Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Sitat

Debatten om svensk Nato-medlemskap er i gang i Tyrkia

PUBLISERT KLOKKEN16:36 ISVERIGES NATO-SØKNAD

Nasjonalforsamlingen i Tyrkia er i gang med debatten om Sveriges søknad om medlemskap i Nato.

Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Etter debatten skal nasjonalforsamlingen i Tyrkia stemme over om de vil ratifisere Sveriges søknad.

Alle de 31 Nato-landene må være enige før det kan tas opp et nytt medlem i organisasjonen. Sverige mangler Tyrkia og Ungarn.

Tidligere tirsdag skrev Ungarns statsminister Viktor Orban på X at han har invitert Sveriges statsminister Ulf Kristersson til Ungarn for å diskutere søknaden.

Sitat

Riksdagen utsatt for cyberangrep

PUBLISERT KLOKKEN16:27

Den svenske nasjonalforsamlingen Riksdagen er blant flere som er rammet av et større cyberangrep, melder TV4 Nyheterna.

– Dette er veldig alvorlig, dette er stort, sier Peter Hultqvist i den svenske forsvarskomiteen til avisa.

Angrepet fant sted i helga og slo blant annet ut et system som håndterer lønnsutbetaling til rundt 60.000 offentlig ansatte.

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Sitat

 

BOK: Det var ikke makt, men maktas vrengebilde, som var Volodymyr Zelenskyjs store fascinasjon. Han gjorde det å fange denne maktas vrengebilde og komikk til sitt levebrød og sin pasjon som skuespiller, og slik ble han på en måte en slags politisk observatør.

Så fikk han selv makt, og på grunn av krigen og unntakslovene, så fikk han nesten all makt i sine hender.

Simon Shusters imponerende nære dokumentarbok «Spilleren. På innsiden av invasjonen som rystet verden og gjorde Volodymyr Zelenskyj til en leder», er en fascinerende reise, som tar deg med inn i kjernen av vår tids store drama - blant annet til bunkeren under president-residensen i Kyiv.

 

https://www.dagbladet.no/bok/fra-innsiden-av-invasjonen/80861263

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (8 timer siden):

@<generisk_navn> Putin er ikke på internett. Han er kun omgitt av ja-menn. I følge hans kilder går jo dette strålende. Derfor tror jeg det er en utopi at han skal gi seg. Russland kommer til å bruke opp sine siste ressurser og dra med seg sine tvilsomme allierte i dragsuget, før folket klarer å bryte regimets jerngrep og styrte Putin i Ceaușescu-stil. Det kan ta et år eller to før det skjer. Det vil ikke være grobunn for en ny imperialistisk diktator i ex-Russland ennå. Imperialismen blir en fjern drøm i flere tiår. Landet vil mest sannsynlig gå mer i oppløsning a la 1991. Men erke-Moskovitene vil nok drive det krympede gjennomkorrupte regimet framover, slikke sine sår og bygge opp en ny global trussel utover århundret. Et skadeskudd rovdyr verden må holde på trygg avstand. Sanksjonene må for all del ikke opphøre.

Håper du har rett 👍

Lenke til kommentar

Jeg liker litt trenden som jeg ser med flere nyheter fra russland. Ikke fordi jeg liker å se Ivan Ivanovich (russisk versjon av Ola Nordmann) lide, kjøpesenter og gassanlegg brenne, men fordi det er på tide at russland som nasjon møter seg selv i døra og tvinger fokuset bort fra slagmarken og tilbake på sitt eget land.

De må få i orden sentralvarme, strømnett, økonomi og gjøre mye vedlikehold på sivil infrastruktur. Jeg håper dette på sikt sammen med med vestlig støtte til Ukraina vil føre til en slutt på elendigheten og at Ukraina får tilbake sine grenser slik de var i 2014 før annekteringen.

Det gleder meg også at russland lyver om territorier de har kontroll på. Dette kan tyde på at Kreml føler press for å demonstrere suksess, til tross for mangel på fremskritt.

Endret av Thor.
  • Liker 9
Lenke til kommentar

https://www.reuters.com/world/europe/missiles-hit-slovak-pm-fico-claims-theres-no-war-kyiv-2024-01-23/

As missiles hit, Slovak PM Fico claims there's no war in Kyiv

Jan 23 (Reuters) - Slovak Prime Minister Robert Fico on Tuesday insisted life in the Ukrainian capital was "absolutely normal" and there was no war, a day before his first meeting with the Ukrainian prime minister and just hours after Russian missiles fell on Kyiv.
 
Fico, who took power in October and reversed course on Slovakia's foreign policy to halt military support for Ukraine, was speaking at a news briefing in eastern Slovakia. He is due to meet his Ukrainian counterpart, Denys Shmyhal, on Wednesday in the western Ukrainian city of Uzhhorod.
 
A reporter asked Fico if it would be appropriate for him to travel to Kyiv to better grasp Ukraine's war with Russia, which is approaching its second year following an invasion by Moscow.
 
"There is a conflict that is localised," Fico said.
 
He asked: "You seriously think there is war in Kyiv? You are joking, please, I hope you are not being serious. Go there and you will find out there is normal life in the city, absolutely normal life."

He added it was more practical to meet in Uzhhorod, which he said the Ukrainian side picked after Fico first wanted to meet on the two countries' shared border.

Fico has made statements in the past showing a pro-Russian stance. Many other foreign leaders have travelled to Kyiv - by train due to the dangers posed by air raids - to show support for Ukraine.
 

 

 

For en kønt den nye slovakiske statsministeren er. Insisterer på at det ikke er krig, men vil likevel ikke reise dit.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Sitat

Fra nyttår ble Brics utvidet med fem nye medlemmer. Dette alternativet til vestlig dominans i internasjonal politikk, som ledes av Kina, og har Russland som en aggressiv støttespiller, fikk blant annet Iran og Saudi-Arabia som medlemmer. Både krigen i Ukraina, men særlig den i Midtøsten, har dramatisk aktualisert dette nettverkets innflytelse. Dette skjer mens USA nå går inn i seg selv i et dramatisk valgkamp-år, og EU sover, med en svak tysk kansler Olaf Scholz og en litt matlei fransk president Emmanuel Macron, i baksetet.

https://www.dagbladet.no/meninger/en-ny-verdensorden/80828646

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Quote

Zelenskyj: 18 drept i Ukraina tirsdag

 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at 18 er drept og over 130 skadd i russiske missilangrep over hele Ukraina tirsdag.

Det skriver Reuters, som siterer Zelenskyjs daglige video-uttalelse.

Zelenskyj sier ifølge Reuters at russiske angrep rammet mer enn 200 steder, inkludert 139 boliger.

Myndighetene i Kharkiv, Ukrainas nest største by, sa tidligere tirsdag at åtte ble drept i et angrep på et leilighetskompleks.

Bildet viser redningsarbeidere på stedet for en trefning i Kharkiv tirsdag:

russerne fortsetter med terrorbombing. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

 

Ser Putin at Vesten mener alvor i Ukraina, har han ingen grunn til å tvile på at vi mener det hva gjelder Polen eller Baltikum heller, er tanken. Om vi derimot viser at vi er ute av stand til å tåle en krig vi ikke behøver å utkjempe selv, så vil Putin kunne komme til den motsatt konklusjon, tror Diesen.

– Denne bekreftelsen får han hver gang vi i Vesten snakker om forhandlinger eller begynner å skape tvil om vår fortsatte vilje til å støtte ukrainerne med det de trenger, advarer Diesen.

 

https://www.tu.no/artikler/tidligere-forsvarssjef-mener-russland-ikke-tviler-pa-var-evne-men-vilje-til-forsvar/542740

  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Quote

Tyskland sender helikoptre til Ukraina

 


Den tyske regjeringen skal bidra med militære helikoptre til Ukrainas forsvar.

Forsvarsminister Boris Pistorius sier Ukraina skal få seks Sea King-helikoptre med utstyr og reservedeler, samt opptrening av piloter.

Pistorius sier at Sea King-helikoptrene er robuste og velprøvde helikoptre som kan bidra med alt fra rekognosering i Svartehavet til transport av soldater.

Tja sea king er arbeidshester de, men det hadde vel kanskje vært bedre om Ukraina mottok kamphelikopter med massivt skyts?

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Dragavon skrev (49 minutter siden):

Og enda viktigere:

Sitat

Ser Putin at Vesten mener alvor i Ukraina, har han ingen grunn til å tvile på at vi mener det hva gjelder Polen eller Baltikum heller, er tanken. Om vi derimot viser at vi er ute av stand til å tåle en krig vi ikke behøver å utkjempe selv, så vil Putin kunne komme til den motsatt konklusjon, tror Diesen.

– Denne bekreftelsen får han hver gang vi i Vesten snakker om forhandlinger eller begynner å skape tvil om vår fortsatte vilje til å støtte ukrainerne med det de trenger, advarer Diesen.

I det perspektivet er hver krone vi bruker på å støtte Ukrainas krig, verdt omtrent tre kroner brukt på vårt eget forsvar, hevder han.

Det er altså en god ROI på de kronene man bruker på å støtte Ukraina mot Russland, men det bør allikevel ikke brukes som argument for reduserte bevilgninger til vårt hjemlige forsvar og beredskap:

Sitat

Det betyr ikke at vi ikke skal investere i forsvar. Diesen mener at vi trenger reaksjonsevne i form av mennesker, utstyr, trening og kompetanse, men også utholdenhet til å fortsette innsatsen så lenge det kreves.

Diesen tror at til forskjell fra hva vi ser i Ukraina, vil ikke Russland ved et angrep mot et NATO-land ha store territorielle ambisjoner. Men vi må være mentalt og praktisk forberedt på å stå med en krigsøkonomi over tid.

Da må det bygges opp lagre med forsyninger til å ta oss gjennom innledende faser av en konflikt, og deretter ha nødvendig industrikapasitet så lenge det trengs.

Og det er en stor jobb som vil kreve noe av oss alle:

Sitat

Befolkningen må ha forståelse for og vilje til å stå i det, mener han. Det vil kreve en form for folkeopplysning. Det finnes ikke i dag ifølge Diesen, og politikere må tørre å snakke om krig i praktiske termer.

– Men å fremskaffe et tilstrekkelig og troverdig nasjonalt forsvar med nødvendig sivil og militær reaksjonsevne og utholdenhet, det er en formidabel oppgave, sier han.

Folkeopplysningen han snakker om her er etter min mening en styrking av den allmenne verneplikten gjennom at ALLE må igjennom en eller annen form for samfunnstjeneste på områder som enten er direkte eller indirekte en del av beredskapen det være seg militært eller sivilt, eller å tjenestegjøre på andre samfunnsnyttige områder som f.eks. omsorg og oppvekst.

Sitat

Selv om forsvar kan ha en stor kostnad i statsbudsjetter, så er det en bagatell sett opp mot hva det vil koste å korrigere en angripers vurdering av vår forsvarsevne og vilje dersom avskrekkingen feiler, påpeker Diesen.

Amen

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
bojangles skrev (21 minutter siden):

Tja sea king er arbeidshester de, men det hadde vel kanskje vært bedre om Ukraina mottok kamphelikopter med massivt skyts?

Joda, forutsatt at man har slike helikoptere tilgjengelig for donasjon ville det ha vært nyttig, men det er bedre å motta disse helikoptrene enn å IKKE motta helikoptere ;) 

Et helikopter som kan transportere et lag soldater fra A til B kan i gitte situasjoner ha større militær verdi enn et helikopter som kan angripe fiendtlig panser og fiendtlige stillinger. Mobilitet er en kritisk egenskap i moderne krigføring, og det kan bidra til å snu situasjoner som ellers virker håpløse.

Ang mobilitet så anbefaler jeg å se filmen om Patton ("Patton! Menneske og soldat", den kan strømmes på Disney+). Det er en spillefilm der George C Scott portretterer den amerikanske generalen. I filmen skildres det hvordan han med sin tro på raske forflytninger bla. var sterkt bidragsytende til at den tyske Ardenneroffensiven ble stanset før de nådde den belgiske byen Bastogne. For øvrig var fyren en skikkelig skrue, kontroversiell så det holdt, og han hadde et å annet å melde om russerne, noe filmen også tar for seg.

Moderne mobilitet utgjøres bla. av transporthelikoptere som kan transportere soldater og materiell raskt uten å være avhengig av veier, jernbane eller flyplasser. Derfor vil jeg ikke være for snar med å nedvurdere donasjonen av slikt materiell.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar

Situasjonen i Avdijivka har forverret seg, det er nå mest sannsynlig at ukrainerne vil miste forstaden i de neste uker mot våren; 

In summary, Avdiivka's situation has worsened due to limited artillery ammo, a decrease in counter-battery fire, and a lack of reinforcements. Russia exploits these gaps, leveraging its personnel and ammo numbers advantage.

Vi trenger å levere mer ammunisjon til ukrainerne som er blitt kraftig overstrukket fordi de har mistet 250,000 til 300,000 menn hittil i krigen.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...