Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Snikpellik skrev (1 minutt siden):

Denne er vel litt mer ullen, og har en kontekst som ikke kan forstås som juks, mer som latskap. Ser også ut til å være veldig lite, i motsetning til Borch sin oppgave der hele 20% av oppgaven inkludert innledningen var regelrett kopiert.

Jeg må innrømme at jeg ikke forstår noen som helst. Jeg har etter hvert blitt en tilårskommen mann, og har lurt på hva dette masterfucket er for noe. I min tid studerte en to og et halvt år mellom hver eksamen. Eksamen var på fem dager, praktikum hadde en ni timer på, og de fire andre oppgavene hadde en seks timer på. Praktikum oppgaven bestod av en problemstilling fra en tenkt virkelighet der Peder Ås og Marthe Kirkerud, og gjerne noen andre personer også, hadde rotet seg opp i noe der rettsspørsmålene spente over flere rettsområder. Typisk panterett, konkursrett, kontraktsrett og familierett.

Og det eneste tillatte hjelpemiddel var Norges Lover i papirformat. Og på de fire ulike teorippgavene fikk utdelt en eksamensoppgave der der var ett spørsmål. Eksempelvis:

"Redegjør for Grunnlovens § 97 sin betydning på skatterettens område."

Og dette hadde en seks timer på, et typisk oppgavesvar var på 12 - 15 sider håndskrevet tekst.

I dag sitter de hjemme og slufser med internett og kopierer hverandre. Det kan bare unntaksvis bli brukbare jurister av dette masterfucket.

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Beskrivelse av eksperimentelt oppsett eller tilsvarende ender fort opp med at man 90% gjentar seg selv etter at man har skrevet noen artikler, og selv om det er viktig å inkludere går det ikke på resultater, drøfting eller konklusjoner. Jeg er slik sett uenig med jusprofessoren som synes Kjerkols sak er verre, men den er ikke god den heller. Dette gitt at det kun gjelder de setningene jeg så på NRK.

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (2 minutter siden):

I lys av hennes stilling som øverste representant for forskning og høyere utdanning synes jeg det er et temmelig grovt tillitsbrudd. Jeg kan ikke se for meg at hun kan fortsette i den stillingen med nødvendig troverdighet. Det går bare ikke.

Hun har allerede sagt opp, så akkurat det er ikke noe å lure på lengre. Slike "helt og holdent min egen avgjørelse" er selvsagt ikke det. Man skjønner jo at det er eneste måte å unngå å få sparken på. Å få sparken tar seg mindre pent ut på CV-en.

I det du siterer siktet jeg til Kjerkol, ikke Borch.

Som du ser mener jeg åpenbart Borch måtte gå, der var det aldri noen tvil.

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Theo343 skrev (2 timer siden):

Jukselappen? eller vent da blir vi kansellert 😛
 

Jeg var ikke klar over hennes samiske avstamning før jeg googlet det nå. Enig i at jukselapp klinger godt.

Begrepet brukes også i en annen sammenheng. Nå er det jo enkelte samiske partier som vil undersøke hvorvidt noen står oppført i samemanntallet uten å være ekte samer. Andre samiske partier går hardt ut mot en slik etterforskning av ekthet og kaller det en heksejakt på juksesamer / jukselapper. Beklager OT.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Man får ikke bedre borgere enn det man legger opp til. Hele utdanningssystemet må gå. Spesielt de lavere nivåene hvor alle sluses videre enten de ligger oppdatert i henhold til pensum eller ikke. Her er det bare å holde på hatten, for her skal man videre enten man er klar for det eller ikke.

hold-on-to-your-hat.jpg?s=612x612&w=0&k=

Folk er forskjellige, men det tar ikke systemet hensyn til. Alle skyves gjennom den samme sjakta med tiårig grunnskole og det virker ikke.

Folk i høyere utdanning har ikke opparebeidet (det å gradvis bygge opp) den nødvendige balasten som kreves og bruker nødvendige overlevelsesstrategier som plagiat og annet fusk. Snarveier og uredelighet blir folks vei i livet, for de kan ikke annet og det er dette de har blitt drillet i fra første klasse.

Noen ender som ærverdige mennesker takket seg selv eller tilfeldige mentorer på veien til tross for et udugelig system og samfunn og noen vil ende opp bak fasader som skuler både det ene og det andre som ikke tåler dagens lys.

Her er det mye rart og man får ikke renere mel i posen av å folde sine hender.
image.thumb.png.53e5382af755a36bd7531b4e523afcf9.png

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Unødvendig av Borch. Hun kunne bare skrevet de kopierte passasjene om med egne ord. Og så oppgitt de aktuelle masteroppgavene under kildehenvisning. Så hadde det ikke vært noe problem. 

Dette med å klippe og lime er vanlig blant studenter. Men de fleste oppgir kildehenvisning, da, eller skriver tekstene om med egne ord. 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (17 minutter siden):

Er jo egentlig ikke noe nytt. Har vært sånn i lang tid nå, også med den forrige regjeringen. Var ikke noe færre skandaler der, for eksempel med sju forskjellige justisministre der seks måtte gå (!) etter diverse sprø og rare episoder og avsløringer. Eller fiskeriministeren som måtte gå etter han tok med jobbtelefonen til Iran av alle ting, og ansettelsen av en overgriper som statsråd.

Dette er ekstremt ødeleggende for det norske demokratiet. Hvis dette fortsetter kan vi få USA tilstander der ingen stoler på noen som helst, og "alle" legger til grunn at politikere er kjeltringer uansett, så da kan vi like godt velge inn en som åpenbart er kjeltring, og alle vet hvem jeg da jeg sikter til.

En måte å komme ut av denne krisen på, kan være at vi avvikler systemet med heltidspolitikere som allerede som 14 åringer arbeider i systemet for å ikke bli annet enn en politiker.

Kåre Willoch var den første heltidspolitikeren i Norge. Han hadde en svært anstendig eksamen i sosialøkonomi fra UiO, det samme har Jens Stoltenberg. Willoch arbeidet et par år som konsulent i Rederiforbundet og litt senere også for  Industriforbundet før han ble valgt inn på Stortinget. Men som stortingsrepresentant mottok han i tillegg til lønnen fra Stortinget, også penger både fra Rederiforbundet og litt senere Industriforbundet.

I dag hadde dette vært et klart tilfelle av korrupsjon. 

Kanskje vi skal slutte å dyrke ungdommen og nykommerne, og heller stille krav om at de som skal styre oss faktisk har vist at de er gode til noe annet å fremstille seg selv som lekre og valgbare?

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Vaniman skrev (12 minutter siden):

Unødvendig av Borch. Hun kunne bare skrevet de kopierte passasjene om med egne ord. Og så oppgitt de aktuelle masteroppgavene under kildehenvisning. Så hadde det ikke vært noe problem. 

Dette med å klippe og lime er vanlig blant studenter. Men de fleste oppgir kildehenvisning, da, eller skriver tekstene om med egne ord. 

 

Problemet til Borch er at hun var for lat og likegyldig til en gang å skrive det om.

Neste spørsmål er hvilken sløvpeis, eller sløvpeiser, som har godtatt og satt karakter på Borch's masteroppgave.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Kakkelfant skrev (5 minutter siden):

Kjerkol henger seg på, viser seg å ha vært tidenes kanskje mest korrupte regjering

Skandalene blant statsråder begynner å nærme seg den forrige regjeringen i det minste. Men korrupt er det vel ingen som har vært beskyldt for i noen av dem såvidt jeg husker?

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
Lenke til kommentar
2 minutes ago, Snikpellik said:

Skandalene begynner å nærme seg den forrige regjeringen i det minste. Men korrupt er det vel ingen som har vært i noen av dem såvidt jeg husker.

Kommer vel litt an på hvordan en ser det, og kanskje har jeg uttrykket meg noe klønete.

Har man jukset på eksamen/mastergrads oppgaven er man korrupt. Har man ansatt venner og familie i ledende stillinger på tvers av regelverket for slike ansettelser er man korrupt. Korrupsjon er mye mer enn bare det å motta en konvolutt med penger i.

 

Jeg skal være enig i det at i disse tilfellene hvor ektefeller har drevet med aksjehandel, mer eller mindre i det skjulte, der er det nok ikke direkte snakk om korrupsjon.

  • Liker 2
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Kakkelfant skrev (10 minutter siden):

Har man jukset på eksamen/mastergrads oppgaven er man korrupt. Har man ansatt venner og familie i ledende stillinger på tvers av regelverket for slike ansettelser er man korrupt. Korrupsjon er mye mer enn bare det å motta en konvolutt med penger i.

Nei, å jukse er ikke korrupsjon. 

Fra leksikonet: "Korrupsjon er det å bestikke eller ta imot bestikkelser og derved få eller gi en utilbørlig fordel i anledning sitt arbeid."

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Som mange andre er ikke Borch lei seg for det hun gjorde, hun er lei seg for at det ble oppdaget.

Folk som tar ansvar ser sine begrensinger, de tar ikke friturer på andres bekostning. Det er hyklersk å fremme regler for andre som man ikke har holdt selv. Vifte med fingeren for andre når man har større svin på skogen selv.

Snodig det Borch sier om hva som har vært viktig for henne. Dette klinger ikke godt.
"Som statsråd for forskning og høyere utdanning, har det vært viktig for meg å sikre at vi har et godt regelverk for gjennomføring av eksamener." Utsagnet klinger av hykleri. At man har strenge moralregler for andre, men ikke for seg selv.

Her tror jeg at man skal si "good riddance" i fravær av passende uttrykk på norsk.

Nå håper jeg på at noen kan finne store svin på skogen hos Kaski, store nok til at det ikke er forenelig med videre politisk karriere. Eller for å snakke hennes språk, kanskje hun kan omfordele noen over til seg selv. Hun må først og fremst gå fordi hun er inkompetent og sykelig opptatt av om å omfordele verdier i stedet for å stryke verdiskapinga i lavere samfunnslag. Grunnen til at jeg  håper at det er svin på skogen er at det er svært sjelden at en politiker må gå på grunn av inkompetanse eller gjentakende bruk av retorikk som ikke gir mening.
image.png.9c00fb0085bc2b785acd1e04b93b9b1d.png

 

Kaski er det jeg kaller et omfordelingsspøkelse.
image.thumb.png.40a385deddc85f50e7f2586b076de572.png

For ordens skyld er bildet generert med AI, slik at ingen tror at jeg står her og påstår å ha tegnet det selv.

Endret av BadCat
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Plagiatene til Borch er noe av det groveste jeg har sett innen akademiske tekster, statsråd eller ikke. Det er en rekke overraskende momenter her. For det første har hun satt seg på en moralsk hvit hest og gått til krig mot studenter som driver med selvsitat. Hun var statsråd og (inntil videre) jurist, og har klippet og limet som en femteklassing som sent på kvelden før innlevering kommer på innleveringen til dagen etter. Hvis hun hadde politiske ambisjoner da hun skrev masteren, noe jeg antar hun måtte ha, all den tid hun var aktiv i valgkamp for SP, burde hun ha forstått risikoen med det hun har gjort.

BadCat skrev (2 minutter siden):

Som mange andre er ikke Borch lei seg for det hun gjorde, hun er lei seg for at det ble oppdaget.

Folk som tar ansvar ser sine begrensinger, de tar ikke friturer på andres bekostning. Det er hyklersk å fremme regler for andre som man ikke har holdt selv. Vifte med fingeren for andre når man har større svin på skogen selv.
 

Selvfølgelig er hun lei seg for at hun ble tatt. Ekstra provoserende er det når hun oppsummerer karrieren som statsråd i to departementer, en jobb hun langt på vei kan ha jukset seg til.

Den kanskje største skandalen, noe som ikke er omtalt noen steder, er at hun kan ha satt rikets sikkerhet i fare ved å sette seg i en sårbar posisjon, enten nå eller i fremtiden. Etterretningen sparker ansatte med rot i økonomien, fordi de kan være sårbare for press og påvirkning fra land vi ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med. Hva hadde skjedd hvis utenlandsk etterretning hadde funnet ut at hele masteroppgaven var bygget på et bedrag før studenten på twitter gjorde det, eller media for øvrig? Hadde ikke noe blitt oppdaget, hadde hun kanskje hatt en fremtid i forsvarskomiteen eller i utenrikskomiteen, eller kanskje til og med som minister i et av de aktuelle departementene.

Jeg kan bare kort kommentere tekstlikhetene til Kjerkhol og Linset. Det er åpenbart at det er klippet og limt her, all den tid da de hadde fått med seg feil med mellomrom etter bindestrek i ett av sitatene. Med listen som Borch hadde lagt, er det et spørsmål om de ville sluppet like billig unna med. Personlig mener jeg at det ikke er noe som tyder på systematisk juks på samme måte, og at likhetene er ganske typiske de man finner i beskrivelse av vitenskap og metode. Hun har heller ikke satt seg på en moralsk hvit hest og startet et korstog mot de vantro juksemakerne, slik Borch har gjort. Jeg liker ikke henne som politiker, men mener alvorsgraden ikke er i nærheten av den man finner hos Borch. Det er ikke sikkert at Kjerkhol er personlig klar over likhetene heller, all den tid hun kanskje ikke ønsker å kaste studiekompisen under bussen. 

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (54 minutter siden):

Problemet til Borch er at hun var for lat og likegyldig til en gang å skrive det om.

Neste spørsmål er hvilken sløvpeis, eller sløvpeiser, som har godtatt og satt karakter på Borch's masteroppgave.

Å skrive det om forutsetter at de har skrevet et eneste ord i oppgavene selv. Det er ikke et selfølge, haha.

  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Kakkelfant skrev (17 minutter siden):

Ja, ser jeg bruker begrepet feil. 

"Høyesterett har lagt til grunn at det normalt må foreligge en ytelse og en motytelse"

 

Det tviler jeg på at Høyesterett har sagt. Det ville bli svært vanskelig å dømme noen for korrupsjon hvis en måtte bevise at en ytelse var koblet sammen med en motytelse.

Vi har en pågående sak nå, Besseberg saken, Økokrim forsøker ikke å bevise at gratis bil, klokker i hundretusenklassen og rådyre jaktturer var betaling for å skjule russisk doping eller andre tjenester.

Spørsmålet er om betalingen til Besseberg var "utilbørlig."

Korrupsjon - Økokrim (okokrim.no)

Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (2 timer siden):

Var ikke noe færre skandaler der, for eksempel med sju forskjellige justisministre der seks måtte gå (!) etter diverse sprø og rare episoder og avsløringer.

Anundsen, Amundsen, Listhaug, Wara, Kallmyr, Mæland? 

Riktignok også over åtte år. 

Er vel ingen som har vært i nærheten av antall skandaler dagens regjering har fått til på to år. 

Endret av sk0yern
  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...