så ikke ta det som at jeg kritiserer de INNAD i landet som blir bitt av propagandamyggen. Jeg kritiserer kun de på utsiden som ikke klarer å se hva som er propaganda.

Lenke til kommentar
Just now, ForTheEmperor said:

Har sett diverse intervjuer nylig relatert til Zelenskys besøker i USA fra republikanere som ikke vil bidra med mer støtte til Ukraina og mener Europa bør gjøre mer. Kan Ukraina fortsette krigen med kun europeisk støtte? 

Ble det ikke bestemt at USA skulle bidra med 24milliarder flere dollar i går? Eller var det ikke 100% avtalt enda?

Lenke til kommentar

https://www.bbc.com/news/66870559

Jeg lurer på: Hvordan regner man seg frem til hvor mye støtten er verdt? For nå har vi brukt mer på støtte til Ukraina enn på eget forsvarsbudsjett.
For så vidt ikke noe galt i det da Russland er eneste eksterne fienden, og vi kan slappe av når de dør nede i sør istedenfor.

Det jeg lurer på er: Hvilken verdi i dette regnestykket har f.eks 50 gamle beltevogner som trolig aldri ville vært tatt tilbake i bruk? Nypris per stk? Null kroner per stk? Noe i midten?
Det føles ut som mye tulling med tall uansett hva svaret er.

Jeg er forresten klar over at mesteparten av støtten er finansiell og i fremtidige løfter.
Edit: oops, tar det tilbake. Ser at det er ca. 50/50 militært og finansielt, noe som gjør at spørsmålet mitt brenner kraftigere.

Endret av Trontron
Lenke til kommentar
3 minutes ago, Dragavon said:

Nja, opprtunister / populister som vil ha oppmerksomheit.

No har vi jo nettopp sett tal som viser at Europa til saman har bidratt med dobbelt så mykje som USA.

Og så er det jo det fenomenet at når USA gir våpen til Ukraina så blir alle pengane igjen i USA. Våpna er produserte av amerikanske bedrifter og amerikanske arbeidere. 

Så sånn sett tjener USA stort på å gi våpen produsert i USA til Ukraina. Men den sammenhengen er vel litt komplisert for MAGA-folket.

Når republikanarane ser at å donere våpen til Ukraina fører til meir arbeid for den amerikanske våpenindustrien så kjem dei til å holde godt kjeft. Og den beskjeden får dei heilt sikkert i veldig klare ordelag i frå våpenlobbyen i USA.

Er det én ting som er kraftig i oligarkiet USA så er det lobbyvirksomheten. Og spesielt lobbyvirksomheten for våpenindustrien.
Det er nok kun et spill for galleriet, for demokratene og republikanerne er egentlig prikk like kun marionetter for lobbyvirksomheten.
Dersom republikanerne høylydt sier "NÅ ER NOK NOK" men samtidig skriver under på flere støttepakker så har de slått to fluer i en smekk med å få den gjengse dumme redneck som ikke ser lengre enn egen nese på sitt lag. Og de skyver heller ikke fra seg de litt smartere.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
11 minutes ago, Trontron said:

https://www.bbc.com/news/66870559

Jeg lurer på: Hvordan regner man seg frem til hvor mye støtten er verdt? For nå har vi brukt mer på støtte til Ukraina enn på eget forsvarsbudsjett.
For så vidt ikke noe galt i det da Russland er eneste eksterne fienden, og vi kan slappe av når de dør nede i sør istedenfor.

Det jeg lurer på er: Hvilken verdi i dette regnestykket har f.eks 50 gamle beltevogner som trolig aldri ville vært tatt tilbake i bruk? Nypris per stk? Null kroner per stk? Noe i midten?
Det føles ut som mye tulling med tall uansett hva svaret er.

Jeg er forresten klar over at mesteparten av støtten er finansiell og i fremtidige løfter.

Det er nok en blanding fra land til land og utifra om landet ønsker at hjelpen skal virke stor eller liten. Men for USAs del er mitt inntrykk at de regnskapsfører nåverdi av utstyret. Altså om en T-72 koster f.eks 10 mill på verdensmarkedet så er det omtrent den verdien de benytter.

Det er ikke lenge siden det var en sak om at de hadde regnet feil i verdien på hjelpen de hadde gitt, og de kunne dermed gi flere millarder "ekstra" i hjelp, ettersom bevilgningen var en gitt sum.

Når det gjelder hva utstyr er verdt i dag så har nok f.eks ammunisjon ikke tapt seg særlig i verdi. Den kan faktisk ha økt i verdi fra produksjonsdato. (Muligens er reell innkjøpspris et tak for verdien de regner med.) Mens annet utstyr kan ha tapt mesteparten av verdien.

Endret av Espen Hugaas Andersen
  • Liker 4
Lenke til kommentar
1 minute ago, Espen Hugaas Andersen said:

Det er nok en blanding fra land til land og utifra om landet ønsker at hjelpen skal vire stor eller liten. Men for USAs del er mitt inntrykk at de regnskapsfører nåverdi i utstyret. Altså om en T-72 koster f.eks 10 mill på verdensmarkedet så er det omtrent den verdien de benytter.

Det er ikke lenge siden det var en sak om at de hadde regnet feil i verdien på hjelpen de hadde gitt, og de kunne dermed gi flere millarder "ekstra" i hjelp, ettersom bevilgningen var en gitt sum.

Når det gjelder hva utstyr er verdt i dag så har nok f.eks ammunisjon ikke tapt seg særlig i verdi. Den kan faktisk ha økt i verdi fra produksjonsdato. (Muligens er reell innkjøpspris et tak for verdien de regner med.) Mens annet utstyr vil ha tapt mesteparten av verdien.

Ja, det gir vel mening å se på hva man kunne fått for det på verdensmarkedet dersom man solgte det på auksjon.
Sånt sett er det jo lukrativt for statistikken(hvis det er det man bryr seg om) at vi gir så mye gammelt ræl som mulig som ikke lengre er i bruk. Istedenfor skal alltid molbolandet Norge på død og liv destruere ting som ikke går istykker over tid....

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Litt fælt å si det, men det jo en slags vinn-vinn for vestlige land når man kan kvitte seg med utstyr som enten skal lagres videre, har allerede vært lagret i lang tid, skal destrueres eller fortsatt vedlikeholdes. I tillegg får man internasjonal credit for å gi det bort til Ukraina, som har stor nytte av det selv om det er gammelt (155mm granater og artilleri smeller like godt enda).

Men det er uansett kun en som har skylden for at det er blitt slik; russland.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Det er begge deler. En del av utstyret destrueres, enten fordi man ikke har potensielle kjøpere innenfor kretser man anser som legitime kjøpere eller fordi utstyret har nådde en grense der vedlikehold blir for dyrt pga høy slitasje og mindre tilgang på deler osc, men en del av utstyret som doneres har også vært tiltenkt egne reserver eller videresalg. Våre og andre nasjoners F-16 er eksempler på dette.

At det begynner å bli vanskelig å vedlikeholde utstyr har ikke nødvendigvis så mye å si for Ukraina, så lenge det vil kunne vare et år eller to.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...