Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Sitat

Kvinne og barn drept i angrep i Ukraina

En kvinne og et tre år gammelt barn er drept i et russisk angrep i den ukrainske byen Dnipro fredag morgen. Det opplyser ordføreren i byen, Borys Filatov, på Telegram, ifølge Reuters.

Flyalarmen gikk fredag morgen i en rekke byer i Ukraina, blant annet i hovedstaden Kyiv.

Bilder på sosiale medier viser flere bygninger som er i brann i byen Uman sentralt i landet. En bygning har delvis rast sammen.

En talsmann for politiet i regionen, Zoya Vovk, sier ifølge Reuters at nødetatene arbeider på stedet. Det er ikke kommet detaljer om skadde.

I natt meldte BBC om at en politisjef var drept i et bombeangrep, trolig utført av ukrainske partisaner, i den russiskokkuperte byen Melitopol.

Oleksandr Mishchenko døde da en hjemmelaget bombe eksploderte ved inngangen til boligblokka der han bodde

Da russiske styrker okkuperte byen som ligger i Zaporizjzja-provinsen, skal Mishchenko ha flyktet til Russland. Byens tidligere ordfører Ivan Fedorov kaller Mishchenko en forræder.

Ifølge BBC har det vært flere angrep fra ukrainske partisaner i regionen den siste tiden.

Sitat

Flyalarmen går i Ukraina – flere eksplosjoner

Flyalarmen ble iverksatt over hele Ukraina fredag morgen, og det blir meldt om eksplosjoner på ulike steder, blant annet i Kyiv, ifølge ukrainske Interfax.

Eksplosjonene skal runge i Kyiv og regionen rundt fredag morgen, melder Interfax og lokale Telegram-kontoer, skriver Reuters.

Det er ikke klart om noen mål har blitt truffet, eller kommet meldinger om sårede eller drepte. Militæradministrasjonen i Kyiv melder at luftforsvaret er iverksatt.

Det skal også ha blitt meldt om eksplosjoner i Dnipro, Krementsjuk og Poltava i det sentrale Ukraina, og i Mykolajiv i sør.

Nyhetsbyrået siterer regionale Telegram-kontoer som melder at uidentifiserte luftbårne gjenstander var på vei mot den vestlige delen av landet. (NTB)

Sitat

Politisjef drept i bombeangrep i Melitopol

En politisjef i den russiskokkuperte byen Melitopol er drept i det som kan se ut som et bombeangrep fra ukrainske partisaner, melder BBC.

Oleksandr Mishchenko døde da en hjemmelaget bombe eksploderte ved inngangen til boligblokka der han bodde

Da russiske styrker okkuperte byen som ligger i Zaporizjzja-provinsen, skal Mishchenko ha flyktet til Russland. Byens tidligere ordfører Ivan Fedorov kaller Mishchenko en forræder.

Ifølge BBC har det vært flere angrep fra ukrainske partisaner i regionen den siste tiden.

Sitat

Over 1000 russiske soldater er siktet for ordrenekt siden september

Antallet russere som ikke er villig til å gå til krig, har økt kraftig. I mars ble det registrert rundt 400 slike tilfeller, og tall for april indikerer en lignende trend, ifølge det uavhengige russiske mediet Mediazona.

Ifølge mediet dreier imidlertid 90 prosent av sakene seg om desertering, at noen forlater de væpnede styrkene uten tillatelse. Flere rekrutter som er dømt for dette får en betinget dom, og kan dermed sendes tilbake til fronten, ifølge noen av dommene som er offentlig kjent.

Hundretusenvis av russere har flyktet til utlandet i frykt for å bli mobilisert.

https://www.nrk.no/nyheter/krigen-i-ukraina-1.11480927

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-7QKwQIfm

Jeg vet ikke helt hva jeg si. Men dette er ikke første gangen russland begår slike handlinger mot uskyldige.

Hvor lenge skal den russiske befolkningen bare godta dette?

Jeg har mine holdninger mot russiske soldater (terrorister), men jammen begynner jeg å få samme holdning til befolkningen også.

 

Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q
Bugle skrev (2 minutter siden):

Hvor lenge skal den russiske befolkningen bare godta dette?

De godtar det, fordi krigen ikke affiserer demselv personlig. Mulig vi hadde sett en annen tone dersom de fikk smake litt av den samme medisinen selv. På en annen side kan det jo også gi vind på mølla til Putins propaganda om at krigen er "nødvendig" for å stoppe Ukrainas gjengjeldelser, hvis det hadde skjedd. Uavhengig av det, føler jeg personlig at det ikke er noen andre på kloden på dette tidspunktet som fortjener en dose av "Arthur Harris" virvelvind mer enn Russerne akkurat nå.

Lenke til kommentar

Stoltenberg: 230 stridsvogner er levert til Ukraina (forsvaretsforum.no)

Leveransene er kommet rimelig langt nå, det nærmer seg Ukrainas ønske om 300 stridsvogner.

Artikkelen har i tillegg på slutten noen uttalelser fra rotta peskov om at alle rasslands mål fortsatt står. Jeg bare venter enda mer på at vestlige stridsvogner og godt trente ukrainske soldater kan jage dritten til helvete ut av landet. Nyhetene fra i natt tipper meg snart over kanten, men strengt tatt tror jeg ikke rassland kan synke dypere nå.

  • Liker 4
  • Hjerte 5
Lenke til kommentar
Bugle skrev (12 minutter siden):

Klarer vi på en måte å regne oss frem til hvor mange russiske soldater jeg har bidratt med å drept med mine donasjoner?

For all del, krig er grusomt, brutalt og folk dør. Heldigvis dør fler soldater enn uskyldige sivile, og i en ideell(!?!) krig ville kun soldater ha dødd.

MEN; jeg klarer ikke å dy meg, det spørsmålet du stiller der har du selvsagt helt lov til å lure på. Men jeg personlig finner det svært så usmakelig.

Uansett hvem de er, hva de mener og hvor de kommer fra så er det fortsatt menneskeliv vi snakker om her. Vi må ikke komme dithen at vi reduserer oss selv til å bare være en annen geografisk utgave av den (dessverre store) andelen av russisk befolkning som støtter krigen i Ukraina.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
3 hours ago, <generisk_navn> said:

Uansett hvordan vi snur og vender på det så skal russerne eksistere i Europa sammen med oss i en del år fremover også, da også forhåpentligvis i en mer fredelig situasjon. Husk at nazistene (tyskerne) hadde mange grusomme trekk, og de var på en del områder verre enn det russerne er nå. Tyskland har gjennom møysommelig arbeid klart å gjenoppbygge en sivilisert nasjon midt i Europa etter krigen. Det hadde ikke skjedd om det hadde vært hat som var grunnlaget for fredsarbeidet.

Nå tenkte jeg ikke på meg og deg og resten av Europa. Tenkte på de som er midt i krigen. Både sivile og militære. Og selv om folk tillater seg å kjenne på hatet betyr ikke det at hatet er evig. Etter krigen er det tid for forsonelse så langt det er mulig, da er det tid for å kjenne etter og sorter ut hat. Men ikke midt i en kamphandling. 

Du og jeg står ikke midt i en krig, fra vårt trygge land langt unna selve krigshandlingen vi kan ta oss råd til å sortere ut våre følelser. Ukrainske soldater som daglig ser drepte, lemlestede kamerater, terrorbombing av sivile landsmenn og stadig hører granater og skudd lande rett rundt seg, de trenger aller mest å fungere. De må virke, komme seg på bena og unngå den kjipeste reaksjonen av frykt. Nemlig å fryse til. Å bli helt lamslått av frykt, ute av stand til å bevege hverken armer eller ben. 

Om du kan "ta tak i" en ennå mer tydelig følelse, hatet mot handlingene russerne utfører, der de gjør alt de kan for å drepe deg og dine landsmenn kan det hjelpe deg på bena. Igjen, at noen føler på hatet betyr ikke at de vil utføre hatefulle handlinger. Også som soldat kan du kjenne på hatet, og likevel operere innenfor instruks, innenfor genevekonvensjon og kutyme. En del som gjør det mulig er at dine medsoldater kjemper med hjertet og forsvarer landet sitt, de begår ikke krigsforbrytelser. Det er indre justis som tilsier at krigsforbtyelser ikke er ok. En soldat kan bruke hatet som drivstoff for å virke uten å bli en psykopatisk krigsforbryter som driver med henrettelser, voldtekt og slakting av sivile russere. 

Hvor sunt det er for psykisk helse og alt sånt aner jeg ikke. Men hat er ikke nødvendigvis noe vi skal avskrive. Og hat er heller ikke en evig følelse eller noe som trenger å gjelde utenfor kamphandlinger. Vi har mer enn bare reptilhjernen. Men i ekstreme situasjoner blir menneske ofte styrt av andre impulser enn tenkehjernen. Da er det muskelminne, tillærte operasjoner og hva enn som får deg på bena slik at du unngår å fryse fast av frykt. 

Endret av bojangles
  • Liker 1
Lenke til kommentar
bojangles skrev (4 minutter siden):

Nå tenkte jeg ikke på meg og deg og resten av Europa. Tenkte på de som er midt i krigen. Både sivile og militære. Og selv om folk tillater seg å kjenne på hatet betyr ikke det at hatet er evig. Etter krigen er det tid for forsonelse så langt det er mulig, da er det tid for å kjenne etter og sorter ut hat. Men ikke midt i en kamphandling. 

Hva man føler på i strid hverken kan eller skal jeg gå inn på da jeg ikke har personlig erfaring med dette. Men det jeg vet er at det ikke er mer enn 83 år siden Norge ble overfalt av den tyske krigsmaskinen, og nordmenn måtte bøte med livet både som følge av kamphandlinger i regulær strid og som følge av tyske hevnaksjoner som f.eks. ved Telavåg.

Tyskerne var ikke vel ansette her i Norge etter krigen, men det var ikke verre da enn at det kom tusenvis av foreldreløse barn hit fra et utbombet Tyskland, barn som ble godt tatt i mot av sine norske vertsfamilier. Noen av barna reiste hjem igjen etter en tid mens andre ble her permanent.

Dette hadde ikke gått om vi hadde sett på tyskerne som noe annet enn mennesker.

Jeg skal ikke dermed si at det er feil å hate noen som begår grusomheter mot en selv eller andre, men vi skal være forsiktige med å normalisere en tanke om at en hel befolkning har mindre verdi eller er av en mindreverdig karakter og/eller klasse på bakgrunn av det som skjer i en krig.

Når alt dette er sagt så må jeg gjenta: Russland og mange russere MÅ straffes etter krigen. Russland må også betale for de ødeleggelsene de forårsaker i Ukraina (og andre steder for den saks skyld), men vi må også huske på at grunnlaget for at Tyskland har blitt en fredelig nasjon midt i Europa er at de fikk enorme mengder hjelp fra USA til å bygge opp igjen sin industri og sin infrastruktur slik at det ikke lenger skulle være grobunn for ekstremisme og sosial misnøye som kunne utnyttes av politikere og andre med onde hensikter.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
52 minutes ago, <generisk_navn> said:

Hva man føler på i strid hverken kan eller skal jeg gå inn på da jeg ikke har personlig erfaring med dette. Men det jeg vet er at det ikke er mer enn 83 år siden Norge ble overfalt av den tyske krigsmaskinen, og nordmenn måtte bøte med livet både som følge av kamphandlinger i regulær strid og som følge av tyske hevnaksjoner som f.eks. ved Telavåg.

Tyskerne var ikke vel ansette her i Norge etter krigen, men det var ikke verre da enn at det kom tusenvis av foreldreløse barn hit fra et utbombet Tyskland, barn som ble godt tatt i mot av sine norske vertsfamilier. Noen av barna reiste hjem igjen etter en tid mens andre ble her permanent.

Dette hadde ikke gått om vi hadde sett på tyskerne som noe annet enn mennesker.

Jeg skal ikke dermed si at det er feil å hate noen som begår grusomheter mot en selv eller andre, men vi skal være forsiktige med å normalisere en tanke om at en hel befolkning har mindre verdi eller er av en mindreverdig karakter og/eller klasse på bakgrunn av det som skjer i en krig.

Når alt dette er sagt så må jeg gjenta: Russland og mange russere MÅ straffes etter krigen. Russland må også betale for de ødeleggelsene de forårsaker i Ukraina (og andre steder for den saks skyld), men vi må også huske på at grunnlaget for at Tyskland har blitt en fredelig nasjon midt i Europa er at de fikk enorme mengder hjelp fra USA til å bygge opp igjen sin industri og sin infrastruktur slik at det ikke lenger skulle være grobunn for ekstremisme og sosial misnøye som kunne utnyttes av politikere og andre med onde hensikter.

Jeg tror vi prater forbi hverandre her, eller at du leser det jeg skriver i verste mening. Evt. at jeg ikke evnet å klargjøre hva jeg mente. 

Hatet som jeg snakker om er hatet i øyeblikket. Det som vekker deg og gjør at kropp og sinn virker godt nok til at en unngår utslettelse. Det er ikke en varig følelse som sementeres til evig tid. Det er heller ikke snakk om dehumansering av fienden. Fienden er ikke undermennesker. Det er handlingene til fienden som trigger hatet som gjør at hatet kan få ankerfeste lenge nok til at soldatene får gjort jobben sin. Påpeker igjen at selv om de føler på hatet mot handlingene fienden begår gir det dem ingen rett til selv å begå krigsforbrytelser. 

Hat er en følelse. En følelse i seg selv er hverken skummelt eller farlig. Selv om mange benytter verbet å hate som i å "hate på noen" er det ikke det jeg snakker om. Det er endel av våre naturlige følelser. Og det å føle hat er på ingen måte det samme som å begå hatkriminalitet, eller krigsforbrytelser. Det ene er følelser det andre en handlinger. 

Endret av bojangles
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er ikke innafor å drepe sivile, og jeg vil heller ikke anbefale ukrainerne å gjøre det i denne krigen - MEN det går visst mange i denne tråden hus forbi at Russland faktisk har gått til total krig mot Ukraina og tar sikte på å drepe sivile for å terrorisere dem. Det russiske folk er fullstendig mentalt paralyserte. Er det noen som tror at vi hadde vunnet andre verdenskrig uten å angripe Tyskland, Italia og Japan?

Ukraina bør angripe militære og strategiske infrastruktur- mål i Moskva og Sankt Petersburg. Det russiske folk må føle at de er i krig og at de har noe reelt å tape. Skulle de bli sinna eller plutselig bli patriotiske spiller det ingen rolle, for Russland har en total mangel på militært utstyr å utstyre dem med.

Å angripe Moskva og snu folkeopinionen mot Putin kan også være med på å redde russiske liv, inkludert russiske mobiliserte.

Jeg er også uenig i dette at "helt skal bare soldater dø". Ukrainske soldater er sivile, mobiliserte ektemenn, sønner, fedre, onkler, fettere osv. som forsvarer landet og familiene sine. De ER sivile i uniform, og deres død er like tragisk som tapet av en såkalt sivil.

Hver ukrainsk soldat som dør er et DRAP. Hver russisk soldat som dør er TRYGGHET og færre ukrainske sivile og forsvarere som trenger å dø.

La oss ikke sidestille disse tingene for de er ikke like.

  • Liker 5
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
5 hours ago, Snikpellik said:

Ukrainerne bruker de nye APKWS-missilene fra Humvees. Presisjon og mobilitet.

Geolokasjon for nedslag: 46.772746, 33.175622

 

Leste en artikkel om denne i morges og hadde tenkt å poste. Jeg synes dette er veldig spennende, og lurer på om det kan være en liten game-changer på gang om den utplasseres i stor skala.

De ser ut til å kunne skytes fra nesten hva som helst. Ukrainerne har fått L3Harris som er en launcher med fire rør, og bruker Hydra-70 stridshoder. Jeg vet ikke hvilken av dem dog, men de er på mellom 4-8kg, så det er brukbar størrelse mot bygninger, skyttergraver og andre posisjoner og vanlige kjøretøy.

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q
Windfarmer skrev (12 minutter siden):

Grunnen til at det er så mye krig og elendighet i verden er at der er ett eller annet hestkukregime som ved hjelp av sensur kombinert med propaganda faktisk greier å overbevise Casey om "at disse orkene ..ikke er mennesker."

Til hans forsvar trenger man ikke sterk propaganda eller sensur fra et statsapparat for å lett henfalle ned i den tankerekken der, når man ser hva Russland bedriver med. Enda mer har jeg forståelse for de virkelige ofrene for overgrepene begått av Russland som henfaller i det samme hatet, forakten og ønske til å ta hevn.

Jeg synes ikke det er riktig. Og det er en mørk og farlig vei man velger å gå dersom man lar sitt sinn bli oppslukt av et slikt hat. Min anbefaling til Casey er at han logger seg av nettet og får litt avstand fra dette. I det minste har han, samt alle oss som bor i trygge, gode Norge den luksusen at vi kan selv velge å ta en "pause" fra konflikten og ikke la oss negativt påvirke av all den driten som tyter fra nettet og media ellers som påvirker sinnet vårt.

Lenke til kommentar

18 stykker russisk artilleri gikk med i går. Jeg har lagt merke til at det går med mer veldig mange om dagen.

Den siste uken har det gått med nesten hundre stykk. Det har også gått med mange IFV, men veldig få tanks. Det tyder i min oppfatning på at russerne virkelig har sluttet å angripe, foruten infanteri i Bakhmut og enkelte andre steder. Og at ukrainerne nå fokuserer på å degradere russernes forsvarsstillinger.

a2Kyd5D_460swp.webp

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...