Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

D0vendyret skrev (1 minutt siden):

Journalister i Kreml-kontrollert nettavis publiserte 20 kritiske saker om krigen [VG] (hele artikkelen)

  Skjul innhold

Dette er noen av titlene på trykk i nettavisen natt til mandag:

«Putin utløste en av de blodigste krigene i det 21. århundre»

«Krig gjør det lettere å dekke over svikt i økonomien. Putin må gå. Han utløste en meningsløs krig og kjørte Russland ned i avgrunnen»

«Russiske myndigheter har forbudt journalister å omtale det negative»

«Russland har ødelagt Mariupol fullstendig»

«Russland truer med å ødelegge hele verden»

«Vladimir Putin løy om Russlands planer i Ukraina»

«Zelenskyj viste seg å være kulere enn Putin»

«Vladimir Putin har blitt en ynkelig diktator og paranoid»

«Russland etterlater likene etter sine soldater i Ukraina»

«Forsvarsdepartementet løy til slektningene til de drepte på krysseren «Moskva»»

«Putins nærmeste medarbeider ønsket å flytte Russland 100 år tilbake»

Til angrep på Putin

Artiklene beskriver blant annet hvordan journalister ikke fikk bruke ord som «oppsigelser», «krig» og «fall i BNP». I stedet ble de pålagt å bruke «frigjøring fra jobb», «spesialoperasjon» og «negativ vekst».

– I løpet av sine 20 år ved makten har Vladimir Putin ødelagt alle de demokratiske institusjonene som russiske borgere har jobbet så hardt for å bygge siden begynnelsen av det moderne Russland, skriver artikkelforfatterne.

De publiserte også tall fra ukrainske myndigheter på antall drepte russiske soldater – som er langt høyere enn det offisielle russiske tallet.

Artikkelforfatterne hevder at krigen koster Russland 900 millioner dollar hver dag.

 

Vi kan jo håpe på at noen blant lederne i Kreml kjente til planene om dette og stilltiende lot det skje i håp om at det ville trigge en reaksjon i befolkningen, men jeg er ikke veldig optimistisk ennå.
Og; om det skulle bli et kupp eller en form for palassrevolusjon så må de nye makthaverne forsvare sine handlinger på en slik måte at de klarer å samle folket bak seg. Det gamle trikset er da å forsøke å skylde på en felles, ytre fiende. Dette kortet har Valdemar effektivt nøytralisert sånn at det er (i alle fall for meg) svært usikkert hva man kan finne på som alternativ.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Russerne sier de har plassert ut krigskip med Kalibr raketter i Svartehavet.
De har allerede brukt den første (vet ikke hvor den ble skutt ut derfra, men det kan vel stemme med at de bekrefter slik)

Spoiler

 

Edit: Spørs om det blir en reaksjon på korn/mat

President of the European Council Charles Michel: In the port of Odesa with @Denys_Shmyhal, I saw silos full of grain, wheat and corn ready for export. This badly needed food is stranded because of the Russian war and blockade of Black sea ports. Causing dramatic consequences for vulnerable countries. We need a global response

 

Endret av D0vendyret
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
4 hours ago, >generisk navn> said:

Dette er sabelrasling, og det blir trolig ikke til noe mer enn det. En militær aggresjon mot Finland vil trolig føre til mer enn bare sanksjoner fra vesten. NATO ved USA, UK (og Tyskland?) har allerede gitt sikkerhetsgarantier til Sverige og Finland og vil ved en eventuell medlemsprosess være tydelig til stede i Østersjøen og områdene rundt.

Og så er det lite trolig at Russland vil evne å gjennomføre aksjoner av betydning mot Finland all den tid størsteparten av de allerede stående styrkene er bundet opp i Tsjetsjenia, Syria, Georgia og ikke minst Ukraina. De må i så fall mobilisere først, og så må mobiliseringsstyrkene trenes, materiell erstattes, repareres og vedlikeholdes. Dette tar MINIMUM 6 måneder, trolig nærmere 12 måneder. 

De (russerne) snakker om å utplassere atomvåpen i Kaliningrad. Javel? Jeg oppfatter at dette har liten eller ingen betydning rent strategisk da førsteslagsvåpen allerede er på plass på ubåter som trolig er eller kan plassere seg adskillig nærmere enn dette.

Noen burde svart dem frekt tilbake: "Hold kjeft nå"

  • Liker 1
Lenke til kommentar
3 hours ago, Espen Hugaas Andersen said:

Flyene hadde jo trent på å fly i Z-formasjon. Om de skulle droppe denne formasjonen, så ville det være et veldig tydelig tegn på at de hadde endret kurs. Og det ville jo være mye vanskeligere å skylde på været. "Flyene har dårlig vær, helikoptrene har fint vær!" Og det ville være enda mer åpenbart om de fikk flyene til å fly i en annen formasjon som stjerne.

De ballistiske missilene er ikke direkte knyttet til invasjonen, så de er jo greie.

Det er jo ikke Widerøe sine Bomardier Dash 8 (de Haveland), så ikke rart ruzzerne ikke tør å fly i litt ruskevær :lol:

Lenke til kommentar
Thor. skrev (33 minutter siden):

Why hasn’t Ukraine destroyed the Crimea Bridge?

Det var et veldig enkelt svar på noe jeg har lurt på. Da regner jeg med at de 4-5 ubåtene russerne har i Svartehavet også patruljerer området. Et annet sårbart og smalt pass er landbrua mellom Krim og resten av Ukraina. Regner med det og vannveien til Krim er godt forsvart.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar
2 hours ago, >generisk navn> said:

Vi kan jo håpe på at noen blant lederne i Kreml kjente til planene om dette og stilltiende lot det skje i håp om at det ville trigge en reaksjon i befolkningen, men jeg er ikke veldig optimistisk ennå.
Og; om det skulle bli et kupp eller en form for palassrevolusjon så må de nye makthaverne forsvare sine handlinger på en slik måte at de klarer å samle folket bak seg. Det gamle trikset er da å forsøke å skylde på en felles, ytre fiende. Dette kortet har Valdemar effektivt nøytralisert sånn at det er (i alle fall for meg) svært usikkert hva man kan finne på som alternativ.



"Revolusjoner skjer veldig sakte. Og så veldig fort."

Jeg lurer på om det faktum at de publiserer dette betyr at de også har beskyttelse ifra noen høyere opp - eller eventuelt at de ved å publisere det forsøker å skape seg en slags immunitet fra represalier. Dessverre tror ikke Putin skyr noen midler, og at disse fort kan bli snikmyrdet i utlandet.

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (16 minutter siden):

Det var et veldig enkelt svar på noe jeg har lurt på. Da regner jeg med at de 4-5 ubåtene russerne har i Svartehavet også patruljerer området. Et annet sårbart og smalt pass er landbrua mellom Krim og resten av Ukraina. Regner med det og vannveien til Krim er godt forsvart.

De kan ikke. Det finnes ikke egnede våpen utover enorme bunker-busters som kan få ned en så svær armert betong-konstruksjon og disse har bare et enslig land, USA. Selv ikke termobariske våpen kan greie dette, og selv med 1,8-tonns spesialeksplosiv bombe som 5-tonns bomber som Russland har, må det gjentatte angrep til. Armert betong kan endog motstå mindre atomeksplosjoner på en viss avstand. Vi har en bygning i havneområdet i Oslo som er sagt å være atombombeimmun. Når man sprenge slike konstruksjon ned under rivning, er det etter mange dagers arbeid ved bruk av blåpapirer, computerberegning og omhyggelige plasserte sprenglegemer.

Nå over til annet; ser at Putin er fremdeles helt avsindig, og at store deler av det russiske folket er likedan, alle kunne se de ufattelige kraftige motsetninger som gjør 9. mai til en dag hjemsøkt av de groveste og meste ufattelige løgnene, og dermed fornedret russerne for lang tid. De russiske forkjemperne for frihet og rettferdighet i august 1991 ville ha blitt veldig dypt sjokkert over det som skjer 9. mai over tretti år senere - men disse sannsynlig er med å den vettløse hyllingen av å ta opp arvet etter nazistene, ettersom de har blitt for sterkt utsatt for hjernevasking og redsel for disse med makt.

Putin simpelt fortsetter med å mene at Ukraina ikke eksisterer, og at NATO er den egentlige fienden av Russland. Dette er galmannstanker som sies helt åpent, og som han hadde kunne gjøre fordi det russiske folket er evneveike feiginger som altfor lett henfalle til drømmeri. Hvor kom forresten "den sterke mann"-troen fra? Det var helt fraværende i moderne tid med klar unntak helt siden slutten på 1800-tallet da man verdsatt kollektivitet, eksemplarisk styring og pluralistiske verdier. I dag ser vi at mange over hele verden har utviklet en nærmest manisk besettelse av "sterke ledere", også i Vesten. Dette blender folk inntil det er for sent, da man satt tilbake med tyranner, despoter og uroskriftemenn som gjør det vanskelig for alle. Dette var et tredje verden-symptom, best illustrert med Saddam Hussein.

Macron bare rører og rører. Hans lengsler etter å være løsningsmannen har bare fortsatt med å trosse realitetene...

Uansett fortsetter krigen, og den er veldig kostbart for ukrainerne som sannsynlig mister minst 200 døde og skadede hver dag så langt, ettersom mye tyder på at 1 :2 eller 1 :  1,5 i ukrainsk fordel er regelen. De russiske soldatenes aggressivitet og dødslengsel gjør dem mye mer farligere enn de ukrainske soldatene som er sterkt motivert med mye mer moderate sinnelag.

Ukrainerne klarte å ødelegge overgangsbroen, men området omkring Bilohorivka lot til å ha blitt inntatt av russiske styrker som skal blant annet ha prøvd å ta seg fram til Novodruzhesk nordvest for Lysytsjansk. Dette tettstedet er på andre siden av elven mot Rubizjne, hvor ukrainerne holdt stand i jernbanestasjonsområdet og dermed har en intakt bro. Fire femtedeler av Rubizjne holdes av russerne. Men det ser ut at fremstøtet mot øst var en taktisk feil, for brohodet ble dels forlatt slik at de ukrainske styrkene kunne gå til motangrep med tung støtte.

Og jeg trodde bunnen var nådde... de gikk ikke dypere mot sør, de var simpelt fåtallig og deretter aktuelt prøvd å kutte av Rubizjne fremfor nippet av fremspringet. Nå ser det ut som at russerne er i ferd med å gå over til  "tannkremklemmingsprosessen" der man vil klemme ut ukrainerne fra fremspringet med en rekke angrep på begge sider. De har åpenbart gitt opp knipetangsangrepsplanene man hadde lenge operert med.

Under ukjente omstendigheter blir et ukrainsk marinehelikopter av type Mi-14 skutt ned med en oberst om bord. Det skal ha blitt skutt ned av et russisk jagerfly. Det er spekulasjoner om det var et forsøk på å ta Slangeøya, men logisk sett er det ikke verdt risikoen ettersom nøytralisering av øya er viktigere.

Nå gode nyheter for Ukraina: M777 er definitivt i kamp.

Og fra Kharkivfronten gikk det som forventet; hele Staryj Saltiv-området og vestbredden av innsjøen er nå utrensket og befridd av ukrainske styrker som tok seg helt fram til Rubizhne - og skogene hvor man kan utplassere artilleri rettet mot Vovchansk på ukrainsk side og Sjebekino på russisk side. Sannsynlig er Ternova også i ferd med sikres, så man kan avansere videre mot den strategiske viktige Vesele. Russerne valgt å retirere fordi terrenget på begge sider av grensen er for røft slik at man lettere kan forsvare seg i nordvestre retning. Etter Vesele vil bare Lyptsi gjenstår.

Deployeringen av disse 19 "BTG" (russerne har gått fra BTG nå, de har returnert til bataljongrupper i brigadeenheter) i Belgorodregionen interessant nok ser ikke ut til å være basert på fremtidige planer om et nytt angrep på Kharkiv. Dette har fått folk til å spekulere om russerne tar ukrainernes advarsler om angrep på grensen (som er politisk umulig pga. NATO) på alvor, eller har planer om å angripe inn i Sumyregionen nordvest for Kharkiv. Det er titusener av bitre militsmenn som venter i Sumyregionen med en dypt hatsk befolkning der...

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Hypotetisk spørsmål: Zelensky har sagt at det er umulig å frigjøre Mariupol uten tyngre våpener. Vi vet at vesten nøler med å gi Ukraina våpener som vi vet kan forandre krigen totalt. Men hvis USA og EU sender de hundrevis av pansret humvees utstyrt med anti-tank missiler eller luftvernsraketter, tusen nye anti-tank missiler, tusen nye Switchblade droner og 50 nye Howitzer, vil det bli nok til å frigjøre byen? 

Lenke til kommentar
ForTheEmperor skrev (5 minutter siden):

Hypotetisk spørsmål: Zelensky har sagt at det er umulig å frigjøre Mariupol uten tyngre våpener. Vi vet at vesten nøler med å gi Ukraina våpener som vi vet kan forandre krigen totalt. Men hvis USA og EU sender de hundrevis av pansret humvees utstyrt med anti-tank missiler eller luftvernsraketter, tusen nye anti-tank missiler, tusen nye Switchblade droner og 50 nye Howitzer, vil det bli nok til å frigjøre byen? 

By og by, det er en ruinhaug. Det koster mindre ressurser å bygge med blanke ark et annet sted. F.eks rett utenfor Mariupol. Så en eventuell frigjøring er mer en prinsippsak nå og dermed ikke noe man vil bruke enorme ressurser på. Det er bedre å bare drive russerne ut av Ukraina generelt og så stikker nok de i Mariupol av gårde uten kamp senere. Azovstal har kanskje en del verdier fortsatt som er verdt å gjenoppbygge.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
ForTheEmperor skrev (18 minutter siden):

Hypotetisk spørsmål: Zelensky har sagt at det er umulig å frigjøre Mariupol uten tyngre våpener. Vi vet at vesten nøler med å gi Ukraina våpener som vi vet kan forandre krigen totalt. Men hvis USA og EU sender de hundrevis av pansret humvees utstyrt med anti-tank missiler eller luftvernsraketter, tusen nye anti-tank missiler, tusen nye Switchblade droner og 50 nye Howitzer, vil det bli nok til å frigjøre byen? 

Ingen våpen, selv ikke atomvåpen, kan frigjøre en by i det hele tatt. Dette koker ned til et spørsmål om kvalitet, kompetanse og kommando. Da ukrainerne måtte forlate Mariupol var de i en strategisk uholdbar situasjon ettersom de var i en tofrontskrig hvor majoriteten av de stående styrkene måtte holdes intakt, de var tallmessig sett langt underlegent og hadde for lite ildkraft. Man hadde håpt på å opprettholde et lenk med den beleirede byen, men det var simpelt ikke nok menn og alle tilgjengelige ressurser måtte annetsteds, det viktigste var å stoppe invasjonen, redde Kyiv og Kharkiv, og holde Donbassarmeen intakt.

Nå finnes det ikke mange distraksjoner for ukrainerne som i skrivende stund kan sikre Kharkiv og konsolidere sine stillingene i Donbass. For å når Mariupol må man bryte seg gjennom forsvarslinjene i sør med tyngre artilleri, ha et effektivt SAM-paraply og fly som dronefly, og deretter må kunne utmanøvrere og spre de russiske styrkene inn i isolerte lommer og tvinge dem bort på flukt. Strategisk sett er Melitopol av større verdi, og som er gjenstand for spesiell interesse fra begge parter. Det er omlagt 100 km mellom de ukrainske soldatene og Mariupol.

Tyngre våpen er bare en liten del av det som må til. Men det viktigste er å ta ut artilleriet som er ansvarlig for ufattelig ødeleggelse av land, liv og miljø, og burde prioriteres i større grad enn stridsvogner. Til dette trenger ukrainerne presise artilleri og selvmordsdroner med over 30 km rekkevidde. Flesteparten av de ukrainske tapene skyldes russisk artilleri, som kan ha drept titusener av sivilister i selve Mariupol.

Endret av JK22
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (12 minutter siden):

By og by, det er en ruinhaug. Det koster mindre ressurser å bygge med blanke ark et annet sted. F.eks rett utenfor Mariupol. Så en eventuell frigjøring er mer en prinsippsak nå og dermed ikke noe man vil bruke enorme ressurser på. Det er bedre å bare drive russerne ut av Ukraina generelt og så stikker nok de i Mariupol av gårde uten kamp senere. Azovstal har kanskje en del verdier fortsatt som er verdt å gjenoppbygge.

 

JK22 skrev (7 minutter siden):

Ingen våpen, selv ikke atomvåpen, kan frigjøre en by i det hele tatt. Dette koker ned til et spørsmål om kvalitet, kompetanse og kommando. Da ukrainerne måtte forlate Mariupol var de i en strategisk uholdbar situasjon ettersom de var i en tofrontskrig hvor majoriteten av de stående styrkene måtte holdes intakt, de var tallmessig sett langt underlegent og hadde for lite ildkraft. Man hadde håpt på å opprettholde et lenk med den beleirede byen, men det var simpelt ikke nok menn og alle tilgjengelige ressurser måtte annetsteds, det viktigste var i stoppe invasjonen, redde Kyiv og Kharkiv, og holde Donbassarmeen intakt.

Nå finnes det ikke mange distraksjoner for ukrainerne som i skrivende stund kan sikre Kharkiv og konsolidere sine stillingene i Donbass. For å når Mariupol må man bryte seg gjennom forsvarslinjene i sør med tyngre artilleri, ha et effektivt SAM-paraply og fly som dronefly, og deretter må kunne utmanøvrere og spre de russiske styrkene inn i isolerte lommer og tvinge dem bort på flukt. Strategisk sett er Melitopol av større verdi, og som er gjenstand for spesiell interesse fra begge parter. Det er omlagt 100 km mellom de ukrainske soldatene og Mariupol.

Tyngre våpen er bare en liten del av det som må til. Men det viktigste er å ta ut artilleriet som er ansvarlig for ufattelig ødeleggelse av land, liv og miljø, og burde prioriteres i større grad enn stridsvogner. Til dette trenger ukrainerne presise artilleri og selvmordsdroner med over 30 km rekkevidde. Flesteparten av de ukrainske tapene skyldes russisk artilleri, som kan ha drept titusener av sivilister i selve Mariupol.

Okey men la oss si at vesten sender det antallet av våpener jeg skrev til Ukraina. Er det nok til å sikre Melitopol og Kharkiv i ukrainske hender? Og et annet spørsmål: Har de russiske militsene fra Donetsk og Luhanks høyere moral for å slåss enn selve moderlandets soldater siden mye av områdene i øst er under russiske okkupasjon?

Endret av ForTheEmperor
Lenke til kommentar
ForTheEmperor skrev (14 minutter siden):

 

Okey men la oss si at vesten sender det antallet av våpener jeg skrev til Ukraina. Er det nok til å sikre Melitopol og Kharkiv i ukrainske hender? Og et annet spørsmål: Har de russiske militsene fra Donetsk og Luhanks høyere moral for å slåss enn selve moderlandets soldater siden mye av områdene i øst er under russiske okkupasjon?

Nei. Selv russiske imperialister innrømt at disse "militsene" er nærmest ubrukelig. I fakta, på mange steder var regulære russiske soldater erstattet med militsmenn og paramilitære politimenn for å kunne konsentrere disse av høyere stridsverdi annetsteds. Det gikk ikke godt. Jo færre regulære soldater av høy kvalitet, jo mindre stridsverdi finner man i de russiske styrkene. Det er hvorfor ukrainerne vinner fram på mange steder hvor annenrangssoldater er i veien, mens de prioriterte sin ildkraft mot steder man visste regulære kontraktniki og elitestyrker holder til. Selv om det stadige kom flere og flere soldater (90,000 ved sist telling) - er det notert at stridsverdien er i fall gjennomsnittlig sett.

Og den ukrainske stridsverdien er ikke i markant fall. Som sagt, kvalitet i våpen og menn - kompetanse i ledelse og trening - og kommando i profesjonalitet og initiativvillighet. Og den er ikke lik bredt fordelt i hele den ukrainske hæren, det skjer taktiske fadeser og unødvendige feilsteg.

Den som begår færre feil er den som vinner.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Litt OT, men ble overrasket da denne ganske kommersielle britiske IG-siden flommet over av pro-Russland/anti-Ukrainia kommentarer. Mange populære konspirasjonsteorier om at det meste som skjer i Ukraina er fake, Zelensky er like mye skuespiller i presidentrollen som da han var på TV styrt av USA osv. Er dette et tilfelle av vellykket angrep fra russiske trollere eller har jeg overvurdert hvor stør støtte Ukraina og Zelenskyj har rundt i vesten? 

https://www.instagram.com/p/CdTvfa7Nojn/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...